X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Merlin to dla mnie taka popierdółka Może i do body+szkło się nada, ale jak mi później wpadnie do głowy jeszcze monitorek, mikrofon, może tego mojego DIY ringlighta + baterie, to już będzie ciężko to wszystko upchać ładnie. Nie bez powodu w TV (i wcale niekoniecznie mówię tu o megaciężkich kamerach, coraz częściej widać takie średniego rozmiaru, ale full wypas) stosują tradycyjne steadicamy a nie te u-kształtne.

Komentarz

• czarny1999
      Bywalec
      • 2008
      • 119

Zamieszczone przez micles
      Merlin to dla mnie taka popierdółka
      widziales ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=Cx8mOdeDQRY Merlin od 3m09sec
      albo porownanie ktore przeslal kolega Adam w odpowiedzi na Twojego pierwszego posta (http://vimeo.com/9902137) o latwosci uzytkowania
      Merlin i HD2000 maja podobny udzwig (~7funtow) do jednego i drugiego sa kamizelki, z tym ze Merlina idzie uzywac bez niej.
      Jakie zealety ma Glidecam (poza ujeciem do gory nogami) vs. Merlin?

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

A czytałeś dalej? :
        Zamieszczone przez micles
        Może i do body+szkło się nada, ale jak mi później wpadnie do głowy jeszcze monitorek, mikrofon, może tego mojego DIY ringlighta + baterie, to już będzie ciężko to wszystko upchać ładnie. Nie bez powodu w TV (i wcale niekoniecznie mówię tu o megaciężkich kamerach, coraz częściej widać takie średniego rozmiaru, ale full wypas) stosują tradycyjne steadicamy a nie te u-kształtne.

Komentarz

• Shadow
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1565

Miałem Flycama 5000 i nie polecam. Cholernie to niewygodne i nieporęczne. Po kilku minutach spocisz się jak świnia. Druga sprawa to opanowanie tego typu urządzenia. Nawet jak kupisz drogi oryginał za 7-10 tys. to jeszcze trzeba z kilka miesięcy ćwiczeń żeby opanować pracę na tym. Jak już to tylko Merlin, albo Glidecam HD2000. Niestety to się sprawdza tylko na kilkuminutowe ujęcia. Po dłuższym czasie łapa Ci odpadnie, no chyba że wyglądasz jak Pudzian. Merlin trochę lepszy ponieważ ma lepiej rozłożony środek ciężkości. Najlepiej to dać sobie z tym spokój i kupić jakiś dobry rig.

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Wygody prawie w ogóle nie biorę pod uwagę - liczy się efekt. Z 5 lat temu biegałem z DIY steadicamem (bardzo DIY ) - 1,5m rur 1/2" + około 8 kolanek + kupa obciążenia na dole. Dało radę? Dało. Dzień po kręceniu było czuć, że mięśnie wyrobione, ale to tyle. Myślę, że co do wagi nie będę miał żadnych zastrzeżeń.

Komentarz

• HurricanE
              Coś już napisał
              • 2008
              • 86

Zamieszczone przez Tim
              ogólnie to 300% taniej wyszło niż jakby z kraju kupować
              Hehe no matematyka w szkole podstawowej, klasa 4 obliczanie procentów - polecam powtórzyć

Nikt nie wymienił polskiego producenta rewelacyjnego choć nie taniego sprzętu http://www.floatcam.pl/

Mam już taki od dwóch lat - nawet nie trzeba regulować po takim okresie - wykonanie z najwyższej półki.

No ale cena odpowiednia.

Łukasz
              http://moj-aparat.blogspot.com/
              C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
              C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Komentarz

• streaker
                Początki nałogu
                • 2009
                • 389

Ano właśnie - my się tu zastanawiamy, czy wydawać 1500 na glidecama, czy połowę tego na hindusa, a Ty polecasz sprzęt za nie mniej niż 7000 Co prawda to jest kompletny zestaw z monitorem itd., ale mimo wszystko różnica jest spora
                "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• HurricanE
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 86

Myślałem że to ceny w dolarach
                  http://moj-aparat.blogspot.com/
                  C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
                  C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Komentarz

• Shadow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1565

Nikt nie zapomniał. Tylko to nie ta półka cenowa
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    streaker ---> Za 7 tys. to masz prosty FC-7 z jednym ramieniem. Monitor i reszta to następne 2 tys.
                    Ostatnio edytowany przez Shadow; 272. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• saer
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 54

ja kupiłem sobie kilka tygodni temu Glidecam HD2000 i powiem Ci, że sprzęcik rewelka! jak kupisz to od razu zamów sobie koniecznie szybkozłączke jakąś np. z manfrotto żeby wpinać aparat w płytkę w sekundę a nie za każdym razem to rozmontowywać i przykręcać śrubą do płytki. z taką szybkozłączką balansowanie glide'a to jakieś kilka minut kręcenia śróbkami jeżeli zmieniasz obiektyw i aparat na inny

co do samego urządzenia to baaardzo fajne i płynne i jak czujesz balans to momentalnie załapiesz chodzenie z tym.

jedyny mega ogromny minus to nawet jak Ci się wydaje że to lekkie i w ogóle to baaaardzo mylne... ja mam na tym samo body + 28mm i po godzinie używania i chodzenia ręka siada na kolana i woła o pomoc
                      www.dawidpietraszewski.com

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

Szybkozłączkę + dodatkowe sloty szybkozłączkowe do statywu, riga itp? Czy odkręcasz płytkę po zdjęciu z glajda?

Komentarz

• saer
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 54

coś takiego instalujesz na tej płytce z dziurkami na glide'ku i jest +100 do wygody

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Tak, wiem, ale co dalej, jak chcę przepiąć aparat z glide'a na statyw, a płytki nie mają tych samych rozmiarów.

Komentarz

• saer
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 54

no to normalnie odkręcasz sobie ta "deseczkę" i przypinasz do złączki a na statyw sobie używasz czego tam chcesz (zwykle statywy mają*swoje złączki) ...to jest tylko do glide'a żeby było wygodnie szybko odpinać aparat i wpinać

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

A nie szłoby do "deseczki" statywu przykręcić na stałe szybkozłączki?

Komentarz

Pracuję...