X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nikeshox
    • 2010
    • 9

Canon 5D - jak trafić na dobrą "używkę" ?

Przymnierzam się do zakupu "starego" Canona 5D. Chcę kupić sprzęt niewybrakowany, który jeszcze przez bardzo długi czas będzie mi bezawaryjnie służyć. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? O co wypytywać sprzedawców ? Krótko mówiąc, jak trafić na dobrą "używkę" ?

Jeszcze mam pytanie, czy Canon 5D jest bardzo awaryjny? Co się w nim najczęściej psuje? Ile wynoszą ewentualne koszta naprawy ?
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez nikeshox
    Przymnierzam się do zakupu "starego" Canona 5D. [...] jak trafić na dobrą "używkę" ?
    szukać od pierwszego właściciela, najlepiej amatora nieprowadzącego DG w branży foto-video :-)

inaczej mówiąc: ode mnie byś kupić musiał; problem tylko w tym, że ja sprzedać nie chcę...

Jeszcze mam pytanie, czy Canon 5D jest bardzo awaryjny? Co się w nim najczęściej psuje? Ile wynoszą ewentualne koszta naprawy ?
    migawka, wiadomo od przebiegu - koszt chyba ~1k pln
    ponadto lustro się ponoć często odkleja, kosztów naprawy nie znam - być może wystarczy kropelka?
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• plaucjusz
      Bywalec
      • 2008
      • 168

Kosztów wymiany brak. Canon naprawia za darmoszkę.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Oczywiście mówię tu o lustrze.
      Ostatnio edytowany przez plaucjusz; 20633. Powód: Automerged Doublepost
      Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P

Johann Wolfgang Goethe

Komentarz

• nikeshox
        • 2010
        • 9

Miałem aparat innej firmy, ale nigdy mi się nie odkleiło... lustro Brzmi to bardzo poważnie
        Czy Canon może naprawić to lustro całkowicie bezpłatnie, nawet wtedy gdy kupię aparat już używany (czyli bez gwarancji) ?
        Dlaczego to lustro się w ogóle odkleja ? Czy jest jakiś sposób na to, żeby to... lustro się... nie odkleiło ?

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Tak , nie myśleć o tym. To naprawdę sporadyczne przypadki...
          no comment...

Komentarz

• banan82
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1165

ostatnio kupilem 2 uzywki 5D, co prawda w Uk na ebayu ale uzywki. Byly w stanie lepszym niz moja wlasna piatka po 2 latach uzywania Nie moglem uwierzyc ze niektorzy ludzie chowaja takie apraty w szafach Tak jak wspominano wczesniej, nie kupuj od profesionalisty bo raczej masz gwarancje ze bedzie miala duzo na koncie.
            5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
            Crazy Apple Fanboy
            Ex Linux User

Komentarz

• nikeshox
              • 2010
              • 9

A czy prawdą jest, że sprzęt kupowany za granicą jest zazwyczaj lepszej jakości niż ten sam kupiony w Polsce?

Komentarz

• Chris_11
                Uzależniony
                • 2006
                • 572

No to teraz wystarczy już tylko znaleźć piątkę od nieprofesjonalisty.......
                A czy prawdą jest, że sprzęt kupowany za granicą jest zazwyczaj lepszej jakości niż ten sam kupiony w Polsce?
                To raczej mit.
                Ostatnio edytowany przez Chris_11; 6751. Powód: Automerged Doublepost
                Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez Chris_11
                  łatwiej za granicą (zachodnią) - tam bogatsi ludzie są... :-)
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• banan82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1165

Zamieszczone przez Chris_11

To raczej mit.
                    cos w tym moze byc, za granica wiecej ludzi stac na takie zabawki, czesc ludzi je kupuje bo wygladaja profi i potem w zasadzie nie uzywaja. takie aparatu laduja potem na ebayu w idealnym stanie.
                    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                    Crazy Apple Fanboy
                    Ex Linux User

Komentarz

• nikeshox
                      • 2010
                      • 9

A czy opłaca się wziąć aparat z migawką, która dopiero co została wymieniona (ile ona może "pociągnąć" ?) czy z migawką, która nigdy nie została wymieniana ?

Komentarz

• MM-architekci
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2227

zależy od ceny , może się opłacać
                        no comment...

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

A czy opłaca się wziąć aparat z migawką, która dopiero co została wymieniona
                          Dla mnie jest to podejrzane, gdy do sprzedania idzie aparat wprost po wymianie migawki.
                          Przecież na logikę użytkownik powinien mieć wtedy spokojną głowę, a jednak tak nie jest i wygląda na to że z jakiegoś powodu nie był zadowolony z efektów po naprawie i postanowił sprzedać sprzęt...

Czy ktoś ma jakieś bardziej optymistyczne wytłumaczenie?
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• jkl8
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 274

Przy kupnie aparatu od profi i amatora różnica polega na tym, że profi musi mieć sprawny sprzęt i nie bawi się w kropelki i inne wynalazki tylko aparat trafia do serwisu (niekoniecznie autoryzowanego). Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi jak wybierać aparat. Trzeba indywidualnie podchodzić do każdej oglądanej sztuki, dokładnie i z nierozgorączkowaną głową oglądać, zadawać pytania sprzedającemu i słuchać jego odpowiedzi.
                            Podobne pytania padają czasami z ust osób planujących zakup samochodu: od kogo kupić?
                            Niektórzy mówią, że kupować tylko od pierwszych właścicieli i najlepiej osób starszych.
                            Mój wujo, osoba starsza, ma samochód kupiony w salonie w PL, którego jest pierwszym właścicielem i nigdy nie zastanawiałbym się czy kupować od niego ten samochód.

Komentarz

• Chris_11
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 572

Tak... Migawka wymieniona jeszcze za darmo z okazji nie przekroczenia określonej liczby cyknięć, co podnosi atrakcyjność (i cenę) oferty, a Sprzedający podjął decyzję o zmianie na nowszy model.
                              Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

Pracuję...