Kalibracja monitora jest bardzo istotna jednak żeby było tak jak piszesz to jeszcze lab musi udostępniać profile barwne, a takiego w Kielcach nie znam. Zna ktoś ? W innym przypadku to dalej zgadywanka. Z urządzeń najbardziej ekonomiczny wydaje się zakup color munki photo. Wprawdzie jest to bardziej zautomatyzowane urządzenie od display... ale można nim także skalibrować drukarkę. Minusem (niekiedy plusem) jest wspomniana automatyzacja oraz brak możliwości kalibracji drukarek poniżej A4. Selphy odpada, podobno pracują nad tym. Teoretycznie można nim skalibrować każdy monitor, nawet laptopowy jednak ja nie byłem do końca zadowolony z efektów na lapie i starszym monitorze Sony. Dopiero na porządnym NECu wszystko śmiga jak trzeba.
X
-
-
-
Eee... żeby wszyscy tacy byli
..
Własnie w Selphy mi tego brakuje..Kalibracja monitora jest bardzo istotna jednak żeby było tak jak piszesz to jeszcze lab musi udostępniać profile barwne, a takiego w Kielcach nie znam. Zna ktoś ? W innym przypadku to dalej zgadywanka. Z urządzeń najbardziej ekonomiczny wydaje się zakup color munki photo. Wprawdzie jest to bardziej zautomatyzowane urządzenie od display... ale można nim także skalibrować drukarkę. Minusem (niekiedy plusem) jest wspomniana automatyzacja oraz brak możliwości kalibracji drukarek poniżej A4. Selphy odpada, podobno pracują nad tym. Teoretycznie można nim skalibrować każdy monitor, nawet laptopowy jednak ja nie byłem do końca zadowolony z efektów na lapie i starszym monitorze Sony. Dopiero na porządnym NECu wszystko śmiga jak trzeba.
Co do kalibratora to taki polecił Tom01 a czornyj nie krzyczał nigdzie że jest do **** więc zakładam że akurat będzie całkiem dobry.. tu polegam na tym co piszą znawcy tematu którzy siedzą w tym od lat..
No właśnie miałem to napisać.. Parę razy od nich brałem, drukowałem 30x45 i całkiem ładnie to wyszło..5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Żeby nie było niejasności. Display... jest lepszy od Munki...
Munki polecałem jako ekonomiczne rozwiązanie do profilowania monitora i drukarki.
Co do profili w Master Foto to ciekawostka
. Jak ja pytałem całkiem niedawno to Pan z Labu machnął zniesmaczony ręką a Grzegorz wspomniał o pliku referencyjnym, natomiast profili nie udostępniali. Muszę się tam udać jeszcze raz.
Smiena 8MKomentarz
-
Chyba byłbym zainteresowany........
a to jest ciekawe dosyć
Jeśli masz czerwonego ścigacza to w ciemno drukuj.......... to dla syna
Waldeczek
40D, 7DII i zabawki
Komentarz
-
no dobra, przyznaje...
zdarzyła się raz, czy dwa jakaś babcia pod 60tkę która ma nieco inne pojęcie o współczesnym świecie niż my i nieco inaczej postrzega świat obrazu.
ale to już nie wina sprzętu tylko właśnie postrzegania. <---- to jeśli chodzi o niezadowolonych klientów.
a co do wydruków, to jeśli naprawdę ktoś zainteresowany będzie, to kontakt na priv i się dogadamy.6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4
[B]Sprzedam Samyang 8mmKomentarz
-
podejrzewam że jeden i drugi są lepsze niż żaden
A dawno byłeś? w tym roku nie robiłem nic ale z zeszłego roku mam w robocie profil - chcesz to Ci podeślę - może trafisz w chemię
w tym roku dużego nic nie robiłem a z roboty do Witka Bakalarza mam o wiele bliżej i też nie narzekam mimo że profili nie dają.. przynajmniej wiedzą co to znaczy "bez korekcji"..
To pozwolę sobie na złośliwy żarcikno dobra, przyznaje...
zdarzyła się raz, czy dwa jakaś babcia pod 60tkę która ma nieco inne pojęcie o współczesnym świecie niż my i nieco inaczej postrzega świat obrazu.
ale to już nie wina sprzętu tylko właśnie postrzegania. <---- to jeśli chodzi o niezadowolonych klientów.
Może ta babcia miała skalibrowane okulary i przez profil kolorów postrzegała świat
bo jej kalibrator działał inaczej niż "na oko"
5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Ja bym powiedział, że "jej kalibrator" nie działał wcale.
Bo jeśli ktoś przynosi mi zdjęcie w CMYK'u (i teoretycznie obrobione już do wydruku) na którym 80% koloru cyan i mówi że tak będzie dobrze, aby nic nie poprawiać a później zobaczywszy wydruk mówi, że zdjęcie nie było tak niebieskie... no to ktoś tu chyba wcale nie ma pojęcia o kolorze...
a co do profili od Bakalarza, to można poczekać do lipca, tatuś mój Ryszard przyjedzie do Polski i pójdzie do swojego kolegi Witka i poprosi jak mu syn nakaże
6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4
-
Sławek ja się piszę na czerwonego ścigacza............wyślij tylko proszę telefon lub weź mój od Radka.
Chcę jeszcze pozdrowić Anię z CKfoto, piękny wywiad w KielcePlus.
Następnym razem postaram się nie przegapić spotkania.
Waldeczek
40D, 7DII i zabawki
Komentarz
-
Dzięuję w imineiu drugiej Ani (nie ma tu konta ), i zapraszam na zebranie nasze 18 czerwca w Odjazzd na ul. Bodzentynskiej o 18:30 a po szczegóły pokazu oswietlenia studyjnego na naszą stronę. Chcemy pojezdzic na dalsze plenery w długi weekend, ktoś chętny?Ostatnio edytowany przez moohra; 26326................................................... ..........
http://moohra.deviantart.com
i z racji że nie cierpię na onanizm sprzętowy napiszę tylko- mam aparat ....Komentarz
-
to mam prośbę do czytających, proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedniej fotki czerwonego Ducati lub innego ścigacza takiego który będzie się nadawał na duży format
Waldeczek
40D, 7DII i zabawki
Komentarz
-
Poszukaj na forum lub www fotek Muflona - o ile pamiętam miał fajne foty z salonów samochodowych w Genewie - może cię poratuje5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Te! Panowie (i Panie - pisze w nawiasie bo w mniejszości są) kiedy to znów forumowcy CB się spotykamy??
Ja proponuje po weekendzie.
15 - 16.06 może??
ktoś chętny??6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4
-
witam
oficjalna strona pokazu sprzętu oswietleniowego http://ckfoto.pl/wydarzenia_pokaz.html zapraszam
.................................................. ..........
http://moohra.deviantart.com
i z racji że nie cierpię na onanizm sprzętowy napiszę tylko- mam aparat ....Komentarz
-
Hej!
Widzę, że zastój w interesie...
Czyżby wszyscy pojechali gdzieś na urlop??
A może by tak zaplanować jednak jakieś małe spotkanko?
Jakieś focenie/piwo/cokolwiek?
Pozdrawiam.6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4
Komentarz