X
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
-
Jeśli kupujesz cokolwiek w EU bez podatku VAT, jako osoba fizyczna, niebędąca europejskim płatnikiem VAT, to ten kto Ci to sprzedaje popełnia przestępstwo skarbowe. Ma on, przed sfinalizowaniem takiej transakcji, OBOWIĄZEK sprawdzenia, czy jesteś zarejestrowanym płatnikiem VAT-EU.
Alxages, nie pisz "gówno" w tak dosłowny sposób, bo znowu dostaniesz ostrzeżenie.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
A ja prosiłbym o wręcz usuwanie takich postów w wątkach przez moderatorów bo google cache'uje/kopiuje a ju-es-ej niekoniecznie z a na końcu ma aż kilka lat na porządki.
By pozostać w temacie:
the silence is deafeningKomentarz
-
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
-
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
Ale to chyba tylko w Polsce urzędasy sobie wymyśliły, że sprzedawca ma kontrolować swojego klienta pod względem legalności prowadzonej działalności.Jeśli kupujesz cokolwiek w EU bez podatku VAT, jako osoba fizyczna, niebędąca europejskim płatnikiem VAT, to ten kto Ci to sprzedaje popełnia przestępstwo skarbowe. Ma on, przed sfinalizowaniem takiej transakcji, OBOWIĄZEK sprawdzenia, czy jesteś zarejestrowanym płatnikiem VAT-EU.
Klasyczne zwalanie swojej roboty na innych, nie do pomyślenia w cywilizowanych krajach.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Do pomyślenia, do pomyślenia. To jest obowiązek obowiązujący
w całej Unii.
To nie jest "kontrola legalności" ale kontrola, czy dany podmiot figuruje na liście płatników VAT-EU. Ta lista jest dostępna oficjalnie w internecie i można z niej do woli korzystać.
Obowiązek ten jest częścią systemu kontroli przepływu towarów i rozliczenia VAT. Dlatego ten obowiązek nałożony jest na wszystkie firmy w całej Unii. Inaczej, tzw. Wewnątrzwspólnotowe nabycie/sprzedaż nie mogyłby funkcjonować prawidłowo.
To, że niektórzy tego nie przestrzegają, wynika albo z kombinatostwa, które wcale nie jest wyłączną domeną Polaków, albo z tumanizmu, który również nie jest nasza wyłączną domeną.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
-
wowA to prawda. Oni z tego żyją. Sprowadziłem w życiu ogromne ilości sprzętu. Na urzędzie celnym byłem nieraz. Celnik znał lepiej aktualne ceny np. gitar czy wzmacniaczy ode mnie. A to ja grałem i się interesowałem, a nie on ;-)
Chociaż jak sprowadzałem pewną 20 letnią gitarę to pokłóciliśmy się o...hardcase. On uważał, że w tym roczniku MusicMan nie dawał hardcase'a w cenie i trzeba było specjalnie dopłacać (i chciał mnie doclić o to), a ja uważałem inaczej.
Tak więc co jak co, ale celnicy znają się doskonale na sprzęcie.
wygląda ze w Polsce sa bardziej obyci ze sprzętem ja tłumaczyłem przez tydzień co to jest tt5 i tt1- do czego służy i po co mi to- ale nic mnie już tutaj nie dziwi po 7 latach.
Widać w pl numer by sprzedawca napisał mniejsza cenę by nie przeszedł.
Darekpare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....Komentarz
-
A gdzie to można sprawdzić online?
Sprzedaż do UE zdarza mi się stosunkowo rzadko i w takich przypadkach sprawdzałem dane telefonicznie, co nie zawsze było bezproblemowe.
Wystarczyło, że klient podał dane odrobinę różniące się od tych wpisanych do ewidencji i zaczynały się jaja - osoba po drugiej stronie kabla mogła mnie tylko poinformować, że dane się nie zgadzają (np. nazwa się trochę różni czy adres już nie ten), ale już podać prawidłowych danych nie mogą. Z powodu ustawy o ochronie danych osobowych. W przypadku podmiotu gospodarczego
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Trzymasz z Vitezem i nie wiesz, że Google wszystko powie? ;-)
Ja wpisałem "płatnicy VAT-UE" i pierwszy z góry link to było to. Swoją drogą zaskoczony byłem, że takie informacje są, wpisałem swój NIP i wyświetliły sie moje dane. No, ale ja jestem płatnikiem VAT-UE..Komentarz
-
Strasznie mało danych tam podają, nawet adresu nie ma.
Obawiam się, że nasza księgowa by mi żyć nie dała ;-)
Jeśli takie szczątkowe dane wystarczają, to w takim razie czemu telefonicznie muszę pełną nazwę i adres również podawać?I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Ta lista ma zadanie weryfikacyjne. Nie ma służyć pozyskiwaniu danych o przedmiocie. Do tego służy KRS i jego odpowiedniki.
Co do odpowiedzi na Twoje pytanie, to niestety, sprawdza się, że polscy urzędnicy są świętsi od papieża.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
Komentarz