X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cameraman
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 29

Oczywiscie, że masz rację, gdyż cała magia negatywu (magia chemii) to teraz, w dobie digitalizacji, nic innego jak próba dorównania jej odpowiednimi algorytmami softu - czyli body - masz rację. Ale szkło musi być perfekcyjne, gdyż negatyw ma taką plastykę i tolerancję na wiele składowych, że mozna było wybaczyć nie raz nawet błędy optyczne. W cyfrach wszystko jest tak "żyletkowate" (między innymi przez równe ułozenie pikseli na matrycy, a nie przypadkowo jak na negatywie, gdzie elementy swiatloczułe są rozrzucone przypadkowo /podobnie jak układ unerwienia siatkówki oka/ co jest powodem ciaglego rejestrowania filmów kina na 35mm), że każdy błąd obiektywu wyglada ochydnie (negatyw przez swoją cudowną plastykę pozala wybaczyć ogladajacemu niektóre błędy mimo, ze jego rozdzielczość i jakość przewyższa kilkukrotnie najlepszą cyfrę - dzięki m.in. cudownej miękkości).

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez cameraman
      Oczywiscie, że masz rację, gdyż cała magia negatywu (magia chemii) to teraz, w dobie digitalizacji, nic innego jak próba dorównania jej odpowiednimi algorytmami softu - czyli body - masz rację. Ale szkło musi być perfekcyjne, gdyż negatyw ma taką plastykę i tolerancję na wiele składowych, że mozna było wybaczyć nie raz nawet błędy optyczne. W cyfrach wszystko jest tak "żyletkowate" (między innymi przez równe ułozenie pikseli na matrycy, a nie przypadkowo jak na negatywie, gdzie elementy swiatloczułe są rozrzucone przypadkowo /podobnie jak układ unerwienia siatkówki oka/ co jest powodem ciaglego rejestrowania filmów kina na 35mm), że każdy błąd obiektywu wyglada ochydnie (negatyw przez swoją cudowną plastykę pozala wybaczyć ogladajacemu niektóre błędy mimo, ze jego rozdzielczość i jakość przewyższa kilkukrotnie najlepszą cyfrę - dzięki m.in. cudownej miękkości).
      Niezłe Ta cudowna miękkość i tolerancja oraz wybaczanie błędów wynika z tego że po drodze do odbitki na której ją oglądaliśmy był jeszcze laborant i obiektyw powiększalnika / minilabu / skaner cyfrowego minilabu. Natomiast żeby pisać takie bzdety o rozdzielczości to trzeba być po prostu ślepym...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• cameraman
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 29

Kolego gdybyś wychował sie na negatywie i diapozytywie oraz znał ich parametry i mozliwości to byś sie powstydził tego, co piszesz. Nie komentuj rzeczy, o których nie masz widać pojęcia. Pozdrawiam

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez cameraman
          Kolego gdybyś wychował sie na negatywie i diapozytywie oraz znał ich parametry i mozliwości to byś sie powstydził tego, co piszesz. Nie komentuj rzeczy, o których nie masz widać pojęcia. Pozdrawiam
          Ale właśnie piszę bo się na nich wychowałem A Twój barwny opis wprowadził mnie w dobry humor Najcudowniejsze miękka była kultowa Konica VX
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Zemun
            Coś już napisał
            • 2007
            • 97

Zamieszczone przez Przemek Białek
            to moze do FF przekonam was jednym malym sampelkiem, zachecam do zerkniecia w exif.

moze zdziwichttp://przemekbialek.pl/schowek/IMG_1061.jpg

fotka nie ruszana jedynie balans na chlodniej
            Na takim rozmiarze zdjęcia to i z 30D nie będzie widać szumu...; )
            Strona

Moje

Komentarz

• Mariusz.P
              Bywalec
              • 2007
              • 132

Mam 40D i 5D. Jak ktoś ma to niech zrobi taka próbę. Zdjęcie tym samym obiektywem przy tych samych parametrach tak samo oświetlonego przedmiotu. Oddalając się od przedmiotu w przypadku Aps-c tak by uzyskać ten sam kadr. Przysłona, czas taki sam, ale ISO np. 5D na 1600 a w 40D ISO 1000. Zobaczycie, że zdjęcia z obu puszek będą podobnie naświetlone a szum identyczny. Przynajmniej moje puszki tak mają.

Komentarz

• ExploRa
                Początki nałogu
                • 2005
                • 336

Chetnie zobacze takie porownanie... Podobnie wychodzi szum ? hmmm
                www.explora.pl

Komentarz

• rasta
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 37

Zamieszczone przez Przemek Białek
                  tak sigam 30 1,4
                  to sigmę można podpiąć pod 5d ? zdawało mi się że jest tyko do cropów.
                  myślę o tym obiektywie bo moja 50/1.4 trochę ciasna na cropie, a jedyne co mnie wzbrania przed zakupem to fakt że planuje 5dm2 jak się cena trochę wyklaruje.

Komentarz

• mate00sh
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1312

Podpiąć można, ale nie pokryje pełnej klatki 5D.

Komentarz

• ac3
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 109

Canon 50d vs canon 5d mki

Witam wszystkich

mam dylemat, szukam zaawansowanej lustrzanki i tutaj nie chce sie rozpisywac o przeznaczeniu...
                      Pytam Was, szanowni forumowicze bo zastanawiam sie nad konfiguracja tych 2 puszek.Oczywiscie szkla z najwyzszej polki do obu.Narazie nurtuje mnie temat co wybrac i czy warto

oba aparaty maja swoije wady i zalety.Ja nie moge sie sam zdecydowac.cena sa tez bardzo zblizowne.
                      Bardzo prosze o rade i sugestie.za wszystkie jestem oczywiscie wdzieczny
                      Pozdrawiam
                      Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• Fotograf1995
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 210

50D jest szybszy, ale nie ma tak zaawansowanych funkcji jak 5D. 5D praktycznie nie szumi. Oba są dobre, ale mają swoje minusy. Tylko nie wiem na co się nastawiasz, bo np. do reporterki to 5D, ale już w sporcie 50D jest lepszy. Musiał byś powiedzieć do czego będziesz używał.
                        Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• malkontent
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 299

Zamieszczone przez ac3
                          Witam wszystkich

mam dylemat, szukam zaawansowanej lustrzanki i tutaj nie chce sie rozpisywac o przeznaczeniu...
                          Pytam Was, szanowni forumowicze bo zastanawiam sie nad konfiguracja tych 2 puszek.Oczywiscie szkla z najwyzszej polki do obu.Narazie nurtuje mnie temat co wybrac i czy warto

oba aparaty maja swoije wady i zalety.Ja nie moge sie sam zdecydowac.cena sa tez bardzo zblizowne.
                          Bardzo prosze o rade i sugestie.za wszystkie jestem oczywiscie wdzieczny
                          Pozdrawiam
                          Cena już nie jest taka zbliżona. Ja sam wybrałem 50d, ale zastanawiałem się nad 5d. Niestety wszystkie oferty na które trafiałem to było minimum 1300 - 1500 zł dopłaty (za nowy), a to już było za dużo jak na kieszeń amatora.

Jeżeli masz ofertę na porównywalną cenę za 50d i 5d, to bierz 5d - ja wziąłem 50d i cały czas myślę o pełnej klatce.

Komentarz

• kubaj
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 280

po co sie ograniczac puszka za 3k skoro ma sie najwyzsze szkla za 10k ... nie rozumiem

Komentarz

• mate00sh
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1312

Wybór między tymi aparatami sprowadza się w głównej mierze do wyboru między pełną klatką a cropem. 50D ujest obecnie najbardziej zaawansowaną lustrzanką cropową Canona, w kilku funkcjach zapewne przewyższającą 5D (zarówną mk1 jak i mk2). Ale obrazowanie cropowych lustrzanek różni się od poełnoklatkowych i do Ciebie należy wybór, czy chcesz mieć krótszą GO i pełną użyteczność szkieł z górnej pólki (rozumiem, że chodzi Ci o optykę klasy L), która produkowana jest jedynie z bagnetem EF (a nie EF-S). Na przykład dla cropa brak jest Canonowskich krótkich jasnych stałek, takich jak 24L i 35L.

Komentarz

• ac3
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 109

Panowie, dziekuje za taki dobry odzew.Jezeli ktos neguje cene C5DMKI do C50D to zapraszam na www.ebay.co.uk tutaj warto pogrzebac.sledze ten rynek juz od jakiegos czasu i wyglada to tak ze za 50 ( pisze o nowych puszkach) trzeba dac okolo 760-800 za MKI 5d do 1000 max .sa to oferty nie sklepow ale prywatnych importerow.Kupowalem i kupuje duzo na tym ebayu i po 130 zakupach nic nieprzyjemnego mnie nie spotkalo.

a teraz o moich dylematach. Troche meczy mnie starsza technologia MKI w stosunku do 50D
                                Ale musze przyznac ze jednak ta 5D mnie kusi od jakiegos czasu.W zasadzie latem zeszlego roku juz mialem ja kupic...ale kobieta ( kto posiada ten zrozumie )

Mam troche zaciecia reporterskiegoi i artystycznego
                                szukam tez sprzetu ktory odda wszystko co dookola.Bardzo sobie cene kazda fotografie i mysle 2 razy nim ja wykasuje.
                                Nadal be3de sledzil rynek i kombinowal , oraz czytal Wasze rady bo to jednak zakup na dluzsza chwile.

serdecznie pozdrawiam
                                Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

Pracuję...