a ja widzialam
X
-
-
-
Szkoda że nie faza całkowita ale wow
... miałeś dużo szczęścia - ładna fotka!. Na Podkarpaciu nie tylko były chmury ale padał cały czas deszcz
. Czekałem 10 lat na dobre waunki pogodowe od zaćmienia w 1997 roku to poczekam jeszcze troche. Ale nie jest źle, oglądałem transmisję live z Barcelony
.
Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz
-
DziękiSzkoda że nie faza całkowita ale wow
... miałeś dużo szczęścia - ładna fotka!. Na Podkarpaciu nie tylko były chmury ale padał cały czas deszcz
. Czekałem 10 lat na dobre waunki pogodowe od zaćmienia w 1997 roku to poczekam jeszcze troche. Ale nie jest źle, oglądałem transmisję live z Barcelony
.
Zdjęcie robiłem stałką 500/5,6 Pentacona. Już zbieram na teleskop Newtona 1200 mm z Astrokraka
Komentarz
-
Komentarz
-
Muflon - i tak te zdjęcia są super ! Ja nie miałem tyle szczęścia, chmury, chmury oraz chmury
A tak przynajmniej popatrzę na zdjęcia !!!
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-DKomentarz
-
U mnie zaćmienie wyglądało następująco: statyw, aparat, ławka w parku i...chmury chmury i jescze raz chmury. Skończyło się na piwie w knajpie z kumplem od nikona
Gratuluje wszystkim którzy wyłuskali to zjawisko spoza chmur.
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.plKomentarz
-
Czyżbym tyko ja miał jakieś niesamowite szczęście?
Co prawda ok. północy było trochę chmur. Odpuściłem sobie. Obejrzałem sobie "Zieloną milę".
Po filmie ok. 1:30 wyszedłem kontrolnie na balkon i zobaczyłem piękne gwieździste niebo i księżyc zasłonięty cieniem ziemi jeszcze w ok. 40%.
Diodak, następne pełne zaćmienie już w sierpniu, ale wypada ok. godz. 8-9 rano. Kolejne pełne zaćmienie nocne 21 lutego 2008.Szkoda że nie faza całkowita ale wow
.
Ostatnio edytowany przez Ramirez; 2996.Komentarz
-
Ja się nie załapałem na dobre warunki do fotografowania księżyca, może w sierpniu będę miał więcej szczęścia.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Jest sierpień, jest zaćmienie, ale w Australii i USA
PS
To chyba byłaby frajda, w samolocie lecieć tak w poprzek kontynentu? Pościgać się z zaćmieniem? Zahaczyć o częściowe?Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
Kolejne zaćmienie Księżyca już niedługo,
http://uanews.org/node/18290, przy tym o tyle wyjątkowe, że będzie można zobaczyć przy tej okazji Saturna.
Nas w kraju ominie, ale w Amerykach i zachodniej Europie będzie widać.EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
Drobna korekta. U nas tez bedzie widoczne.
Więcej ciekawych informacji tu: http://astro4u.net/yabbse/index.php?topic=11682.0Komentarz
-
My jesteśmy "western Asia"Kolejne zaćmienie Księżyca już niedługo,
http://uanews.org/node/18290, przy tym o tyle wyjątkowe, że będzie można zobaczyć przy tej okazji Saturna.
Nas w kraju ominie, ale w Amerykach i zachodniej Europie będzie widać.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
A może to i dobrze? Zdaje się, że Mao Dze Dong powiedział kiedyś, że za 50 lat problemy tego przylądka (a miał na myśli Europę), nie będą miały dla świata żadnego znaczenia
PS
Jeśli któryś z rozsianych po świecie forumowiczów złapie (oprócz zaćmienia) również Saturna, to zechce się pochwalić, nie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki za info. U nas pewnie będzie całkowite zachmurzenie - jak ostatnioDrobna korekta. U nas tez bedzie widoczne.
Więcej ciekawych informacji tu: http://astro4u.net/yabbse/index.php?topic=11682.0
EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
Saturn będzie za daleko od Księżyca, aby było dokładnie widać na fotce pierścienie. Szkoda. Księżyc zbliży się do Regulusa (alfa leo), to będzie taka jasna kropka o jakieś 2 średnice Księżyca w górę. Zawsze coś.Komentarz

Komentarz