X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maggot
    Początki nałogu
    • 2008
    • 286

Odp: Zewnętrzny dysk twardy - backup

Zamieszczone przez Zybi_S
    Witam

O ile dobrze zrozumiałem to co napisałeś ?!
    Po finalnym obrobieniu zapisujesz na dysk zewnętrzny i kasujesz z głównego ???
    Czyli nie masz duplikatu ???
    Jak Ci walnie ten dysk to nie masz nic !!!

Dla mnie szybkość jest bardzo istotna.
    1. Zgrywam wszystko na dysk zewnętrzny.
    2. Wgrywam to do roboczego na komputerze i obrabiam, oraz wywalam część.
    3. Synchronizuję dane - źródło PC - kopia dysk - to jednaj trochę trwa
    - zapisywane są wszystkie nowe i zmienione pliki (zdjęcia),
    - kasowane na zewnętrznym dysku te których nie ma już na PC.
    4. Dysk zewnętrzny jest odłączany.
    5. Kopiuję ponownie wszystkie dane z PC na drugi dysk zewnętrzny.
    6. Kasowane są dane na roboczym dysku na PC.

W efekcie finalnym mam 2 takie same obrobione kopie.

Straciłem już dane ( zdjęcia) po padnięciu dysku. Teraz wolę mieć 2 kopie.

Pozdrawiam
    To co napisalem powyzej to raczej opis idei postepowania niz faktyczny stan rzeczy. Calosciowo to wyglada tak ze mam material na ktorym pracuje na dysku w komputerze + 1 pelen backup + kopie zdjec ktore uwazam za "lepsze" na jeszcze jednym dysku. Zyje z fotografii i przerabiam bardzo duze ilosci danych. Wiec jak bym mial sie sentymentalnie wizac z kazdym zdjeciem to by mi to predzej czy pozniej bokiem wyszlo. Z reszta i tak pewnie ponad 2/3 zdjec na backupie moglbym z czystym sumieniem usunac bo nigdy do nich nie wroce.

Wracajac do synchronizacji danych. Jesli to troche trwa to dlaczego nie robic tego w tle np podczas czytania forum? ze o innych mozliwosciach nie wspomne W koncu to proces jednorazowy pomijalnie wrecz krotki w porownaniu do reszty workflow.
    Ostatnio edytowany przez Maggot; 15375.

Komentarz

• Zybi_S
      Bywalec
      • 2010
      • 126

Witam

Myślę że niech każdy robi jak mu pasuje i jak mu wygodnie.
      Mamy różne podejścia i preferencje.

Dla mnie fotografia to wyłącznie hobby.
      Zarobkowo było by bardziej mechanicznie - zrobić dobrze, oddać i w zasadzie na tym koniec.

Pozdrawiam

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Wychodzi na to, ze porównujemy zupełnie różne sytuacje wykorzystania tego dodatkowego dysku.
        Szczerze mówiąc jak miałbym robić kopię fotek przed i po obróbce i do tego wszystko to składować latami, to po pewnym czasie miałbym sporo tych dysków i nic bym nie znalazł
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• 7four
          Uzależniony
          • 2009
          • 850

Zamieszczone przez Bolek02
          Przecież chodzi o backup materiałów foto a nie systemu, czyli w grę wchodzi przeglądanie, selekcja, ew. poprawa itp..............
          No właśnie że nie, właśnie chodzi o kopie danych które mogą ulec utracie po awarii dysku "głównego", na którym obrabiasz zdjęcia i nie ważne czy to dysk systemowy czy na usb/sata/etc...

System odtworzysz z płyty czy oddzielnej systemowej tzw. "recovery" partycji, dane (czyt. zdjęcia) tylko z kopi którą jeszcze gdzieś posiadasz (na innym dysku, dyskach, w sieci, jak komu pasuje w ilu kopiach)

A organizacja tych zdjęć jest prosta, rok, data, wydarzenie, w czym się tu pogubić, można kasować po obróbce lub nie to zależy ile masz wolnej przestrzeni ? ;-)

Gorzej jak skasujesz oryginał, i po latach stwierdzisz, że można było inaczej je obrobić ...

Komentarz

• Maggot
            Początki nałogu
            • 2008
            • 286

mozna tez tagowac zdjecia, oznaczac kolorami, gwiazdkami itp to tylko kwestia wyrobienia sobie pewnych nawykow i wyszukiwanie staje sie duuuzo latwiejsze.

Komentarz

• Raideur
              Początki nałogu
              • 2011
              • 265

Zamieszczone przez Bolek02
              Wychodzi na to, ze porównujemy zupełnie różne sytuacje wykorzystania tego dodatkowego dysku.
              Szczerze mówiąc jak miałbym robić kopię fotek przed i po obróbce i do tego wszystko to składować latami, to po pewnym czasie miałbym sporo tych dysków i nic bym nie znalazł
              Mysle ze zle rozumiesz pojecie "backup" chodzi tutaj o kopie, tzn posiadac zdjecia identyczne jak na komputerze na dysku zewnetrznym trzymanym w sejfie np.
              Ty piszesz raczej o archiwizacji zdjec.
              Backup mozesz robic po obrobce a nie przed, nie musisz skladowac latami bo nie sadze bys robil kilkanasie tysiecy zdjec dziennie.
              Dyski sa coraz wieksze wiec nie ma oco sie martwic ze musialbys ich posiadac wiele.
              Rownie dobrze moglbys posiadac dwie pary skarpetek, bojac sie ze majac ich wieksza ilosc nie odnalazlbys zadnej wlasciwej pary ?

Komentarz

• Sunders
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2746

Odkopuję temat, bo dyski mi się pozapełniały. Stoję przed nowym zakupem. Jakich dysków zewnętrznych teraz używacie do archiwizacji zdjęć i jakie możecie polecić?
                http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Tom77
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2874

Zamieszczone przez Sunders
                  Odkopuję temat, bo dyski mi się pozapełniały. Stoję przed nowym zakupem. Jakich dysków zewnętrznych teraz używacie do archiwizacji zdjęć i jakie możecie polecić?
                  W archiwizacji ważne jest żeby dane były na przynajmniej 2 dyskach, aby dyski nie były tej samej firmy albo przynajmniej nie z tej samej partii produkcyjnej i nie były nowe.

Komentarz

• ATBFLASH
                    Bywalec
                    • 2015
                    • 134

Mój pomysł, taki który stosuję to: podstawowy dysk roboczy na zdjęcia, kopia tego dysku na NAS w RAID 1, oraz okresowe zgrywanie z NAS(ok 1x w miesiącu) na nośniki BR. Co do dysków zewnętrznych to trzymam się z dala - weźmie spadnie/wypadnie i po frytkach. Nie mówię że wyjście najlepsze ale u mnie się sprawdza. Anyway - fotki mam 3 miejscach a praktycznie 4 (RAID 1)
                    Ostatnio edytowany przez ATBFLASH; 53355.
                    JEST: 1Dmk4, S50/1.4, C85/1.8 ,C17-40L/4 ,S70-200/2.8II
                    BYŁO: Smena8M,Kodak,C30D,C7D,C17-85/4-5.6 IS,T17-50/2.8 VC,C70-300/4-5.6 IS,C70-200L/4,C70-200L/2.8,S18-35/1.8 A,S100-300f/4,C24-105L/4, C200L/2.8 II
                    Szukasz opinii o sprzęcie jaki miałem/mam - śmiało, chętnie pomogę

Komentarz

• radiki
                      Początki nałogu
                      • 2014
                      • 341

Ja korzystam z dwóch WD My Passport Ultra 2TB. Masz szybko po USB3, dysk zbiera dobre opinie w necie.

Komentarz

• ATBFLASH
                        Bywalec
                        • 2015
                        • 134

Uzupełnienie - NAS mam podpięty w domowej sieci 1Gbit więc na prędkość nie mam co narzekać, w środku 2x 3TB WD zwykłe GREEN, bo NAS nie pracuje w trybie ciągłym więc jako taki storage nie wymaga np serii RED w przypadku WD
                        JEST: 1Dmk4, S50/1.4, C85/1.8 ,C17-40L/4 ,S70-200/2.8II
                        BYŁO: Smena8M,Kodak,C30D,C7D,C17-85/4-5.6 IS,T17-50/2.8 VC,C70-300/4-5.6 IS,C70-200L/4,C70-200L/2.8,S18-35/1.8 A,S100-300f/4,C24-105L/4, C200L/2.8 II
                        Szukasz opinii o sprzęcie jaki miałem/mam - śmiało, chętnie pomogę

Komentarz

• becekpl
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 4304

czas na wykopki
                          potrzebuje dysk zewnętrzny, możecie podrzucić jakieś typy?
                          pewnie pojde w WD 2t ale moze macie lepsze pomysly?
                          aaa teraz mam 1 t wiec chyba minimum to bedzie 2t...
                          Ostatnio edytowany przez becekpl; 27958.
                          Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                          Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Macios
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 692

Pytasz o 2,5 czy 3,5 cala? Jeśli chodzi o 2,5, to używam kilku (seagate, WD, toshiba, LG) o pojemności 1-2T i poza różnicą prędkości (usb 2/3.0) to podobnie się sprawują. Jedynie niespełna roczny dysk Toshiba Canvio Connect mi padł od tak (bez uderzeń, zalania itp).
                            galeria

Komentarz

• becekpl
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 4304

jest mi bez różnicy
                              widzę ze za 2t trzeba kolo 350 zeta
                              Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                              Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• jinks
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2178

Jeśli cena nie gra roli to lepiej 2.5", bo są małe, poręczne i mobilne. Do 3.5" potrzebne jest dodatkowe zasilanie (zasilacz), są spore i cięższe. Jeśli to ma być do backaupu to polecam USB 3.0.
                                Miłego dnia
                                moja www

Komentarz

Pracuję...