X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzej_z

JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Witam, pragnę wszystkich przestrzec przed zakupami w sklepie JapanFoto.pl. Ten sklep to oszustwo. Sprzedają towar bez rozliczania VAT a dokumenty jakie wystawiają nie są fiskalizowane ani księgowane. Firma założona jest prawdopodobnie na lewe dane. Ten człowiek wprowadza na rynek sprzęt całkowicie nielegalnie, pisze na swojej stronie bzdury o jakimś magazynie w warszawie, którego niema. Kupiłem u nich obiektyw, okazało się, że ma błąd BF, wysłałem do kalibracji do polskiego serwisu. Serwis zatrzymał obiektyw i poinformował mnie, że ten sprzęt pochodzi z nielegalnego źródła i został sprzedany całkowicie nielegalnie! Powiedzieli, że gość zakupił go nielegalnie i nie zapłacił od tego podatku, że jest oszustem skarbowym. Szczerze powiem, że jestem z rozpatrzony i na pewno tego tak nie zostawię. Telefon do sklepu milczy! chciałem kupić tanio i mam za swoje. Nie dajcie sie nabrać!

Andrzej Z.
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Zamieszczone przez andrzej_z
    Szczerze powiem, że jestem z rozpatrzony
    Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać. Normalnie mistrzostwo świata!
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• bebesky
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1231

moim zdaniem "bezedury godocie"
      od kiedy to serwis ma takie uprawnienia o jakich piszesz?

no i żartobliwie zapytam jaki jesteś??? "że jestem z rozpatrzony"?

hehe bakulik mnie ubiegł

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Skąd serwis miałby wiedzieć, czy ktoś zapłacił podatek, czy nie? To, że szkło jest np. z przemytu lub legalnego importu z odległych kierunków, co skutkuje brakiem gwarancji to jedna sprawa, a płacenie podatków/ceł to co innego. Serwis z pewnością nie może tego ustalić.

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

no cóż, czyżby kolejny niezadowolony wymyślający bzdury żeby tylko komuś zaszkodzić?

Komentarz

• andrzej_z

Było tak, wysyłam na kalibrację bo nie ostrzy. Dołączyłem dokument zakupu - fakturę. Serwis na drugi dzień zadzwonił i mówi, że nie zrobią na gwarancji bo nie ważna, że obiektyw kupiłem taniej poniżej cen hurtowych w europie. Że jest sprzedany nielegalnie. Sprawdzili po numerach seryjnych drogą jaka przebył obiektyw i powiedzieli, że ten gość wszedł w układ ze sklepem, który sprzedaje mu towar bez VAT. Obiektyw mają mi oddać ale sprawę zgłosili do US. Podobno sprawa jest już głośna bo to nie jest jedyny przypadek. tyle wiem, ale jak można ludzi oszukiwać.

Komentarz

• Allensteiner
              Bywalec
              • 2006
              • 177

zatrzymali obiektyw na żytniej ? chyba musiał być z jakiegoś kradzionego transportu
              chyba, że canon polska sie wziął za TIP-ów i jak coś nie jest z legalnej dystrybucji od C.P. to dają cynk skarbówce, ale to raczej mało prawdopodobne

że jestem z rozpatrzony
              Andrzej Z.
              hmm, a gdzie to jest ?
              może Warmia i Mazury ?

właśnie przeczytałem post wyżej - a może sie nie mylę ?
              Ostatnio edytowany przez Allensteiner; 7413.
              lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• bakulik
                Uzależniony
                • 2005
                • 767

Zamieszczone przez bebesky
                no cóż, czyżby kolejny niezadowolony wymyślający bzdury żeby tylko komuś zaszkodzić?
                Zapewne.

Firma założona jest prawdopodobnie na lewe dane.
                Domysły...

Kupiłem u nich obiektyw, okazało się, że ma błąd BF, wysłałem do kalibracji do polskiego serwisu.
                Błąd, trzeba było zwrócić sprzedawcy. Na stronie jest info o rękojmi.

Serwis zatrzymał obiektyw i poinformował mnie, że ten sprzęt pochodzi z nielegalnego źródła i został sprzedany całkowicie nielegalnie! Powiedzieli, że gość zakupił go nielegalnie i nie zapłacił od tego podatku, że jest oszustem skarbowym.
                Tak dobrze znają tego sprzedawcę? Czy na obiektywie to było napisane?

Andrzej Z.
                Tak odpisują oskarżonych w wiadomościach.
                Pozdrawiam
                Łukasz Bakuła
                „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• jeklaskaMM
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 91

to i ja coś dodam od siebie:
                  zamówiłem w tym sklepie obiektyw dwa tygodnie temu, przesyłka kurierska za pobraniem do tej pory nie dotarła. kontakt jest zerowy.
                  nie mam pojęcia czy wystawiają f-ry czy też nie prawda jest taka że towaru nie dostałem, a telefonu nikt tam nie odbiera.

Komentarz

• andrzej_z

Nie kupiłem Canona, kupiłem obiektyw Sigma 17-70. Nie mam zwyczaju odsyłać obiektywu od razu po zakupie skoro jest gwarancja a serwis Sigmy zapewniał mnie, że zrobią mi kalibrację w ramach gwarancji, tak bym wymieniał 5 razy na swój koszt. Takich informacji udzielił mi serwis, po co mieli by kłamać. Zresztą jak chcecie, ja jestem wściekły, że ktoś mnie tak potraktował. Chciałem kupić tanio. Jak cos kosztuje 150 zł taniej, czyli ponad 10% to już jest coś nie tak. Wczesniej dzowniłem do sklepu w Chorzowie, tzw. procentrum i powiedzieli, ze taka cena jest niemożliwa i że chyba bez faktury.

Komentarz

• Allensteiner
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 177

powyższe zmienia postać rzeczy, o dystrybucji sigmy nie mam bladego pojęcia

fakt faktem na stronie mają napisane:
                      "INFORMACJA:
                      OD 4 MAJA INFOLINIA CZYNNA
                      OD 14.00 DO 17.00"
                      może dlatego nikt nie odbierał ?

wygląda mi ten sklep cokolwiek dziwnie
                      Ostatnio edytowany przez Allensteiner; 7413.
                      lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Zamieszczone przez Allensteiner
                        Mi też wygląda na firmę krzak. Szczególnie takie coś wzbudza moją ostrożność:
                        Zamieszczone przez JapanFoto
                        Posiadamy biuro handlowe w Zabrzu, wszystkie zamówienia realizujemy jednak z jednego centralnego magazynu w Warszawie. Znajduje się on w zamkniętej strefie przemysłowej i z powodów bezpieczeństwa dostęp do niego mają wyłącznie pracownicy oraz upoważnione firmy przewozowe. Odbiór osobisty pojedynczych paczek jest fizycznie niemożliwy.
                        I jeszcze to:
                        Zamieszczone przez JapanFoto
                        Nie jesteśmy w stanie przy dużym ruchu w sklepie odbierać wszystkich połączeń telefonicznych
                        Jakim ruchu, w jakim sklepie, skoro odbiór osobisty jest niemożliwy

Ale i tak serwis nie ma prawa zatrzymać obiektywu.
                        Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• jeklaskaMM
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 91

Zamieszczone przez Allensteiner
                          powyższe zmienia postać rzeczy, o dystrybucji sigmy nie mam bladego pojęcia

fakt faktem na stronie mają napisane:
                          "INFORMACJA:
                          OD 4 MAJA INFOLINIA CZYNNA
                          OD 14.00 DO 17.00"
                          może dlatego nikt nie odbierał ?

eehh, wiesz dzwoniłem zaraz po zrobieniu zamówienia a to było bodaj 21 kwietnia, w różnych godzinach i cisza...
                          teraz jedno wiem na pewno, że nawet jeśli ta paczka przyjdzie (w co szczerze wątpię) to jej nie odbiorę bo nie chce mieć żadnych problemów z jakimkolwiek serwisem. IMHO nie warto bezgranicznie szukać najtańszej oferty...

Komentarz

• bebesky
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1231

Andrzej
                            "Serwis zatrzymał obiektyw" czy "Obiektyw mają mi oddać".

"ale sprawę zgłosili do US" i to urząd skarbowy jest od tego żeby sprawdzał takie rzeczy nie serwis. Dalej wątpię by serwis mógł sprawdzić kto płaci podatki a kto nie.
                            Co do magazynu - są firmy które w innym miejscu mają siedzibę a w innym magazyny. Czy masz pewność że tych magazynów tam nie ma??
                            Wiem że lepiej brzmi tak jak napisałeś w pierwszym poście - SENSACJA, ale moim zdaniem lepiej trzymać się faktów i nie rzucać oskarżeń nie mając dowodów. Ostrzeż innych ale staraj się nie ubarwiać.

"Zresztą jak chcecie, ja jestem wściekły, że ktoś mnie tak potraktował." sam się tak potraktowałeś bo: "Chciałem kupić tanio." należało pomyśleć przed zakupem.

Komentarz

• bakulik
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 767

Zamieszczone przez jeklaskaMM
                              IMHO nie warto bezgranicznie szukać najtańszej oferty...
                              Stare przysłowie pszczół mówi: "Kto tanio kupuje, dwa razy kupuje". I drugie: "Chytry dwa razy traci". I jeszcze: "Nie stać mnie, żeby kupować tanio". Ale to ostatnie chyba w innym kontekście (np. podróbki gripów ).
                              Pozdrawiam
                              Łukasz Bakuła

Komentarz

Pracuję...