X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzesiek_PL
    Uzależniony
    • 2008
    • 834

Odp: Magic lantern

Jest postęp, mój 500D kręci raw video długości 1-2s

Komentarz

• sebol1204
      Coś już napisał
      • 2010
      • 89

Grzesiek_PL jak odpalić nagrywanie w rawach na 600d? Bo troche jestem zacofany w temacie ml, wgralem tylko jakas nowa chyba testowa wersje, ale nie widze tego tam.

Wgrałem nightly z tego linka Directory index ? styled with h5ai 0.22-dev-491e0e4 (magiclantern-v2.3.NEXT.2013May19.60D.550D.600D.50D.500D.5D2.110 0D.zip)

Ps. Nowa wersja bardzo na plus
      Ostatnio edytowany przez sebol1204; 32834.
      2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
      Galeria na CB
      Blog

Komentarz

• Grzesiek_PL
        Uzależniony
        • 2008
        • 834

W nightly builds nie ma video raw, tam może być co najwyżej silent pic raw burst czyli do zapełnienia bufora w puszce a później zapisywanie na karte (max 1-2s).
        Video raw jest uruchamiany jako moduł, potrzebował byś kompilacji do 600D z uruchomionymi modułami oraz moduł raw_rec.

Nie mam pojęcia skąd możesz pobrać wersję do 600D włączonymi z modułami na forum ML jest ostatnio straszny śmietnik, ludzie wpadają i piszą gdzie popadnie.
        Poczekaj kilka dni, ktoś tam pracuje nad 600D widziałem, że poprawiają coś z synchronizacją. Może ktoś to ogarnie do tygodnia i zbierze w jeden wątek wszystkie pliki, albo uruchomi moduły w nightly builds.

Komentarz

• sebol1204
          Coś już napisał
          • 2010
          • 89

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem musze mieć kompilacje do 600d z wlaczona obsluga modulow i do tego jeszcze skompilowany i wrzucony moduł raw_rec ta?
          2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
          Galeria na CB
          Blog

Komentarz

• Grzesiek_PL
            Uzależniony
            • 2008
            • 834

Tak kompilacja z włączonymi modułami oraz moduł raw_rec i plik magic.sym do obsługi modułów.
            Video raw na 500D, 550D, 600D będzie raczej dla zabawy, 20MB/s to dużo za mało aby było to użyteczne.

Komentarz

• Grzesiek_PL
              Uzależniony
              • 2008
              • 834

Działa na 500D, 960x480px 24FPS, testowo nagrałem 1GB bez problemów

Komentarz

• Grzesiek_PL
                Uzależniony
                • 2008
                • 834

Raw histogram działa świetnie, skalibrowany do ACR 2012.

Komentarz

• chasm
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 76

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                  Magic Lantern to tylko botowalna karta SD z plikami ML, gdy nadal będzie botowalna a usuniesz pliki ML, aparat będzie próbował coś wczytać czego nie ma więc będzie się wieszał.

Jeśli nie chcesz włączać firmware update w puszce możesz zrobić kartę botowalną za pomocą EOScard, oraz wgrać pliki ML na kartę (efekt będzie ten sam co w firmware update).
                  Myślałem jakiś czas temu by wgrać ML (ale nie kręcę w zasadzie filmów i z LV nie korzystam), ale teraz chyba z ciekawości go wgram i zdziwiło mnie to co napisałeś - czy pierwszy raz nie trzeba iść ścieżką aktualizacji by włączyć boot flagę?

Komentarz

• Grzesiek_PL
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 834

Zamieszczone przez chasm
                    Myślałem jakiś czas temu by wgrać ML (ale nie kręcę w zasadzie filmów i z LV nie korzystam), ale teraz chyba z ciekawości go wgram i zdziwiło mnie to co napisałeś - czy pierwszy raz nie trzeba iść ścieżką aktualizacji by włączyć boot flagę?
                    Ścieżka aktualizacji tworzy kartę botowalną, dzięki czemu przy każdym starcie aparat wczytuje zawartość autoexec.bin, to samo można zrobić za pomocą EOScard
                    Nie wiem czy tak samo jest w aparatach z digicem V, ale na IV powinno tak śmigać.

Komentarz

• chasm
                      Coś już napisał
                      • 2011
                      • 76

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                      Ścieżka aktualizacji tworzy kartę botowalną, dzięki czemu przy każdym starcie aparat wczytuje zawartość autoexec.bin, to samo można zrobić za pomocą EOScard
                      Nie wiem czy tak samo jest w aparatach z digicem V, ale na IV powinno tak śmigać.
                      No widzisz - nie szedłem ścieżką aktualizacji (550D) tylko spreparowałem kartę EOScard i niestety nic.
                      Pierwszy raz zapewne trzeba pójść aktualizacją, bootflaga się aktywuje, zrobi kartę botowalną i tyle. Kolejne karty można już tak jak robiłem.
                      Tak jest to napisane w instrukcji instalacji, ale po Twoim wpisie liczyłem, że może jednak

Komentarz

• kraktus
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 105

Ciekawe bo ja 550d zrobiłem kartę przez EOScard wrzuciłem plik z aktualizacją i ML działał. Może to wina samej karty (używałem Trancend 16 GB class 10) ?
                        ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Komentarz

• pancernik12
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 88

Próbowałem bawić się ML - timelapse. Zrzuciło mi zdjęcia w formacie .422
                          Na podglądzie i po konwersji wychodzi coś takiego:

Do uratowania jeszcze? Może coś pomijam?

Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez pancernik12; 37435.
                          6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Komentarz

• Docsbo
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 73

Wygląda jak błąd sterowania / karty graficznej ?
                            Ostatnio edytowany przez Docsbo; 44844.
                            Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
                            Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Komentarz

• pancernik12
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 88

Takie kwiatki wychodzą przy użyciu MagicLanternConverter...
                              6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Komentarz

• Grzesiek_PL
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 834

Zamieszczone przez pancernik12
                                Próbowałem bawić się ML - timelapse. Zrzuciło mi zdjęcia w formacie .422
                                Na podglądzie i po konwersji wychodzi coś takiego:

Do uratowania jeszcze? Może coś pomijam?

Pozdrawiam
                                Zależy od wersji ML i wersji konwertera, aktualnie nie używamy .422, zostało usunięte z kodu ML. Teraz używamy silent pic raw .dng (14bit). Jeśli ci zależy na tym materiale możesz spróbować inną wersję konwertera.
                                Lepiej załaduj ML z .dng i baw się na nowo .dng będzie cały czas rozwijany jeszcze mogą być błędy takie jak zepsute klatki (jedna na 10-20) przy timelapse (w video działa dobrze).

Komentarz

Pracuję...