X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CrazyEyesDogg
    Bywalec
    • 2008
    • 201

Zamieszczone przez bierhoff
    Te z heliosa (za) bardzo wygładzone... :-(
    Jednak poza tym - niczego sobie. Wychodzenie z cienia, trójkącik na policzku - normalnie mi się Rembrant przypomniał ;-) Celowy zabieg?
    Jedno źródło światła zrobione domowym sposobem - pudło na statywie, robiące za 'softbox' :rolleyes:

Jeszcze dwa sampelki:
    400d
    Helios 44M 58mm f/2.8
    iso100
    t/200
    f/5,6

zbyt szeroka fotka, LINK
    Ostatnio edytowany przez CrazyEyesDogg; 20618.
    .

Komentarz

• CrazyEyesDogg
      Bywalec
      • 2008
      • 201

Zamieszczone przez SlawekN
      Czy to jest wątek - Helios i fotki z heliosa ? Bo wydaje mi się że nie bardzo. Tym bardziej, że ostatnia fotka ma raczej kiepską obróbkę i nie stanowi dobrego przykładu.
      Rozmawiamy o Samyang'u nawiązując do M42 Ostatnia fotka jak najbardziej pasuje, ponieważ pokazuję mały FF tzn. trudności jakie czasami występują podczas 'ostrzenia' w kiepskich warunkach oświetleniowych :rolleyes:

Btw. Wesołego jajka wszystkim ^^

Również z heliosa, rolka od papieru toaletowego posłużyła za pierścień pośredni
      Ostatnio edytowany przez CrazyEyesDogg; 20618.
      .

Komentarz

• tantal
        Początki nałogu
        • 2008
        • 404

Przymierzam się do kupna Heliosa M-6 nie wiem jednak czy poradzę sobie z płytką GO przy odwrotnym mocowaniu do kompakta. Rozwiązaniem byłoby usunięcie grupy soczewek tylko pytanie czy czy w Heliosach 5/6/7 jest to wykonalne bez cięcia ? W M-4 nie stanowi to wielkiego problemu, ale chyba lepsza ostrość i powłoki MC w "wyższych " Heliosach warte są zachodu ? Oczywiście zachodu w granicach kilkudziesięciu zeta, bo tyle trzeba wybulić na allegro. Alternatywa - Raynox to trochę więcej.
        Da się rozmontować M-5/6/7 ?

Komentarz

Pracuję...