To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • asdfasfd
    Zablokowany
    • 2007
    • 341

Szparowanie - precyzyjna selekcja fragmentu obrazu w grafice rastrowej. Można jej dokonać za pomocą narzędzi do automatycznej selekcji, jednak w trudniejszych przypadkach precyzyjnego szparowania można dokonać tylko ręcznie za pomocą rysowania obwiedni wokół zaznaczanego obszaru.

Szparowanie wykorzystuje się do obróbki kolorystycznej wybranych obszarów, tworzenia fotomontaży, transformacji kształtu, budowania masek itd.

Ja zazwyczaj używam szybkiej maski i magnetycznego lassa. Potem jeżeli trzeba to zmiękczam krawędzie. Z tego co wiem to w PS CS3 to jest jakoś uproszczone, ale ja mam jeszcze CS2 więc nie wiem. Nie ma szybkich i precyzyjnych sposobów. To znaczy jest jeden: dobrze przygotuj zdjęcie na niebieskim/zielonym odznaczającym się od reszty zdjęcia tle. Są programy i wtyczki, które wtedy to usuwają bo w gołym photoshopie byłoby dużo pracy żeby usunąć to, np. z 50 zdjęć.

Komentarz

• robootb
      Coś już napisał
      • 2007
      • 77

No ja niestety najczesciej bawie sie magnetycznym lassem ;p...
      Hmm jak zmiekczyc krawecie?
      Podaj przyklad jakiegos takiego programu... Bylbym wdzieczny ..
      Pozdrawiam Robootb
      O to moj nowy sprzecik ...
      Canon EOS400D + Sigma 70-300 APO MACRO+ Canon 50mm F1.8 + Kit + duzo checi

Komentarz

• Qbexus
        Uzależniony
        • 2005
        • 562

Jak zrobisz fotkę w stylu blue green boxu to niestety najprawdopodobniej dostaniesz zafarb na krawędziach obiektu i będzie kicha.

Komentarz

• bartosz108
          Bywalec
          • 2006
          • 197

Zamieszczone przez asdfasfd
          To znaczy jest jeden: dobrze przygotuj zdjęcie na niebieskim/zielonym odznaczającym się od reszty zdjęcia tle. Są programy i wtyczki, które wtedy to usuwają bo w gołym photoshopie byłoby dużo pracy żeby usunąć to, np. z 50 zdjęć.
          HEHE, ale rada.
          A co potem zrobisz z tym zafarbem niebieskim albo zielonym.
          Jeśli chodzi o przedmioty na białym tle nie ma na to super szybkiego sposobu.
          A dokładne tutoriale "Jak to zrobić ?" znajdziecie na prawie każdym microstocku.
          Najdokładniej sprawdzają szparowanie na Stockxpert.
          iStock. Explore the official iStock website for millions of exclusive, royalty-free, stock files. Find the perfect stock for your project, fast. Search now.
          BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• tomekde
            Bywalec
            • 2006
            • 159

z Waszych wypowiedzi wywnioskować można jedno - szparowanie
            a to proces który znacznie wydłuża czas obróbki zdjęcia
            czy aby na pewno nie ma sposobu na białe tło od razu z puszki?
            pozdrawiam
            Tomek

Komentarz

• Qbexus
              Uzależniony
              • 2005
              • 562

No przecież pisaliśmy o stole beż cieniowym. Można też mocniej oświetlić tło za obiektem generalnie duuuuużo światła i tyle.

Komentarz

• bartosz108
                Bywalec
                • 2006
                • 197

BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• robgr85
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1719

Zamieszczone przez Qbexus
                  No przecież pisaliśmy o stole beż cieniowym. Można też mocniej oświetlić tło za obiektem generalnie duuuuużo światła i tyle.
                  dokładnie. Tak jak pisałem kilka postów wcześniej - skocz do castoramy i zaopatrz się w mleczną, półprzeźroczystą pleksę - w zupełności wystarczy.
                  Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Mixer
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 30

Zamieszczone przez robgr85
                    ..i zaopatrz się w mleczną, półprzeźroczystą pleksę - w zupełności wystarczy.
                    Lub w "Hips" grubości 1mm dostępnego w większości pracowniach reklamy/hurtowniach plexi. Jest dwustronny matowy i połysk. 1x2m kosztuje ok 40pln i starczy na lata...
                    Polecam jeśli stosujesz tradycyjne oświetlenie przedmiotu a nie od spodu.

Komentarz

• Qbexus
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 562

A tak przy okazji zdjęcie tego ręczniczka papierowego jest paskudne

Komentarz

• bartosz108
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 197

Zamieszczone przez Qbexus
                        A tak przy okazji zdjęcie tego ręczniczka papierowego jest paskudne
                        tak to prawda
                        BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez bartosz108
                          tak to prawda
                          to samo przyszło mi na myśl

Komentarz

• rachwal
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 125

Zamieszczone przez fotoaloja
                            niestety mogę próbować na shutterstock dopiero za miesiąc
                            Spoko majonez! Ja mojej dziewczynie zakladalem kilka dni temu konto, obrobilem 10 fotek takich sobie "na szybko" wygladaly na takie ktore "przejda" no i odrzut podania nastapil 0/10 ... po czym stwierdzilem ze sam wysle te same foty do mojego folio no i weszly 4/10 bez problemu (pewnie gdybym ponowil to jeszcze z 3 by weszly) ... Do czego zmierzam, zauwazylem, ze czesto wiecej moich zdjec odrzucaja jak wysylam wieczorem, a jak wysle batcha o poranku to jakos odnotowuje laskawsze oko oceniaczy ;-) Ale moze to tylko przypadek ...
                            obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• fotoaloja
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 203

gdzie te miliony, ech, zaglądam na moje portfolio codziennie na każdym stocku, szczerze mówiąc zbiera mnie już na wymioty jak patrzę wciąż na te same zdjęcia własnej produkcji, o przecież istnieje jakaś granica wytrzymałości wrażliwego oka na powtarzalność obrazu graniczącą z paranoją;D
                              wyślę jeszcze może to co mam zaległego na dysku i może jakiś spory oddech by się przydał...
                              zajrzę po tygodniu a tam kurdeż same $$$$$$$, ten widok by mnie chyba nie znudził
                              canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1719

Zamieszczone przez rachwal
                                Spoko majonez! Ja mojej dziewczynie zakladalem kilka dni temu konto, obrobilem 10 fotek takich sobie "na szybko" wygladaly na takie ktore "przejda" no i odrzut podania nastapil 0/10 ... po czym stwierdzilem ze sam wysle te same foty do mojego folio no i weszly 4/10 bez problemu (pewnie gdybym ponowil to jeszcze z 3 by weszly) ... Do czego zmierzam, zauwazylem, ze czesto wiecej moich zdjec odrzucaja jak wysylam wieczorem, a jak wysle batcha o poranku to jakos odnotowuje laskawsze oko oceniaczy ;-) Ale moze to tylko przypadek ...
                                może dyskryminacja płci pięknej?

a rano wysyłałeś w weeekend czy w środku tygodnia (idąc tą teorią :P)... trzeba spróbować :P

Robert

Komentarz

Pracuję...