X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jezyor
    Bywalec
    • 2010
    • 103

no chyba trochę nie do końca tak.
    soft zainstalowany na jednym kompie i z kompem użyczony, uniemożliwia naraz pracę kilku osobom, w związku z tym nie stanowi jakby kolejnej kopii.
    Jest to wciąż jedno i to samo stanowisko pracy, bez względu na to kto na nim w danym momencie pracuje, czyż nie?
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Komentarz

• dinderi
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3028

Zamieszczone przez Merde
      AFAIK jeszcze nie ma prawnych ograniczeń do użyczania komputera.
      Nie ma, ale w licencji studenckiej jest zapis, że oprogramowanie zakupione na warunkach tej licencji może uzywać TYLKO osoba, której ta licencja została udzielona.
      Tutuś, mamusia, brat, siostra, czy kuzyn z Zimbabwe nie może używać, nawet siedzac przy tym samym komputerze, razem z włascicielem licencji.
      Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157.
      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• eclipse
        Bywalec
        • 2007
        • 119

Zamieszczone przez jezyor
        no chyba trochę nie do końca tak.
        soft zainstalowany na jednym kompie i z kompem użyczony, uniemożliwia naraz pracę kilku osobom, w związku z tym nie stanowi jakby kolejnej kopii.
        Jest to wciąż jedno i to samo stanowisko pracy, bez względu na to kto na nim w danym momencie pracuje, czyż nie?
        rozmawiamy akurat o wersji s&t edition, jeszcze raz powtórzę, proszę zadzwonić do adobe (to nic nie kosztuje), oni rozwieją wszelkie wątpliwości i wytłumaczą, po co i dlaczego wersja s&t jest około 80% tańsza... a co użyczania, proszę przeczytać punkt 4.6 licencji adobe lightroom 3 i nie tworzyć teorii pasujących do własnego punktu widzenia

dinderi mnie ubiegł
        Ostatnio edytowany przez eclipse; 10259.
        5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• jezyor
          Bywalec
          • 2010
          • 103

ups
          istotnie nie doczytałem o jaką wersję chodzi. macie rację. sam używam cs3 pełnej wersji więc jakoś tak od razu przyjąłem, że o tym mowa.
          ale mi wstyd.
          Ostatnio edytowany przez jezyor; 34562.
          mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
          www.barwnie.com

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

No to wniosek jest taki, że trzeba było brać jak dawali 50% off ;-)
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Parmento
              • 2012
              • 4

Widzę, że pytanie wywołało lekką burzę Ale to dobrze, bo wychodzi na to, że:
              1. Wersja s&t nie jest w żaden sposób okrojona względem "nie s&t".
              2. Jeśli jestem studentem i takową licencję zakupię będę mógł bez obaw sobie teraz coś na tym zarobić, a nawet później, mając jednoosobową DG.
              Także widzę, że Adobe po ludzku podchodzi do tematu i w takim razie zamówię sobie w komputroniku wersję LR3 "dla uczniów i nauczycieli" Dzięki wielkie za odpowiedzi

Komentarz

• eclipse
                Bywalec
                • 2007
                • 119

Zamieszczone przez Parmento
                Widzę, że pytanie wywołało lekką burzę Ale to dobrze, bo wychodzi na to, że:
                1. Wersja s&t nie jest w żaden sposób okrojona względem "nie s&t".
                2. Jeśli jestem studentem i takową licencję zakupię będę mógł bez obaw sobie teraz coś na tym zarobić, a nawet później, mając jednoosobową DG.
                Także widzę, że Adobe po ludzku podchodzi do tematu i w takim razie zamówię sobie w komputroniku wersję LR3 "dla uczniów i nauczycieli" Dzięki wielkie za odpowiedzi
                burza jak burza, przynajmniej treściwa

ad. 1. tak, to jest dokładnie taka sama wersja
                ad. 2. dokładnie tak, liczy się tak na prawdę moment zakupu i uzyskania licencji, do tego jest niezbędne bycie uczniem, studentem lub nauczycielem... ale oczywiście dzień później już nie musimy nim być

adobe poszło baaardzo na rękę, co z pewnością spowodowało wiele przegięć... znam kilka osob, które poszły na jeden semestr na studia, tylko po to aby mieć legitymację uprawniającą do zakupu ale, jak to mi pani z supportu powiedziała: "kupili adobe, a nie corela "... z pewnością wszystko zostało dobrze obliczone
                5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• krolewicz
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 254

a jak wygląda sprawa aktualizacji?

przymierzałem się do kupna LR 3, ale niedługo wyjdzie LR 4 i się zastanawiam czy będę mógł zaktualizować? wydaje mi się, że nie

w sumie póki co można przepękać na becie

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez krolewicz

przymierzałem się do kupna LR 3, ale niedługo wyjdzie LR 4 i się zastanawiam czy będę mógł zaktualizować? wydaje mi się, że nie
                    Za free na pewno nie, ale to chyba żadna niespodzianka?
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• eclipse
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 119

Zamieszczone przez krolewicz

w sumie póki co można przepękać na becie
                      jeśli Ci się nie śpieszy to poczekaj na 4, bo tak jak dobrze myślisz, nie ma możliwości aktualizacji wersji s&t do kolejnej wersji głównej :/ kupujesz po prostu kolejną licencje na numer wyżej coś za coś z drugiej jednak strony to "coś za coś" jest i tak wybitnie korzystne, bo sam upgrade wersji "normalnej" kosztuje praktycznie tyle co nowa wersja s&t

Komentarz

• krolewicz
                        Początki nałogu
                        • 2010
                        • 254

no za free to wiadomo, że nie - wiem też ile kosztuje "normalnie" upgrade - więc po prostu pośmigam na becie i poczekam

Komentarz

• Parmento
                          • 2012
                          • 4

Zamieszczone przez eclipse
                          burza jak burza, przynajmniej treściwa
                          adobe poszło baaardzo na rękę, co z pewnością spowodowało wiele przegięć... znam kilka osob, które poszły na jeden semestr na studia, tylko po to aby mieć legitymację uprawniającą do zakupu ale, jak to mi pani z supportu powiedziała: "kupili adobe, a nie corela "... z pewnością wszystko zostało dobrze obliczone
                          No tak sposób zawsze się znajdzie hehe mi w komputroniku też potwierdzili te informacje i zamówiłem LR3 S&T. Brak aktualizacji to faktycznie nie taki problem jeśli weźmie się pod uwagę, że koszt upgrade'u jest droższy niż zakup nowej wersji S&T

Aczkolwiek zachodzi teraz takie pytanie ... kupuję teraz S&T Lightrooma 3, kończę studia, nie jestem już studentem i nagle pojawia się LR4 ... nie mogę zrobić upgrade'u i nie mam już legitki, więc pojawia się problem z zakupem LR4 w wersji "edu" ?

Komentarz

• eclipse
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 119

Zamieszczone przez Parmento
                            ... kupuję teraz S&T Lightrooma 3, kończę studia, nie jestem już studentem i nagle pojawia się LR4 ... nie mogę zrobić upgrade'u i nie mam już legitki, więc pojawia się problem z zakupem LR4 w wersji "edu" ?
                            dokładnie tak jak piszesz... warunki wersji s&t musisz spełniać w momencie uzyskiwania numeru licencji... sama wersja s&t jest z założenia "nieupgrade'owalna", wiec reszta jest już oczywistą oczywistością

aha, i warto tu na forum używać właściwych określeń wersji, tak na przyszłość dla szukających, bo wersja S&T to nie to samo co wersja EDU

Komentarz

• crazy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1554

Jednymi słowy, nie jesteś uczniem - nie skorzystasz
                              Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• eclipse
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 119

Zamieszczone przez crazy
                                Jednymi słowy, nie jesteś uczniem - nie skorzystasz
                                nie jest to takie oczywiste jak ci się wydaje

Wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli są dostępne dla następujących osób:

Studenci — studenci szkół wyższych, zdefiniowanych jako publiczne lub prywatne uniwersytety albo inne szkoły wyższe (w tym wyższe szkoły społeczne, młodzieżowe i zawodowe), które są akredytowane i wymagają odpowiednika co najmniej dwóch lat nauki w pełnym wymiarze czasu

Uczniowie szkół podstawowych i średnich — uczniowie akredytowanych szkół podstawowych lub średnich publicznych lub prywatnych nauczających w pełnym wymiarze czasu

Wykładowcy i inni pracownicy instytucji edukacyjnych — nauczyciele i inni pracownicy zatrudnieni w akredytowanej instytucji edukacyjnej, takiej jak szkoła podstawowa lub średnia albo uniwersytet lub inna szkoła wyższa (również prywatna)

Komentarz

Pracuję...