X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Oszust obecny na OLX.pl

Zamieszczone przez FOTO-PAN
    karta została pomyślana jako bezpieczne narzędzie do zakupów w necie, czyli zakładasz takie konto prepaid chcesz kupić coś za np. 100zł ale nie chcesz użyć do tego swojej karty kredytowej bo boisz się że jej dane trafią w niepowołane ręce i wyczyszczą Ci konto, wiec przelewasz na prepaida 100zł kupujesz i nawet jak ukradną te dane karty to nic z niej nie ukradną... taki był zamysł tych kart
    Odpowiednie narzędzia istniały na rynku już dawno, np. wirtualna karta w mBanku. Tyle, że powiązana z rzeczywistym rachunkiem bankowym którego właściciela weryfikowano.
    To co opisujecie wygląda tak, jakby renomowany sklep z bronią wprowadził na rynek broń bez numerów seryjnych i sprzedawał ją bez sprawdzania czy nabywca ma pozwolenie.
    Nie jest trudno przewidzieć podstawowe zastosowanie takiego produktu...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

Korzystam z takiej karty w WBK. Tylko do płacenia za zakupy w Internecie, szczególnie w AppStore. Tylko że ja jestem głupi i podałem swoje prawdziwe dane. Cóż, człowiek cały czas się uczy.

Komentarz

• pan.kolega
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2817

Ciekawe kiedy w Polsce w końcu zdechnie "przelew bankowy na konto" jako forma płatności za drobne transakcje w detalu?
        Jest to instrument z natury przestarzały, koślawy, niewygodny, zawodny, powolny i co tam jeszcze najgorszego.
        Karty płatnicze i kredytowe sa o rzędy wielkości bezpieczniejsze i łatwiejsze.

Przelewy bankowe sa dla firm i to dla większych transakcji. Tylko w przypadkach, kiedy nie ma się żadnej watpliwości z kim się ma do czynienia. Ja przelewów dokonałem z wielkim trudem i mozołem kilka razy w życiu i tylko w zwiazku z Polska albo inna egzotyczna zagranica. Nawet kupujac w HK nie robiłem przelewów.
        I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez pan.kolega
          Ciekawe kiedy w Polsce w końcu zdechnie "przelew bankowy na konto" jako forma płatności za drobne transakcje w detalu?
          Jest to instrument z natury przestarzały, koślawy, niewygodny, zawodny, powolny i co tam jeszcze najgorszego.
          Karty płatnicze i kredytowe sa o rzędy wielkości bezpieczniejsze i łatwiejsze.

Przelewy bankowe sa dla firm i to dla większych transakcji. Tylko w przypadkach, kiedy nie ma się żadnej watpliwości z kim się ma do czynienia. Ja przelewów dokonałem z wielkim trudem i mozołem kilka razy w życiu i tylko w zwiazku z Polska albo inna egzotyczna zagranica. Nawet kupujac w HK nie robiłem przelewów.
          Przelewy międzynarodowe faktycznie mogą być obarczone tą wadą, a czasem mogą być też najzwyczajniej w świecie drogie (20 AUD prowizja za przelew 99 AUD, wtf?).

Ja wiem, że ty mieszkasz w cywilizowanym świecie, ale tu u nas, w buszu, koszty utrzymania i prowizje od transakcji kartą są wciąż wysokie. Poza tym jak ty sobie wyobrażasz płacenie kartą za transakcje między osobami prywatnymi? Paypal? No to patrz wyżej.

Przelewy bankowe w Polsce popularne są tylko z jednego względu - są w większości przypadków tanie, a księgowanie trwa góra 1 dzień (roboczy).
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• zysk
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 1120

Zamieszczone przez FOTO-PAN
            zakładasz takie konto prepaid chcesz kupić coś za np. 100zł ale nie chcesz użyć do tego swojej karty kredytowej bo boisz się że jej dane trafią w niepowołane ręce i wyczyszczą Ci konto, wiec przelewasz na prepaida 100zł kupujesz i nawet jak ukradną te dane karty to nic z niej nie ukradną
            Używam takiej karty do placenia w internecie.Całkiem musiałem specjalnie załozyć konto i jest z kontem powiązane.
            Czy karta prepaid" na okaziciela może być użyta do płacenia paypal na ebay ?
            "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
            7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• pan.kolega
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2817

Jeśli to jest Visa czy MC to pewnie tak. A jest?
              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Zowa
                Bywalec
                • 2013
                • 120

I visa i mc mają w swojej ofercie prepaid, od banku zależy, czy wprowadza taki produkt na rynek.
                Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
                c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
                mój FB
                mój Flickr

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

No oczywiście że tak, banki i różne inne instytucje finansowe oferują różniste karty (setki co najmniej) w systemie Visa, Mastercard, czy cokolwiek.

W tym wiele kart prepaid. Karty prepaid są głównie NIE po to, żeby było bezpieczniej (bo karty kredytowe są najbezpieczniejsze) ale np. dla osób, którym nikt nie da karty kredytowej na rozsadnych warunkach z większym limitem, lub do obsługi konta na którym są pieniądze, a nie wpłaca sie na kazdy zakup.

Sam mam kartę połączona z kontem bankowym (nb. założonym specjalnie do kilku przelewów z/do Polski, bo ten bank akurat oferuje niskie koszty przelewów). Nie używam jej nigdy w żadnym Internecie, właśnie dlatego, że jest połączona z moimi własnymi pieniędzmi. A leży tam jakaś suma po to, żeby nie płacić żadnych miesięcznych opłat. Więc nie kosztuje mnie to ani centa.

Ale innej karty, też połaczonej z kontem, używam codziennie, choć w Internecie też bardzo rzadko. Nie pamiętam kiedy ostatnio zatankowałem za gotówkę. Pewnie z ćwierć wieku temu.
                  Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.

Komentarz

• 7four
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 850

A jak się ma to do takiej ustawy:

" ... Zgodnie z Ustawą z dnia 16 listopada 2000r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (tekst jedn. DZ.U z
                    2010r. Nr 46 poz. 276 z późn. zm. instytucje obowiązane są do stosowania wobec swoich klientów środków bezpieczeństwa finansowego
                    polegających na identyfikacji klienta i weryfikacji jego tożsamości polegającej m.in. na ustaleniu i zapisaniu cech dokumentu
                    stwierdzającego na podstawie odrębnych przepisów tożsamość klienta.

Identyfikacja osoby składającej dyspozycję możliwa jest wyłącznie w oparciu o ważny dokument (zgodnie z ww ustawą, dokumentem
                    takim jest dowód osobisty albo paszport). Po otrzymaniu nowego dokumentu tożsamości dokonaj jego rejestracji w Banku.

Klientom posiadającym nieaktualny dokument tożsamości zablokowana zostanie możliwość realizacji transakcji finansowych
                    oraz zawierania umów o nowe produkty.

Aktualizacji dokumentu tożsamości* można dokonać w dowolnym Oddziale Banku. ..."

Gdzie z uwagi na upływ terminu ważności dowodu, zostałem taką wiadomością poinformowany z banku.
                    Nie wnikałem jeszcze jak się mają do tego karty płatnicze przypisane do rachunku i czy będą działać.

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Zamieszczone przez MC_
                      Korzystam z takiej karty w WBK. Tylko do płacenia za zakupy w Internecie, szczególnie w AppStore. Tylko że ja jestem głupi i podałem swoje prawdziwe dane. Cóż, człowiek cały czas się uczy.
                      IMHO nie głupi, tylko uczciwy
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

W tych czasach czesto to wada. Niestety.

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Zamieszczone przez 7four
                          A jak się ma to do takiej ustawy:

Klientom posiadającym nieaktualny dokument tożsamości zablokowana zostanie możliwość realizacji transakcji finansowych
                          oraz zawierania umów o nowe produkty.

Aktualizacji dokumentu tożsamości* można dokonać w dowolnym Oddziale Banku. ..."

.
                          To nie jest prawda. Trzy dni temu poszedłem do Urzędu po nowy Dowód, bo stary stracił ważność. Pani wydała mi zaświadczenie i zwróciła stary dowód odcinając narożnik z hologramem.
                          Kilka godzin później wstąpiłem do Banku i na ten nieważny dowód wypłacono mi pieniążki
                          Jeśli chodzi o Alle... to reguluję transakcje przez PayU - skąd mam wiedzieć na jakie konto pójdzie moja kasa ???
                          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Zamieszczone przez Bolek02
                            To nie jest prawda. Trzy dni temu poszedłem do Urzędu po nowy Dowód, bo stary stracił ważność. Pani wydała mi zaświadczenie i zwróciła stary dowód odcinając narożnik z hologramem.
                            U mnie stary dowód zostaje przecięty dopiero gdy dostaję nowy. Ale może u was jest inaczej... Na dobrą sprawę nie miała prawa nic tobie ciąć przed wydaniem nowego dowodu.

Komentarz

• PMP
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 131

Zamieszczone przez aptur
                              U mnie stary dowód zostaje przecięty dopiero gdy dostaję nowy. Ale może u was jest inaczej... Na dobrą sprawę nie miała prawa nic tobie ciąć przed wydaniem nowego dowodu.
                              Mylisz się. Urzędnik może a nawet musi przeciąć dowód jeśli jest on nieważny np. Upłynęła data ważności. Kwestia oczekiwania na nowy dokument nic tu nie zmienia.
                              Z bliska i z daleka

Komentarz

• Bolek02
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 3225

Dokładnie tak jak mówi PMP - dowód stracił ważność z końcem poprzedniego m-ca i nie ma znaczenia czy jest ucięty czy nie, bo i tak stracił ważność.

Komentarz

Pracuję...