X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mamrot
    Bywalec
    • 2012
    • 206

Odp: Canon R7 ptasi test

Zamieszczone przez Przemek_PC
    Jest jakiś aparat, który na elektronicznej migawce przy migoczącym świetle nie wyprodukuje poziomych pasów?
    Tak, prawie każdy. Wystarczy ustawić preselekcję czasu na wielokrotność częstotliwości migotania, czyli w Europie 50Hz.

Komentarz

• mkamelg
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 1255

Jest jakiś aparat, który na elektronicznej migawce przy migoczącym świetle nie wyprodukuje poziomych pasów? Musiałby chyba posiadać global shutter a wtedy i efekt rolling shutter by zniknął. Kamery Blackmagic-a coś takiego ponoć posiadają (nie wiem, nie używałem).
      Na dzień dzisiejszy są to modele R3, R6 Mark II oraz R8 posiadające funkcję fotografowania bez migotania w wysokich częstotliwościach.

Opis działania tej funkcji na przykładzie R6 Mark II:

Komentarz

• Przemek_PC
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2456

"Global Shutter mode, which can also be thought of as a 'Snapshot' exposure mode, means that all pixels of the array are exposed simultaneously, thus enabling 'freeze frame' capture of fast moving or fast changing events and in this respect, global shutter can be thought of as behaving like an interline CCD sensor."

Rozumiecie różnice?

Komentarz

• Mamrot
          Bywalec
          • 2012
          • 206

Ja rozumiem, ale co to zmienia?
          Przy globalnej i niedobranym czasie unikniesz pasów, ale będziesz miał nierówności w ekspozycji między poszczególnymi klatkami.

Komentarz

• Przemek_PC
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2456

W zalinkowanym przykładzie aparat wykrył czestotliwosc 1khz i sugeruje czas naświetlania 1/1000s. Powodzenia z takim czasem w nawet jasno oświetlonym pomieszczeniu. A co jeśli będzie kilka źródeł światła i każde będzie migało z inną częstotliwością?

Komentarz

• Mamrot
              Bywalec
              • 2012
              • 206

A co jeśli będzie kilka źródeł światła i każde będzie migało z inną częstotliwością?
              Wszystkie źródła z jakimi się spotkałem mają częstotliwość 50, 100 lub 400Hz.
              Używając czasów 1/50 lub w 99% 1/100 ten problem nie będzie występował.
              Ja przy statycznych ujęciach prawie wszystko robię na migawce elektronicznej i nie mam z tym problemu.

Komentarz

• Przemek_PC
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2456

Widać mało źródeł światła LED spotkałeś.

Komentarz

• robcio
                  Początki nałogu
                  • 2020
                  • 397

Jest jakiś aparat, który na elektronicznej migawce przy migoczącym świetle nie wyprodukuje poziomych pasów? Musiałby chyba posiadać global shutter a wtedy i efekt rolling shutter by zniknął. Kamery Blackmagic-a coś takiego ponoć posiadają (nie wiem, nie używałem).
                  Są aparaty które mają funkcje która przeciwdziała efektowi migotania precyzyjnie dostrajając czas otwarcia migawki, natomiast nie daje to 100 procent skuteczności.

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

Zdjęcie tego wyłącznika było zrobione przy 1/160 s.
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5117

Zamieszczone przez mkamelg
                      Na dzień dzisiejszy są to modele R3, R6 Mark II oraz R8 posiadające funkcję fotografowania bez migotania w wysokich częstotliwościach.

https://cam.start.canon/pl/C012/manu...ng-1_0160.html
                      Ale tu nie chodzi wysokie częstotliwości, tylko zwykłe 50Hz... Anti flicker ma nawet zwykły R
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Nozanu
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 542

Zamieszczone przez mkamelg

https://cam.start.canon/pl/C012/manu...ng-1_0160.html
                        Biorąc pod uwagę iloma ograniczeniami obwarowana jest ta funkcja to lepiej jest obchodzić ją z daleka.

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4832

Zamieszczone przez Bangi
                          Ale tu nie chodzi wysokie częstotliwości, tylko zwykłe 50Hz... Anti flicker ma nawet zwykły R
                          Anti Flicker ma też R7, ale on nie działa z migawką elektroniczna, i odwrotnie- migawka elektroniczna nie działa, jeśli on jest aktywny. Natomiast doszedłem, o co chodzi z dźwiękiem migawki elektronicznej- on faktycznie działa, ale nie wtedy, gdy jest włączona opcja cichej migawki, która jest z kolei tylko elektroniczna. Wyboru rodzaju migawki- poza cichą migawką- nie można też przypisać do żadnego przycisku.
                          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Widać mało źródeł światła LED spotkałeś.
                            No niestety z LEDami jest problem, szczególnie tanimi. To samo jak jest obraz z rzutnika DLP. Przy filmowaniu to są jaja jak berety z tego typu źródłami światła.
                            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Przemek_PC
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2456

Mam w domu projektor DLP i potwierdzam, masakra.

Komentarz

• atsf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4832

Nie wiem, co to jest projektor DLP, ale nie bądźcie uprzejmi, i nie wyjaśniajcie mi tu tego- nie interesuje mnie to

Komentarz

Pracuję...