X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maroos
    Bywalec
    • 2007
    • 101

Odp: Magic lantern

Tym co mają wątpliwości związane z "trudnością" instalacji proponuję zapoznanie się z filmikiem wiszącym tu: Unified/Install - Magic Lantern Firmware Wiki
    http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• komprez
      • 2010
      • 3

Genralnie jak ktoś ma problem z uruchomieniem ML-a na 50D niech sprawdzi czy ma FW 1.0.9 , na 1.0.8 powoduje zawieszenie
      aparatu przy starcie.

A z innej beczki, czy w ogóle istnieje możliwość autofocusa w 50D podczas filmowania ?

--- Kolejny post ---

Oczywiście chodziło mi o automat czyli podczas zdjęć coś jak AI-SERVO

Komentarz

• pemstudio
        Bywalec
        • 2011
        • 108

W 50D ja się nie doszukałem a poznałem pusze już dokładnie.

Przy zmnie na nowego ML-a pamiętajcie ze stare karty starszą wersja oprogramowania będą wieszać body.

Komentarz

• mc_iek
          Uzależniony
          • 2008
          • 790

W ML na 50d/108 AF w trybie LV działał, tyle że jego używalność była żadna, ze względu na szukanie celu, skokowe działanie i powolność. W wersji 2,3/109 nie sprawdzałem i nie mam chwilowo obiektywu, którym mógłbym to przetestować.
          Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• pemstudio
            Bywalec
            • 2011
            • 108

Zamieszczone przez mc_iek
            W ML na 50d/108 AF w trybie LV działał, tyle że jego używalność była żadna, ze względu na szukanie celu, skokowe działanie i powolność. W wersji 2,3/109 nie sprawdzałem i nie mam chwilowo obiektywu, którym mógłbym to przetestować.
            Gdzie ta opcja jest w nowym to ja zaraz sprawdzę.

Komentarz

• mc_iek
              Uzależniony
              • 2008
              • 790

W poprzdniej wersji działało to bez ustawiania w ML. Po prostu jak miałeś włączony tryb ostrzenia w LV, to podczas filmowania wystarczyło wcisnąć AF-On.
              Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• arra
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1023

Zamieszczone przez MorFilm
                Witam wszystkich,

Powiadam, że zainstalowałem na 5D mark II i śmiga. Na wnioski jeszcze za wcześnie, ale na pewno będzie można poczytać o tym na moim kanale. Chodzi z firmware 2.1.2

Pozdrawiam
                Potwierdzam, dzięki FP w LV zaczynam szukać jakiegoś ciekawego szkła MF

www.pbase.com/arra
                R1+5D2
                Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• komer34
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 39

Witam. Uczę się już tydzień ML na 60d. Chciałem ustawić sobie taką opcję w podmenu Prefs 3 opcja Arrow/SET shortcuts ale nie potrafię jej uruchomić. Chodzi mi dokładnie o jasność LCD. Co trzeba wciskać? Widzę Toggle w. METERING btn. ale co dalej?
                  CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Komentarz

• gadget_zary
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1046

Hacked! The Magic Lantern Team Cracks the EOS 7D Ť Canon Rumors

ML w 7d coraz bardziej prawdopodobne

Komentarz

• myslidar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1010

To by było ciekawe Gdyby jeszcze w pełni dobrali się do 2 procków...
                      Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                      Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• mils83
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 15

Kończy mi się gwarancja (albo już się skończyła) wiec myślę aby sobie przetestować ML.
                        (Niestety najpierw muszę zupgradować firmware do 1.1.1,przed czym trochę się wacham...) :
                        1. Co daje ML na 500D dodatkowego (w porównaniu do standardowego firmware'u) w trybie filmowania?
                        Z tego co wyczytałem to można zmieniać ISO i Przysłonę. Coś jeszcze?
                        2. Da radę np filmować w Full HD w 30fps (standardowo jest tylko bodajże 20fps przy 1080p)?
                        4. Czy są jakieś udokumentowane przypadki uszkodzenia sprzętu przez zabawy z ML?
                        5. Czy jest opcja uruchamiania aparatu bez ML mając go zainstalowanego?
                        Chodzi mi tutaj o przypadek gdy chce robić zdjęcia więc ML nie jest mi potrzebne - uruchamiam bez ML.
                        Chcę nagrywać to uruchamiam z ML.
                        Ktoś wcześniej pisał, że uruchomienie aparatu z przyciskiem wyzwalania migawki do połowy nie uruchamia ML. Działa to dalej?
                        500D + BG-E5| 18-55 IS | EF 70-200 f/4 USM | Panasonic FZ7 + Raynox DCR-250

Komentarz

• Grzesiek_PL
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 834

1. Wiele przydatnych rzeczy, warto zainstalować a w zasadzie wgrać na kartę Tutaj może coś więcej - userguide [Magic Lantern wiki]
                          2. Niestety nie da się, video HDR też nie ma dla 500D.
                          4. Nie słyszałem.
                          5. Wystarczy podczas włączania aparatu przytrzymać przycisk SET i ML zostanie pominięty.

Sam używam 500D z ML, wszystko działa ok.

Komentarz

• tlustyx
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1304

Zamieszczone przez mils83
                            Kończy mi się gwarancja (albo już się skończyła) wiec myślę aby sobie przetestować ML.
                            1 Przede wszystkim możliwość manualnego ustawiania przysłony, migawki, iso, WB w Kelwinach co 100 i poziom dźwięku. A także ilość bitów/s. Co najlepsze w nowej wersji (2.3), że nie musisz za każdym razem wchodzić do menu. Przysłaniając czujnik gaszenia wyświetlacza zmieniasz funkcje przycisków lewo/prawo góra/dół. Zmieniasz nimi iso wb migawkę i przysłonę.
                            2 nie da rady 30fsp
                            4 nie słyszałem o tym aby ktoś zepsuł aparat przez ML
                            5 jest opcja gdy włączasz aparat naciskasz i trzymasz SET Ale po co? Jest to oprogramowanie które pomaga a nie przeszkadza robić fotki. Np. focus peak, zegarek na wyświetlaczu. Założyłem wątek aby opisywać tam funkcje, ale coś cienko http://www.canon-board.info/oprogram...funkcji-85526/

Chodzi mi tutaj o przypadek gdy chce robić zdjęcia więc ML nie jest mi potrzebne - uruchamiam bez ML.
                            Chcę nagrywać to uruchamiam z ML.
                            Też tak na początku myślałem, ale po wgraniu już się z nim nie rozstaję

Zaktualizuj firmware i instaluj - świetna sprawa.
                            Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz.
                            Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
                            6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                            Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• mils83
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 15

A jak to wygląda z nagrywaniem z ustawieniami manualnymi - można zmieniać np tylko przesłonę a pozostałe parametry ustawiają się same czy wszystko musimy ustawiać ręcznie?
                              500D + BG-E5| 18-55 IS | EF 70-200 f/4 USM | Panasonic FZ7 + Raynox DCR-250

Komentarz

• tlustyx
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1304

A jak to wygląda z nagrywaniem z ustawieniami manualnymi - można zmieniać np tylko przesłonę a pozostałe parametry ustawiają się same czy wszystko musimy ustawiać ręcznie?
                                Też bym tak chciał, aby był półautomat, ale niestety tak się nie da. Trzeba wszystko zmieniać ręcznie, do tego masz histogram ułatwiający ustawienie poprawnej ekspozycji.
                                6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                                Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

Pracuję...