X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Lesio, napisałem ci w PM, ale napisze częściowo i tutaj.
    Wypowiedzi mające pomóc ludziom uniknąć problemów związanych z działaniem w gorączce emocji są bardzo pożądane i na miejscu. Problemem tylko by nie wylać dziecka z kąpielą. Kulig to oszust - co do tego nikt nie ma wątpliwości. Dlatego trzeba przed nim chronić innych i uniemożliwiać mu dalsze działania. Nadmierne relatywizowanie sprawy wyrządza ogromną przysługę sprawcy, a może zaszkodzić przyszłym ofiarom. Stąd przypuszczania, że ktos to robi celowo - to naturalne i wcale nie krzywdzące. Mówimy to o poważnych przestępstwach, naruszenie danych osobowych to przy tym pestka z której łatwo się wywinąć choćby "interesem publicznym". Rozumiem twoje wyjaśnienia i nie zamierzam polemizować. Zwróć tylko uwagę, że wcześniej nas nie raczyłeś tak dokładnymi zapewnieniami po której stronie stoisz, za to podważałeś wypowiedzi i wiarygodność poszkodowanych. Dlatego dobrze, że powściągnąłeś język i mnie nie nazwałeś. Zrozum, że twoja postawa mogła budzić i budziła podejrzenia co do zaangażowania po niewłaściwej stronie. Myślę, że dobrze że tak ułożyła się sekwencja wypowiedzi bo daje to pełny oraz sytuacji i w końcu pozwala uciąć spekulacje kto tu komu pomaga. Pozdrawiam
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Lesio'73
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 38

Zamieszczone przez Kubaman
      .... Rozumiem twoje wyjaśnienia i nie zamierzam polemizować. Zwróć tylko uwagę, że wcześniej nas nie raczyłeś tak dokładnymi zapewnieniami po której stronie stoisz, za to podważałeś wypowiedzi i wiarygodność poszkodowanych....
      Mam nadzieję, że jeden post nie jest polemiką :wink:

Raczyłem, raczyłem ... ale też i podważałem wiarygodność - dlaczego? Właśnie z tego samego powodu co Ty - być może moja logika jest pokręcona ale jak 10 osób rzuci fałszywe lub niewiarygodne oskarżenie (np. przez podanie jakiegoś lewego adresu czy błędy merytoryczne) to cała sprawa przestaje być wiarygodna a tego chyba nie chcemy???
      IMHO trzeba "uderzać" stanowczo i celnie a nie rozmieniać sprawy na przypuszczenia, domysły itp...

Kubaman, dzięki za ten post i za PM - cieszę się, że mogę obcować z takimi ludźmi jak Ty (wątek poważny to proszę się nieśmiać z tych wyznań)
      5d MkII

Komentarz

• worms07

Witam wszystkich ! Zaznaczam, że konto na forum założyłem (niestety narazie) tylko w celu krótkiego opisania mojej historii.

2 (a może 3? już nie pamiętam) lata temu, o ile dobrze pamiętam Pan Adrian zamieścił na KomForum ogłoszenie o sprzedaży nowego telefonu. Zadzwoniłem, umówiłem się na wysyłkę kurierską i (tu mój błąd) ufając czlowiekowi z jednej społeczności wpłaciłem pieniążki.
        Najpierw zawiniał kurier, potem on sam już nie wiedział o co chodzi. Ostatecznie miał mi zwrócić pieniążki. Ale nie zwracał, tak jak innym. Pół roku później odwiedzili go moi znajomi z Olsztyna, żeby przypomnieć o sprawie. Obiecal zwrot pieniędzy w ciągu kilku dni. Jako, że działaliśmy zgodnie z prawem - owe odwiedziny skutku nie przyniosły. Sprawa się ciągnęła, ja o niej trochę zapomniałem. Ostatecznie przed wakacjami zmusiłem się i poszedłem zgłosić sprawę na policję. Opisałem całą historię, wydrukowałem przelew, parę danych o nim, screen ogłoszenia. Miesiąc później zostałem zaproszony (tak jak i kolega z Olsztyna) na dodatkowe przesłuchanie. Miesiąc później zadzwonił do mnie tatuś Adriana i kulturalnie spytał jak widzę rozwiązanie sprawy. Powiedziałem prosto - przekaz lub przelew pełnej kwoty do mnie, podałem numer konta. Milczał, pieniędzy nie było. Na policji, pani z dochodzeniówki powiedziała, że czekają już tylko na papiery z Olsztyna i rozpoczynają proces. Dziś, odwiedzam moje konto mbankowe (a robię to dość żadko) i moim oczom ukazał się przelew, od kogo innego jak nie od Pana Adriana. 660 zł. Pełna suma.

Tym którzy nie dowierzają, albo potrzebują wskazówek, na maila/pwka prześlę numer telefonu do mnie.

Warto walczyć o swoje.

Pozdrawiam

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

Domyślam się, że suma nie uwzględniała inflacji z 2-3 lat?
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• worms07

Oczywiscie, ze nie. Ale dla mnie, osoby ktora te pieniazki akurat zbiera na inwestycje nie robi to wiekszej roznicy. Wtedy, te 6 stowek byloby zabookowane na ten sam cel co dzis. Takze nie robi mi to wiekszej roznicy. Aczkolwiek, gdybym sie uparl to rzeczywiscie, moglbym zadac dodatkowo roznicy wynikajacej z inflacji, procentu za zwloke i dodatkowej sumy za fatyge znajomych. Wtedy, pewnie bym nic nie dostal i skonczylo by sie na komornikach po wygraniu sprawy w sadzie... Czy taka opcja nie jest lepsza, a napewno wygodniejsza?

pzdr

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Oczywiście nie masz zamiaru wycofać skargi?
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez arturs
                Oczywiście nie masz zamiaru wycofać skargi?
                Ja bym sobie dodatkowo lichwiarskie procenty od 'pożyczki' naliczył.
                Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• worms07

Zadzwonię w tygodniu do "mojej" Pani z komisariatu, powiem, że pieniążki zostały zwrócone, podziękuję i powiem, aby zdecydowała co z tym dalej zrobić. Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez worms07
                    660 zł. Pełna suma.
                    (...)
                    Warto walczyć o swoje.
                    To nie jest pełna suma.
                    Odsetki inflacyjne+odsetki karne+odszkodowanie za straty moralne (fatyga) tak długiego oczekiwania na zwrot pieniędzy.
                    Ale by o to się ubiegać to musiałbyś do istniejącej sprawy karnej (prokuratura zakłada takie z urzędu przy oskarżeniu o oszustwo) dorzucić wniosek (najlepiej podanie napisane przez prawnika) o ściganie również z powództwa cywilnego. Bo tak to tylko jakąś karę w zawiasach mógłby dostać, bez zasądzenia wypłaty odsetek/odszkodowania.

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Zadzwonię w tygodniu do "mojej" Pani z komisariatu, powiem, że pieniążki zostały zwrócone, podziękuję i powiem, aby zdecydowała co z tym dalej zrobić. Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).
                      w zasadzie dzwonić nie masz po co.. oszustwo jest oszustwem - zostałeś oszukany i za to powinna być kara.. sprawa niekoniecznie powinna być umorzona bo kwota oszustwa jest powyżej 250 zł co wyczerpuje tzw. "niską szkodliwość społeczną", jeśli zostałaby umorzona to gość "w papierach" miałby czysto - najlepiej jakby dostał "zawiasy" bo wg prawa byłby już karany... ja bym nic nie robił - to że dostałeś kasę po kilku latach nie zmienia całego kontekstu - tak jak Vitez pisze - "straty moralne" odsetki itp. Ja bym nic nigdzie nie zgłaszał.. nie masz takiego obowiązku a gość chyba za twój telefon i czas chyba nie płaci
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Wats0n
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 996

Z tego co można wyczytać gość ma na koncie tyle przekrętów, że przydałoby mu się za przeproszeniem nasrać w papiery.
                        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Lesio'73
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 38

...Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).
                          worms07 chciałem Ci pogratulować - nie tylko odzyskania pieniędzy ale głównie postawy i konsekwencji
                          Właśnie o takie postępowanie apelowałem już parokrotnie i jeśli masz takie możliwości, to pomimo zwrotu pieniędzy, nie odpuszczaj!

"Sympatyczny" kolega A. chyba czytuje CB ... wnioskuję to bo próbowałem ostatnio pomóc jednemu z użytkowników CB odzyskać sprzęt - niestety moje telefony i nagrane prośby o kontakt pozostały bez odzewu co wskazuje na to, że A. już mnie "nie lubi" ... niedługo zaczyna się sezon ligowy w PLS - ciekaw jestem czy będziemy się widywać
                          5d MkII

Komentarz

• etanol
                            • 2007
                            • 14

Do WORMSA 07:
                            ja poprosze o kontakt, wyslalem Ci wiadomosc prv, pozyczylem adrianowi swojego backupowego EOSa 30D i nie moge odzyskac spowrotem.

p.s.: to w mojej sprawie Lesio prawdopodobnie probowal interweniowac. Tym samym dziekuje Lesiowi za zainteresowanie sprawą.
                            Pozdrawiam.
                            Ostatnio edytowany przez etanol; 10333.

Komentarz

• Lesio'73
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 38

Zamieszczone przez etanol
                              .... Tym samym dziekuje Lesiowi za zainteresowanie sprawą.
                              ...
                              Dziękować to byś mógł gdyby mi się coś udało... ale od czasu do czasu się przypominam wspólnemu znajomemu (z tego co wiem od dłuższego czasu się nie widują).
                              Teraz nie byłem na PLSie ale przy następnym meczu postaram się poszukać samego sprawcy...

BTW dowiedziałem sie o kolejnym wyczynie "naszego" pupila - poprosił znajomego fotografa o namiary na jego ksiegową bo chciałby korzystać z usług ... szczegółów jeszcze nie znam ale ją też już przekręcił
                              5d MkII

Komentarz

• etanol
                                • 2007
                                • 14

zglosilem moja sprawe na policje, jezeli ktos dysponuje zdjeciem adriana k. to bardzo bym prosil o podeslanie na mojego maila ([email protected]).

Komentarz

Pracuję...