X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazy
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1554

a jak wybeirzesz firme nie widzac jakosci fotoalbumu? Bo o to mi chodzilo.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Kinski
      Początki nałogu
      • 2007
      • 273

Jak chce się zobaczyć i pomacać to nie trzeba od razu drukować. Na demówki są rabaty (NF - 50%, DA - chyba 25%), ale jakby się chciało te kilka fotoalbumów na próbę zrobić, to kilka tysięcy by wyszło. Przejazd np. do Łodzi na targi wyjdzie poniżej stówki, a ma się na wyciągnięcie ręki praktycznie wszystkich kluczowych graczy (najczęściej DA, NF). Ewentualnie prezentacje na stronie. Do tego dochodzą opinie innych i wiadomo co, jak, za ile i gdzie. W sumie 1 sezon (ślubny) trzeba poświęcić na "rozpracowanie" ofert. Same firmy też się "wykruszają" (vide Barański i jego nieodpowiadanie na mejle czy nawet telefoniczne dopraszanie się o głupi wzornik, albo CeWe, empik, blurby i inne cuda...).
      Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• horak
        Uzależniony
        • 2010
        • 589

Nf nie bedzie w tym roku na targach a rabat na pokazowy wynosi już 30%

Komentarz

• Kinski
          Początki nałogu
          • 2007
          • 273

Kilka miesięcy temu mieli też opcję dowozu paczki z fotoalbumami kurierem (2-3 dni i powrót).
          Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• crazy
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1554

na te pokazowe od kuriera czekam, dziś dzwoniła do mnie Pani Aneta z NP że właśnie wyjechały od nich

Komentarz

• crazy
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1554

właśnie przyjechały pokazowe albumy z NF. Szczena mi opadła jak zobaczyłem tą jakość. teraz już wiem , że zmieniam mojego obecnego dostawce na NF. A zdjęcia na sliku po prostu miazga. Nie wiem co pisały osoby narzekające na NF na słabą jakość... mi ona bardzo pasuje a cena dla pro jest dobra za taki produkt.

Komentarz

• greatidea
                Coś już napisał
                • 2010
                • 66

Zamieszczone przez Artubi
                Wszyscy piszą gdzie robić, a gdzie nie robić, a mnie interesuje w czym.
                Czy używacie programów sugerowanych przez firmy robiące książki/albumy, czy używacie własnych rozwiązań?
                Mam zamiar sam drukować fotoalbumy (dla siebie bo uważam, że album ze zdjęciami 10x15 w "dobie fotoalbumów" to nieporozumienie).
                Do tej pory używałem do tego Corela, ale pliki rzędu 700Mb na album i czekanie kilka minut na zapis każdej zmiany w projekcie jest trochę męczące.
                Chciałbym się dowiedzieć jaki macie workflow?
                Polecam Indesigna.
                Poszczególne zdjęcia możesz obrabiać w photoshopie natomiast ułożenie na rozkładówkach/kadrowanie załatwiasz w Indesignie. Pracuje on na łączach do pliku więc nie zajmuje to nie wiadomo ile pamięci. Pokazuje Ci tylko prewki (zawsze można włączyć podgląd w wysokiej rozdzielczości wszystkich zdjęć lub wybranych), w razie potrzeby przerzuca Cię do Photoshopa w celu edycji.

Możesz też tam stworzyć makietę rozkładówki, która będzie widoczna na wybranych kartach.

Komentarz

• crazy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1554

Zamieszczone przez greatidea
                  Polecam Indesigna.
                  Poszczególne zdjęcia możesz obrabiać w photoshopie natomiast ułożenie na rozkładówkach/kadrowanie załatwiasz w Indesignie. Pracuje on na łączach do pliku więc nie zajmuje to nie wiadomo ile pamięci. Pokazuje Ci tylko prewki (zawsze można włączyć podgląd w wysokiej rozdzielczości wszystkich zdjęć lub wybranych), w razie potrzeby przerzuca Cię do Photoshopa w celu edycji.

Możesz też tam stworzyć makietę rozkładówki, która będzie widoczna na wybranych kartach.
                  wszystko pieknie tylko podałeś jeden z najbardziej rozbudowanych i jakby nie było trudnych programów, więc niektórzy moga miec problemy z jego obsługą. Zakładając że mieli kiedykolwiek styczność z tym softem

Komentarz

• ate
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 36

Zamieszczone przez crazy
                    właśnie przyjechały pokazowe albumy z NF. Szczena mi opadła jak zobaczyłem tą jakość. teraz już wiem , że zmieniam mojego obecnego dostawce na NF. A zdjęcia na sliku po prostu miazga. Nie wiem co pisały osoby narzekające na NF na słabą jakość... mi ona bardzo pasuje a cena dla pro jest dobra za taki produkt.
                    nikt nie narzekał na jakość z NF (zwłaszcza w porównaniu z tym co mogłeś widzieć wcześniej). to tak jakbyś jeździł polonezem, przesiadł się w audi i powiedział, że jest zajebiście. i jest.

ja tylko twierdzę, że w bentleyu będzie jeszcze lepiej. to tyko kwestia czy Twój klient jest w stanie dopłacić za skórę naturalną, czy chce mieć tanie eko. porównując albumy w skórze naturalnej z NF do cen albumów www.albumyfotograficzne.com.pl to różnica nie jest taka duża i przy 30x30cm, 20rozkładówek wynosi aż kilka złotych.
                    życie zaczyna się po 50tce (najlepiej f1.2L) | www.arturbukowski.com

Komentarz

• horak
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 589

crazy, miałem w zeszłym tygodniu od nich kuriera z tymi albumami i przychylam się do tego co piszesz. Właśnie będę zamawiał u nich pokazowy bo warto - dają gratis 4 rozkładówki.
                      Co mnie cieszy to, że drukują też na płycie i etui dvd. Można więc załatwić wszystko za jednym razem.

Komentarz

• crazy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1554

tak, okładki na płyty są świetne, pozostaje tylko nagranie zdjęć na płyty. Co mi się jeszcze podoba, że w pakiecie 2+1 płacisz za 2 , 3a dostajesz w prezencie, no i że składasz jeden projekt a nie 3 osobne dla każdego albumu
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez ate
                        nikt nie narzekał na jakość z NF (zwłaszcza w porównaniu z tym co mogłeś widzieć wcześniej). to tak jakbyś jeździł polonezem, przesiadł się w audi i powiedział, że jest zajebiście. i jest.

ja tylko twierdzę, że w bentleyu będzie jeszcze lepiej. to tyko kwestia czy Twój klient jest w stanie dopłacić za skórę naturalną, czy chce mieć tanie eko. porównując albumy w skórze naturalnej z NF do cen albumów www.albumyfotograficzne.com.pl to różnica nie jest taka duża i przy 30x30cm, 20rozkładówek wynosi aż kilka złotych.
                        ate - nie wiem po co po kilka razy piszesz to samo i czemu tak ciągle wspominasz albumyfotograficzne? płacą Ci za reklamę czy jak ? pewnie , że można mieć jeszcze lepiej, lecz pozwól że sam zdecyduję co będę miał w ofercie, skoro mi jakość z NF odpowiada, cena także więc nie widzę sensu szukać dalej
                        Ostatnio edytowany przez crazy; 10070. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• greatidea
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 66

Zamieszczone przez crazy
                          wszystko pieknie tylko podałeś jeden z najbardziej rozbudowanych i jakby nie było trudnych programów, więc niektórzy moga miec problemy z jego obsługą. Zakładając że mieli kiedykolwiek styczność z tym softem
                          Cóż, ciężko mi jest stwierdzić, że jest trudny, używam od początku jego istnienia (a wcześniej poprzednika - pagemakera). Jeszcze wcześniej używałem Corela - i on wydaje mi się równie "trudny", a dodatkowo ma inne skróty niż adobe. Do składu fotoksiążki nie ma potrzeby używania styli tekstu, tabelek, itp. zostają tylko proste operacje (przesuwanie zdjęć, kadrowanie i skalowanie) + ewentualnie stworzenie grafik na makietę, ale to przecież można zrobić w photoshopie i wstawić. Tak więc nie wiele jest do nauki żeby zdążyć zauważyć jego walory

A później tylko darmowy programik do konwertowania pdf na flash i mamy ruchomą książkę na www

Komentarz

• pawelel
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 15

nie wierzę że nf nie będzie na targach. nawet skontaktowałem się z nimi. Rrzeczywiście miałem rację, będą. pozdrawiam.

Zamieszczone przez horak
                            Nf nie bedzie w tym roku na targach a rabat na pokazowy wynosi już 30%

Komentarz

• horak
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 589

Z palca sobie tego nie wyssałem. Mi miesiąc temu mówili że nie będą - może się coś zmieniło.

Komentarz

• arekhit
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 206

tak offtop - widze ze najlepszefoto maja w ofercie tez odbitki ... jakosc tez super czy w rzeszowie lepiej gdzie indziej ?
                                Canon

Komentarz

Pracuję...