X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eclipse
    Bywalec
    • 2007
    • 119

Zamieszczone przez stultus
    Czy wersji Student Edition można używać do celów komercyjnych?
    Oprogramowanie w wersji Student Edition jest przeznaczone wyłącznie do celów niekomercyjnych.
    wiec sprawa jast jasna
    jeśli masz na myśli wersje students & teachers edition to proponuję najpierw zadzwonić do adobe zanim zaczniesz pisać bzdury
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• stultus
      Coś już napisał
      • 2007
      • 85

http://www.xnet.pl/faq.html?grupa=adobe z tej strony mam te informacje
      5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Komentarz

• eclipse
        Bywalec
        • 2007
        • 119

http://www.xnet.pl/faq.html?grupa=adobe z tej strony mam te informacje
        nie sugeruj się tym, dzwoń do adobe, oni powiedzą ci prawdę sam osobiście jako wykładowca uam'u kupiłem w ubiegłym roku cały pakiet master collection za jakieś 2800 brutto i lightrooma za jakieś 350 zeta brutto, i mam na piśmie, że prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą mogę w pełni legalnie używać tego oprogramowania w celach zarobkowych mojej firmy
        5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• kawo
          Początki nałogu
          • 2006
          • 238

Zamieszczone przez koy
          Co do funkcjonalności to nie ma żadnych ograniczeń, działa identycznie jak full wersja. A co do wykorzystania komercyjnego to jak ja kupowałem jakiś czas temu to wg licencji możliwe było wykorzystywanie we własnej firmie. Ale teraz jak widziałem to coś się pozmieniało i licencja może tez być inna. najlepiej zadzwoń na infolinie adobe. Tam powinni wiedzieć
          czyli że każdy może tą wersję kupić czy trzeba jakiś legitymacje uczniowsko-studenckie "okazywać"...?

W takim razie jeśli nie ma różnic co do zawartości to jaki jest sens kupowania wersji "pełnej", że się tak wyrażę...?
          70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Zamieszczone przez kawo
            W takim razie jeśli nie ma różnic co do zawartości to jaki jest sens kupowania wersji "pełnej", że się tak wyrażę...?
            Taki sam sens, jak kupowanie całej reszt oryginalnego oprogramowania. Jak przyjdą na kontrolę, to będziesz musiał wyjąc tę legitymację...
            Jarek

Komentarz

• eclipse
              Bywalec
              • 2007
              • 119

Zamieszczone przez oskarkowy
              Taki sam sens, jak kupowanie całej reszt oryginalnego oprogramowania. Jak przyjdą na kontrolę, to będziesz musiał wyjąc tę legitymację...
              kolejny błąd w interpretacji panowie, legitymacja ucznia, studenta lub pracownika sektora edukacyjnego wymgana jest wyłacznie w momencie uzyskiwania numeru licencji od adobe! w przypadku kontroli okazujemy wyłacznie uzyskaną od adobe licencje w pliku pdf, w ktorej to licencji są nasz dane osobowe identyfikujące konkretne oprogramowanie z konkretną osobą i to wszystko w temacie... a co do sensowności zakupów kawo, pamiętaj, że nie każdy jest uczniem, studentem lub pracownikiem edukacji niektórzy nie maja takiej możliwości aby kupić licencje s&t, niekórzy muszą kupić licencje "standardową" bo np. mają spółkę lub większą agencje i zatrudnionych pracowników, i niestety w tej sytuacji muszą kupić wersje te kosmicznie drogie temat zakupu licencji s&t przechodziłem (jak już wcześniej pisałem) 2 razy, więc służe wiedzą

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez oskarkowy
                Ale przecież Adobe weryfikuje to przy sprzedaży chyba?
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

Czy wersji Student Edition można używać do celów komercyjnych?
                  Dawniej było to możliwe tylko w USA.
                  Gdzieś na forum Adobe czytałem, że coś się zmieniło i w innych krajach też już można.

Nawet jeśli już nie będziesz studentem nadal masz pełne prawa do produktu.

Zamieszczone przez Merde
                  Ale przecież Adobe weryfikuje to przy sprzedaży chyba?
                  Nie chyba, tylko na pewno

Możesz sobie zakupić wersję studencką, ale jeśli nie prześlesz do Adobe
                  odpowiednich dokumentów do weryfikacji, to nie otrzymasz klucza aktywacyjnego.

Pozdrówka!
                  Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
                  "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                  Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                  tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• kawo
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 238

Zamieszczone przez eclipse
                    kolejny błąd w interpretacji panowie, legitymacja ucznia, studenta lub pracownika sektora edukacyjnego wymgana jest wyłacznie w momencie uzyskiwania numeru licencji od adobe! w przypadku kontroli okazujemy wyłacznie uzyskaną od adobe licencje w pliku pdf, w ktorej to licencji są nasz dane osobowe identyfikujące konkretne oprogramowanie z konkretną osobą i to wszystko w temacie... a co do sensowności zakupów kawo, pamiętaj, że nie każdy jest uczniem, studentem lub pracownikiem edukacji niektórzy nie maja takiej możliwości aby kupić licencje s&t, niekórzy muszą kupić licencje "standardową" bo np. mają spółkę lub większą agencje i zatrudnionych pracowników, i niestety w tej sytuacji muszą kupić wersje te kosmicznie drogie temat zakupu licencji s&t przechodziłem (jak już wcześniej pisałem) 2 razy, więc służe wiedzą
                    ok. więc mam pytanie: nie jestem ani oszustem, a nie wyzyskiwaczem i w ogole nie zamierzam kupić lightromma, bo mi stracza DDP, ale mam w rodzinie kikoro uczniów i studentów, choć sam jużnim od dawna nie jestem i co? nie moę ich poporsić o kupno tego programu, a potem sam go używac tylko i wyłącznie do celów amatorskich? że tak powiem "skorzystać z ich uprzejmości"...?
                    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• dziobolek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2634

Zamieszczone przez kawo
                      ...nie moę ich poporsić o kupno tego programu, a potem sam go używac tylko i wyłącznie do celów amatorskich? że tak powiem "skorzystać z ich uprzejmości"...?
                      Teoretycznie nie - jest to nielegalne.

A praktycznie...

Sam korzystam z "uprzejmości" moich synów-studentów,
                      ale dopóki mieszkamy razem, dopóty soft jest w miejscu zamieszkania właściciela

Pozdrówka!
                      Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez kawo
                        nie moę ich poporsić o kupno tego programu, a potem sam go używac tylko i wyłącznie do celów amatorskich? że tak powiem "skorzystać z ich uprzejmości"...?
                        Jeśli będziesz korzystał z oprogramowania na komputerze osoby na którą jest licencja, to możesz (IMHO oczywiście).

Komentarz

• eclipse
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 119

Zamieszczone przez Merde
                          Jeśli będziesz korzystał z oprogramowania na komputerze osoby na którą jest licencja, to możesz (IMHO oczywiście).
                          no nie do końca... licencja jest na imię i nazwisko, a nie na numer seryjny komputera w przypadku kontroli (nalotu) poproszą osobę aktualnie pracującą na danym oprogramowaniu o okazanie prawa do jego użytkowania... generalnie, panowie, widzę, że zaczyna się małe bicie piany i typowo polskie szukanie sposobu jak kraść ale tak tylko do połowy zawsze przypomina mi się porównanie sytuacji do tego, jakby ktoś wziął kluczyki od mojego s-max'a i jeździł nim za darmo przez następne 4 lata, a po złapaniu przez policje powiedział, że on tak niezarobkowo, amatorsko

Komentarz

• Merde
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez eclipse
                            no nie do końca... licencja jest na imię i nazwisko, a nie na numer seryjny komputera w przypadku kontroli (nalotu) poproszą osobę aktualnie pracującą na danym oprogramowaniu o okazanie prawa do jego użytkowania...
                            AFAIK jeszcze nie ma prawnych ograniczeń do użyczania komputera.
                            Ale kto wie, kto wie?...

Oczywiście zgadzam się, że jest tu pole do nadużyć, zakładam jednak że chodzi tu faktycznie o sporadyczne użytkowanie przez osobę A softu osoby B i na komputerze osoby B.

Komentarz

• dziobolek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2634

Zamieszczone przez Merde
                              ...zakładam jednak że chodzi tu faktycznie o sporadyczne użytkowanie przez osobę A softu osoby B i na komputerze osoby B.
                              IMHO nie do końca...

Zamieszczone przez kawo
                              ...nie moę ich poporsić o kupno tego programu, a potem sam go używac tylko i wyłącznie do celów amatorskich? że tak powiem "skorzystać z ich uprzejmości"...?
                              Pozdrówka!

Komentarz

• eclipse
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 119

Zamieszczone przez Merde
                                AFAIK jeszcze nie ma prawnych ograniczeń do użyczania komputera.
                                Ale kto wie, kto wie?...
                                ale takowe prawne ograniczenia są w związku z oprogramowaniem... polecam lekturę licencji adobe, wszystko się rozjaśni choć i tak nic się w naszej mentalności nie zmieni w tej materii... ludzie, kupujecie aparaty, szkła i lampy, z kwoty przekraczające kilkukrotną wartość takiego LR, to może lepiej od razu nie płacić za sprzęt tylko go sobie zabrać ze sklepu i już, w końcu to tylko niezarobkowo, amatorsko

Komentarz

Pracuję...