X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • streaker
    Początki nałogu
    • 2009
    • 389

Wrzuciłem, uruchomiłem - działa jak złoto Zebra, audio-meter, magic circle - nieocenione
    Nawet nie trzeba wyciągać baterii, przełącznik na off i znów mamy 'normalny' aparat
    Jak na razie bez zwiech.

Nie jestem tylko pewny czy opcje z ustawianiem bitrate'u działają jak powinny.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• Plexa
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 38

Nie jestem tylko pewny czy opcje z ustawianiem bitrate'u działają jak powinny.
      U mnie tez to dziwnie się zachowuje, myślę że jest to związane z szybkością zapisu karty CF, ja mam zbyt wolne karty aby to przetestować.

Pozdrawiam

Komentarz

• leszekt
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 35

Po tym jak dowiedziałem się o tym, że 550D jest już wspierany w większym stopniu niż jakiś czas temu postanowiłem zebrać podstawowe informacje o Magic Lantern pod kątem tego modelu ale i ogólne, które będą pasowały do każdego innego.

Wiem,że są one dostępne na stronie projektu, jednak wolałem zebrać je w bardziej uporządkowany sposób i przedstawić po polsku-nie każdy dobrze zna angielski, a w przypadku niepewności łatwo unieruchomić lub uszkodzić sobie aparat.

Dzisiaj postaram się zamieścić na forum szkic (w odpowiednim dziale-nie tu), zawierający podstawowe informacje o ML tj. czego potrzeba do instalacji, usunięcia i o czym trzeba pamiętać. To powinno wystarczyć do tego aby zacząć używać ML.

Mam nadzieje, że kogoś z was to zainteresuje.

Co wy na to?
        Canon EOS 550D | http://www.flickr.com/photos/leszek_t/

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

Jestem za, a nawet przeciw Chętnie to przeczytam, gdyż z angielskim ciężko, nawet przy użyciu google tłumacz - tłuczek
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• artirus
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 44

Zamieszczone przez leszekt
            Po tym jak dowiedziałem się o tym, że 550D jest już wspierany w większym stopniu niż jakiś czas temu postanowiłem zebrać podstawowe informacje o Magic Lantern pod kątem tego modelu ale i ogólne, które będą pasowały do każdego innego.

Wiem,że są one dostępne na stronie projektu, jednak wolałem zebrać je w bardziej uporządkowany sposób i przedstawić po polsku-nie każdy dobrze zna angielski, a w przypadku niepewności łatwo unieruchomić lub uszkodzić sobie aparat.

Dzisiaj postaram się zamieścić na forum szkic (w odpowiednim dziale-nie tu), zawierający podstawowe informacje o ML tj. czego potrzeba do instalacji, usunięcia i o czym trzeba pamiętać. To powinno wystarczyć do tego aby zacząć używać ML.
            Mam nadzieje, że kogoś z was to zainteresuje.

Co wy na to?
            Będę wdzięczny za tutka :-)

Komentarz

• leszekt
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 35

Muszę podać adres tutaj, bo nowy wątek został zamknięty.

Komentarz

• ddarc
                Bywalec
                • 2005
                • 182

Dzięki przyda się
                ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Komentarz

• kraktus
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 105

Czy ktoś wie gdzie można poczytać najlepiej po "naszemu" co do czego służy w menu ML ?
                  ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Komentarz

• leszekt
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 35

Zamieszczone przez kraktus
                    Czy ktoś wie gdzie można poczytać najlepiej po "naszemu" co do czego służy w menu ML ?
                    Po naszemu nie wiem ale angielska instrukcja załączona jest w formacie pdf do archiwum z każdą wersją, np. dla Canona 550D: https://bitbucket.org/hudson/magic-l...D.50D.500D.zip

Mam nadzieję, że ci to pomoże.

Komentarz

• kraktus
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 105

Podobno można te oprogramowanie usunąć (tak wyczytałem) poprzez włożenie "karty pamięci do czytnika w komputerze i zmodyfikowaniu parametru
                      „magic.disable_bootdiskf = 0” (zmieniamy z 1 na 0) w najprostszym edytorze tekstu tj. np.
                      Notatnik"
                      Chyba chodzi o edycję MAGIC.cfg ale u mnie nie ma takiego parametru !?
                      Czy ktoś może zerknąć u siebie ?
                      ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Komentarz

• airhead
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2495

Zamieszczone przez kraktus
                        Podobno można te oprogramowanie usunąć (tak wyczytałem) poprzez włożenie "karty pamięci do czytnika w komputerze i zmodyfikowaniu parametru
                        „magic.disable_bootdiskf = 0” (zmieniamy z 1 na 0) w najprostszym edytorze tekstu tj. np.
                        Notatnik"
                        Chyba chodzi o edycję MAGIC.cfg ale u mnie nie ma takiego parametru !?
                        Czy ktoś może zerknąć u siebie ?
                        a nie wystarczy usunięcie tego programu z karty?
                        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• leszekt
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 35

Nie mam ML jeszcze u siebie i nie chcę się wymądrzać ale ta informacja może ci pomóc.
                          Magic Lantern znajduje się tylko i wyłącznie na twojej karcie pamięci. Jeżeli chcesz je usunąć to poprostu sformatuj kartę. Jedyna rzecz, która jest zmieniana w aparacie to flaga, powodująca to że aparat uruchamia ML z karty. Przy usuwaniu musisz ją też usunąć przez ustawienie odpowiedniego parametru w pliku konfiguracyjnym magic.cfg. Jeżeli go tam nie ma, to pewnie nie zapisałeś jeszcze konfiguracji. Ta opcja powinna być gdzieś na końcu menu i służy do wygenerowania całej konfiguracji w tym pliku.
                          Jeżeli tego nie zrobisz to aparat nawet z pustą kartą nie uruchomi się - to ważne.

Komentarz

• kraktus
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 105

Ja to wszystko wiem ale:
                            samo formatowanie karty rzeczywiście teoretycznie usuwa ale samo oflagowanie pozostaje w body ażeby totalnie wywalić potrzebny jest ten zapis którego nie ma

Komentarz

• leszekt
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 35

Na chłopski rozum chyba najlepiej wrzucić z powrotem na kartę Magic Lantern, poszukać opcji w jego menu, która wygeneruje konfiguracje. Z tego,co widzę w instrukcji musisz przejść do: Config-->Save Config Now i sprawdzić na komputerze,czy na karcie pojawił się magic.cfg

Komentarz

• kraktus
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 105

Chyba znalazłem rozwiązanie:
                                Uninstalling ML from the camera
                                ∙ With a Magic Lantern card, launch the Firmware Update process and follow the instructions onscreen.
                                Przetłumaczone:
                                Odinstalowywanie ML z aparatu
                                ∙ Z Magic Lantern kartę, uruchomić proces aktualizacji oprogramowania sprzętowego i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie
                                tylko nie wiem dokładnie o co chodzi na tym ekranie.

Komentarz

Pracuję...