X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pieczur
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 19

Magic lantern

Malo wiem ale podziele sie tym co wiem:

Jest to hack na nasze aparaciki(5dmkII i 550 chyba 60d) ktora pozwala uruchomic takie bardzo wazne funkcje jak zebra - inaczej "swiatlomierz", poziomy dzwieku i pozwala wylaczyc autogaina....o tych rzeczach wiem bo najbardziej mi brakuje w moim dslr.

Wiem jeszcze z tego co wyczytalem ze menu magic lantrena uruchamia sie guzikiem kosza na smieci ;-)

Niedlugo konczy mi sie gwarancja na aparat i wtedy zabieram sie za update.
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Linka byś podał a nie "wiem, ale nie powiem"

Komentarz

• szuler
      Uzależniony
      • 2007
      • 829

w googlach znalazłem coś takiego
      A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• dexter77
        Coś już napisał
        • 2010
        • 69

z tego co jeszcze slyszalem kazdy robi to na wlasna odpowiedzialnosc )

Komentarz

• Pieczur
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 19

tak, jest to hack i niestety grozi zbrickowaniem urzadzenia. no ale z doswiadczenia wiem ze trzeba miec duzo nieszczescia zeby to zabic aparat...wyciagnac baterie w czasie wgrywania oprogramowania.

wiele urzadzen juz hackowalem(psp, gps, iphone) no ale musze przyznac aparat bedzie najdrozsza zabawka ale dla mnie mozliwosc wylaczenia autogeina na wejsciu mikrofonowym bedzie oznaczalo ze mam synchroniczny dzwiek a to jest warte ryzyka....
          Oczywiscie zebra tez bedzie milym dodatkiem.
          Naprawde to oprogramowanie robi z aparatu kamere, a to jest glowny zarzut jaki sie stawia dslr. Bo grip mozna dokupic/zrobic, optyke dopasowac do siebie ale autogeina nie wylaczysz jesli nie masz generatora czegos tam a to dziadostwo, swiatlomierza nie masz, chyba ze histogram ale w 550nie ma. A na oko to kuku mozna sobie zrobic.

Odsylam do filmiku, moim zdaniem duzo mowi hacku, przepraszam ze wczesniej go nie wrzucilem

Komentarz

• photographus
            Początki nałogu
            • 2007
            • 434

A nie jest przypadkiem tak, że lantern nie miesza w sofcie puszki, a odpala się bezpośrednio z CF-a? Oststni ktoś kto "kręci" aparatami tak mi to właśnie tłumaczył. Dobra, dopytam i napiszę.
            Pozd®ówka
            regulamin pkt 8

Komentarz

• Plexa
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 38

Używam ML już od dłuższego czasu, nie wyobrażam sobie bym mógł używać softu firmowego do filmowania, ML w wersji 0.1.9 to beta, ma jeszcze błędy, zwis na 100% następuje gdy zamiast w live view, wejdziemy w style, gdzie po uruchomieniu ML, pod klawiszem style jest jego menu. Program uruchamia się tylko na czas gdy mamy włączony aparat, po wyłączeniu, ML zostaje skasowany, i trzeba za każdym razem go instalować od nowa, jest oczywiście opcja auto startu, ale trzeba to zrobić ręcznie w pliku konfiguracyjnym. Chwalę sobie ten soft, i używam na co dzień. Tak na wszelki wypadek twórca tego softu zaleca by po skończeniu filmowania wyjąć baterię z aparatu i uruchomić go od nowa. Co też czynię.

Pozdrawiam.

Komentarz

• Pieczur
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 19

czyli za kazdym razem jak odpalasz aparat wchodzisz w firmware update, wykonujesz update i odpalasz ML - potem wylaczasz aparat, wyjmujesz baterie no i tak w kolko?

Jesli tak to kazdorazowy rozruch ile trwa?

Czy mozesz focic z ML?
                Czy mozesz w ML-u ustawic iso 600 i focic z takim iso?

A jakiego aparatu uzywasz, Plexa?

Komentarz

• Plexa
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 38

Zamieszczone przez Pieczur
                  czyli za kazdym razem jak odpalasz aparat wchodzisz w firmware update, wykonujesz update i odpalasz ML - potem wylaczasz aparat, wyjmujesz baterie no i tak w kolko?

Jesli tak to kazdorazowy rozruch ile trwa?

Czy mozesz focic z ML?
                  Czy mozesz w ML-u ustawic iso 600 i focic z takim iso?

A jakiego aparatu uzywasz, Plexa?
                  Dokładnie tak, jak piszesz. Wchodzę w menu to żółte z trzema kropkami i kluczem, uruchamiam ostatnią pozycję na dole czyli aktualizacja firmware ML, które startuje z CF, gdzie trzeba je uprzednio umieścić, co trwa ok. 2 sekundy, potem wciskam live view, a tam pod klawiszem 'style' jest menu ML.
                  Możesz tam ustawić który mikrofon ma nagrywać, wewnętrzny, zewnętrzny, czy dźwięk za pomocą kabla ma być nagrany na urządzeniu np. cyfrowym zewnętrznym, jest wiele innych ciekawych opcji takich jak zebra, która na żywo pokazuje gdzie są przepały itd.

Pozdrawiam
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez Plexa
                  Dokładnie tak, jak piszesz. Wchodzę w menu to żółte z trzema kropkami i kluczem, uruchamiam ostatnią pozycję na dole czyli aktualizacja firmware ML, które startuje z CF, gdzie trzeba je uprzednio umieścić, co trwa ok. 2 sekundy, potem wciskam live view, a tam pod klawiszem 'style' jest menu ML.
                  Możesz tam ustawić który mikrofon ma nagrywać, wewnętrzny, zewnętrzny, czy dźwięk za pomocą kabla ma być nagrany na urządzeniu np. cyfrowym zewnętrznym, jest wiele innych ciekawych opcji takich jak zebra, która na żywo pokazuje gdzie są przepały itd.

Pozdrawiam

Mam 5d Mark II, iso ( dowolne) ustawiasz przed wejściem do ML.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Mam 5d Mark II, iso ( dowolne) ustawiasz przed wejściem do ML.[/QUOTE]
                  Ostatnio edytowany przez Plexa; 31515. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Ale przecież manual volume już jest, w zwykłym firmware'rze... (Ja w 2.0.4 już mam.)

Zebra - owszem, przydałaby się, ale ja zazwyczaj po prostu sprawdzam przed rozpoczęciem ujęcia jakie jest światło podczas całego ujęcia i wiem co i jak ustawiać.

Komentarz

• Plexa
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 38

Zamieszczone przez micles
                      Ale przecież manual volume już jest, w zwykłym firmware'rze... (Ja w 2.0.4 już mam.)

Zebra - owszem, przydałaby się, ale ja zazwyczaj po prostu sprawdzam przed rozpoczęciem ujęcia jakie jest światło podczas całego ujęcia i wiem co i jak ustawiać.
                      Zgadza się. Ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać że ML jest the best, absolutnie nie. Ja jej używam, i funkcjonuje wspaniale. Jest to wersja beta i ma wady. Tu nie chodzi tylko o zebrę ale są tam jeszcze; spot meter, crop marks, edgedetect, histogram, waveform, i wiele innych. Znalazłem w sieci na jakimś forum różno kolorowe wersje crop marks, ja używam jasno niebieskiej, która w czasie filmowania wyraźnie odcina się od wszelakiego tła, i pokazuje jak będzie wyglądał obraz w 16:9. Instrukcja obsługi i możliwości, choć to wersja starsza (0.1.6) i uboższa jest tutaj: http://magiclantern.wikia.com/wiki/M....6_User_Manual

Pozdrawiam.

Komentarz

• trzeszcz6
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 188

mnóstwo wiedzy o ML do 550d jest tu: http://videodslr.pl/magic-lantern-dl...550d-t545.html
                        5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• Plexa
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 38

Magic lantern aj5.0

TUTAJ

Komentarz

• nightartist
                            Zablokowany
                            • 2008
                            • 33

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Pierwsze testy AJ5.0 przebiegły pomyślnie - sprawdziłem wszystkie funkcje i nie udało mi się zbrickować mojej piąteczki Aczkolwiek na szybkie wciskanie różnych klawiszy w nieprzewidzianych sekwencjach wolę jeszcze poczekać, aż większe grono testerów zda relacje, że wszystko jest ok.

Powiększenie obrazu podczas nagrywania! W końcu! I przez to, że obraz w pamięci trzymany jest w przestrzeni YUV i AJ okroił go z bitów głównie w celach optymalizacyjnych, lepiej widać gdzie ostrość siada Przyjemne z pożytecznym! W końcu!

Komentarz

Pracuję...