X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • model
    Początki nałogu
    • 2008
    • 346

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie postawione w tytule. Ryzyko kupna używanego sprzętu istnieje zawsze, jedyne co można zrobić to je zminimalizować.
    Jak ktoś trzaska tysiące fotek tygodniowo, to i tak może zataić ten fakt podczas sprzedaży i powiedzieć, że jest amatorem i fotki robi wyłącznie od święta.

W zeszłym roku kupiłem używaną 5-kę, w zasadzie nie wiem od kogo- gdyż w sumie mało mnie to interesowało. Natomiast kupiłem w swoim mieście, pojechałem do faceta z laptopem i swoim obiektywem, chyba z godzinę testowałem, robiłem fotki na wszelkich możliwych czasach, na f22, przy każdym poziomi iso, po czym dokładnie obejrzałem z każdej strony, sprawdziłem fotki na kompie, nie stwierdziłem żadnych hot pixeli, matryca prawie idealnie czysta, stan zewnętrzny - prawie idealny, więc się zdecydowałem. Fakt że cena nie była niska (choć jak na tamten czas akceptowalna). W każdym razie uważam, że lepiej dopłacić za dobry stan sprzętu i za możliwość jego gruntownego przetestowania, niż zaoszczędzić parę stówek, a potem denerwować się że coś jest nie tak.
    Podpisy kłamią

Komentarz

• nikeshox
      • 2010
      • 9

Za ile warto kupić dobrą "używkę" (stosunkowo niewielki przebieg, dobry stan), tak aby nie przełacić?

Komentarz

• Misiek87
        Początki nałogu
        • 2009
        • 267

Canon przykleja migawke za darmo? Chodzi mi o slynny mirror fix. Mozna po gwarancji wpasc do serwisu i robia za free?

Komentarz

• karabud
          Bywalec
          • 2009
          • 139

Najlepiej nie kupuj w Polsce, chyba ze od kogos sprawdzonego. Mimo kursu walut na ebayu i tak taniej i lepiej.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez gwozdzt
          Dla mnie jest to podejrzane, gdy do sprzedania idzie aparat wprost po wymianie .
          Przecież na logikę użytkownik powinien mieć wtedy spokojną głowę, a jednak tak nie jest i wygląda na to że z jakiegoś powodu nie był zadowolony z efektów po i postanowił sprzedać sprzęt...

Czy ktoś ma jakieś bardziej optymistyczne wytłumaczenie?
          Ja bym sprzedawal po wymianie migawki poniewaz:
          1. Za aparat z przebiegiem np 80tys dostanie sie mniej niz roznica ceny wymiany migawki - ekonomia
          2. Osobiscie "rupiecia" ze 100tys bym nie sprzedal;
          Ostatnio edytowany przez karabud; 23446. Powód: Automerged Doublepost
          Moje zdjęcia:
          http://www.flickr.com/photos/atheist_lenses/

http://www.flickr.com/photos/piotr_p/

Komentarz

• MM-architekci
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2227

Zamieszczone przez Misiek87
            Canon przykleja migawke za darmo? Chodzi mi o slynny mirror fix. Mozna po gwarancji wpasc do serwisu i robia za free?
            nie migawkę a lustro

z tego co mi wiadomo przykleja za free
            no comment...

Komentarz

Pracuję...