Tak, dla mnie małe. Generalnie staram się brać więcej, np. wczoraj wziąłem nie 400 zł, a 450 zł za godzinę pracy
Swoją drogą, stawki z linku podanego przeze mnie nie są takie stare. "Tabele minimalnych wynagrodzeń" są stare, a "Inne stawki", jak dla mnie są nowsze. Jeśli jednak "wiszą" na stronie zpafu od kilkunastu lat, to jestem jakiś ślepy.
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Realia rynku sa inne , z pewnym i wyjatkami , wiec to co na zapafie nie wiem kto wymyslil. Jesli Ty wzialem 450 zl za godzine jakiegokolwiek repo to faktycznie udalo ci sie duzo wyciagnac i tylko sie cieszyc ze jeszcze tyle ludzie sa w stanie zaplacic.Tak, dla mnie małe. Generalnie staram się brać więcej, np. wczoraj wziąłem nie 400 zł, a 450 zł za godzinę pracy
Swoją drogą, stawki z linku podanego przeze mnie nie są takie stare. "Tabele minimalnych wynagrodzeń" są stare, a "Inne stawki", jak dla mnie są nowsze. Jeśli jednak "wiszą" na stronie zpafu od kilkunastu lat, to jestem jakiś ślepy.no comment...Komentarz
-
Ale naprawdę te "Inne stawki" ZPAF-u nie są nieosiągalne. Są bardzo realne na rynku np. wydawniczym (produkcje sesji zdjęciowych, reportaże) lub w większych korporacjach. Dziś rozmawiałem z kolegą, który stosuje w wycenie regułę 3-2-1. Czyli każdą z 3 pierwszych godz. wycenia po 300 zł (czyli za pierwsze 3 godz. łącznie wychodzi 900 zł), kolejne dwie po 200 zł za każdą godz. Czyli jak ktoś chce zamówić reportaż trwający 5 godz. to stawka wynosi 1300 zł (900 + 400). Kolejne dodatkowe godziny są liczone po 100 zł. Ja natomiast liczę 900 zł do 3 godz. reportażu + każda następna po 100 zł. Jak widać mój system pokrywa się nieco z systemem znajomego. A klientów mam, więc jest to możliwe i osiągalne. Prawdę mówiąc za 200 zł nie chciałoby mi się spędzać 5 godz. na reportażu, następnego dnia wybierać spośród 1000 zdjęć, a następnie siedzieć kolejny dzień i obrabiać. Ten system pracy jest dla prawdziwych masochistów, do których się nie zaliczam
Ostatnio edytowany przez Nippy; 4677.Komentarz
-
-
No sh*t! mogę mieć zdjęcie Joli Rutowicz "z licencją na niewyłączność" za mniej niż 30zł!Kolejna możliwość http://www.pressmart.pl/Press/search...id=2&subtype=2
zdRAWkiFotograf platoniczny
Komentarz
-
Otrzymał ktoś z Was ostatnio zapytanie o wycenę fotoreportażu z bankietu z okazji otwarcia nowego marketu w Gliwicach?Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.Komentarz
-
Komentarz
-
Hej,
Mam pytanie, jak wycenilibyście zrobienie około 60-100 zdjęć przedmiotom? (cena za zdjęcie). Konkretniej obuwie. Klient może zagwarantować podstawowy sprzęt (kilka lamp, namiot, aparat z kitem). Zależy mu na dobrej obróbce + dodaniu opisu na zdjęcia. Zdjęcia raczej informacyjne, ewentualnie do sklepu internetowego.
Jak cenić kiedy użyje swojego aparatu, a jak kiedy jego?
wiem, że to sprawa bardzo indywidualna, ale może chociaż pomożecie mnie nakierować bo nie mam pojecia co odpowiedzieć...
PozdrawiamKomentarz
-
20pln + vat / 1sztHej,
Mam pytanie, jak wycenilibyście zrobienie około 60-100 zdjęć przedmiotom? (cena za zdjęcie). Konkretniej obuwie. Klient może zagwarantować podstawowy sprzęt (kilka lamp, namiot, aparat z kitem). Zależy mu na dobrej obróbce + dodaniu opisu na zdjęcia. Zdjęcia raczej informacyjne, ewentualnie do sklepu internetowego.
Jak cenić kiedy użyje swojego aparatu, a jak kiedy jego?
wiem, że to sprawa bardzo indywidualna, ale może chociaż pomożecie mnie nakierować bo nie mam pojecia co odpowiedzieć...
Pozdrawiam
imho temat nie jest łatwy, a co do sprzętu to pracuj na tym, na czym Ci się dobrze pracuje. "Informacyjne zdjęcia" też na siebie zarobią
Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.Komentarz
-
-
Komentarz
-
Za taką ilość butów 20 zł + VAT za sztukę to minimum. Doliczyłbym do tego postprodukcję oraz opisywanie, a to kolejne minuty, z których potem zrobią Ci się godziny. Pamiętaj, że takie buty musisz też przygotować, wyjąc, odczepić metki, ew. wypchać, ustawić, przyczepić metki, zapakować. Uwierz mi, że to największa i najmniej przyjemna "zabawa". A za taką "zabawę" należałoby doliczyć parę złociszy. Pamiętaj, że to co poza fotografowaniem butów, jest często o wiele bardziej męczące i czasochłonne.
Powiedz mu, że z 5 zł to naciśniesz spust migawki, jak Ci te buty przygotuje i ustawi światło, a obróbkę, to mu zrobisz z automatu, żadnego szparowania.Ostatnio edytowany przez Nippy; 4677.Komentarz
-
5 zl litosci
poza tym nigdy bym sie nie wzial za taka robote jak nie mam swojego sprzetu i klient wciska mi swoj byle taniej
odpraw z kwitkiem chyba ze chcesz sie @#%@$^ robotano comment...Komentarz
-
Heh,teraz to biedny student za psie grosze zrobi, a kto może to wykorZystac zawsze wykorzysta.Komentarz
-
Jak biedny student zobaczy, że przy jego umiejętnościach i sprzęcie robi 5 par butów na dzień, to mu się po tygodniu odechce
Komentarz
Komentarz