X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fahrenheit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

jednym żołnierskim zdaniem. Nie, nie boję się,że mi serwis zamkną i nie będę miał gdzie mojego 5d leczyć.

a poza tym "err99 400d site:http://canon-board.info" w google wklej

Komentarz

• piotrr
      Początki nałogu
      • 2007
      • 436

Powiem tak - nie znam nikogo kto po przejściu z xxxD lub xxD narzekałby na piątkę. A jakość obrazu to inna bajka. Najlepiej sam pomacaj, weź swoją kartę, zrób zdjęcia - zrozumiesz różnicę. Ja po przesiadce z 40stki miałem banana na twarzy przez miesiąc. W końcu dostałem jakość o którą mi chodziło w lustrzance cyfrowej. Nie bez znaczenia jest to, że GO na FF pozwoli Ci wykorzystać ciekawie 85piątke przy portretach.
      Jeśli Cię stać to moja rada bierz - zwłaszcza, że mark II już jest i cena spada. A jeśli chodzi o zakup to T...s i wszystko jasne...

Komentarz

• werek
        Początki nałogu
        • 2007
        • 404

Zamieszczone przez Bingant
        ....Kup 5D, teraz jest w dobrej cenie i jeszcze są dostępne nowe sztuki. To chyba ostatni gwizdek.
        radze sie z piatka pospieszyc poniewaz ja sie nabiegalem po calej wawie zeby znalezc jakichs nowy egzemplarz. udalo mi sie jak widac po stopce ale egzemplarz z dystrybucji niemieckiej bo z polskiej nie ma juz podobno od 2 miesiecy

ps. ten sam sympatyczny pan sprzedawca, wspomnial tez ciekawostke nt. 5D markII, jezeli nic sie do premiery nie zmieni to na rynek polski oficjalnie z dystrybucji polskiej trafi tylko 20 sztuk tego cacka mialo byc 150 ale podobno niemieckie sklepy odkupily duza czesc modeli
        Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• sylwester Samluk
          Początki nałogu
          • 2007
          • 316

Dziękuje wszystkim za zabranie głosu i sugesti swoich wyborów. Gratuluje tym co przeszli na 5D.

Przemyślę wszystkie wasze komentarze i jeżeli dam radę to biorę 5D a jezeli już nie uda mi się kupic to bede czekał aż 5D II mark stanieje.

Pozdrawiam

Wiem, że 5D to zupełnie inna bajka dlatego nim się interesuje.
          |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
          |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez sylwester Samluk
            Za 50D przemawia do mnie digic4 14bitowa paleta barw szybkość aparatu.
            To jest tylko marketingowy bełkot, w praktyce 14 bitów nic nie daje poza wiekszymi plikami. 5D ma 12 bitów a jakość obrazu lepszą.

Za 5D przemawia tylko Full frame i wszystko co jest związane z pełną klatką
            Dla mnie do portretu istnieje tylko "full frame". Cropy to są dobre dobre na focenie ptaków i samolotów albo jako aparat "do wszystkiego".

Z drugiej strony wiele osób narzekało w 5D na słaby AF szczególnie na bokach, tu w 50D jak i 40D zostało poprawione i pewnie AF jest sprawniejszy.
            Przy portrecie AF 5D nie przeszkadza. Centralny punkt bardzo dobry, pozostałych się po prostu nie używa z jasnymi szkłami bo szkoda nerwów.
            Digart

Komentarz

• sylwester Samluk
              Początki nałogu
              • 2007
              • 316

Czyli uzywajac centralnego punktu robisz przekadrowanie?
              |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
              |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• banan82
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1165

tak, trzeba robic przekadrowania, nauczylem sie tego szybko i bardzo fajna sprawa, nawet przy szklach 1.4. 5D zupelnie inna bajka - polecam zwlaszcza przy obecnych cenach - naprawde warto.
                5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                Crazy Apple Fanboy
                Ex Linux User

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez MMM
                  To jest tylko marketingowy bełkot, w praktyce 14 bitów nic nie daje poza wiekszymi plikami.
                  U mnie daje, ale nie będę się przekomarzał/licytował .

5D ma 12 bitów a jakość obrazu lepszą.
                  Jakość obrazu nie zależy tylko od 12bitów.

Komentarz

• wit-o

Zamieszczone przez fahrenheit
                    O err99 na 400d słyszałem(miałem), o 40d z tą bolączką aż huczy a o naprawę 5d się nie bój.
                    no właśnie podpinając się do tematu... zdarzył się komuś err99 na 5D ? bo o ile zdecydowałbym się na piątkę, nie miałbym środków na jakikolwiek zapasowy korpus...

Komentarz

• Przemek_D
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 58

jezeli masz wybrac pomiedzy 40D a 50D to bierz 40D + dobre szklo, a jezeli masz wybrac pomiedzy 50D a 5D I, to zdecydowanie 5D uzasadnienia sa strasznie meczace w pisaniu mialem 40D kolega 50D, testy, testy i roznica w cenie nie odzwierciedla faktycznych roznic jakosc zdjec ale porownanie zdjec z 50D i z 5D przy szkle 17-40 L to zdecydowanie lepiej wyglada 5D

Komentarz

• fahrenheit
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 360

z całym szacunkiem 50d to 40d po faceliftingu + stodoła marketingowej papki okraszona niebotycznymi wymaganiami na szkła z powodu tych 15 Mpix, 5d to świetna puszka i jeżeli nie będziesz drukował na blokach swoich zdjęć ani nie potrzebujesz fotografować szybkich obiektów to 5d to twój wybór.
                        Ale żeby była odrobina dziegci to mam 70-200 i miałem 400d. Strasznie czasem brak tych 120 mm utraconych po przesiadce, za to 28 na dole to na FF już szeroko (jak dla mnie i subiektywnie)

Komentarz

• RomanS
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 830

Majac C. 17-55 f/2.8 IS bez dlugiego zastanowienia wybralem 50D.

Komentarz

• wojkij
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1915

W linii corpowej dopiero 60d będzie warty uwagi 20d=30d, 40d=50d, 60d=70d itd
                            Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                            www.kwapisz.org

Komentarz

• sylwester Samluk
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 316

Witam

Naczytałem się tych testow ale osatecznie test na dpreview.com przekonał mnie, że warto kupić 40D i do tego dokupię lampę Speed lite EX 580 II. Po rozliczeniu mojego 400D aparat z lampą bedzie mnie kosztował 2700zł czy waszym zdaniem to dobra cena i dobry wybór?

Powiem tak mam gdzieś ten marny wyświetlacz ale najwazniejszy jest dla mnie AF i szybkość obługi i ogólnie dobre opinie z Wszych ust.

Sylwek

Komentarz

• fahrenheit
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 360

puszka+lampa 3300 więc 600 za 400 bez kita, myślę,że jakby Ci się chciało to za 900 być może puszkę sprzedał. Taka wada oddawania w rozliczeniu. Mi dawali w ABFoto 1200 za 10-22 igła a na allegro poszło za 1670 (-40 prowizja) więc byłem do przodu. A wybór ze względu na AF chyba dobry. Tylko po co Ci taki palnik. 430 to mało. Z ciekawości pytam bo podobno 580 jest do strzelania serii niemal, czy aż tak dużo planujesz dynamicznych scen w słabym świetle robić?

Komentarz

Pracuję...