X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mathom
    Początki nałogu
    • 2007
    • 428

Pozwolę sobie na mały OT.

Zamieszczone przez Tom01
    2. Firma ma wystawioną ofertę, czasem nawet poniżej ceny zakupu, ale nigdy nie sprzedała "w realu". Wiem że to wygląda dziwnie, ale taki model jest powszechny. Zasada jest zawsze taka sama. Nie zarobimy, ale będziemy mieli okazję pooglądać sprzęt, nauczymy się, podłapiemy klientów. Jeśli ktokolwiek sprzeda coś w ten sposób, szybko dojdzie do wniosku, że to znacznie bardziej kosztowne i ryzykowne od handlowania sprzętem popularnym i albo szybko ustawi ceny na rozsądnym poziomie, albo zrezygnuje. Niestety na jego miejsce za chwilę wejdzie trzech innych geniuszy, z taką samą receptą na sukces.
    Masz rację - tak się dzieje w prawie każdej branży od kilku lat. Marże na poziomie <0%, żeby tylko zrobić obrót, albo zarobić chociaż złotówkę, przyciągnąć klienta i zabrać go konkurencji. Jeden z drugim wywąchał super "biznes" i wali na oślep. Pomijając już marże, to najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że nikt już nie liczy kosztów pracy - szczególnie jeśli pracuje sam

Ale taką mają polacy mentalność - psa ogrodnika. Lekko n ie jest.
    FF + L
    Moje stocki
    Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• michaljedynak
      Bywalec
      • 2009
      • 108

Panowie, jeszcze nikt mnie tak nie rozbawił jak wy, dywagując na temat zamawiania i kalibracji monitorów. Niemal każdy z was zasługuje w moich oczach na tytuł "Sprzętowego onanisty roku".

Jeszcze raz dziękuję! Nie wiedziałem, że ludzie, zapewne profesjonaliści, mają w życiu takie "kolorowe" problemy z monitorami! Za głupi jestem... całe życie się człowiek uczy.

Szkoda, że waszego dialogu nie archiwizuje Polska Kronika Filmowa. Bareja i Piwowski też już w odstawce, szkoda...
      Ostatnio edytowany przez michaljedynak; 26105.
      Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez michaljedynak
        Panowie, jeszcze nikt mnie tak nie rozbawił ja wy, dywagując na temat zamawiania i kalibracji monitorów. Niemal każdy z was zasługuje w moich oczach na tytuł "Sprzętowego onanisty roku".

Jeszcze raz dziękuję! Nie wiedziałem, że ludzie, zapewne profesjonaliści, mają w życiu takie problemy z monitorami! Za głupi jestem... całe życie się człowiek uczy.

Szkoda, że waszego dialogu nie archiwizuje Polska Kronika Filmowa. Bareja i Piwowski też już w odstawce, szkoda...
        nie rozumiem takich wypowiedzi..
        uważasz że skoro Ty czegoś nie potrzebujesz to od razu inni też nie będą? ja kupiłem właśnie taki skalibrowany sprzęt i powiem Ci że różnica jest diamertalna.. nie sądziłem że może być aż taka duża.. zwłaszcza jak odbieram odbitki z labu (z profilami oczywiście) - wreszcie widzę na odbitce dokładnie to co na monitorze i to w dodatku co do "onanistycznego" odcienia

czy to samo napiszesz na forum o kamerach - po co komu kamery za grube tysiące skoro kamera z tesco za 999 też kręci filmy..

w ogóle po co Ci taki drogi Canon 40D czy 50D skoro małpką za 3 stówki też coś pstrykniesz?
        aaa.. że niby to różnica - to w monitorach też jest różnica.. i niektórzy ją widzą

zresztą.. przyganiał kocioł garnkowi(cyt. stąd
        http://www.canon-board.info/showthread.php?t=47909) :
        Pytanie onanisty sprzetowego....
        czy przycisk SET obraca sie wraz z kolkiem?
        U mnie obraca sie, ale nie odrazu, tylko dopiero przy drugim przekreceniu kolka...
        Czy to normalne? Czy tez powinien obrocic sie odrazu - bez jednostopniowego opoznienia wzgledem kolka?

Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Za głupi jestem... całe życie się człowiek uczy.
          Świetnie się podsumowałeś i robisz nic więcej jak zwykłe trollowanie...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• michaljedynak
            Bywalec
            • 2009
            • 108

Niektórzy też widzą rozkalibrowanie monitora w wyniku podróży z punktu kalibracji do miejsca docelowego - firmy, domu; znam takich. Należało by je kalibrować na miejscu, u klienta.
            Z czasem i tak te parametry się rozjeżdżają, choćby nie wiem w ilu procentach monitor był "cyfrowy", to zawsze z biegiem dni, nazwijmy to kolokwialnie - wypala się ekran i zmieniają jego własności, czego zapewne żadna kompensacja nie uwzględnia

Nie mniej nie widzę nic złego w profesjonalnym podejściu do pracy, każdej.
            Po prostu rozśmieszyło mnie to, o czym napisano

Uprzedzając, z kółkiem SET sprawa jest prosta, zero-jedynkowa.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez Krzychu
            Świetnie się podsumowałeś i robisz nic więcej jak zwykłe trollowanie...
            Druga, niedopowiedziana część powiedzenia (dziwna gra słów, przepraszam), mówi znacznie więcej.
            A swoją drogą to martwi naciąganie i oszukiwanie Klientów.
            Żeby było tylko zachodu z odzyskaniem swoich pieniędzy, to niestety jest smutne.
            Ostatnio edytowany przez michaljedynak; 26105. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Należało by je kalibrować na miejscu, u klienta. Z czasem i tak te parametry się rozjeżdżają, choćby nie wiem w ilu procentach monitor był "cyfrowy", to zawsze z biegiem dni, nazwijmy to kolokwialnie - wypala się ekran i zmieniają jego własności, czego zapewne żadna kompensacja nie uwzględnia
              bo u klienta też się je kalibruje.. po to wymyślono właśnie kalibratory - taki też nabyłem wraz z monitorem.. właśnie w tym celu żeby raz na miesiąc sobie profil aktualny zrobić jak się już matryca "wypali".. w "przebieraniu" chodzi o to żeby taki monitor w ogóle nadawał się do takiej kalibracji bo parametry matryc bywają różne i wcale nie jest taka powtarzalność.. ja na swój monitor czekałem około 2 miesięcy ale warto było - martyca praktycznie idealnie pokrywa się z sRGB i dzięki temu mam spokój - kupowałem właśnie u Tom01 i to już w czasie "życia" tego wątku..

Uprzedzając, z kółkiem SET sprawa jest prosta, zero-jedynkowa.
              no wiesz.. pisałeś też coś o wyświetlaczu który szarzeje trochę na 10% powierzchni o ile pamiętam i coś tam jeszcze co mnie też rozśmieszyło a nie pisałem Ci nic o Barei itp..
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• michaljedynak
                Bywalec
                • 2009
                • 108

Zamieszczone przez arturs
                no wiesz.. pisałeś też coś o wyświetlaczu który szarzeje trochę na 10% powierzchni o ile pamiętam i coś tam jeszcze co mnie też rozśmieszyło a nie pisałem Ci nic o Barei itp..
                Kajam, kajam...

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Kajam, kajam...
                  Wybaczamy
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• michaljedynak
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 108

Arturs, po Twojej stronie o fotografii ślubnej widzę, że nawet najlepiej skalibrowany monitor nie zapewni dobrych kadrów

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Arturs, po Twojej stronie o fotografii ślubnej widzę, że nawet najlepiej skalibrowany monitor nie zapewni dobrych kadrów
                      tu muszę się z tobą niestety zgodzić..
                      ale tu nie dyskutujemy o moich słabych kadrach tylko o czym innym więc bądź łaskaw się [...] , znaczy wrócić do tematu wątku jak masz coś jeszcze do dodania oprócz trollowania
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• michaljedynak
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 108

Czy jest jakaś sprawdzona firma kalibrująca monitory w Rzeszowie, Krakowie lub Trójmieście? Pytam serio, w imieniu znajomego.

Komentarz

• czornyj
                          Zasłużeni
                          • 2006
                          • 2626

Czy jest jakaś sprawdzona firma kalibrująca monitory w Rzeszowie, Krakowie lub Trójmieście? Pytam serio, w imieniu znajomego.
                          Słyszałem o jednej w Krakowie
                          Używam spektrofotometru X-Rite Eye-One Pro, ColorCheckera 24, do weryfikacji poprawności kalibracji dorzucam też klientowi wzorzec Atkinsona wydrukowany na mojej Epsonce Stylus Pro 7880. Reklamacji jeszcze nie miałem.
                          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Strebor
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 242

Co prawda uzytkownik iNnego systemu, ale chyba Mastiff nie może ogarnąć biznesu
                            Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Komentarz

• amroz
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 772

Tez z dwa lata temu zakupiłem u Tom01 EIZO za około 5000zł. Wysłałem przelew i czekałem z 3 tygodnie dłużej niż się umawialiśmy ale monitor doszedł i do dzisiaj wszystko z nim ok.

Komentarz

• 1foto
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 73

ja kupowałem Eizo w innym miejscu, wpłaciłem pieniądze, monitor dostałem na następny dzień, wszystko pracuje idealnie już spory czas

Komentarz

Pracuję...