Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam, pragnę wszystkich przestrzec przed zakupami w sklepie JapanFoto.pl. Ten sklep to oszustwo. Sprzedają towar bez rozliczania VAT a dokumenty jakie wystawiają nie są fiskalizowane ani księgowane. Firma założona jest prawdopodobnie na lewe dane. Ten człowiek wprowadza na rynek sprzęt całkowicie nielegalnie, pisze na swojej stronie bzdury o jakimś magazynie w warszawie, którego niema. Kupiłem u nich obiektyw, okazało się, że ma błąd BF, wysłałem do kalibracji do polskiego serwisu. Serwis zatrzymał obiektyw i poinformował mnie, że ten sprzęt pochodzi z nielegalnego źródła i został sprzedany całkowicie nielegalnie! Powiedzieli, że gość zakupił go nielegalnie i nie zapłacił od tego podatku, że jest oszustem skarbowym. Szczerze powiem, że jestem z rozpatrzony i na pewno tego tak nie zostawię. Telefon do sklepu milczy! chciałem kupić tanio i mam za swoje. Nie dajcie sie nabrać!
Skąd serwis miałby wiedzieć, czy ktoś zapłacił podatek, czy nie? To, że szkło jest np. z przemytu lub legalnego importu z odległych kierunków, co skutkuje brakiem gwarancji to jedna sprawa, a płacenie podatków/ceł to co innego. Serwis z pewnością nie może tego ustalić.
Było tak, wysyłam na kalibrację bo nie ostrzy. Dołączyłem dokument zakupu - fakturę. Serwis na drugi dzień zadzwonił i mówi, że nie zrobią na gwarancji bo nie ważna, że obiektyw kupiłem taniej poniżej cen hurtowych w europie. Że jest sprzedany nielegalnie. Sprawdzili po numerach seryjnych drogą jaka przebył obiektyw i powiedzieli, że ten gość wszedł w układ ze sklepem, który sprzedaje mu towar bez VAT. Obiektyw mają mi oddać ale sprawę zgłosili do US. Podobno sprawa jest już głośna bo to nie jest jedyny przypadek. tyle wiem, ale jak można ludzi oszukiwać.
zatrzymali obiektyw na żytniej ? chyba musiał być z jakiegoś kradzionego transportu
chyba, że canon polska sie wziął za TIP-ów i jak coś nie jest z legalnej dystrybucji od C.P. to dają cynk skarbówce, ale to raczej mało prawdopodobne
Zamieszczone przez andrzej_z
że jestem z rozpatrzony
Andrzej Z.
hmm, a gdzie to jest ?
może Warmia i Mazury ?
właśnie przeczytałem post wyżej - a może sie nie mylę ?
no cóż, czyżby kolejny niezadowolony wymyślający bzdury żeby tylko komuś zaszkodzić?
Zapewne.
Firma założona jest prawdopodobnie na lewe dane.
Domysły...
Kupiłem u nich obiektyw, okazało się, że ma błąd BF, wysłałem do kalibracji do polskiego serwisu.
Błąd, trzeba było zwrócić sprzedawcy. Na stronie jest info o rękojmi.
Serwis zatrzymał obiektyw i poinformował mnie, że ten sprzęt pochodzi z nielegalnego źródła i został sprzedany całkowicie nielegalnie! Powiedzieli, że gość zakupił go nielegalnie i nie zapłacił od tego podatku, że jest oszustem skarbowym.
Tak dobrze znają tego sprzedawcę? Czy na obiektywie to było napisane?
Andrzej Z.
Tak odpisują oskarżonych w wiadomościach.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
to i ja coś dodam od siebie:
zamówiłem w tym sklepie obiektyw dwa tygodnie temu, przesyłka kurierska za pobraniem do tej pory nie dotarła. kontakt jest zerowy.
nie mam pojęcia czy wystawiają f-ry czy też nie prawda jest taka że towaru nie dostałem, a telefonu nikt tam nie odbiera.
Nie kupiłem Canona, kupiłem obiektyw Sigma 17-70. Nie mam zwyczaju odsyłać obiektywu od razu po zakupie skoro jest gwarancja a serwis Sigmy zapewniał mnie, że zrobią mi kalibrację w ramach gwarancji, tak bym wymieniał 5 razy na swój koszt. Takich informacji udzielił mi serwis, po co mieli by kłamać. Zresztą jak chcecie, ja jestem wściekły, że ktoś mnie tak potraktował. Chciałem kupić tanio. Jak cos kosztuje 150 zł taniej, czyli ponad 10% to już jest coś nie tak. Wczesniej dzowniłem do sklepu w Chorzowie, tzw. procentrum i powiedzieli, ze taka cena jest niemożliwa i że chyba bez faktury.
Mi też wygląda na firmę krzak. Szczególnie takie coś wzbudza moją ostrożność:
Zamieszczone przez JapanFoto
Posiadamy biuro handlowe w Zabrzu, wszystkie zamówienia realizujemy jednak z jednego centralnego magazynu w Warszawie. Znajduje się on w zamkniętej strefie przemysłowej i z powodów bezpieczeństwa dostęp do niego mają wyłącznie pracownicy oraz upoważnione firmy przewozowe. Odbiór osobisty pojedynczych paczek jest fizycznie niemożliwy.
I jeszcze to:
Zamieszczone przez JapanFoto
Nie jesteśmy w stanie przy dużym ruchu w sklepie odbierać wszystkich połączeń telefonicznych
Jakim ruchu, w jakim sklepie, skoro odbiór osobisty jest niemożliwy
Ale i tak serwis nie ma prawa zatrzymać obiektywu.
powyższe zmienia postać rzeczy, o dystrybucji sigmy nie mam bladego pojęcia
fakt faktem na stronie mają napisane:
"INFORMACJA:
OD 4 MAJA INFOLINIA CZYNNA
OD 14.00 DO 17.00"
może dlatego nikt nie odbierał ?
wygląda mi ten sklep cokolwiek dziwnie
eehh, wiesz dzwoniłem zaraz po zrobieniu zamówienia a to było bodaj 21 kwietnia, w różnych godzinach i cisza...
teraz jedno wiem na pewno, że nawet jeśli ta paczka przyjdzie (w co szczerze wątpię) to jej nie odbiorę bo nie chce mieć żadnych problemów z jakimkolwiek serwisem. IMHO nie warto bezgranicznie szukać najtańszej oferty...
Andrzej
"Serwis zatrzymał obiektyw" czy "Obiektyw mają mi oddać".
"ale sprawę zgłosili do US" i to urząd skarbowy jest od tego żeby sprawdzał takie rzeczy nie serwis. Dalej wątpię by serwis mógł sprawdzić kto płaci podatki a kto nie.
Co do magazynu - są firmy które w innym miejscu mają siedzibę a w innym magazyny. Czy masz pewność że tych magazynów tam nie ma??
Wiem że lepiej brzmi tak jak napisałeś w pierwszym poście - SENSACJA, ale moim zdaniem lepiej trzymać się faktów i nie rzucać oskarżeń nie mając dowodów. Ostrzeż innych ale staraj się nie ubarwiać.
"Zresztą jak chcecie, ja jestem wściekły, że ktoś mnie tak potraktował." sam się tak potraktowałeś bo: "Chciałem kupić tanio." należało pomyśleć przed zakupem.
IMHO nie warto bezgranicznie szukać najtańszej oferty...
Stare przysłowie pszczół mówi: "Kto tanio kupuje, dwa razy kupuje". I drugie: "Chytry dwa razy traci". I jeszcze: "Nie stać mnie, żeby kupować tanio". Ale to ostatnie chyba w innym kontekście (np. podróbki gripów ).
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Komentarz