Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Drodzy Panowie.
Z przykroscia stwierdzam ze caly plan z policja i prokuratura niestety ale nie ma racji bytu. Jesli zostala zawarta umowa, jako podstawa sprawy to niestety ani policja ani prokurator nie maja tu nic do powiedzenia.
W tym wypadku nie zostalo jeszcze popelnione przestepstwo, no chyba ze uda wam sie udowodnic, ze mamy tu doczynienia z wyludzeniem, w co watpie, bo takie sprawy najczesciej koncza sie umozeniem.
Jedyne co w tej sytuacji mozna zrobic to zlozyc pozew (cywilny) do rejonowego sadu miejsca, w ktorym zobowiazanie malo byc wykonane, a nastepnie zadac splacenia dlugu. I to niestety byloby na tyle. Takie poprowadzenie sprawy niestety wiaze sie z kosztami i wieloma trudnosciami. Niestety, Pan Adrian nie jest godnym zaufania czlowiekiem i ten kto robi z nim interesy po prostu nie mial szczescia. Dla Pana ktory wysyla pana do prokuratora i kaze zawiadomic o popelnieniu przestepstwa mam jeszcze rade- zanim zacznie pan udzielac porad prawniczych i rzucac numerami artykulow k.k., prosze najpierw przestudiowac pare komentarzy z dokladnie opisana podstawa przestepstwa, polecam znanego wszystkim Andrzeja Marka.
A Panu wierzycielowi zycze powodzenia w odzykaniu swojej zaliczki. A propos zaliczek moze sie pan domagac podwojnej jej wysokosci
Jak juz napisalem wszystko odzyskalem zgodnie z prawem - policja, sad itp.
Panowie z Policji pelen profesjonalizm. I wbrew obiegowym opiniom nalezy zgromadzic wszelkie dowody transakcji (przelewy, maile, smsy) i zglosic sie na Policje w miejscu zamieszkaniaa Panowie wiedza juz co powinni zrobic.
Zycze powodzenia wszystkim poszkodowanym
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Drodzy Panowie.
Z przykroscia stwierdzam ze caly plan z policja i prokuratura niestety ale nie ma racji bytu. [...]
Pozdrawiam
Nie musi Ci być przykro, bo nie masz racji.
To co piszesz, to, z lekka ujmując, mącenie wody.
KK i KC to w tym wypadku dwie różne, aczkolwiek podobne rzeczy.
A przykład kolegi TDFa jest tego najlepszym dowodem.
to jest recydywa, mam nadzieję, że ktoś go w końcu pociągnie do odpowiedzialności karnej. Wszyscy się cieszą, że dostali kasę z powrotem i dziękują złodziejowi, to później złodziej dalej robi swoje. Trza było, tak jak to sugerowano, skomplikować mu życie a nie pobłażać, bo łaskawie oddał łup.
Uwaga!
W związku z ponownym pojawieniem się tego p...nego indywiduum na naszym forum oraz podejmowaniem przez niego kolejnych, intensywnych prób oszustw (i to co gorsza z powodzeniem), proszę o zachowanie szczególnej ostrożności przy finalizowaniu transakcji!!!! Istnieje spore prawdopodobieństwo, że pojawi się również na Canon-board!!!
Przykro mi to pisać, ale jest to koniecznie. W związku z namnożeniem się prób oszustw na forumowej giełdzie, apeluję o rozwagę i o nie przekazywanie zbyt pochopnie środków nieznanym forumowiczom o krótkim stażu. Zdaje sobie sprawę, że dla niektórych osób może to być krzywdzące, ale niestety ostatnio coraz więcej osób w sposób perfidny usiłuje dokonywać oszustw na forum. W kilka ostatnich spraw zamieszany jest niejaki Adrian Kulig , znany oszust z Olsztyna. Człowiek ten oszukał i próbował oszukać wiele osób na tym i na innych forach (od aparatów po telefony komórkowe) Na naszym forum znany był pod ksywami kasmil, plumis, tranzist,tranzist2, na canon-board jako adrisim, oraz Nia na www.komforum.pl Działa on zwykle w sposób bardzo podobny. Oszust kontaktuje się z potencjalna ofiarą informując że właśnie wrócił zza granicy i jeszcze nie ma nr telefonu (dzwoni od kolegi) ale oczywiście można się spotkać się w celu przeprowadzenia transakcji. Proponuje często spotkanie w Warszawie. Później dzwoni po raz kolejny i informuje , że jest bardzo zalatany ale niewątpliwie do spotkania dojdzie. Zostawia wtedy też numer telefonu. Oczywiście w późniejszym terminie daje znać sms-em, że zawiódł "pieprzony samochód", bądź stało się coś innego... i nie dojedzie. Poźniej zaczyna odwlekać spotkanie, przeważnie wysyłając bardzo dużo smsów , informuje jednak że chce dokonać tranzakcji ale ciężko mu znaleźć czas. Konkuzja? W związku z brakiem czasu najlepiej gdybyśmy przeprowadzili transakcję poprzez przelew i kuriera . Czyli mechanizm prosty jak budowa cepa. Kulig korzysta z kont znajomych, i podaje fałszywe dane. Ostatnie to Kamil Kłobukowski z Ełku, Jerzy Litwiń z Gryźlin.
Zamieszczone przez Krzakq
Wracając do Adriana Kuliga to znam go z widzenia chłopak buja sie po Olsztynie w wypasionych ciuchach. Z tego co sie dowiedziałem to te przekręty na forach to mały pikuś podobno wziął nawet kredyt na dziewczyne z która sie spotykał ale nie jest to potwierdzona informacja jego strona to http://www.kitek.net/ widać tu ze chodzi na duże imprezy często widziałem go na Kortowiadzie (juwenalia UWM) ma też profil na naszej klasie http://nasza-klasa.pl/profile/2545410 zamiast nazwiska wstawił swoja ksywkę żeby chyba ciężej można go było namierzyć jak ktoś chce wiedzieć jak wygląda to zapraszam do galerii zdjęć którą ma na naszej-klasie. Koleś wyrywa dziewczyny na aparat zobaczcie sobie co napisał na naszej klasie na samym dole swojego profilu w okienku Czym sie aktualnie zajmuje Niestety nie wiem gdzie mieszka tu w Olsztynie bo z chęcią bym tam wpadł i mu łomot spuścił a potem zadzwonił po policje żeby go zabrali. Swego czasu długo przychodził do klubu Pestka w Olsztynie ale teraz ma tam zakaz wstępu. kurcze czemu ten typ jeszcze chodzi a nie siedzi ??
Naliczylem z 50 osob piszacych na priva i dzwoniacych... wszystim polecilem kontakt z Policja w miejscu swego zamieszkania ... czemu nikt tego nie robi????
zajmuje to jakies 20 min ...
Sam sie nacialem i sugerowalem wszystkim aby skladali doniesienia. Ja wszystko odzyskalem normalna droga, Policja nie "gryzie" no chyba ze Ci wszyscy poszkodowani to tylko sciemniaja ze zostali oszukani a kase wydali na funtastyczna zabawe. Bo jesli ktos stracil 200-1000 PLNto chyba warto isc na Policje, Chyba ze sa a tacy rozrzutni ????
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
z profilu w NK wynika, że uczęszczał do technikum kolejowego o 2 lata dłużej niż powinien, pewnie jakis pasjonat kolejnictwa do tego
a tak ogólnie to słodki typek, mój stary kumpel pracuje (chyba, że go wyrzucili) w policji w kryminale w okolicy Olsztyna, muszę go kiedyś tym zainteresować
Kurcze jak to czytam przypominają mi się moje boje o odzyskanie kasy za niby wysłąną lampę 420EX za 450 zł... (cały opis jeszcze chyba jest w "pralni"). Tylko imie i nazwisko i lokalizacja inne.
Wyglądał to bardzo podobnie, też gość współpracował (podobno) z GW - plaga jakaś czy co z tymi współpracownikami GW?
Ja sie wyleczyłem z takich okazyjnych zakupów. Chyba, ze jest to naprawdę sprawdzona osoba, inaczej wolę wydać na paliwo po odbór osobisty niż wku..ć sie potem na maxa.
Sorki, broń Boże nie chciałem kogokolwiek urazić.
Nasunęło mi sie tylko powiazanie gazetą ponownie. Fakt z inną.
Tylko sie zastanawiam, czy takie stwierdzenie, że sie współpracuje z jakąś gazetą ma zwiększyć wiarygodność "amatora łatwego zarobku"?
Sorki, broń Boże nie chciałem kogokolwiek urazić....
nie mam udziałów w żadnej gazecie więc luzik :-)
Zamieszczone przez JurekGR
...Tylko sie zastanawiam, czy takie stwierdzenie, że sie współpracuje z jakąś gazetą ma zwiększyć wiarygodność "amatora łatwego zarobku"?
Myślę, że tak i jestem prawie pewien, że to działa .... np. na młodych ludzi, którym się wydaje, że współpraca z jakąś gazetą to jest dopiero COŚ ... chodzi o wyrobienie przewagi mentalnej
Komentarz