Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Lubię sobie kupić album fotograficzny od czasu do czasu, robię to głównie przez Internet za granicą i tutaj problem właśnie. Czasami kupuję coś na chybił trafił, np. taki HCB ma wiele albumów, ale nie wiadomo co w którym jest, czy więcej tekstu czy zdjęć itd.
Zna ktoś stronę albo sposób jak mniej więcej sprawdzić jaka jest zawartość?
Masz tu gdzieś wątek o książkach o fotografii, czasem ktoś coś napisze...
Na amazone, gdzie czasem kupuje, można niekiedy zobaczyć kilka pierwszych stron wydawnictwa. Ale dużo cenniejsze są tam opinie klientów. Ich recenzje zwykle są wyważone i dobrze oddają to czego można się spodziewać.
Również na stronach niektórych wydawnictw np. Taschen można zobaczyć sample.
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Masz tu gdzieś wątek o książkach o fotografii, czasem ktoś coś napisze...
Tam 90% ksiązek to poradniki itd. O Fotografii nie ma tam książek prawie wcale
Zamieszczone przez bmfcker
Na amazone, gdzie czasem kupuje, można niekiedy zobaczyć kilka pierwszych stron wydawnictwa. Ale dużo cenniejsze są tam opinie klientów. Ich recenzje zwykle są wyważone i dobrze oddają to czego można się spodziewać.
Na amazonie rzadko trafiam w pozycje z samplami wlasnie
O tym nie pomyślałem! Jednak pozycje, które właśnie chce zamówić nie ma ją
Dobra,
to może z tego wyjdzie jakiś wątek o albumach w przyszłości...
zapoczątkuję zatem
Chce sobie kupić album HCB i Elliott Erwitt, zastanawiam się nad tymi:
Może niektórym się wydaje, że więcej można się nauczyć z poradników a nie oglądania dobrych fot?
Inne księgarnie, w tym polskie też dają czasem sample. Przynajmniej tak mi się wydaje...
W tym ukrywaniu zawartości czasem jest olewcza strategia wydawnictwa a czasem po prostu wstyd No i histeryczne podejście do kwestii praw autorskich robi swoje.
Pamiętam jak mnie ścięło na Soho w Lądku, jak zobaczyłem te księgarnie i wypchane witryny Avedonami, Testinami i armatę Newtona
P.S. żadnej z tych pozycji nie mam, a trochę mam
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Inne księgarnie, w tym polskie też dają czasem sample. Przynajmniej tak mi się wydaje...
Szkoda, że w Polsce są tak zabójczo większe ceny, bo chętnie zapłaciłbym 30 zł więcej, żeby polską księgarnie wesprzeć.
Pamiętam jak mnie ścięło na Soho w Lądku, jak zobaczyłem te księgarnie i wypchane witryny Avedonami, Testinami i armatę Newtona
W Londku to w ogóle szał. Zawsze jak wpadam, to później robię zamówienie z Amazona i jestem w plecy kilka setek. Ale od 2 miesięcy jakoś nie mogę dolecieć i do marca się nie zanosi, a mam głód dobrej fotografii ;-)
P.S. żadnej z tych pozycji nie mam, a trochę mam
A inne pozycje tych autorów? A może coś Jamesa Nachtweya?
PS. Chyba wezmę Personal Best - Elliott Erwitt i Henri Cartier-Bresson: The man, the image & the world: A retrospective
Szkoda, że w Polsce są tak zabójczo większe ceny, bo chętnie zapłaciłbym 30 zł więcej, żeby polską księgarnie wesprzeć.
Ale wiesz, że to nie wina księgarni?
Zamieszczone przez allxages
W Londku to w ogóle szał. Zawsze jak wpadam, to później robię zamówienie z Amazona i jestem w plecy kilka setek. Ale od 2 miesięcy jakoś nie mogę dolecieć i do marca się nie zanosi, a mam głód dobrej fotografii ;-)
Tak dobrze zaopatrzone księgarnie są też w wielu miastach Europy, no może nie na wschód od naszej miastowsi...
A inne pozycje tych autorów? A może coś Jamesa Nachtweya?
To dostałem pod choinkę i powiem...grube jest Polecam.
PS. Chyba wezmę Personal Best - Elliott Erwitt i Henri Cartier-Bresson: The man, the image & the world: A retrospective
Pierwsza akurat ma podgląd, imo mało zachęcający.
Jeśli lubisz to weźmiesz, ale...?? Elliott Erwitt is my favorite photographer, but I've yet to find a book that properly presents his genius without bad design getting in the way -- this book, expensively, included.
Może w miękkiej oprawie? Jak nie jest się przekonanym, to mniej boli.
Druga raczej jest pewniakiem.
Mam nadzieję, że pomogłem i Mikołał Ci się spisze 8)
Hehe, to jest Inferno? Rozumiem, że polecasz? Niecałe 60 funtów, trochę dużo, planowałem kupić w przyszłym miesiącu, ale jak wkleiłeś najlepsze zdjęcie Dżejmsa w takim dużym formacie to zaczynam mięknąć już teraz ;-)
Pierwsza akurat ma podgląd, imo mało zachęcający.
Jeśli lubisz to weźmiesz, ale...?? Elliott Erwitt is my favorite photographer, but I've yet to find a book that properly presents his genius without bad design getting in the way -- this book, expensively, included.
Może w miękkiej oprawie? Jak nie jest się przekonanym, to mniej boli.
No mało zachęcający, ale ja nie iwem jak te poglądy są robione, może książka jest chronologicznie ustawiona, a to są jakieś pierwsze strzały?
Byłem niedawno na wystawie Elliotta Erwitta i ten typ ogólnie nie ma słabych zdjęć hehe
Inna kwestia to ten cytat - skąd on? Na amazonie go nie ma, jest za to to:
This is Erwitt's personal selection of his favourite photographs. For me it is the definitive work. My only criticism is that some photographs are spread over two pages which makes the book too large for comfortable viewing.
Paryż też może być dobry. Może też warto odpuścić narazie i poczekać, aż będę w Berlinie/Londynie albo gdzieś i sprawdzić samemu, którą warto...zamiaste tego mógłbym wziąć Nachtweya, albo The Americans Roberta Franka...
Druga raczej jest pewniakiem.
Mam nadzieję, że pomogłem i Mikołał Ci się spisze 8)
Jasne, że pomogłeś :-)
Mikołaj to to będzie, ale nie dla mojego portfela hehe ;-)
Nie, od obciążeń fiskalnych i emerytalnych. Wystarczy prosty eksperyment z założeniem działalności i nagle cały ten burdel staje się czytelny Ale nie odchodźmy od tematu.
Hehe, to jest Inferno? Rozumiem, że polecasz? Niecałe 60 funtów, trochę dużo, planowałem kupić w przyszłym miesiącu, ale jak wkleiłeś najlepsze zdjęcie Dżejmsa w takim dużym formacie to zaczynam mięknąć już teraz ;-)
Polecam, bardzo polecam. Jedna z lepszych publikacji jakie widziałem. Świetnie przedstawione prace, dupny format, robi wrażenie. Rozmiar podobny do Sumo, więc...nie ma wstydu
No mało zachęcający, ale ja nie iwem jak te poglądy są robione, może książka jest chronologicznie ustawiona, a to są jakieś pierwsze strzały?
Byłem niedawno na wystawie Elliotta Erwitta i ten typ ogólnie nie ma słabych zdjęć hehe
Inna kwestia to ten cytat - skąd on? Na amazonie go nie ma, jest za to to:
Fakt, zwykle skanują pierwsze paginy, ale tu i te pierwsze są nieporywające. Nie pomogę, nie przeglądałem.
To komentarz poniżej, odnoszący się właśnie do tego pierwszego gościa. Hej, nie zrobie za Ciebię researchu
Paryż też może być dobry. Może też warto odpuścić narazie i poczekać, aż będę w Berlinie/Londynie albo gdzieś i sprawdzić samemu, którą warto...zamiaste tego mógłbym wziąć Nachtweya, albo The Americans Roberta Franka...
Jak masz głód, to bierz debeściaki (zakładam, że masz na tyle obycia i wiesz które to) a resztą wpisz na short listę i obejrzyj przy okazji pobytu zagramanicą.
Jasne, że pomogłeś :-)
Mikołaj to to będzie, ale nie dla mojego portfela hehe ;-)
Bądźmy szczerzy, wolisz Siamjanga?
;-)
Polecam, bardzo polecam. Jedna z lepszych publikacji jakie widziałem. Świetnie przedstawione prace, dupny format, robi wrażenie. Rozmiar podobny do Sumo, więc...nie ma wstydu
A może chcesz się wymienić? Mam chyba jeszcze kilka sztuk albumu, gdzie jest chyba kilkanaście moich zdjęć. Też w dupnym rozmiarze. Mogę nawet sięknąć podpis jak chcesz ;-)
Jak masz głód, to bierz debeściaki (zakładam, że masz na tyle obycia i wiesz które to) a resztą wpisz na short listę i obejrzyj przy okazji pobytu zagramanicą.
Tak w ogóle, z ostatniej paczki jeden album trochę mnie zawiódł, ale też mocnego researchu nie zrobiłem.
Opinie niby super, ale reprodukcja jest średnia. Jeszcze całego nie przeglądnąłem, ale mam wrażenie że ponad połowa jest nudnych zdjęć. Więc jak ktoś się zastanawia, to chyba nie warto.
Tylko wciąż zafoliowane, bo obiecałem sam sobie, że dam komuś na prezent Mikołajkowy. Cały czas żałuję, że nie wziąłem dwóch odrazu. Widziałeś może? Warto? Może dorzucę do swojej świąteczne paczki odrazu...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na Google Books jest "Personal Best" Erwitta w dużo większej dawce i...mam mieszane uczucie. Więc póki co się wstrzymuję z tą pozycją
Ostatnio edytowany przez allxages; 5614.
Powód: Automerged Doublepost
Ja uwielbiam pogmerać w antykwariacie. I nie szukam albumów fotograficznych ale fotograficznych inaczej. Najlepszy fotograficzny jaki miałem to Edwarda Hartwiga wydany na początku lat sześćdziesiątych. To był kosmos a nie album. Niestety oddałem go komuś w prezencie (pożyczyłem) i przepadło.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Nie wiem jak jest w Polsce, bo mój wydawca który sam się do mnie zgłosił był z Niemiec, ale o ile wiem w pierwszym miesiącu poszło 20% nakładu, a po roku to już nie wiem, bo nie pytałem.
Ale fakt, znowu wydawane kalendarze, gdzie są moje zdjęcia sprzedają się w całym nakładzie w pre-orderze. Widać - kalendarz praktyczniejszy niż dobra książka...
Komentarz