X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paatryk77
    Bywalec
    • 2008
    • 158

statyw w Nowym Jorku

Witam,

nie wiem czy dobrze umiejscawiam post, ale nie widze gdzie indziej mialbym wrzucic to pytanie. a wiec:

Wybieram sie na kilka dni do USA, kilka dni spedze w NY. chcialbym porobic zdjecia wieczorem lub w nocy, bede potrzebowal uzyc statywu. I tutaj pojawia sie problem. Z dyskusji (starej dosc) na Flickr wynika, ze aby moc uzyc statywu potrzebne jest specjalnie zezwolenie wydawane przez jeden z departamentow w biurze burmistrza. Znalazlem nawet taki formularz, ktory wypelniony, musi byc nastepnie opatrzony stosowna pieczecia by stal sie wazny.

I teraz pytanie:

czy to sie zalatwia od reki, czy dlugo sie czeka (wiem ze w FAQ jest napisane, ze to zalezy od tego jak dluga jest kolejka, ale chodzi mi o wrazenia/doswiadczenia kogos, kto to zalatwial to osobiscie

z góry dzieki za pomoc i porady.
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

ale sobie zasady wymyślili...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• zaitsev
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1660

Pomóc Ci niestety nie pomogę, ale powiem, że ładną ciekawostką rzuciłeś. Przynajmniej dla mnie...

Komentarz

• huh
        Coś już napisał
        • 2009
        • 91

ten pdf dotyczy fotografowania w ogóle jako takiego i takim czymś słyszałem,
        nie dotyczy to tylko statywu, tyle że czepiają się najczęściej tych ze statywem.
        Pytałem koleżankę która tam mieszka ile czasu to trwa.. Ona nie wie, ale zapyta kolegi
        ktory fotografuje, moze jutro bede mial jakies info
        aparaty do zdjęć, kamery do filmów
        polecam: http://pokochajfotografie.pl/

Komentarz

• AMMarshall
          Uzależniony
          • 2009
          • 671

...woow... Jeśli to prawda, a nie żart to nasuwa się pytanie:
          - gdzie się podziała amerykańska wolność??
          WHERE IS THE FREEDOM..?
          Adam Marczak Marshall
          Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• dinderi
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3028

Zamieszczone przez AMMarshall
            Ależ w Ameryce nie ma wolności. Każdy, kto spędził tam kilka chwil to doskonale wie. Amerykańska wolnośc to taki marketingowy chwyt. Jedyne co wolno bez ograniczeń, to wierzyć, że w USA jest demokracja.
            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• huh
              Coś już napisał
              • 2009
              • 91

Zamieszczone przez AMMarshall
              ...woow... Jeśli to prawda, a nie żart to nasuwa się pytanie:
              WHERE IS THE FREEDOM..?
              nie wiem dlaczego w to wątpisz, ściągnij sobie pdf-a

w koncu jest z domeny gov
              aparaty do zdjęć, kamery do filmów
              polecam: http://pokochajfotografie.pl/

Komentarz

• AMMarshall
                Uzależniony
                • 2009
                • 671

Moje wątpliwości dotyczyły raczej tego, czy przypadkiem Paatryk77 nie robi sobie jajek...

Bo MSZ ten papier potrzebny jest dla firm/producentów, którzy chcą rozstawiać kupę sprzętu, który będzie deko utrudniał ruch na ulicy lub chodniku...

"This application is for permission to use the streets and sidewalks of the City of New York subject to the City's jurisdiction to take location photography and is to be filed
                with[...]"

Ale... Cholera wie, w tym policyjnym teraz kraju różne dziwne rzeczy się dzieją teraz, więc możliwe jest iż każdy zwykły Kowalski / Smith potrzebować musi pozwolenia, żeby foty pstrykać...
                Adam Marczak Marshall

Komentarz

• paatryk77
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 158

zadnych jaj, to jest na serio. nawet sie zdziwilem że zadziwiłem tak mocno szanowne forum ;-).

flickr

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

USA to rzyczywiscie najbardziej Policyjny kraj na świecie, przekroczysz predkość na autostradzie to już ze 3 stron słyszysz syreny, w duzych miastach w centrum co kilka minut przejezdza oznakowany radiowóz, (a ile nieoznakowanych...)
                    ale z tym fotografowaniem to jednak przesada, mysle ze Policja moze Cie zaczepic i zapytac co tu robisz, ale zabronic fotografowania ze statywem na pewno Ci nie zabronia
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• AMMarshall
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 671

OT się robi deczko.
                      Może zostawmy pole do popisu mieszkańcom NY.

Nowojorczycy - napiszcie jak to jest z tym fotografowaniem NYC.
                      Adam Marczak Marshall

Komentarz

• paatryk77
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 158

mam podstawy żeby pytać. żadne jaja - powtarzam po raz kolejny.

flickr

Komentarz

• mkowalczuk
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 23

W kwietniu byłem.
                          Jedynie na empire state building nie wpuścili mnie ze statywem uzasadniając to względami bezpieczeństwa. Na Liberty Island nie sprawdzałem, bo tam też jest kontrola, a odczekanie w kolejce, by się dowiedzieć, że nic z tego racze by nie była miła.

Może ten papier daje możliwość przejścia ze statywem kontroli bezpieczeństwa ... ?

Dobrze, że przed wyjazdem nie widziałem, że taki kwitek jest potrzebny, bo bym pewnie się o niego starał ;-)

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

Szczerze mówiąc - pierwsze słyszę Masa ludzi ze statywami biegała po NYC, nie sądzę, że z zezwoleniami w kieszeni
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Tomasz Buttler
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 28

Ja bym tego nie lekceważył, co więcej mogę te zakazy potwierdzić z własnego doświadczenia z roku 2002. Chyba, że się coś zmieniło. Najpierw policjant na rockefeller center zabronił mi używać statywu, twierdząc, że się chodnik rysuje. Na nic były tłumaczenia, że statyw ma gumę na nóżkach, potem nie wpuszczono mnie do motelu ze statywem. Skutecznie odechciało mi się brać ze sobą statyw. Aczkolwiek widok ludzi ze statywem w NY nie należał do rzadkości. Scott Kelby i Matt Kloskowski pisali kilka miesięcy temu o tym problemie, nawet zaczęli chodzić w T-shirtach z napisem Photography is Not a Crime
                              strona domowa, blog

Komentarz

Pracuję...