X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • scooter
    Uzależniony
    • 2005
    • 856

a w jaki sposób wpływa to na bezpieczeństwo transakcji ???

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez scooter
      a w jaki sposób wpływa to na bezpieczeństwo transakcji ???
      1. Portal aukcyjny dysponuje danymi teleadresowymi użytkowników.
      2. Transakcja zawarta za pośrednictwem portalu aukcyjnego ma status umowy i tak traktowana jest przez sądy, bez dodatkowego udowadniania.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• tnt
        Bywalec
        • 2008
        • 114

a ja parę dni temu wysłałem via PW zapytanie do b_85 o przedmiotowy obiektyw i chyba na dobre wyszło że nie odpowiedział.
        czyżby najskuteczniej w handlu to odbiór osobisty i z ręki do ręki...?
        C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Komentarz

• laur
          Bywalec
          • 2006
          • 144

Pozostaje jeszcze przesyłka za pobraniem z wcześniejszym sprawdzeniem zawartości...
          Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
          Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Slider
            Jaki w tym problem? Przecież wiedziałeś skąd pochodzi, po prostu więcej zapłacisz, bo dojdzie cło i wszystko ok.
            Jakie cło? Ze Szkocji?
            W Unii przecież jesteśmy .

Komentarz

• Conrado5
              Zablokowany
              • 2007
              • 36

Witam po długich nękaniach, straszeniu policją, sądem itp dzisiaj po 33 dniach od daty "wysłania" dotarł do mnie obiektyw cały i zdrów...
              Uważam wątek za godny usunięcia.
              33 dni nerwów i stresu będą dla mnie nauczką na przyszłość...pozdrawiam
              Konrad
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Jestem zobowiązany zamieścić sprostowanie wobec użytkowniak Baranek_85 przesyłka faktycznie została nadana 20,02,2009r miała iść 3 dni szła 33 no cóż urzędy pocztowe po raz kolejny nie dopisały...
              Ja ze swojej strony nie muszę powiedzieć, że użytkownik, który sprzedał mi ten obiektyw nadal się do mnie nie odzywa...nie wiem czemu, ale musiałem to napisać żeby wszystko wyjaśnić...
              Pozdrawiam
              Konrad
              Ostatnio edytowany przez Conrado5; 10040. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• januszP.
                Uzależniony
                • 2006
                • 634

Jeżeli została nadana: "została nadana 20,02,2009r " a doszła dzisiaj to "szła" akurat wyłączając niedzielę 3 dni!! ???

Komentarz

• Conrado5
                  Zablokowany
                  • 2007
                  • 36

Właśnie troszeczkę się pomyliłem upojony dobrym rozwiązaniem/zakończeniem sprawy...
                  Faktycznie sprzęt został wysłany dopiero 3 dni a więc facet opużnił mi przesyłkę o miesiąc...dzisiaj miałem zgłosić zajście na policję, ale sprzęt dotarł...
                  Pozdrawiam mimo wszystko można usunąć wątek
                  Konrad

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

Zamieszczone przez Conrado5
                    Właśnie troszeczkę się pomyliłem
                    Oj mylisz się człowieku nie tylko w tym wątku Pamiętaj jednak, że za niektóre pomyłki w życiu trzeba płacić wysoką cenę A swoją drogą to nie żal mi tych dwóch cwaniaków, którzy spotkali się na swojej "biznesowej" drodze Najgorsze w tym wszystkim jest to, że mogą trafić oni na kogoś mniej "wprawnego" w branży kupna-sprzedaży i ten człowiek może naprawdę poczuć się oszukanym.
                    Prewencyjnie zacytuję też to, co napisałem w innym wątku:

Przesyłka za pobraniem: sądzę, że jest to chyba najbardziej rozsądna forma odbioru towaru i przekazania pieniędzy dla kupującego. W obecności kuriera należy rozpakować przesyłkę i wtedy będzie on naocznym świadkiem, że z towarem coś jest nie tak - będzie też podstawa do natychmiastowej reklamacji przesyłki. A na poczcie jak w przesyłce znajdziesz np cegłę, to ten fakt natychmiast zgłaszasz kierownikowi poczty. Jego zadaniem będzie wezwać Policję (może to zrobić też kupujący) - wtedy przyjeżdżają smerfy i zabezpieczają Twoją cegiełkę, jak i pieniądze kupującego wpłacone na poczcie. Można wtedy trochę odetchnąć z ulgą, że "Fred chciał nas wydymać, a to my wydymaliśmy Freda" - no i chłopaki wtedy nie płaczą

To tak w kwestii wiktymologii, jakby ktoś się pytał :cool:
                    Ostatnio edytowany przez Jago; 16499. Powód: Automerged Doublepost
                    C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Conrado5
                      Uważam wątek za godny usunięcia.
                      Zdecydowanie nie. Niech zostanie dla potomnych ku przestrodze .

Komentarz

• Conrado5
                        Zablokowany
                        • 2007
                        • 36

Zamieszczone przez vitez
                        zdecydowanie nie. Niech zostanie dla potomnych ku przestrodze .
                        ok...

Komentarz

• dariog
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 55

Zamieszczone przez Jago
                          Oj mylisz się człowieku nie tylko w tym wątku Pamiętaj jednak, że za niektóre pomyłki w życiu trzeba płacić wysoką cenę A swoją drogą to nie żal mi tych dwóch cwaniaków, którzy spotkali się na swojej "biznesowej" drodze Najgorsze w tym wszystkim jest to, że mogą trafić oni na kogoś mniej "wprawnego" w branży kupna-sprzedaży i ten człowiek może naprawdę poczuć się oszukanym.
                          Prewencyjnie zacytuję też to, co napisałem w innym wątku:

Przesyłka za pobraniem: sądzę, że jest to chyba najbardziej rozsądna forma odbioru towaru i przekazania pieniędzy dla kupującego. W obecności kuriera należy rozpakować przesyłkę i wtedy będzie on naocznym świadkiem, że z towarem coś jest nie tak - będzie też podstawa do natychmiastowej reklamacji przesyłki. A na poczcie jak w przesyłce znajdziesz np cegłę, to ten fakt natychmiast zgłaszasz kierownikowi poczty. Jego zadaniem będzie wezwać Policję (może to zrobić też kupujący) - wtedy przyjeżdżają smerfy i zabezpieczają Twoją cegiełkę, jak i pieniądze kupującego wpłacone na poczcie. Można wtedy trochę odetchnąć z ulgą, że "Fred chciał nas wydymać, a to my wydymaliśmy Freda" - no i chłopaki wtedy nie płaczą

To tak w kwestii wiktymologii, jakby ktoś się pytał :cool:
                          Witam,

niestety nie do konca jest tak jak jest napisane

jedyna szansa zabezpieczenia sie przed "cegla" jest przesylka pobraniowa z mozliwoscia sprawdzenia zawartosci (doplata tylko 5zl), jednak jesli w paczce jest to co powinno byc jednak stan np. obiektywu jest daleki od tego w jakim mial byc to nic nie mozemy zrobic

natomiast jesli nie ma opcji sprawdzenia zawartosci to nawet jesli sekunde po wplacie otworzymy przesylke i wezwiemy kierownika policje i wszytskich swietych to NIC juz nie da sie zrobic, takie sa procedury na poczcie, kasa wedruje do nadawcy przesylki, wiec ZALECAM OSTROZNOSC w przypadku gdy cena jest niska i sprzedajacy nie chce zgodzic sie na dodanie opcji sprawdzenia przesylki (na nasz koszt) - [btw taka usluge ma chyba jedynie poczta], znam tez przypadek w ktorym sprzedajacy wstepnie sie zgodzil jednak wysylajac "niby" zapomnial zaznaczyc taka opcje, co na szczescie skonczylo sie dobrze, czyli kupujacy nie uiscil kwoty pobrania (za duza kwota, za duze ryzyko). Przesylka zostaje odeslana do nadawcy, ktory moze odmowic jej przyjecia lub sie po nia nie zglosic, wowczas przesylka jest "utylizowana", wazna uwaga wieksze podejrzenia powinny wzbudzac przesylki pobraniowe platne na adres nadawcy a nie na konto bankowe, po takiej wplacie nie ma praktycznie sladu, wiec jesli ktos ma cos do ukrycia to ta opcja moze byc preferowana!

pozdrawiam,
                          dario

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez dariog
                            ...wowczas przesylka jest "utylizowana"...
                            A dokładniej po pewnym (przepisowym) czasie wystawiana na publiczną licytację do której każdy może przystąpić.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• Jago
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1502

Zamieszczone przez dariog
                              Witam,

niestety nie do konca jest tak jak jest napisane

jedyna szansa zabezpieczenia sie przed "cegla" jest przesylka pobraniowa z mozliwoscia sprawdzenia zawartosci (doplata tylko 5zl), jednak jesli w paczce jest to co powinno byc jednak stan np. obiektywu jest daleki od tego w jakim mial byc to nic nie mozemy zrobic

natomiast jesli nie ma opcji sprawdzenia zawartosci to nawet jesli sekunde po wplacie otworzymy przesylke i wezwiemy kierownika policje i wszytskich swietych to NIC juz nie da sie zrobic, takie sa procedury na poczcie, kasa wedruje do nadawcy przesylki, wiec ZALECAM OSTROZNOSC w przypadku gdy cena jest niska i sprzedajacy nie chce zgodzic sie na dodanie opcji sprawdzenia przesylki (na nasz koszt) - [btw taka usluge ma chyba jedynie poczta], znam tez przypadek w ktorym sprzedajacy wstepnie sie zgodzil jednak wysylajac "niby" zapomnial zaznaczyc taka opcje, co na szczescie skonczylo sie dobrze, czyli kupujacy nie uiscil kwoty pobrania (za duza kwota, za duze ryzyko). Przesylka zostaje odeslana do nadawcy, ktory moze odmowic jej przyjecia lub sie po nia nie zglosic, wowczas przesylka jest "utylizowana", wazna uwaga wieksze podejrzenia powinny wzbudzac przesylki pobraniowe platne na adres nadawcy a nie na konto bankowe, po takiej wplacie nie ma praktycznie sladu, wiec jesli ktos ma cos do ukrycia to ta opcja moze byc preferowana!

pozdrawiam,
                              dario
                              Hmmmm......Każdy ma prawo do własnego zdania.
                              Ja opisałem jedynie sytuację, którą znam z opowiadania znajomego. Na poczcie odebrał w paczce przysłowiową "cegłę". Jako, że był to towar niezgodny z tym, co było nadane (w dokumentach poczty była wpisana inna rzecz) poprosił pracownika poczty o wezwanie Policji (telefony komórkowe nie były wtedy w powszechnym użyciu). Policjanci zabezpieczyli trefną przesyłkę, kierownika poczty zobowiązali do nieprzekazywania pieniędzy nadawcy (załatwili to jakoś protokólarnie) a od znajomego później w komisariacie przyjęli zawiadomienie. W sumie nie wiem jak skończyła się ta sprawa dla oszusta, ale znajomy w końcu dostał z Policji pieniądze, które wpłacił poczcie za oszukańczą przesyłkę.
                              Być może teraz coś się zmieniło w procedurach policyjnych lub pocztowych w takich przypadkach - ja opisałem jedynie, to co spotkało kiedyś mojego znajomego dając jego postępowanie jako przykład. Pozdrawiam.
                              C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• axk
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2027

Zamieszczone przez Jago
                                Jako, że był to towar niezgodny z tym, co było nadane (w dokumentach poczty była wpisana inna rzecz)...
                                A przepraszam bardzo, od kiedy to i w której rubryce (ponieważ takowej nie widzę) druku nadania paczki wyszczególniamy jej zawartość? Chodzi oczywiście o paczki przesyłane za pośrednictwem Poczty Polskiej.

Zamieszczone przez Jago
                                ...znajomy w końcu dostał z Policji pieniądze, które wpłacił poczcie za oszukańczą przesyłkę.
                                Policja przekazała pieniądze? Jakoś nie bardzo chce mi się w to wierzyć. Takie działania jak wypłaty "środków" dla pokrzywdzonych absolutnie nie leżą w ich zakresie obowiązków, nie sądzę także aby było to w ogóle możliwe w kwestii prawnej.
                                Ostatnio edytowany przez axk; 16601. Powód: Automerged Doublepost
                                EOS + Speedlite

Komentarz

Pracuję...