X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

Odp: Zewnętrzny dysk twardy - backup

Zamieszczone przez axk
    Jakiej serii są to dyski: zielone, niebieskie czarne czy czerwone?
    w obudowach zewnętrznych WD są zawsze zielone dyski
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez airhead
      w obudowach zewnętrznych WD są zawsze zielone dyski
      Czyli niestety te najmniej nadające się do NAS-a.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• krzykik
        Coś już napisał
        • 2008
        • 62

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Ja ostatnio kupiłem Seagate'a 1T USB 3.0 rzeczywiście szybkie bydle .
        kupiłem niedawno taki sam, również polecam!!
        C6D, Zenitar EF 16/2.8 Fish-Eye, C24-70/2.8L, C40/2.8 STM, C50/1.8 STM, C100/2.8L Macro IS USM, C100-400/4.5-5.6L IS USM, C580EX II

Komentarz

• Maggot
          Początki nałogu
          • 2008
          • 286

Przyznaja sie bez bicia widzac poczatkowe posty z 2011r ze nie czytalem calosci. Ale topic o backupie a tu piszecie ze dysk powinien byc szybki... yyyy po co ? bo chyba wolniejsze powinny byc tansze

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

Zamieszczone przez Maggot
            ...dysk powinien byc szybki... yyyy po co ?...
            Przy dużej ilości danych (np. RAW-y) ma to znaczenie.
            EOS + Speedlite

Komentarz

• Bolek02
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 3225

Dysk powinien być szybki jeśli posiadamy sporo danych i zależy nam na czasie. To jednak spore ułatwienie.
              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Maggot
                Początki nałogu
                • 2008
                • 286

ok ok szybmki dysk przesyla szybciej dane. ale backup? zrzucasz raz. potem jesli nawet przegladasz to raczej nie na zasadzie otwierania rawow tylko miniaturki programu do katalogowania zdjec wiec nawet na wolnym dysku dziala to calkiem ok. Nastepnie jak juz wiesz do czego chcesz wrocic to zgrywasz wybrane zdjecie/katalog. Imho nie specjalnie widze to ulatwienie i raz na jakis czas moge poczekac te kilka min wiecej ale oczywiscie jesli chodzi o max efektywny sposob przechowywania danych to od dawna istnieja duzo bardziej efektywne sposoby niz pojedynczy szybki dysk na sata.

Za to sporym ulatwieniem jest moim zdaniem korzystanie z odpowiednich programow do backupu
                Ostatnio edytowany przez Maggot; 15375.

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Maggot skoro posiadasz ogrom czasu do zagospodarowania i nie pracujesz na dużej ilości RAW-ów, to szybki dysk jest Tobie zbędny.
                  Jednak jak ktoś robi 2-3K fotek na jednej imprezie czy plenerze, to ma trochę inne podejście do zagadnienia.
                  Trzeba zapanować nad tym ogromem - przejrzeć i obrobić. To właśnie wtedy docenia się szybki dysk czy USB3.0 przy odczycie z karty.
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• 7four
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 850

Zamieszczone przez Bolek02
                    Maggot skoro posiadasz ogrom czasu do zagospodarowania i nie pracujesz na dużej ilości RAW-ów, to szybki dysk jest Tobie zbędny.
                    Jednak jak ktoś robi 2-3K fotek na jednej imprezie czy plenerze, to ma trochę inne podejście do zagadnienia.
                    Trzeba zapanować nad tym ogromem - przejrzeć i obrobić. To właśnie wtedy docenia się szybki dysk czy USB3.0 przy odczycie z karty.
                    Ale to nie jest definicja "dysku do backupu." tylko dysku do pracy, a to dwie różne sprawy.

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Zamieszczone przez 7four
                      Ale to nie jest definicja "dysku do backupu." tylko dysku do pracy, a to dwie różne sprawy.
                      Przecież chodzi o backup materiałów foto a nie systemu, czyli w grę wchodzi przeglądanie, selekcja, ew. poprawa itp..............

Komentarz

• Maggot
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 286

no to widze ze mamy inne podejscie do backupu. u mnie po imprezie/ sesji w studiu itp material leci na: a) dysk na stale umieszczony w komputerze b) backup.
                        Backup nastepnie laduje na polke i docelowo nigdy nie powinien byc potrzebny. po zakonczeniu prac nad ta partia materialu znow jest backup i zwolnienie dysku w kompie.
                        Fakt czasem wracam do materialu z backupa ale to czesciej na prosbe klienta niz z wlasnej potrzeby. Nie jest to jednak zajecie ktore usprawiedliwialoby inwestowanie w szybkie dyski, macierze czy co tam jeszcze wymyslono.

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Pozostaje jeszcze zdefiniować co dla kogo znaczy "szybki" :rolleyes:.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Kopia zapasowa to kopia zapasowa. Zrobić - odłożyć na półkę, najlepiej odłączając od komputera skoro ta kopia ma być na wypadek nieszczęśliwych wydarzeń związanych właśnie z komputerem. Na przeglądanie i selekcję jest kopia robocza.
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Maggot
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 286

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Pozostaje jeszcze zdefiniować co dla kogo znaczy "szybki" :rolleyes:.
                              backup na ssd w raidzie mozna nazwac szybkim?

Komentarz

• Zybi_S
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 126

Witam

Zamieszczone przez Maggot
                                no to widze ze mamy inne podejscie do backupu. u mnie po imprezie/ sesji w studiu itp material leci na: a) dysk na stale umieszczony w komputerze b) backup.
                                Backup nastepnie laduje na polke i docelowo nigdy nie powinien byc potrzebny. po zakonczeniu prac nad ta partia materialu znow jest backup i zwolnienie dysku w kompie.
                                Fakt czasem wracam do materialu z backupa ale to czesciej na prosbe klienta niz z wlasnej potrzeby. Nie jest to jednak zajecie ktore usprawiedliwialoby inwestowanie w szybkie dyski, macierze czy co tam jeszcze wymyslono.
                                O ile dobrze zrozumiałem to co napisałeś ?!
                                Po finalnym obrobieniu zapisujesz na dysk zewnętrzny i kasujesz z głównego ???
                                Czyli nie masz duplikatu ???
                                Jak Ci walnie ten dysk to nie masz nic !!!

Dla mnie szybkość jest bardzo istotna.
                                1. Zgrywam wszystko na dysk zewnętrzny.
                                2. Wgrywam to do roboczego na komputerze i obrabiam, oraz wywalam część.
                                3. Synchronizuję dane - źródło PC - kopia dysk - to jednaj trochę trwa
                                - zapisywane są wszystkie nowe i zmienione pliki (zdjęcia),
                                - kasowane na zewnętrznym dysku te których nie ma już na PC.
                                4. Dysk zewnętrzny jest odłączany.
                                5. Kopiuję ponownie wszystkie dane z PC na drugi dysk zewnętrzny.
                                6. Kasowane są dane na roboczym dysku na PC.

W efekcie finalnym mam 2 takie same obrobione kopie.

Straciłem już dane ( zdjęcia) po padnięciu dysku. Teraz wolę mieć 2 kopie.

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...