Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Doczytaj post do którego nawiązujesz moja przesyłka leciała Amsterdam (adres nadawczy taki miała) -> Warszawa i dla tak przesyłanej paczki nalicz należne podatki, życzę powodzenia.
Ile wyjdzie? Zero zł? Dopłacę.
Oczywiście, są przypadki że kogoś sprzęt został zatrzymany w UC i że musiał uregulować, widać w tamtym przypadku taka potrzeba występowała. Żeby było fajniej, ludzie piszą, że zgłosili się do sprzedawcy i po krótkim czasie otrzymali zwrot opłaconej kwoty w UC.
To nie mój sklep, nie mam w nim udziałów, ot dzielę się informacją. A przy okazji - nie wiem jak teraz, ale kiedyś m.in. i Ty sprzedawałeś sprzęt brany mz DE, zdecydowanie taniej niż ten sam dostępny w PL. I też ówcześnie posiadający sklepy stacjonarne pisali, że to nie z oficjalnego źródła, że to omijane podatki, że....
KrzychK...
1. Bez obaw, doczytałem. Zawsze przesyłki z dalekiego wschodu idą przez jakiś kraj europejski - czy to GB, Skandynawia czy inna Hollandia - do miejsca docelowego. Jeśli sądzisz, że droga podatkowa kończy się tam, gdzie towar został wyładowany w UE przed dotarciem do PL to jesteś w dużym błędzie a zlokalizowanie tego przez Urząd Celny to żaden problem i coraz częściej sięgają daleko wstecz szukając kasy gdzie się da...
2. Nie zrozumiałeś - to nie działa tak, że można spać spokojnie, gdy paczka ominie nasz UC bez naliczenia cła. W każdej chwili mogą to zweryfikować, czy to po wysyłkach, czy to po zakupach z portali aukcyjnych, dalej po przelewach z kont... a potem to Ty się tłumacz. Oczywiście możesz też liczyć na to , że sprzedawca bez mrugnięcia okiem zwróci Ci po paru latach kilka tysięcy złotych za vat, cło i odsetki...
3. A ten akapit to po co? Brak argumentów to zaczynamy tradycyjny atak? Czy my tu rozmawiamy o mnie i o zakupach w UE czy o valuebasket, który wysyła towar spoza UE bez regulowania jakichkolwiek podatków? Ja też dzielę się wiedzą powszechnie dostępną i doświadczeniem kolegi okraszonym komentarzem pracownika Izby Celnej ale jak to wieloletnie doświadczenie podpowiada lepiej się zamknąć, chwycić za paczkę czipsów i bawić kolejnym, puchnącym wszerz i wzdłuż wątkiem jak to zostaliśmy oszukani... kwestia czasu. Każdy może tę wiedzę i informacje zweryfikować kontaktując się z dowolnym radcą podatkowym czy urzędem celnym - nie muszisz mi wierzyć na słowo - niech każdy zrobi z tą wiedzą co uzna za stosowne i na tym te dyrdymały zakończmy. Powodzenia. Bez odbioru.
1. Ciesze się, że doczytałeś. Widziałem już różne paczki zarówno z Chin, z HK, USA oraz Antypody - zawsze były przesyłki oryginalnie zapakowane, a nadawcą była ichnia lokalna firma (z wymienionych miejsc), a nie firma z Amsterdamu. Różni nas to, że ja widziałem swoje przesyłki.
2. Zobaczymy - tak odpowiem.
3. Nie wiem dlaczego odebrałeś to jako atak, ja pisałem o faktach - swojego czasu takie zastrzeżenia mieli różni m.in. i do Ciebie. A i tak wielu (w tym i jak) kupowało u Was, TIPów. Tak więc albo nieporozumienie, albo trafiłem w czuły punkt - nie było to moim zamiarem.
@Kibek - nie ma faktury VAT, jest rachunek/paragon. Ów dokument potwierdza, że nabyłeś taki to a taki sprzęt.
radiki - raczej nikt Ci nie pokaże swojego rachunku bo doskonale wie, że to świstek bez wartości a dziś nawet ściany mają uszy
Kibek - jeśli Ty lub Twój księgowy to samobójca to dlaczego nie Wrzuć to w rozliczenia swojej firmy a przy najbliższej kontroli zapłacisz cło, vat plus należne odsetki. Chyba nie masz złudzeń co do opisu sprzedającego:
"Ceny podane na naszej stronie są cenami ostatecznymi, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, opłaty celne oraz związane z podatkiem VAT bierzemy na siebie" przy czym w każdej aukcji bez ogródek i jakichkolwiek obaw otwarcie oświadczają, iż: "Nie wystawiamy faktury VAT!"
Drobna, podsumowująca podpowiedź definitywnie kończąca mój udział w tym wątku - nie płacą żadnego cła ani żadnego podatku. I zapewniam, że osoby zostawiające jakiś ślad tych transakcji (np operacje na all) boleśnie się o tym w przyszłości przekonają. Przestroga/Porada księgowo - prawnicza (niepotrzebne skreślić ) gratis. Nie ma za co
radiki - raczej nikt Ci nie pokaże swojego rachunku bo doskonale wie, że to świstek bez wartości a dziś nawet ściany mają uszy
Kibek - jeśli Ty lub Twój księgowy to samobójca to dlaczego nie Wrzuć to w rozliczenia swojej firmy a przy najbliższej kontroli zapłacisz cło, vat plus należne odsetki. Chyba nie masz złudzeń co do opisu sprzedającego:
"Ceny podane na naszej stronie są cenami ostatecznymi, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, opłaty celne oraz związane z podatkiem VAT bierzemy na siebie" przy czym w każdej aukcji bez ogródek i jakichkolwiek obaw otwarcie oświadczają, iż: "Nie wystawiamy faktury VAT!"
Drobna, podsumowująca podpowiedź definitywnie kończąca mój udział w tym wątku - nie płacą żadnego cła ani żadnego podatku. I zapewniam, że osoby zostawiające jakiś ślad tych transakcji (np operacje na all) boleśnie się o tym w przyszłości przekonają. Przestroga/Porada księgowo - prawnicza (niepotrzebne skreślić ) gratis. Nie ma za co
Jesteś jedną z ostatnich osób, które powinny sie wypowiadac na temat rzetelnosci podatkowej
...
Jesteś jedną z ostatnich osób, które powinny sie wypowiadac na temat rzetelnosci podatkowej
...
Widać, że czymś ci Nowart zalazł za skórę.
Zamiast złośliwości proponuję jakieś merytoryczne zarzuty w stosunku do jego wypowiedzi, bo wg mojej wiedzy ma on 100% racji. No, może poza sugerowaniem nieuchronności kontroli...
Nie mniej jednak takie zakupy to zawsze rosyjska ruletka (szansa na wpadkę jest stosunkowo niewielka), ale próba wrzucenia takiego rachunku w koszty firmy to jest już totalny brak instynktu samozachowawczego.
To tak, jakby zakręcić bębenkiem a potem jeszcze ręcznie upewnić się że kula trafiła do komory ;-)
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Widać, że czymś ci Nowart zalazł za skórę.
Zamiast złośliwości proponuję jakieś merytoryczne zarzuty w stosunku do jego wypowiedzi, bo wg mojej wiedzy ma on 100% racji. No, może poza sugerowaniem nieuchronności kontroli...
Skąd ten wniosek o załażeniu za skórę? Nie ma złośliwości w tym, ze twierdzę iz jeżeli ktos latami handlował sprzętem z Niemiec przywożonym z ominięciem podatkow (na papierach tamtejszego sprzedawcy) to nie powinien oceniac kogos innego robiacego rzecz podobna. I tylko tyle. Dla jasnosci - nie oceniam tego co Nowart robił negatywnie, negatywnie wypowiadam sie tylko o mentorowaniu w kwestii legalnosci innego biznesu.
Bo mam wrażenie, że nie pierwszy raz widzę twoją wypowiedź w tym stylu skierowaną do Nowarta.
Nie ma złośliwości w tym, ze twierdzę iz jeżeli ktos latami handlował sprzętem z Niemiec przywożonym z ominięciem podatkow (na papierach tamtejszego sprzedawcy) to nie powinien oceniac kogos innego robiacego rzecz podobna. I tylko tyle. Dla jasnosci - nie oceniam tego co Nowart robił negatywnie, negatywnie wypowiadam sie tylko o mentorowaniu w kwestii legalnosci innego biznesu.
Nawet kiedy ma 100% racji?
Z puntu widzenia prawa nie jest to legalny biznes i tyle. Nowart ostrzega przed możliwymi konsekwencjami, za co mu chwała.
Jeżeli ktoś kupuje prywatnie to prawdopodobieństwo kontroli jest bardzo niewielkie, ale jeśli ktoś rozważa zakup do działalności gospodarczej i wrzucenie tego w koszty to słusznie należy takiego delikwenta ostrzec przed możliwymi konsekwencjami.
To nie posty Nowarta należy tu napiętnować, lecz Kibka (#52). Takie posty mogą komuś zaszkodzić!
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Bo mam wrażenie, że nie pierwszy raz widzę twoją wypowiedź w tym stylu skierowaną do Nowarta.
To nie posty Nowarta należy tu napiętnować, lecz Kibka (#52). Takie posty mogą komuś zaszkodzić!
Masz chyba błędne wrażenia. Jeszcze raz: nie mam nic przeciwko Nowartowi w zakresie działalności ktorą prowadził (bo nie wiem czy jeszcze to robi). Natomiast negowanie przez niego działalności z omijaniem przepisow prowadzonej przez innych uwazam za walke z konkurencją. Kazdy ma prawo do ponoszenia wlasnego ryzyka obojetnie czy kupuje towar np. przywieziony z foto zacharias bez vat czy ryzykuje z hong kongu. Co do tego czy ktos zaksieguje sobie rachunek z hong kongu to nie napietnowalbym tego - wszak jednostki ulomne umyslowo powinny ponosic konsekwencje swojej kompletnej bezmyslnosci?
Komentarz