X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xxkomarxx
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1456

Od kiedy istnieje to forum zawsze jest ten sam problem. 20d czy 30d, 40d czy 50d itp. 50d to fajna puszka i napewno lepsza niż 40d (dlaczego? o tym już było mnóstwo postów i nie warto się powtarzać). Jeśli kogoś stać na 50d to trzeba kupić i zacząć pstrykać foty. Różnica w cenie między tymi modelami faktycznie nie pozwala na zakup żadnego dobrego szkła ale zawsze jest to jakiś start żeby dołożyć o te 1000 zł mniej do optyki. Następna sprawa poczekam i kupie jak stanieje 50d ale wówczas pojawi się następca i znowu zacznie się ten sam dylemat.
    Jakby każdy tak myślał to forum pewnie by nie istniało bo nikt by niczego nie kupił.
    Podsumowując. Jeśli stać kogoś na 50 d + szkła i nie będzie musiał głodzić siebie i rodziny to wybór jest prosty, natomiast jeśli po zakupie aparatu zacznie się marudzenie że porobiłem trochę zdjęć i brakuje mi ogniskowej i chce kupić nowe szkło a nie ma za co to kup 40d zawsze coś zostanie i rodzina będzie głodna przez krótszy czas :P

Komentarz

• siudym
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2254

Zamieszczone przez pjakusz
      Może ja ślepy jestem, ale LCD w 40D daje mi pojęcie o ostrości zdjęcia.
      Ja mam chyba sokoli wzrok, bo na LCD w 20D widze wszystko
      Czy fota rozmazana, czy strzelona w punkt z ostroscia (zoom lcd sie przydaje) - zero problemow

Zamieszczone przez YaneC
      A czy można wiedzieć dlaczego doradzacie koledze sprzęt ze świadomością gorszego - i to znacznie - LCD
      Ludzie sa wybredni, jak widzialem lcd w 40D u znajomego to sie za glowe zlapalem "jaki swietny!"
      LCD przydatna sprawa, ale zaraz opierac caly sens fotografii o LCD?
      (btw.pisze ogolnie, nie chodzi o ciebie YaneC)
      Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.

Komentarz

• xxkomarxx
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1456

Zamieszczone przez siudym

Ludzie sa wybredni, jak widzialem lcd w 40D u znajomego to sie za glowe zlapalem "jaki swietny!"
        Jakby się tak o LCD każdy opierał kupując aparat to analogi są najgorsze i do niczego się nie nadają :P

Komentarz

• wojkij
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1915

Zamieszczone przez siudym
          Wg Ciebie ludzie którzy używali/używają tego body ponad rok marudzą sobie o tak dla przyjemności?

Było nie było w fotografii cyfrowej lcd to urządzenie używane bardzo często - oczywiście można spożywać posiłki puszką po makreli zamiast sztućcami ale pokaż mi osobnika który byłby z tego faktu zadowolony .
          Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
          www.kwapisz.org

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez wojkij
            Wg Ciebie ludzie którzy używali/używają tego body ponad rok marudzą sobie o tak dla przyjemności?

Było nie było w fotografii cyfrowej lcd to urządzenie używane bardzo często - oczywiście można spożywać posiłki puszką po makreli zamiast sztućcami ale pokaż mi osobnika który byłby z tego faktu zadowolony .
            A to ciekawa koncepcja - z tą puszką .
            Natomiast co do meritum - to ta puszka chyba lepiej spełniłaby swoje zadanie niż LCD w 40D .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• oxydum
              Bywalec
              • 2009
              • 230

Zamieszczone przez Rafał32
              w osobnym wątku możesz przeczytać o nowych 40tkach z fotojokera za ok 2500
              Chodziło mi bardziej o to czy 40D dostępne m in w fotojokerze czy innych sklepach są dziewicze, zupełnie nowe czy może przeszły już przez ręce tysięcy "macantów", serwis lub 10 dniowe zwroty ze sklepów internetowych.
              EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Tak sobie czytam i... się lekko uśmiecham

Pozwólcie że przedstawię pozostałe różnice 40D vs 50D:

- wyświetlacz - wiadomo
                - matryca - 40D 10Mpx / 50D 15Mpx - wiadomo
                - kalibracja obiektywu 40D-brak / 50D - tak z pam. dla 20 szkiełek - wiadomo, choć nie wszystkim
                - procesor - 40D DIGIC 3 / 50D DIGIC4
                - ISO - 40D 100-1600 + H-3200 / 50D 100-3200 + H1-6400, H2-12800
                - foldery - 50D - możliwość ręcznego tworzenia i wybierania folderów
                - inne funkcje - 40D - 24 funk. z 62 ustaw. / 50D - 25 funk. z 74 ustaw.

Po szczegóły zapraszamTUTAJ.

Może teraz można inaczej spojrzeć na różnicę cenową

Pozdrówka!
                Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• fahrenheit
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 360

dziobolek, a ile z tych featurów użyjesz po pierwszym miesiącu. Okej, może będziesz się lepiej czuł kupują szitgmę albo tamrona wiedząc, że sobie adjustment zrobisz i będzie dobrze, choć jestem sceptycznie to tego nastawiony. Potrzebujesz tych 15Mpix,tak często cropujesz zdjęcia, drukujesz w dużym formacie?

Komentarz

• banan82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1165

tez mysle ze poprawki 50D w stosunku do 30D sa raczej kosmetyczne jak to byly miedzy 20D a 30D. Bardziej oplaca sie 5D ze swoja "cudowna" matryca niz crop. Raz kupisz FF i crop ci sie obrzydzi
                    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                    Crazy Apple Fanboy
                    Ex Linux User

Komentarz

• Richie
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 625

Zamieszczone przez banan82
                      tez mysle ze poprawki 50D w stosunku do 30D sa raczej kosmetyczne jak to byly miedzy 20D a 30D. Bardziej oplaca sie 5D ze swoja "cudowna" matryca niz crop. Raz kupisz FF i crop ci sie obrzydzi
                      Miałem kiedyś 30D.Przesiadłem się na 5D z którym byłem 8miesięcy do czasu gdy ich ceny zaczęły lecieć bardzo w dół.Zrobiłem zamianę na 30D + grip + 17-40L.Nie minęło 3 miesiące i znowu mam 5D.

Tak jak napisał banan82....jak raz kupisz FF to do cropa już nie wrócisz.
                      Richie
                      FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• YaneC
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 367

Zamieszczone przez banan82
                        Podobnym tokiem rozumowania, w tym wątku, padały wypowiedzi, że zamiast 50D lepiej kupić 40D a resztę przeznaczyć na szkło (-a).
                        Mówisz, że opłaca się 5D ale przecież w stosunku do ceny 50D to różnica wynosi (aż ) 3kzł, czy nie lepiej te trzy kilo przeznaczyć na szkła ?

W dobie kryzysu 3ooozł to chyba sporo, nie uważasz ?
                        BYKOM STOP

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Zamieszczone przez YaneC
                          Podobnym tokiem rozumowania, w tym wątku, padały wypowiedzi, że zamiast 50D lepiej kupić 40D a resztę przeznaczyć na szkło (-a).
                          Mówisz, że opłaca się 5D ale przecież w stosunku do ceny 50D to różnica wynosi (aż ) 3kzł, czy nie lepiej te trzy kilo przeznaczyć na szkła ?

W dobie kryzysu 3ooozł to chyba sporo, nie uważasz ?
                          koledzy pisali o starej piątce którą jak sądze można kupić w cenie 50D

Komentarz

• banan82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1165

nowej piatki bym nie polecil za chiny.

sorry, nie wyjasnilem ze mowilem o starej bo cenowo to wlasnie poziom 50D a obrazek inny po prostu. Nie mowie o wszystkich "gadzetach" ktore 50tka ma, nie wszystkiego bedziesz potrzebowac a naprawde masz lepszy obraz z pelnej klatki.
                            5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                            Crazy Apple Fanboy
                            Ex Linux User

Komentarz

• Richie
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 625

Miałem 50D i jednego mi brakuje w 5D MKI....szybkości spustu i AF który tam był.Resztę mogę olać za to obrazek FF....MIÓD.
                              Richie
                              FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• fahrenheit
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 360

Zamieszczone przez aptur
                                koledzy pisali o starej piątce którą jak sądze można kupić w cenie 50D
                                pobożne życzenia,ostatnio widziałem 50d za 3700 więc jeszcze 17-85 trzeba by dorzucić żeby cenę 5d osiągnąć

Komentarz

Pracuję...