Stoję właśnie przed decyzją zakupienia sprzętu do filmowania dslr. Odczuwam niebywałą chęć tworzenia filmów. Miałam doświadczenie na studiach w montażu nieliniowym i czuję, że mam twórczą duszę. Jednak jako, że jestem początkującą w tej branży, zastanawia mnie ostatnio jak postrzegane są kobiety filmujące lustrzankami? Zwłaszcza kiedy muszą np. użyć ciężki glidecam lub cały system z kamizelką... Jakie są Wasze opinie? Czy to ma sens? Z góry dziękuję za wszelki wypowiedzi!
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Kobieta filmująca lustrzanką - opinie
Coraz więcej kobiet bierze za aparaty, kamery więc nie ma nic w tym złego według mnie. Choć jest jakaś tam niechęć do kobiet w zawodzie fotografa, znajoma przez całe 2 lata nie dostała ani jednego zlecenia na ślub bo jest kobietą, a ludzie, którzy za tą samą cenę robili coś mega złego (full automat i jedziemy jednym obiektywem!!) mieli dużo zleceń bo to mężczyźni... Choć jednym zaprzeczeniem może być Aga Rusinowska (5czwartych), która robi zdjęcia razem z Marcinem Rusinowskim (według mnie jedni z lepszych fotografów ślubnych w Polsce!) ; ) Nie wiem jak do tego podchodzą inni, ale według mnie rynek foto/video jest zdominowany przez mężczyzn, co nie zmienia faktu, że dużo kobiet bierze się z powodzeniem za fotografię (nie mówię tu o gimnazjum z lustrzanką photography). Próbuj ; )!!Komentarz
-
Moja małżonka całkiem nieźle jest postrzegana
.
BTW: już drugi wątek w złym dziale - przenoszę
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Komentarz
-
Dokładnie o to chodzi ; ) Ostatnio zostałem na lodzie jeśli chodzi o studniówkę, Pani przez telefon mi powiedziała tydzień przed, że rezygnują bo jakiś uczeń dla nich zrobi i chce zwrot zaliczki ; )! Roześmiałem się i kazałem jej zajrzeć w umowę, że zaliczek się nie zwraca ; ) Dobre i 1/2 ceny jaką mieli zapłacić, ciekawy jestem jak poradzi sobie ten uczeń z 300 płytami, jak to zrobi, zamówi itp ; )Komentarz
-
zadatków się nie zwraca, zaliczki i owszem...http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...Komentarz
-
Komentarz
-
to bez znaczenia, gdyby babka oddała sprawę do sądu to najprawdopodobniej odzyskała by kasę gdyż kodeks cywilny jasno traktuję tę sprawę, radzę zmienić zapis w umowie na "zadatek"http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...Komentarz
-
W takim razie jak znaleźć w dzisiejszych czasach Klienta, który zapłaci kilka razy więcej nam niż np. uczniowi?Komentarz
-
Wiesz trzeba na to patrzeć tak że to i tak żaden klient jeśli liczy się tylko taniość. A jak sobie poradzi? - A co to komputery wszystkim wyłączyli, płyty w każdym sklepie kupi - nie przesadzajmy.Dokładnie o to chodzi ; ) Ostatnio zostałem na lodzie jeśli chodzi o studniówkę, Pani przez telefon mi powiedziała tydzień przed, że rezygnują bo jakiś uczeń dla nich zrobi i chce zwrot zaliczki ; )! Roześmiałem się i kazałem jej zajrzeć w umowę, że zaliczek się nie zwraca ; ) Dobre i 1/2 ceny jaką mieli zapłacić, ciekawy jestem jak poradzi sobie ten uczeń z 300 płytami, jak to zrobi, zamówi itp ; )
W umowie to możesz mieć zastrzeżone choć co
.
Trzeba oferować coś czego ten uczeń nie zrobi - ze względu na sprzęt, wiedzę, ryzyko itd.Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Mój błąd mam zadatek w umowie nie zaliczkę.
Nie mam pojęcia, do mnie akurat ludzie sami się już zgłaszają, najczęściej z polecenia, strony www. Trzeba kombinować ile idzie, bilbordy, reklama w gazecie, okleić samochód itp.
Zacznijmy od tego, że uczeń zrobił to za darmo, a ludzie teraz "liczą grosz" z tego co widzę, bo wystarcza im fotograf ślubny za 200 złoty, potem narzekają, że mają słabe zdjęcia, mało i dopiero po sesję plenerową dzwonią do kogoś kto się "zna". Coraz więcej osób "leci" na niskie ceny, sam mam w mieście 2 "fotopstryków", którzy robią zlecenia za 1/4 mojej ceny... Ludzie albo poszaleli albo nie obchodzi och jakość tylko "co będzie to będzie"... Według mnie lepiej dorzucić coś ekstra do zdjęć czy też video i mieć coś fajnego niż potem narzekać co robią bardzo często ludzie w tych czasach... Ciekawy jestem jak to wygląda prawnie, jeśli ludzie, którzy nie posiadają założonej firmy, nie płacą ZUS'ów robią normalnie zlecenia...
Okej, okej może i płyty nagra, ale co dalej? Jeśli ja po rozmowie z nimi, mam powiedziane, że chcą to w ładnych opakowaniach? Uczeń nagra i będzie "sprzedawał" płyty bez nadruku, bez żadnej okładki, po prostu w kopertce?; ))Ostatnio edytowany przez Gość; 45811.Komentarz
-
Może wydrukuje je na szkolnej drukarce, może u kolegi, może poligrafię zrobi ktoś z rodziców po taniości, może skoro niższa cena to się zgodzili na wersję bez wydruku - nie wiem. Tak czy tak wiem że w sytuacjach gdzie zaczyna się liczyć cena nagle okazuje się, że zamawiający już wielu rzeczy nie potrzebuje (a które do nie dawna wydawały się niezbędne).
To są żadni klienci i żaden biznes IMHO.Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Z tego co Pani przez telefon mi powiedziała to uczeń zrobił zdjęcia za darmo ; )) Więc nie ma tu mowy o jakiejś taniości tylko o darmowych zdjęciach. Nie rozumiem nadal takich poczynań jeśli chodzi o darmowe zdjęcia, ja rozumiem zrobić koleżance zdjęcia za darmo lub w formie TFP ale nie studniówkę... Mam nauczkę by więcej nie składać ofert na studniówki ; ))! Niech robią co chcą, ja się w to nie mieszam ; )!!Może wydrukuje je na szkolnej drukarce, może u kolegi, może poligrafię zrobi ktoś z rodziców po taniości, może skoro niższa cena to się zgodzili na wersję bez wydruku - nie wiem. Tak czy tak wiem że w sytuacjach gdzie zaczyna się liczyć cena nagle okazuje się, że zamawiający już wielu rzeczy nie potrzebuje (a które do nie dawna wydawały się niezbędne).
To są żadni klienci i żaden biznes IMHO.Komentarz
-
jako 20-letni praktyk potwierdzam, od komunii też jak najdalej gdyż użeranie się z rodzicami rozkapryszonego bachorstwa przekracza moje nerwy...http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
Komentarz