X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adrian8891
    • 2013
    • 6

Oszust obecny na OLX.pl

Witam.

Piszę tutaj aby ostrzec innych użytkowników portalu CB i OLX.pl którzy wystawiają swoje sprzęty.

Zadzwonił do mnie facet podający się za osobę: Mateusz FIK
    nr tel. 789338165
    Zamieszkały we Wrocławiu ul. Curie-Skłodowskiej

(zapewne dane były fałszywe)

Chodzi mi tutaj o przedstawienie metody działania.
    Gość dzwoni i proponuje zakup obiektywu/puszki za cenę która wystawiona , minus opłaty za przesyłkę. Wciska kit, że szkło lub puszka mu się uszkodziła a potrzebuje tego pilnie na kolejne zlecenie. Wysyła potwierdzenie z EuroBank-u , oczywiście łudząco podobne do oryginału. Problem jest w tym, że w moim przypadku zapomniał zmienić daty na potwierdzeniu, przez co widniała jeszcze data lipcowa. Tak czy siak, prosi o szybką wysyłkę i o informacje czym zostało wysłane i jaki nr listu przewozowego. (nie narzuca formy wysyłki).

Proszę o rozwagę
    a moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu jeśli nie trafilem
    __
    Forex Expert Advisor Developer
    http://www.myfxbook.com/members/adrian8891
  • adawro
    Pełne uzależnienie
    • 2011
    • 1075

Odp: Oszust obecny na OLX.pl

Sposób stary, róznica taka, że najwyraźniej w krajowym wykonaniu a nie gdzieś z Anglii lub Nigerii
    R3 + RF85LDS

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5117

Kiedyś jakiś gość w Polsce tak właśnie wynajął lot helikopterem, pilnie, szybko, wysłał potwierdzenie przelewu, a potem okazało się, że kasa nie wpłynęła
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• adrian8891
        • 2013
        • 6

Muszę tylko dodać że gość chyba jest ustawiony typowo na sprzęt foto , bo zadawał dość konkretne pytania co do szła w stylu "Czy to IS 1 czy IS 2" (70-200) , "czy pierścienie chodzą z oporem" , "który rok produkcji" , "czy przednia soczewka ma jakieś rysy". Także może niedługo zacznie działać również tutaj... (nie daj Boże).
        __
        Forex Expert Advisor Developer
        http://www.myfxbook.com/members/adrian8891

Komentarz

• zoomi
          Uzależniony
          • 2012
          • 551

niech sobie działa gdzie chce, nikt rozsądny nie powinien wysłać sprzętu dopóki po zalogowaniu się na swoje konto bankowe
          nie zobaczy wpływu środków... wysyłanie na podstawie "potwierdzenia przelewu" otrzymanego na maila to naiwność

jak komuś tak bardzo pilnie zależy - wystarczy powiedzieć żeby poszedł do oddziału banku w którym mamy konto
          i dokonał wpłaty bezpośredniej - wtedy środki pojawią się na koncie natychmiast...

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Poza tym jest coraz więcej przelewów online, płaci się bodaj 5 zł ale środki są w ciągu kilku minut.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• koraf
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1748

Dlatego z zasady nigdy nie wysyłam przed pojawieniem się kasy na koncie, proste i skuteczne .

Komentarz

• Jagoda
                • 2014
                • 1

Witam ,
                potwierdzam obawy adriana8891 odnośnie oszusta dzwoniącego z nr 789338165. Wczoraj zadzwonił do mnie facet właśnie z tego numeru , podając sie za Przemysława Krupę z Wrocławia z ul. Bolesława Drobnera. Mówi mi , że jego "mamusia" ma pojutrze urodziny i on chce kupić jej kozaki , które ja wystawiłam na tablicy. wysyła mi potwierdzenie przelewu z Euro Banku , pogania mnie mówiąc , abym szybko wysłała i podała mu nr przesyłki. Nie zrobiłam tego na szczęście ! Teraz juz nie odpowiada na wysłane przeze mnie meile..... Oszust na 100% . Ale wyłudza nie tylko sprzęt fotograficzny . Wszystko jak leci , co ma jakąś wartość do sprzedania....

pozdrawiam serdecznie
                Jagoda

Komentarz

• Kamillos
                  Coś już napisał
                  • 2014
                  • 63

Ehhhh.... tak, jak pisze "adawro", coraz częściej (głównie) na allegro piszą na maila osoby z wysp i Nigerii i proponują atrakcyjne ceny, a nawet zgadzają się na podaną przez Ciebie kwotę (nawet jak jest z kosmosu). Zasada jest prosta. On robi fikcyjny przelew, z drugiego konta podszywa się pod bank i pisze, że pieniądze są w depozycie banku do momentu, kiedy się nie wyśle nr listu przewozowego. Wtedy jak się to uczyni to oszust próbuje doić ile wlezie i pisze teksty typu, że "wszystko pięknie, tylko musisz jeszcze przelać w depozyt poprzez Western Union równowartość przedmiotu, ponieważ bank potrzebuje uwiarygodnić osobę sprzedającą, jeżeli to uczynisz bank zwolni pieniądze z depozytu i całośc przeleje na Twoje konto". Masakra... człowiek, człowiekowi wilkiem :/ A najgorsze jest to, że ludzie się na to nabierają :/

Komentarz

• p0lish
                    Początki nałogu
                    • 2011
                    • 366

jak można się na to nabrać. to jest dla mnie niepojęte.
                    Blog

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Zamieszczone przez p0lish
                      jak można się na to nabrać. to jest dla mnie niepojęte.
                      Dla mnie też prawdę rzekłszy. Miałem do czynienia z takimi ofertami. Krótkie żołnierskie stwierdzenie; jak tylko kwota pojawi się na koncie to natychmiast wysyłka, z reguły zamykały sprawę.
                      Raz gość był namolny i wysyłał mi potwierdzenia potwierdzeń, certyfikaty i uwiarygodnienia, no to mu powiedziałem że nie ma sprawy, sprzęt jest spakowany i mogę mu wysłać zdjęcie paczki gotowej do wysyłki nawet przy drzwiach . Nie wiem czemu ale chyba miał słabe poczucie humoru bo zamiast pieniędzy dostałem bluzgi .

A i ci ludzie mają zawsze jakieś nieprawdopodobne kłopoty z przelewami . To im coś nie przeszło, proszą jeszcze raz o numer konta, coś jest nie tak z internetem, z serwisem bankowym; lista nieszczęść które ich spotyka jest długa i barwna ale jedno jest wspólne niemoc w zrealizowaniu przelewu. To powinien być bardzo czytelny sygnał że coś jest nie tak.
                      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• jellyeater
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1631

Można by to zgłosić na Policję. Ale oni i tak nic z tym nie zrobią. Sorry taki mamy klimat. Zresztą najpierw musieliby ustalić do jakiej sieci należy numer, potem ustalić skąd dzwoni. Heh. Chociaż adres wysyłki jest pewnie prawdziwy. Starczyłoby się tam zgłosić.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• Usjwo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1055

Trzeba gosciowi odpisac: "Właśnie wysłałem radiowozem, za chwilę powinien być u Ciebie"

Komentarz

• Kamillos
                            Coś już napisał
                            • 2014
                            • 63

Zamieszczone przez Usjwo
                            Trzeba gosciowi odpisac: "Właśnie wysłałem radiowozem, za chwilę powinien być u Ciebie"
                            Niestety oni są czują bezkarni :/

Komentarz

• Bolek02
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 3225

Czują się bezkarni, ale tylko do momentu kiedy wpadną
                              W takich wypadkach tylko przezorność zalecam.
                              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...