X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcin Klysewicz
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 22

[Marcin Klysewicz]Bieszczady Timelapse

Witam.

Razem z moim bratem zmajstrowalismy takie oto wideo w technice timelapse:

3 aparaty (Canon EOS 5D Mark II, EOS 40D, EOS 650D), 4 dni fotografowania, 24 000 zdjec, miesiac obrobki, tydzien pisania muzyki (jestem kompozytorem)... To nie pierwsza nasza produkcja - ciekawe kiedy nasze aparaty padna bo pstrykamy zdjecia w zastraszajacym tempie. Jak na razie sprawuja sie swietnie a przede mna sprawdzian w warunkach zimowych bo bedzie po wideo z lata i jesieni takze zima i wiosna.

Pozdrawiam

Marcin
  • Kuba1
    Uzależniony
    • 2010
    • 960

Odp: Bieszczady Timelapse

Świetna robota Panowie. Absolutnie warto zrobić wersję z angielskimi napisami - zasięg będzie o wieeele większy. Czekam na następne obrazki! Ten udostępniam na Fejsie.

Komentarz

• kosdkp
      Początki nałogu
      • 2010
      • 374

Zamieszczone przez Kuba1
      Świetna robota Panowie. Absolutnie warto zrobić wersję z angielskimi napisami - zasięg będzie o wieeele większy. Czekam na następne obrazki! Ten udostępniam na Fejsie.
      O tak.
      Aż się człek nie może doczekać kolejnej majówki w Bieszczadach.
      Dzięki !
      Poszło na ścianę.
      http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5117

Super widoki, jedyne co mi przeszkadza to taki misz masz, trochę się zrobił, ale generalnie jestem na TAK.
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Jarek Jaworski
          Początki nałogu
          • 2005
          • 335

Brawo, są jeszcze ludzie którym się chcę. Mnóstwo dobrej roboty.
          Tak przy okazji - materiał bardzo przyszłościowy, jak dojdziemy do rozdzielczości Ultra HD, dacie radę
          Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• rysz
            Początki nałogu
            • 2010
            • 271

Przyznam, że obejrzałem z ogromną przyjemnością.
            Nakład pracy i efekt naprawdę robią wrażenie.

Chciałbym zwrócić uwagę tylko na jedną rzecz. Kiedy pierwszy raz pojawiło się ujęcie podzielone na 2 części (wschód Słońca) dało to całkiem fajny efekt i zostało w pamięci, bo idealnie komponowało się też z następnym ujęciem.
            Niestety kolejne takie zabiegi były już dla mnie drażniące, bo nie urozmaicały filmu, a pogarszały czytelność.
            Na duży + za to za efekt 'zabawy' czasem w drugiej połowie filmu (ślady gwiazd, przyspieszające/zwalniające chmury). Nie pasowały mi rozbłyski gwiazd, bo psuły trochę realizm, a szczególnie ciekawe też nie były. Za to już efekt oświetlenia drzewa wyszedł świetnie.

Tak czy inaczej końcowe odczucia zdecydowanie pozytywne, ale osobiście wolałbym z minimalnie mniejszą ilością efektów.

Komentarz

• ska
              Coś już napisał
              • 2010
              • 73

A gdzie tama na solinie? Piękna praca, mam tam babke, chyba trzeba odwiedzić te miejsca
              może te same ujęcia ale w roznych porach roku ?
              http://damnian.blog.com/

Komentarz

• jasiorzaca
                Coś już napisał
                • 2010
                • 54

Dla mnie niesamowite ! Podziwiam

Komentarz

• igor58
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1861

jesteś kompozytorem po Akademii Muzycznej?
                  zapisałeś muzykę w nutach?

Komentarz

• janhalb
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 321

Kurczę. Zbieram szczękę z podłogi. Fantastyczne. Piękne.

Choleeera, jak ja bym chciał teraz móc pojechać w Bieszczady...
                    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• Marcin Klysewicz
                      Dopiero zaczyna
                      • 2012
                      • 22

Zamieszczone przez igor58
                      jesteś kompozytorem po Akademii Muzycznej?
                      zapisałeś muzykę w nutach?
                      nie jestem po akademii . w szkole muzycznej drugiego stopnia którą rzuciłem nauczyciele od teorii wiary we mnie żadnej nie pokładali i kłody pod nogi kładli. sam się nauczyłem kompozycji. w nutach nie zapisuję bo nie chce mi się w to bawić, ale oczywiście jak projekt jest gotowy i muzyka napisana nuty mogę druknąć.

Komentarz

• konradl
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 980

Wow, swietne!
                        Muzyka super zgrana z obrazem. Naprawde duzo dodaje calosci i pomaga w zbudowaniu odpowiedniego klimtu.
                        Material "filmowy" tez bardzo fajny i ze tak powiem bardzo bogaty i rozlegly. Nie mozna sie znudzic podczas ogladania.

Jedyny problem.... znaczy moze nie problem, ale wydaje mi sie, ze przyroda fajniej by wygladala gdybyscie zrealizowali to nieco wczesniej...
                        Przy takim stadium przechodzenia jesieni w zime i jeszcze w dodatku przy goszej pogodzie to nie ma sily... podbijajac nasycenie/kontrast te wszyskie brazy wychodza troche "zgnilo"... Tak mysle, ze moze miejscami chlodniejszy balans bieli bylby pomocny?

Ale tak jak mowie, to tylko takie poboczne zrzedzenie i nie chce zebys pod wplywem tych skromnych uwag odniosl jakies bledne wrazenie, ze jest be. Wrecz przeciwnie - naprawde swietna robota na bardzo wysokim poziomie. Poza tym, tak jak ktorys z kolegow wspomnial, podziwiam, ze Wam sie chcialo bo ogrom pracy w to wlozonej musial byc niesamowity.

PS1. Tak na przyszlosc - dzielenie kadru jest IMO niepotrzebne.
                        PS2. Efekty specjalne typu jasniejace gwiazdy rowniez bym sobie darowal. Nie ma co isc w efekciarstwo, gdy wlasciwa tresc sie jak najbardziej broni Po mojemu.. jedyny mile widziany efekt to proste przenikanie scen ;D.

Komentarz

• MC_
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3444

Dla mnie rewelacyjne. Gratuluję.

Komentarz

• Selena
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 502

Marcinie, jak miło zobaczyć i usłyszeć coś nowego. Widzę, że poszedłeś w coś nieco innego niż znałam do tej pory.
                            Muzyka i obraz pięknie grają Ależ by się chciało tam pojechać.
                            Moje zdjęcia

Komentarz

• Marcin Klysewicz
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 22

Selena . Jak milo Cie tu widziec. Ano musialem isc inna sciezka niz makro bo tu gdzie jestem z motylami nie mam w ogole do czynienia nie wspominajac innych robakow. Do makro wracam kiedy tylko moge. Time-lapse mnie wciagnal i z bratem razem dzialamy. Ciesze ze sie podoba .

Dzieki za wszelkie uwagi. Co do podzialu ekranu - to byl eksperyment, okazal sie nie do konca udany i w kolejnych odslonach (zima, wiosna) tego podzialu nie bedzie, chyba ze cos sie perfekcyjnie skomponuje. Efekty specjalne jak rozblysk gwiazd to juz byla czysta zabawa pod muzyke robiona - rozumiem ze nie kazdemu sie moze podobac i ze nie bylo to konieczne. Ot takie widzimisie artysty .

O zimie moge zdradzic kilka ledwo szczegolow - sekwencje beda dluzsze, tempo wroci do podobnego z filmu pokazujacego lato. Bedzie kilka ciekawych ujec - trudnych technicznie i jeszcze przez nas nie pokazywanych. Postaramy sie pozytywnie zaskoczyc. Koncepcja jak to zrobic juz jest - w tym tygodniu powinnismy zakonczyc szczegolowe planowanie jak zime nakrecic. Bedzie sie dzialo.

Krystian, moj brat, nie moze jechac ze mna tym razem. Pomaga wszystko zorganizowac. Moze pomoze przy edycji. A sam film byc moze bedzie w rozdzielczosci 4K. Zobaczymy. Mamy tez mala kampanie na Polak Potrafi :: Finansowanie społecznościowe ? ciekawe pomysły i projekty jakby ktos chcial wspomoc chocby symboliczna zlotowka .

Komentarz

Pracuję...