TS-E 45 :-) i 100macro jesli do micro
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Ja za Jacem ... z taka kasa jedno dobre szkielko makro (moze byc np tamron 90 - wyjdzie taniej a jakosciowo podobnie) oraz TS-E. Ten drugi dzieki kontroli plaszczyzny ostrosci idealnie nadaje sie do takich celow.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
Witam wszystkich,
To mój pierwszy, i mam nadzieje nie ostatni, post na tym forum.
Czytam z zainteresowaniem wątek i widzę, że nikt jakoś nie zainteresował się kwestią podatków od zarobków na stockach.
Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi jak to wygląda? Co robić, żeby być w zgodzie z obowiązującym prawem podatkowym. Czy wystarczy po prostu co roku podsumować to co wpłynęło na konto i samemu sobie policzyć? Czy są jakieś regulacje prawne w tym względzie? Jakie są koszty uzyskania przychodu, czy płaci się od tego jakieś ZUSy itp.
Pozdrawiam,
WaldekKomentarz
-
:-( Qrcze a to jest akurat bardzo dobre pytanie, na które też nie jestem w stanie sobie odpowiedzieć.Witam wszystkich,
Czytam z zainteresowaniem wątek i widzę, że nikt jakoś nie zainteresował się kwestią podatków od zarobków na stockach.
Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi jak to wygląda? Co robić, żeby być w zgodzie z obowiązującym prawem podatkowym. Czy wystarczy po prostu co roku podsumować to co wpłynęło na konto i samemu sobie policzyć? Czy są jakieś regulacje prawne w tym względzie? Jakie są koszty uzyskania przychodu, czy płaci się od tego jakieś ZUSy itp.
Pozdrawiam,
Waldek
(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie
)
- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał -
. "Mistrz i Małgorzata" M BułhakowKomentarz
-
Nie wiem jak ZUS, ale jeśli chodzi o podatki to wstępnie powiem, że zagraniczne podmioty muszą na koniec roku wystawić dokument potwierdzający wypłaconą kasę, którą doliczamy do zeznania rocznego.
To jest wstępna informacja z pamięci. Upewnię się i jutro potwierdzę.Komentarz
-
co miesiac wypelniam PIT-53 /do 20 kazdego miesiaca/.Witam wszystkich,
jest obowiazek rozliczania sie za kazdy miesiac a nie raz czyli na koniec roku.
stocki nie dostarczaja rocznego rozliczenia niestety, jestli nie jestes obywatelem USA.
co do ZUSu to nie place.matka
((((()))))Komentarz
-
Komentarz
-
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj po raz pierwszy w życiu dowiedziałem się o PIT-53
W rocznym to chyba standardowo - sumujesz przychody, zaliczki itd. z poszczególnych miesięcy i zwyczajnie dopisujesz do zeznania rocznego. Chyba się nie mylę?Komentarz
-
Komentarz
-
rozliczam sie z fizycznych wplywow na konto w danym miesiacu,
nie musisz wyplacac pieniedzy co miesiac, mozesz kisic je tam i przez 10 miesiecy
wd2001 dokladnie tak.matka
((((()))))Komentarz
-
A ja mam jeszcze dalsze pytania. Jak to jest z płatnościami. Wszelkiej maści stocki wypłacają jak rozumiem w dolarach lub euro.
I co dalej?
Podaję im konto bankowe, na które powinni wpłacić? Bank przeliczy mi na PLN po aktualnym kursie czy muszę mieć konto dewizowe?
Wyczytałem już, że płatności przesyłają czekiem, którego realizacja dość słono może kosztować albo przez PayPal. Czy są jakieś inne formy?
Pozdrawiam,
WaldekKomentarz
-
stocki wyplacaja w $ - wybierasz forme platnosci MoneyBookers albo PayPal, stamtad platnosc wedruje przeliczona po kursie dnia na ror.
czeki to juz przeszlosc na szczescie
matka
((((()))))Komentarz
-
Komentarz
-
-
Komentarz
Komentarz