X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mathom
    Początki nałogu
    • 2007
    • 428

W końcu i tak kiedyś kupisz tą piątkę - gwarantuję
    FF + L
    Moje stocki
    Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• delf77
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 25

mialem ten sam problem i wybralem FF

Komentarz

• zaitsev
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1660

Zamieszczone przez michael_key
        Trzeba mieć szkła, dobre (drogie) szkła.
        Popatrz chociażby na to co 5D wypluwa razem z 50/1.4 czy 85/1.8. No chyba, że to są drogie szkła dla Ciebie...
        Też nie zarabiam tym sprzętem, a mam. Bo to frajda. Są jeszcze np. 17-40 i 70-200/4, które może już nie dają tego piątkowego "wow" (no może oprócz tych 17mm na FF, a nie jakieś 11mm na małej matrycy ;-) ), za odpowiednio 2kzł i 1,7kzł używane, często jak nowe, z gwarancją.
        A piątka to nie jest korpus uniwersalny?

Komentarz

• janoszu
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 31

Witam, czytam tak ten wątek.. I chciałbym sie zapytać, o ile rzeczywiście zmiana bedzie miała jakis sens, bo o nią pytam - czy warto?

Mam 50D, + 17-55 2.8 / 50 1.8.. Nie jest problemem wielkim dla mnie sprzedać korpus i dolozyc tysiac złotych do piątki, lecz wiem iz nie podepne tych obiektywów, wiec moje pytanie brzmi, ile musiałbym zainwestowac w podobna jakość i podobne obiektywy? Czy w ogóle zmiana jest warta zachodu? 50'tka z 17-55 jak dla mnie spisuje sie bardzo dobrze, lecz jesli nie bylyby to wielkie koszta.. zmieniłbym. Tymbardziej ze trzymałem piątke w dłoniach i zdawałaby sie idealna, pomimo problemów z autofocusem..
          Canon 50D / 17-55 2.8 / 50 1.8

Komentarz

• gavin
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1339

sprzedajesz 50d za 2coś 17-55 za 2500. 50 1.8 zostaje. 5D kupujesz za 3500 czyli zostaje 1500zł za co możesz kupić 17-40 4L lub dołożyć ok1000zł i kupić 24-105 4L

Komentarz

• San
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 30

Zamieszczone przez janoszu
              Witam, czytam tak ten wątek.. I chciałbym sie zapytać, o ile rzeczywiście zmiana bedzie miała jakis sens, bo o nią pytam - czy warto?
              Ja po roku uzytkowania 50D (amatorsko +- 8tys pstrykow) z T17-50 i C70-200/4 i kilku miesiacach mentalnej walki nad slusznoscia takowej decyzji sprzedalem body i szkla - zostalo mi 50/1.8 Kupilem starsza technologicznie konstrukcje, z kiepskim na bokach AF, bez mikroregulacji, z gorszym zakresem ISO, bez mozliwosci sterowania lampa z korpusu, bez automatu czyszczacego matryce - czyli 5D w swietnym stanie. I nie zaluje
              Dokupilem 35/2 i 85/1.8 do kompletu i ciesze sie tymi obrazkami, ktore dostaje. Fakt, ze zgrzytam chwilami zebami , majac tylko taki zakres ogniskowych, ale po pol roku po zmianie jestem w 100% pewny, ze dobrze zrobilem.
              W moim przypadku fotografia to hobby. I Absolutnie nie przeszkadzaja mi niskobudzetowe stalki z takim body, choc oczywiscie chcialoby sie lepiej i wiecej . Z czasem szklarnia sie rozbuduje, natomiast mam o wiele wieksza frajde z robienia zdjec 5-tka w porownaniu do 50D.
              Decyzje musisz podjac sam.
              Jesli wykorzystujesz wysokie ISO, mocno wycinasz kadry, potrzebujesz sprawnego AF z dobiegaczka, mnoznik polepsza ogniskowe dla zakresu tele, chcialbys miec jak najwieksza GO przy jasniejszych przeslonach, uzywasz bocznych punktow AF - mozesz poczuc zawod.
              Ale to chyba jedyne argumenty na 'nie'.
              Cala reszta jak najbardziej na plus

Pozdrawiam
              San

Komentarz

• Ice
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 18

Zamieszczone przez janoszu
                Posiadam również 50D i 17-55/2.8 i dla mnie różnica pomiędzy 5D a 50D jest zauważalna. Podpinane zamiennie 85-tką i T70-200 do 5-tki dają naprawdę super efekty, których na 50D nie mogłem osiągnąć. Nie twierdzę, że zdjęcia były dużo gorsze, ale te z 5-tki mają coś w sobie takiego co przyciąga uwagę. Może to ta mityczna "magia" pełnej klatki:-D.
                Na tą chwile pozostanie zbierać jeszcze na szerszy kąt.

Dla mnie zmiana ma sens, jeżeli priorytetem jest jakość generowanego obrazka, a mniejsze znaczenie ma szybkości w serii, wyświetlacz, mikroregulacja i kilka innych nowościach 50-tki.
                Pozdrawiam
                C5D | C50D | C24-70/2,8 | C50/1,8 | T70-200/2,8 | 580 EXII

Komentarz

• Adamczyk
                  • 2010
                  • 6

Witam podłączę się do tego wątku zapytaniem ponieważ stoję przed zmianą puszki jak i w ogóle systemu, przesiadka z Pentax k200d a więc spory skok w moim mniemaniu. Już miałem upatrzone 50d którego cena jest tu niezła około 800 eur (mieszkam w małej mieścinie w Irlandii) a tu dzisiaj właśnie szwendając się z nudów wchodzę do sklepiku którego w sumie nie odwiedzałem, prowadzi go fotograf miesjcowy, jeden z wielu, i leży u niego na półce NOWY 5d Mk I który kupił dla siebie ale w końcu nigdy nie użył bo jest jak twierdzi Nikoniarzem. Aparat jest bez skaz prosto z folii tylko pewnie przeleżał kupę czasu, ale pełna gwarancja na niego jest na 100%. Uwaga teraz cena 1100eur. Co robić?
                  Co mnie interesuje to portret zarówno rodzinny, mojej córki niespełna 2-letniej, ale także zdjęcia do portfolio modelek, pary, plenery ślubne, komunijne i takie tam. Ogólnie szeroki zakres portretowy. Posiadam też małe domowe studio, kilka lamp i zaczynam się bawić w strobist. Czy ktoś pomoże mi rozwiązać mój dylemat? Co kupić?
                  Pozdrawiam
                  www.facebook.com/goodlightimages1 :-) zapraszam

Komentarz

• malkontent
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 299

Zamieszczone przez Adamczyk
                    Witam podłączę się do tego wątku zapytaniem ponieważ stoję przed zmianą puszki jak i w ogóle systemu, przesiadka z Pentax k200d a więc spory skok w moim mniemaniu. Już miałem upatrzone 50d którego cena jest tu niezła około 800 eur (mieszkam w małej mieścinie w Irlandii) a tu dzisiaj właśnie szwendając się z nudów wchodzę do sklepiku którego w sumie nie odwiedzałem, prowadzi go fotograf miesjcowy, jeden z wielu, i leży u niego na półce NOWY 5d Mk I który kupił dla siebie ale w końcu nigdy nie użył bo jest jak twierdzi Nikoniarzem. Aparat jest bez skaz prosto z folii tylko pewnie przeleżał kupę czasu, ale pełna gwarancja na niego jest na 100%. Uwaga teraz cena 1100eur. Co robić?
                    Co mnie interesuje to portret zarówno rodzinny, mojej córki niespełna 2-letniej, ale także zdjęcia do portfolio modelek, pary, plenery ślubne, komunijne i takie tam. Ogólnie szeroki zakres portretowy. Posiadam też małe domowe studio, kilka lamp i zaczynam się bawić w strobist. Czy ktoś pomoże mi rozwiązać mój dylemat? Co kupić?
                    Pozdrawiam
                    Kupuj !!!

Komentarz

• koraf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1748

Pozdrawiam
                      Do tego co piszesz to oczywiste, że 5d :-D

Komentarz

• Adamczyk
                        • 2010
                        • 6

Heh powiem tylko że duszę gościa bo ma też nówkę 24-105 L które sobie kupił do tego body, ale ma zamiar zostawić do Marka II. Jutro dostanę odpowiedź czy zasilę dumne grono Canonierów :-), byle nie zapeszyć.
                        www.facebook.com/goodlightimages1 :-) zapraszam

Komentarz

• dinderi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3028

i leży u niego na półce NOWY 5d Mk I który kupił dla siebie ale w końcu nigdy nie użył bo jest jak twierdzi Nikoniarzem. Aparat jest bez skaz prosto z folii tylko pewnie przeleżał kupę czasu, ale pełna gwarancja na niego jest na 100%. Uwaga teraz cena 1100eur. Co robić?
                          Gdybym miał podobny dylemat, nie zastanawiał bym się nawet minuty. Dokup do tego 85/1.8 USM na początek. Niedrogi, rewelacyjny obiektyw, który powinien wpisać sie idealnie w Twoje potrzeby. Po przesiadce z Pentaxa, na widok jakości obrazka, będziesz miał "notoryczny opad szczęki" co najmniej przez 5 miesięcy.
                          P.S. Szkoda, że AMMarshall aktualnie jeździ po Polsce, a nie siedzi przy komputerze i nic w tym temacie aktualnie nie napisze. Już od 3 miesiecy ma "notoryczny opad szczęki" przy tym zestawie, a przesiadł sie z Canona, na Canona
                          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• szamac
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 21

witam,

mam metlik w glowie ale postaram sie wyjasnic oco mi chodzi:

Canon 5D MkI + Tamron 28-75mm f2,8

a moze

Canon 50D + Canon 17-55mm IS f2,8 ?

W 90 procentach bedzie to do slubow sprzet.

Mam dwa aparaty 40D i 400D jako zapas.
                            mam tamrona 17-50 mm i Canona 50mm 1,4

wszystko przemawia za cropem bo sprzedam 400D. Boje sie tego AF w 5D bo ja nie robie tylko na centralnym AF.

Pomocy

Komentarz

• WiatruMistrz
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 402

Zamieszczone przez szamac
                              witam,

Boje sie tego AF w 5D bo ja nie robie tylko na centralnym AF.

Pomocy
                              Heh, nie wal takich tekstów bo wyjdzie że Canony to AF nie mają, miałem 350D i w 50tce wcale nie ma tak wesoło na bocznych jak przypuszczałem...5D to sprzęt od lat wykorzystywany do ślubów/portertów i nie powinneś się bać tej puchy tylko bardziej AF w tym tamronie hehehe bo ma badziewny. AF w 5D na bocznych jest gdzieś pomiędzy xxxd a xxd.
                              Do 50tki zapniesz najlepszy obiektyw pod kropa a do FF zapniesz dolną półkę chyba konkluzji nie musze wyjaśniać takich połączeń...
                              Na stałkach w 5D szczena opada bo wtedy plastyka zdjęć najbardziej jest uwidoczniona.
                              Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
                              Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
                              http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• piotrr
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 436

Ślubnie ? bierz piątkę ....co do af - nie jest doskonały ale było to podstawowe body największych polskich ślubnych swego czasu ..i dawało radę. Nie ma się IMO nad czym zastanawiać.

Komentarz

Pracuję...