X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalab
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1580

Odp: Kobieta filmująca lustrzanką - opinie

Zamieszczone przez centur
    to bez znaczenia, gdyby babka oddała sprawę do sądu to najprawdopodobniej odzyskała by kasę gdyż kodeks cywilny jasno traktuję tę sprawę, radzę zmienić zapis w umowie na "zadatek"
    Chyba tylko zadatek jest zdefiniowany w KC, zaliczka nie - z zasady się ją zwraca, chyba że w umowie jest wprost zastrzeżone, że nie. Osobiście nie podpisuję umów z niezwrotną zaliczką, albo zadatek, albo zwrotna zaliczka, bezzwrotna zaliczka wg. mnie jest nieuczciwa w swej konstrukcji.
    Zapraszam

Komentarz

• centur
      Uzależniony
      • 2011
      • 766

a jaki jest sens pobierać "zwrotną zaliczkę" ?
      http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
      http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
      Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• mk

jako 20-letni praktyk potwierdzam, od komunii też jak najdalej gdyż użeranie się z rodzicami rozkapryszonego bachorstwa przekracza moje nerwy...
        Dzięki za podpowiedź ; ))!!!

Zamieszczone przez michalab
        Chyba tylko zadatek jest zdefiniowany w KC, zaliczka nie - z zasady się ją zwraca, chyba że w umowie jest wprost zastrzeżone, że nie. Osobiście nie podpisuję umów z niezwrotną zaliczką, albo zadatek, albo zwrotna zaliczka, bezzwrotna zaliczka wg. mnie jest nieuczciwa w swej konstrukcji.
        Michał według mnie zaliczka, zadatek nie powinny być zwracane, w końcu jest to swoistego rodzaju rezerwacja mojego czasu. Przykładowo, wiadomo zima dla mnie jest takim okresem przestojowym jeśli chodzi o śluby, wpada mi taka studniówka, która opłaci mi przykładowo 3 ZUS'y, już planujesz kolejną kasę, którą zarabiasz właśnie w inny sposób niż studniówka, np zamawiasz nowy obiektyw ale nie musisz go odesłać bo studniówka Ci przepadła, nie masz kasy na obiektyw bo musisz ZUS zzapłacić : )) Nie to, że tracisz zlecenie, bo uczeń zrobi to za darmo, to nie masz za co zapłacić ZUS'u, musisz kombinować z kasą ile się da by wyjść na koniec miesiąca z jakimś groszem w kieszeni. Dlatego podchodzę do zaliczek, zadatków w ten sposób, że jest to rezerwacja, jeśli się nie odbędzie dana uroczystość ta zaliczka, zadatek zostaje u mnie jako mała rekompensata tego, że nie zarobię więcej ; ) Mogę się mylić ale to moje podejście do tego...

Komentarz

• 4kwiatek
          Bywalec
          • 2006
          • 230

Hi...

Zapominasz że są też tacy którzy nie wywiązują się z umowy - np. nie przyjadą na imprezę robić zdjęcia bo im "auto nie odpaliło" . Zaliczka i zadatek działają obustronnie. Zadatek - w przypadku gdybyś Ty nie wywiązał się z umowy podlega zwrotowi w PODWÓJNEJ wysokości. Zaliczka podlega zwrotowi do wysokości w jakiej została zapłacona.

W przypadku zaliczki nie ma regulacji wprost w KC. Nie oznacza to jednak że zaliczki nie można zatrzymać. Można - ale w przypadku dalszego dochodzenia roszczeń np. można zatrzymać na poczet kosztów jakie poniosła strona przed i przez wypowiedzenie umowy.

Pozdrawiam...

Komentarz

• Grzesiek_PL
            Uzależniony
            • 2008
            • 834

Zamieszczone przez marcinstanczak
            Dokładnie o to chodzi ; ) Ostatnio zostałem na lodzie jeśli chodzi o studniówkę, Pani przez telefon mi powiedziała tydzień przed, że rezygnują bo jakiś uczeń dla nich zrobi
            Żeby tak było tylko ze studniówkami, to samo jest z fotografią wnętrz, fotografią reklamową (pakszoty) idzie taki strzeli (nową wypaśną komórką, albo pożyczoną lustrzanką od wujka ) kilka zdjęć produktów na półce w sklepie, a klient się cieszy, że ma za darmo lub za jakieś grosze.
            Na zdjęciach nic nie widać ale jest TANIO i wszyscy są zadowoleni.

Komentarz

• milka
              Dopiero zaczyna
              • 2013
              • 23

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
              Żeby tak było tylko ze studniówkami, to samo jest z fotografią wnętrz, fotografią reklamową (pakszoty) idzie taki strzeli (nową wypaśną komórką, albo pożyczoną lustrzanką od wujka ) kilka zdjęć produktów na półce w sklepie, a klient się cieszy, że ma za darmo lub za jakieś grosze.
              Na zdjęciach nic nie widać ale jest TANIO i wszyscy są zadowoleni.
              Skoro tak, to jak Wy zarabiacie na foto/video?

Komentarz

• centur
                Uzależniony
                • 2011
                • 766

ja bym juz nawet tego nie nazwal zarabianiem bo w moim wypadku z samego filmowania bym nie wyżył mimo że w sprzęt w ostatnich 2 latach zainwestowałem ponad 30 tys. Niestety bryndza jest wszędzie a w branży ślubnej wybitna na co mają wpływ min:
                - mniej ślubów wg stystyk GUS
                - niż demograficzny
                - coraz modniejsze i wygodniejsze związki "na kocią łapę"
                - ogólne zubożenie społeczeństwa (zamiast wesel skromne przyjęcia)
                - itp... itd.......
                http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
                http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
                Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Zamieszczone przez milka
                  Skoro tak, to jak Wy zarabiacie na foto/video?
                  Trzeba szukać niszy. Świat nie kończy się na szczęście na ślubach i studniówkach. A gotowego przepisu na biznes w tej branży nikt Ci nie poda, bo nawet jeśli ktoś ma jakieś pomysły to przecież nie będzie tego publicznie pisał - tu nie ma sentymentów - biznes jest biznes .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• milka
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 23

ja bym juz nawet tego nie nazwal zarabianiem bo w moim wypadku z samego filmowania bym nie wyżył mimo że w sprzęt w ostatnich 2 latach zainwestowałem ponad 30 tys. Niestety bryndza jest wszędzie a w branży ślubnej wybitna na co mają wpływ min:
                    - mniej ślubów wg stystyk GUS
                    - niż demograficzny
                    - coraz modniejsze i wygodniejsze związki "na kocią łapę"
                    - ogólne zubożenie społeczeństwa (zamiast wesel skromne przyjęcia)
                    - itp... itd.......
                    A kto powiedział, że filmowanie ogranicza się tylko do studniówek czy wesel? Przecież można robić filmy innego typu? Czyż nie ?

Komentarz

• mc_iek
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 790

Zamieszczone przez milka
                      A kto powiedział, że filmowanie ogranicza się tylko do studniówek czy wesel? Przecież można robić filmy innego typu? Czyż nie ?
                      Można, ale przemysł filmów dla dorosłych też przeżywa kryzys, spowodowany sporą konkurencją z strony amatorów...
                      Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• milka
                        Dopiero zaczyna
                        • 2013
                        • 23

Zamieszczone przez mc_iek
                        Można, ale przemysł filmów dla dorosłych też przeżywa kryzys, spowodowany sporą konkurencją z strony amatorów...
                        a reklamy?

Komentarz

• rOOmak
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 617

Zamieszczone przez milka
                          Stoję właśnie przed decyzją zakupienia sprzętu do filmowania dslr. Odczuwam niebywałą chęć tworzenia filmów. Miałam doświadczenie na studiach w montażu nieliniowym i czuję, że mam twórczą duszę. Jednak jako, że jestem początkującą w tej branży, zastanawia mnie ostatnio jak postrzegane są kobiety filmujące lustrzankami? Zwłaszcza kiedy muszą np. użyć ciężki glidecam lub cały system z kamizelką... Jakie są Wasze opinie? Czy to ma sens? Z góry dziękuję za wszelki wypowiedzi!
                          Ten cały system z kamizelką jest po to żeby odciążyć ręce i przenieść całą pracę na nogi. Jeżeli glidecam jest dla ciebie za ciężki to kamizelka pomoże. Jeżeli masz kreatywną duszę to powinnaś być w stanie stworzyć jakiś krótki film bez żadnego dodatkowego sprzętu z samym statywem.
                          W świecie filmowym, i nie tylko, mamy wyraźną dominację formy nad treścią i nie ma co oglądać
                          Osobiście nie mam ambicji do kręcenia filmów ale raz zostałem zmuszony przez moją dziewczynę na zrobienie jej promo na jakiś mały konkurs i nie użyłem niczego ponad to co już miałem czyli statyw, filtr ND, 5Dmk2 i kilka jasnych szkieł. Ludzie się dziwnie patrzyli jak chodziłem ze statywem z jedną nogą na ramieniu a dwiema w rękach ale kogo obchodzi co reszta myśli
                          Tutaj jest efekt:

Co do biznesu to naiwnym jest myśleć, że posiadanie sprzętu pozwoli ci zarabiać pieniądze. Tak może i kiedyś było ale nie teraz, w czasach kiedy praktycznie każdy może sobie na sprzęt pozwolić. Nawet jak jesteś dobra w swoim fachu a nie znasz się na reklamie, promocji i ogólnie na prowadzeniu biznesu to daleko nie zajdziesz.(czyt. nigdzie)
                          Np. Jak ktoś wspomniał że miał ustawioną 100dniówką. Gdyby nie miał umowy, zaliczki itd to by miał straty związane z tym klientem co wiele początkujących nie postrzega jako straty bo wydaje się że nic jeszcze nie zrobił...

Komentarz

• Cichy9
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 63

Widzę, że temat zszedł całkiem w inną stronę. Nikt tego nie napisał, więc może ja dodam od siebie:

Zamieszczone przez marcinstanczak
                            Ciekawy jestem jak to wygląda prawnie, jeśli ludzie, którzy nie posiadają założonej firmy, nie płacą ZUS'ów robią normalnie zlecenia...
                            Umowa o dzieło i nie potrzeba Ci żadnej działalności gospodarczej, czy posiadania firmy

Komentarz

• maviozo
                              Coś już napisał
                              • 2011
                              • 87

Wcale bym taki pewny nie był. Szybkie przykłady w necie jednoznacznie wskazują, że "niby się da" ale ogólnie wszystko zależy od szczęścia i humoru urzędu skarbowego, który akurat w danym przypadku może inaczej zinterpretować.
                              Dziennik Gazeta Prawna
                              Umowa o dzieło pomiędzy osobami bez DG - podatek - Grupy dyskusyjne w eGospodarka.pl

Jeśli chcecie coś takiego podpisać, to musicie nadać temu wszelkie pozory
                              jednorazowości, nieciągłosci itd, tak żeby się nie załapać na niespodzianke
                              w postaci uznania za przedsiębiorcę lub przedsiębiorców.

A życzliwych nie brakuje... jeżeli zamierzasz robić to ciągle, to raczej włażenie na minę.

Komentarz

• raq
                                Dopiero zaczyna
                                • 2012
                                • 33

Zamieszczone przez milka
                                jak postrzegane są kobiety filmujące lustrzankami? Zwłaszcza kiedy muszą np. użyć ciężki glidecam lub cały system z kamizelką...
                                moja biega z GH2 i obiektywami ważącymi 150g bez z flycamem, jest drobna a wytrzymuje cały dzień, kamizelka jest zbędna, podobnie jak 5D/6D, którego ledwo jedną ręką przez chwile utrzyma.
                                rozważ zakup systemu mikro 4/3, ma swoje plusy i minusy, min szkła f0,95 z "używalną" GO

Komentarz

Pracuję...