X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bonk
    Uzależniony
    • 2005
    • 636

no co ty akustyk

EDIT: uderz w stol a nozyce sie odezwa

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

Zamieszczone przez bonk
      EDIT: uderz w stol a nozyce sie odezwa
      a nie... tu nie trafiles. jestem mocno ciety na naduzywanie efektow postprocessingu. jak zreszta i na robienie zdjec bez pomyslunku i bez sensu.

natomiast, to co mi sie w podanym linku podoba, to trzezwe zastosowanie narzedzi w sposob gustowny (MSZ) i wspolgrajacy z tresciami. nie jest to dla mnie fotografia, tylko (foto)grafika, ale to nie oznacza skreslenia z listy tzw. tworczosci, ktora moge obejrzec i odbrac emocjonalnie. a to co widze, jakby nie zaszufladkowac, mi sie zwyczajnie podoba. ma sens, jest ciekawie zrobione

na takiej samej zasadzie, moge poogladac malarstwo czy rysunek. ani to ani to fotografia nie jest, ale przeciez tez moze sie podobac.
      www albo tez flickr

Komentarz

• bonk
        Uzależniony
        • 2005
        • 636

wcale nie neguje faktu ze wypieszczone wielogodzinnymi sesjami fotki sa bardzo przyjemne w odbiorze. sam sie tym na codzien zajmuje.
        a to ze fotografia sie zajalem w czasach gdzie o obrobce komputerowej nikt jeszcze nie marzyl, dziala podwojnie na niekorzysc wszystkich pseudofotografii. poprostu chyba sie uczulilem :wink:

z innej beczki
        czasami nawet jedna glupia opinia wygloszona gdzies w tlumie skandujacych ludzi moze spowodowac ze ktos sie zastanowi nad tym co krzyczy. taka niepochlebna opinia jest moj post na temat tej galerii. i wcale nie wierze w to ze kogokolwiek odwiode od manipulacji przy fotkach - bo nie mam takiego zamiaru. wyglaszam jedynie swoja opinie.

ponizej prezentuje co mozna zrobic z nijakiej fotki. zero ostrosci, zero kontrastu, zero kolorow.

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

dajesz rade, bonk! czapki z glow!

dzielo koncowe ma rozmiar ekranowy, czy tez potrafisz z tego zrobic odbitke 20x30 (do obejrzenia z 0,5m tak realnie - nie z lupa)
          www albo tez flickr

Komentarz

• nastier
            Uzależniony
            • 2005
            • 686

dolaczam sie do pytania akustyka - moglbys taki duzy pliczek przeslac?

fotoblog

Komentarz

• iczek
              Uzależniony
              • 2004
              • 711

nie wierze.. . mocne
              FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
              Ptaki
              Portrety
              Pejzaż

Komentarz

• bebop
                Uzależniony
                • 2005
                • 755

najlepiej B1 na 300 dpi ;-)

po kiego duży? co to plenum Polskiej Izby Druku? dał radę duże to i da małe - kwestia większej ilości czasu.
                gra i buczy bebop

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

trzeba sobie odpowiedziec jakiej wielkosci byl material wyjsciowy... nie sadze zeby bylo to wiecej niz 2000px po dluzszym boku... wiec skad nagle mozna by zrobic 20x30?
                  Instagram

Komentarz

• adamek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2265

To ja Ci może prześle Bonk portret mojej paszczy....
                    Może w końcu będe przystojny.
                    Miłego dnia
                    adam jastrzębowski
                    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                    tu tu

Komentarz

• bonk
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 636

fotka byla "poprawiana" na zlecenie pewnej "zagranicznej" agencji reklamowej.
                      uzywaja ja w celu demonstracji klientom ich mozliwosci edycyjnych.
                      material wejsciowy byl z olimpusa e-20 w wymiarach 1792 x 1344

najwieksze fotki ktore PSem traktowalem mialy 6000x3000px (dwie fotki z kodaka polaczone w jedna) - katalog - meble

bebop ma racje, jak umiesz zrobic mala to i duza potrafisz

EDIT: adamek podeslij, moze w koncu z avatara zniknie ci to pstrykadlo

Komentarz

• bebop
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 755

Zamieszczone przez bonk
                        bebop ma racje, jak umiesz zrobic mala to i duza potrafisz
                        bebop sam kiedyś takie rzeczy robił, bo się fotografowi coś*nie udawało, a teraz by wolał sam sobie sfotografować takie auto od razu w wersji 2 ;-) poprawionej. mnie PS zmęczył już. może to kwestia, że dłubię w nim od wersji 2.5 już na dobre.

w ramach ciekawostek - niedawno na jakimś forum młody ludek wyskoczył mi z tekstem, że on działa na PS'ie od pierwszej wersji, co trochę*mnie zaskoczyło, bo wg tego co podał na forum to pracując na wersji 1 (nota bene o możliwościach Paintbrush'a z Windows 3.0 albo nawet mniejszych) musiał się boleśnie potykać co chwilę o własną pieluchę...
                        gra i buczy bebop

Komentarz

• bonk
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 636

mnie tez ps meczy ale taki swiat okrutny, taka praca.
                          co z tego ze fotke zrobie perfekt jak produkt jest do kitu

meble ktore klienci do studia przywoza sa czasami tragicznie wykonane
                          chodz to mebel z "najwyzszej polki"

przed
                          i po

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Zamieszczone przez bebop
                            w ramach ciekawostek - niedawno na jakimś forum młody ludek wyskoczył mi z tekstem, że on działa na PS'ie od pierwszej wersji, co trochę*mnie zaskoczyło, bo wg tego co podał na forum to pracując na wersji 1 (nota bene o możliwościach Paintbrush'a z Windows 3.0 albo nawet mniejszych) musiał się boleśnie potykać co chwilę o własną pieluchę...
                            mysle ze znalazl bym gdzies w sieci ta wersje, wiec nawet dzis mozna by na niej _pracowac_ ;-)
                            Instagram

Komentarz

• rysiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 897

@bonk - tak z ciekawości - ile Ci to zajęło?
                              Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• bebop
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 755

Zamieszczone przez Jac
                                mysle ze znalazl bym gdzies w sieci ta wersje, wiec nawet dzis mozna by na niej _pracowac_ ;-)
                                problem w tym, że jeżeli wiesz jakie miał możliwości, to wiesz też, że nie otworzyłbyś na niej pliku RGB ;-) dzinks w powoływaniu się na legendę... prawie zeiss.

na marginesie: mam gdzieś tą wersję 1.0 PS'a. nie pracowałem na niej ,bo do wersji 2.5 photoshopa pracowało się na aldusie photo stylerze. potem to adobe wykupiło i nieco zabrało do PS'a. pierwsze warstwy czyli rewolta w PS to dopiero wersja 4 ;-) pierwsza "na prawdę" wersja photoshopa to 2.5. kanały były dopiero w wersji 3.0 (niech mnie ktoś poprawi jak przekręcam).

pamiętam jak plakat B2 na 300 dpi robiłem to zanim wyretuszowałem etc. poustawiałem to pół dnia schodziło. i się człowiek wyrabiał z terminami. na kompie ze 128ramu...
                                gra i buczy bebop

Komentarz

Pracuję...