X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alexander

kiedyś dość dokładnie śledziłem grupe foto-przyrodnicza i padło tam takie stwierdzenie: jeżeli nie stać cie na zakup bardzo drogiego obiektywu (i tu padlo chyba cos ok. 600/4) to z ptakami daj sobie luz (oczywiscie chodzilo o focenie zarobkowe).

Z 600 pewnie jest dużo łatwiej. Ale zobacz sobie stronę Jarosława Dębskiego facet fotografuje zoomem 50-200

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez Alexander
      Z 600 pewnie jest dużo łatwiej. Ale zobacz sobie stronę Jarosława Dębskiego facet fotografuje zoomem 50-200
      Może nie fotografuje zarobkowo
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Alexander

Zamieszczone przez muflon
        Może nie fotografuje zarobkowo
        Może i nie, chodziło mi o poziom zdjęć.

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Może i nie, chodziło mi o poziom zdjęć.
          A przedpiścom o ich jakość ;-) Ja mam całkiem sporo (chyba) fajnych kadrów z samolotami... co z tego, jeśli to często cropy 1500x1000 i maks co da się z nich wycisnąć przy akceptowalnej jakości to 15x10
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Alexander

Zamieszczone przez muflon
            A przedpiścom o ich jakość ;-) Ja mam całkiem sporo (chyba) fajnych kadrów z samolotami... co z tego, jeśli to często cropy 1500x1000 i maks co da się z nich wycisnąć przy akceptowalnej jakości to 15x10
            Ogólnie masz rację. W tym przypadku facet wystawia np. na plfoto jako jvad i jeśli wierzyć podpisom pod fotkami w większości są to pełne klatki. Fotografuje w E-systemie Olympusa (stąd taki dziwny format). Gdzieś na forum olka opisywał w jaki sposób robił zdjęcia ptaków drapieżnych- przygotowania i fotografowanie zabrało mu kilka tygodni.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Fotografuje w E-systemie Olympusa (stąd taki dziwny format).
              A wiesz ze system Olympusa ma cropa 2x ? Wiec Olympusowy zoom 50-200 juz nie jest takim imponujacym osiagnieciem zdjeciowym bo robi sie z niego 100-400.

Komentarz

• Alexander

Zamieszczone przez Vitez
                A wiesz ze system Olympusa ma cropa 2x ? Wiec Olympusowy zoom 50-200 juz nie jest takim imponujacym osiagnieciem zdjeciowym bo robi sie z niego 100-400.
                Hmm, przyznaję tego nie wiedziałem. Dzięki za informację Vitez.

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Vitez
                  E-system Olympusa nie ma wogóle cropa ;-)

Komentarz

• swnw
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 275

Jak on to robi? Sporo włóczę się po lesie, a do zwierząt, które widać na zdjęciach JD musialby podchodzić na kilka kroków co jest możliwe przy dużym szczęściu ale niemożliwe jako reguła stosowana do 200 mm. :smile:

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez swnw
                      Jak on to robi?
                      No przeciez napisalem powyzej. Zoom 50-200 w systemie Olympusa to ekwiwalent 100-400mm.

Komentarz

• swnw
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 275

Zamieszczone przez Vitez
                        No przeciez napisalem powyzej. Zoom 50-200 w systemie Olympusa to ekwiwalent 100-400mm.

Z tego co wiem crop to współczynnik przez, który mnożymy ogniskową i w wyniku otrzymujemy ekwiwalent np. w tym wypadku 200X2 = 400, ale crop nie zmienia właściwości fizycznych obiektywu 200mm to nadal 200mm, tyle tylko, że wiemy, iż kąt widzenia jest przy cropie równym 2 taki jak przy zastosowaniu obiektywu 400mm, jednak zmiana kąta widzenia nie daje powiększenia jakie uzyskujemy stosując obiektyw 400mm. Obietyw 200mm daje zgodnie ze starą regułą powiększenie 4X (200/50), a 400mm 8x (400/50). W tym Olympusie jest zmieniony tylko kąt widzenia co nie daje powiekszenia 8X.
                        Tak to widzę i dlatego sie dziwiłem, jak to możliwe.

Pozdrowienia, swnw.

Komentarz

• mariusz11
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 113

założe sie że on nie chodzi po lesie i próbuje się zbliżać na kilka kroków do ptaka, tylko sypie orzechów lub słonecznika przed budą i czeka w tejże budzie (czatowni) na modela i tu wystarczy spokojnie nawet 200mm z cropem 1,6

Komentarz

• swnw
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 275

Zamieszczone przez mariusz11
                            założe sie że on nie chodzi po lesie i próbuje się zbliżać na kilka kroków do ptaka, tylko sypie orzechów lub słonecznika przed budą i czeka w tejże budzie (czatowni) na modela i tu wystarczy spokojnie nawet 200mm z cropem 1,6
                            Nie jest to takie proste, twój obiektyw wystarczyłby, ale 200 mm stanowczo za krótkie na takie podchody, ptaki to calkiem przebiegle stworzenia ;-).
                            Z tak krótkim obiekywem nie "crop factor" tylko "faktor szczęścia" jest bardzo potrzebny.

Pozdrowienia, swnw.

Komentarz

• mariusz11
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 113

Zamieszczone przez swnw
                              twój obiektyw wystarczyłby, ale 200 mm stanowczo za krótkie na takie podchody, ptaki to calkiem przebiegle stworzenia ;-).

nie mam na myśli podchodów z 200mm na ptaki, ale siedzenie w czatowni i czekanie z tym obiektywem

Komentarz

• swnw
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 275

Ok

Komentarz

Pracuję...