X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Miłosz G.
    • 2010
    • 1

na 100% "przyduszenie" statywu. tak jak Cichy pisał - być może oparcie się o niego. przy 900s naświetlania tak własnie powinno to wyglądać-gwiazdka zdążyła wrócić na swoje "trajektoria"
    zastanawia mnie tylko dlaczego robiłeś zdj. na f32 ? chciałeś tylko jedną gwiazdę wypalić na matrycy? ze zwykłego statywu można całkiem efektywnie focić niebo(mam kilka jeszcze nienajlepszych, ale przyjemnych zdjęć cykanych ze statywu) - jest trochę z tym zabawy, ale efekty można osiągnąć całkiem niezłe.
    Twitter https://twitter.com/Guzowski_Foto
    Fanpage https://www.facebook.com/miloszguzow...ografia?ref=hl

Komentarz

• jaś
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2601

Zamieszczone przez Kolaj
      Mylisz się.

Czarna dziura, jak powszechnie wiadomo, w istocie nie jest czarna ze względu na proces kreacji par cząstka-antycząstka w pobliżu jej horyzontu zdarzeń, czego konsekwencją jest to, że jeden z elementów tej pary zostaje wchłonięty przez czarną dziurę, drugi zaś, nie mając swojego partnera nie może anihilować, zatem promieniuje obserwowalną energię. Ta zaś zostałaby uwieczniona na fotografii.

To jednak problem ze statywem
      Nie jestem pewien czy zjawisko o którym piszesz jest statystycznie istotne - podejrzewam że tego jednak nie da się zarejestrować na fotografii, a ruch gwiazdy jak najbardziej w końcu mamy dowody na tej fotografii
      Jestem szumofobem
      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• darekmil73
        Coś już napisał
        • 2007
        • 55

Nietoperz
        Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

Zamieszczone przez zonk
          po mojemu to sprawka kreta ;-)
          A może jakiś ptak usiadł na chwilę
          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

I wszyscy sie mylicie, teorii jest kilka :P

1. Prosta sprawa, wiadomo ze kazdy obiekt ma swoja grawitacje i temu podobne glupoty :P W pewnym momencie gwiazda byla poprostu na tyle blisko ze zadzialala na aparat swoja sila przyciagania, co podczas kumulacji sil razem z przyciaganiem ziemskim spowodowalo wieksze docisniecie aparatu do statywu - ktory sie poprostu rozkraczyl delikatnie. Jak odleciala dalej to aparat zrobil sie lzejszy i wszystko wrocilo do normy.

2. Mozliwe ze nie byles sam! Zjawiska paranormalne sa od zawsze znane, duch tez moze swoje wazyc jak sie oprze o aparat - mozliwe ze to wlasnie zrobil duch jakiegos fotografa ktory polegl tam kiedys :P

3. Najgorsza i jednoczesnie najlepsza z teorii - ciesz sie ze przezyles - najprawdopodobniej doswiadczyles bliskiego spotkania z chupacabra, ktora szukajac kolejnej gesi, przycupnela na aparacie jako najwyzszym punkcie obserwacyjnym w okolicy. Jednak gesi pewnie nie bylo i pobiegla dalej szukac :P

4, Mozliwe ze to ufo przekraczalo wszechswiat i otworzylo na chwile wrota teleportacyjne ,ktore zakrzywily czasoprzesten i przesunely gwiazde wzgledem aparatu.

A Wy tutaj o kretach, nietoperzach i oparciach o aparat :P Ech...
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Kito
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 47

Kiedyś naświetlałem 20 minut gwiazdy, w pewnym momencie na wszystkich smugach jest przerwa. Też nie wiem skąd i jak.
              Ja ani nikt inny nie zasłonił obiektywu bo było robione z ostatniego piętra bloku i na narożniku, no chyba że koliber przyfrunął o 23:00 żeby zobaczyć swoje odbicie w obiektywie ;-)
              FB - http://www.facebook.com/krzysztof.kito.wierzbicki
              C40D, C5DMKII, 6 szkiełek (w porywach do 10) i kilka lampek
              Ślubne i inne na www.fotoduet.eu

Komentarz

• Cordant
                Coś już napisał
                • 2008
                • 85

Zamieszczone przez Miłosz G.
                zastanawia mnie tylko dlaczego robiłeś zdj. na f32 ? chciałeś tylko jedną gwiazdę wypalić na matrycy? ze zwykłego statywu można całkiem efektywnie focić niebo(mam kilka jeszcze nienajlepszych, ale przyjemnych zdjęć cykanych ze statywu) - jest trochę z tym zabawy, ale efekty można osiągnąć całkiem niezłe.
                moglbys sie pochwalic? ja sie nie bawie w takie zdjecia, w sumie to bylo pierwsze takie jakie zrobilem, stad takie ustawienia a nie inne
                dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Komentarz

• Miłosz G.
                  • 2010
                  • 1

początkowe strony mojej galeryjki - to były pierwsze próby, za jakiś czas, z lepszym obiektywem będę dalej męczyć temat...http://canon-board.info/showthread.php?t=58581
                  Twitter https://twitter.com/Guzowski_Foto
                  Fanpage https://www.facebook.com/miloszguzow...ografia?ref=hl

Komentarz

• Cordant
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 85

witam podejście do gwiazd nr. dwa!

od razu lepiej 55 x 30"
                    dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Komentarz

• mzieli
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 40

Zamieszczone przez Kolaj
                      Mylisz się.

Czarna dziura, jak powszechnie wiadomo, w istocie nie jest czarna ze względu na proces kreacji par cząstka-antycząstka w pobliżu jej horyzontu zdarzeń, czego konsekwencją jest to, że jeden z elementów tej pary zostaje wchłonięty przez czarną dziurę, drugi zaś, nie mając swojego partnera nie może anihilować, zatem promieniuje obserwowalną energię. Ta zaś zostałaby uwieczniona na fotografii.

To jednak problem ze
                      Promieniowanie Hawkinga tylko uznano za prawdziwe, ale tak na dobrą sprawę to nikt tego nigdy jeszcze nie udowodnił może właśnie jesteśmy świadkami połączenia teorii względności z mechaniką kwantową
                      Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Komentarz

• artprof
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 126

no Panowie, połechtano Waszą wyobraźnię, a i wykształcenie wzięło górę
                        mnie zastanawia dlaczego obiekt wrócił idealnie na trajektorię, po stuknięciu w statyw byłoby to mało prawdopodobne.
                        gdzie stał statyw? balkon, taras, wiadukt? tutaj szukał bym przyczyny.

pozdr.

Komentarz

• mzieli
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 40

Gdyby było to zachwianie np. wiatrem, to powrót na poprzednie miejsce byłoby bardzo prawdopodobny. Mimo wszystko jeśli miałby to być ruch drgający gasnący, to po drugiej stronie również powinny być widoczne odchylenia. To dopiero jest specyficzne.
                          Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Komentarz

Pracuję...