To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Zamieszczone przez fotocoto
    Problem z wycenieniem pracy fotografa jest w polsce powszechny, proponuję brać przykład z wzorców zachodnich, gdzie oddziela się osobno: koszt produkcji, czas, wynagrodzenie modela, przeniesienie praw autorskich do wykorzystania ujęcia etc. Wszystko powinno być liczone osobno. Chroni to przed sytuacjami gdy zostajemy z niczym bo klient nie chce kupić zdjęć, które zrobiliśmy. W tej sytuacji płaci tylko za pracę.
    To może zacznijmy tworzyc taki cennik?
    Oczywiście realny, bez legend o tym ile kto komu płaci, za jakie cudowne zdjęcia. Zwykłe, rzetelne fotograficzne rzemiosło, bez ściemy.
    To ja zacznę.
    Wizaż (makijaż) = 200 PLN + Dojazd
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• fotocoto
      Coś już napisał
      • 2008
      • 91

Sugerował bym raczej podawać widełki. Cennik to sprawa umowna, ważne by było wyszczególnione za co i ceny by były realne. Poza tym trzeba wycenić jakość usługi, ilość zdjęć etc względem własnych możliwości. Ja podam np przykład za godzinę pracy profesjonalnego grafika który potrafi zrobić profesjonalny retusz za pomocą legalnego oprogramowania, stawka to zwykle 100-150 zł za godzinę, retusz dobrze zrobionego zdjęcia na poziomie stockowym (np. istock) trwa do 2 godzin zależnie od rozdzielczości. I nie mówię tu o fotomontażu. Moim zdaniem dobrym wyjściem do rozważań o cenie jest czas jaki musimy poświęcić na pracę + ew. koszty w tym amortyzacja sprzętu.
      -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
      5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

• Goomis
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1893

Zamieszczone przez Miód
        No to i ja zapytam kolegów o wycenę - bo fotografować potrafię, ale z cenami zawsze mam kłopot.

Fotografia słodyczy - produktów jest 6, każdy trzeba sfotografować - w wersji biedniejszej ot, bezcieniowo, po trzy kadry (z tym, że dwa produkty to błyszczące puszki), w wersji bogatszej (jeśli będzie ich stać) musiałbym zrobić lekką aranżację (zdjęcia na jakimś fajnym drewnianym stole/bambusowej macie/lnianym obrusie, plus lekkie dekoracje - typu ziarnka kawy/okruchy czekolady, kubek z gorącą czekoladą itd - do wymyślenia razem z klientem, jednak ogarnięcie tego po mojej stronie). To jedna rzecz, a druga to dla każdego z produktów po 1-2 klatki jak ktoś to zjada/pokazuje/ generalnie jakaś integracja między człowiekiem a produktem w fajnym miejscu.

Ile byście zawołali za każdą z tych opcji? Po odjęciu kosztów, bo te są po stronie klienta.

pozdrawiam,
        Przemek
        Ja bym policzył za same packshoty 200-300zł
        Dalej za sesję z modelami 600zł za samą sesję w tym wliczone jedno zdjęcie każdego produktu z modelką/modelem/modelami

Na zamawiającym spoczywają dodatkowe koszty:
        - wynajem modeli (raczej jedna modelka i jeden model - tak myślę, ew. 2 modelki) wraz z opłaceniem praw do wykorzystania wizerunku gdzie tam będzie chciał/potrzebował
        - wizażystka
        - stylistka
        - lokal
        - każde dodatkowe zdjęcie z modelem/modelką/modelami + 50zł-100zł/szt.

Modelki i miejsca wybieracie razem. Wizażystkę stylistkę to imho mógłbyś sam mu zaproponować ze 2-3 o jakoś tam zróżnicowanej cenie i by wybrał.
        IMHO uczciwie.
        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• jakubkrys
          • 2011
          • 13

Ja też mam problem, ale z wyceną zdjęć zgoła innych.

Otóż od 3 lat mniej więcej zajmuję się fotografią motoryzacyjną. Moje zdjęcia prezentują już pewien poziom, stale zwiększa się liczba publikacji, gdzie są zamieszczane moje prace. Są to w większości zdjęcia samochodów w ruchu, podczas rajdu lub jazdy po torze, ale również sporo mam zdjęć z salonu, można powiedzieć "katalogówek".

Na ile takie zdjęcia mogę wycenić? Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Komentarz

• Nippy
            Coś już napisał
            • 2006
            • 89

A na ile je wyceniałeś do tej pory?

Komentarz

• jakubkrys
              • 2011
              • 13

No właśnie wiem, że pewnie zostanę zlinczowany, ale dotychczas odbywało się to na zasadzie zdjęcia za podpis... :/

Ale postanowiłem z tym skończyć, gdyż Pan, który otrzymywał ode mnie zdjęcia już nawet przestał mnie informować, że używa ich np. na plakatach reklamujących imprezę motoryzacyjną, którą organizuje. Przeanalizowałem wszystko i podjąłem decyzję, że dość już tego. A nie chciałbym się zbłaźnić rzucając jakąś kwotę z kosmosu, dlatego chciałem poznać Waszą opinię - na ile takie zdjęcia mogę wycenić?

Komentarz

• sebfoto
                Początki nałogu
                • 2009
                • 380

Zamieszczone przez jakubkrys
                No właśnie wiem, że pewnie zostanę zlinczowany, ale dotychczas odbywało się to na zasadzie zdjęcia za podpis... :/

Ale postanowiłem z tym skończyć, gdyż Pan, który otrzymywał ode mnie zdjęcia już nawet przestał mnie informować, że używa ich np. na plakatach reklamujących imprezę motoryzacyjną, którą organizuje. Przeanalizowałem wszystko i podjąłem decyzję, że dość już tego. A nie chciałbym się zbłaźnić rzucając jakąś kwotę z kosmosu, dlatego chciałem poznać Waszą opinię - na ile takie zdjęcia mogę wycenić?
                Strzeliłeś sobie w stopę.
                Ja bym zaproponował licencję na zdjęcia. Wątpie by się na to zgodził, skoro do tej pory dostawał foty za free. Dlatego też wydaje mi się, że nie ważne ile powiesz, gdyż raczej na to nie pójdize. Jednak pokaż klientowi cennik ZPAFu i zapytaj go o opinie. Ewentualnie się pożegnacie.
                Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• jakubkrys
                  • 2011
                  • 13

A gdzie taki cennik znajdę? Bo ostatnio czytałem o nim, ale niestety odnośniki, które były na stronach są już nieaktywne.

Komentarz

• sebfoto
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 380

Zamieszczone przez jakubkrys
                    A gdzie taki cennik znajdę? Bo ostatnio czytałem o nim, ale niestety odnośniki, które były na stronach są już nieaktywne.
                    tabela

info
                    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• jakubkrys
                      • 2011
                      • 13

Dziękuję bardzo.

Jeżeli będziecie zainteresowani, to po rozwiązaniu sprawy napiszę tutaj, co udało mi się załatwić.

Komentarz

• Nippy
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 89

Do wyceny potrzebny jest taki czynnik, jak nakład pracy/czasu. Fotkę samochodu możesz zrobić w 5 min, zgrać i dać klientowi. Możesz też taką fotę rzeźbić godzinę. Za to jest inna stawka. Napisz po krótce, jak wygląda Twoja praca, w jaki sposób robisz zdjęcia, ile czasu na nie poświęcasz? To pomoże w wycenie.

Komentarz

• jakubkrys
                          • 2011
                          • 13

A zatem z mojej strony wygląda to tak:
                          - przeważnie robię zdjęcia w ruchu, zza barierek na torze, chociaż zdarzają się też zdjęcia w depo,
                          - zdjęcia w ruchu wykonuję przy ustawieniach ISO 100, migawka 1/100 na preselekcji czasu (żeby auto było ostre, a otoczenie i koła samochodu były rozmyte),
                          - z jednej imprezy wychodzi mi około 150-200 dobrych, ostrych zdjęć, z czego wybieram około 50-60 kadrów, które są najlepsze,
                          - wspomniane 50-60 kadrów obrabiam w domu, zestaw Lightroom + Photoshop;

Zaś jeżeli chodzi o czas, noo to na imprezie spędzam od 5 do 8 godzin + przynajmniej drugie tyle w domu nad selekcją i obróbką.

Komentarz

• Nippy
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 89

To ja za taką "imprezę" wziąłbym w granicach 1000 - 1400 zł.

Komentarz

• jakubkrys
                              • 2011
                              • 13

Wklejam link do galerii na Picassa, żebyś jeszcze mógł dokładnie zobaczyć, jak to wygląda. Imprezy, o których mówię to Track Day.

Komentarz

• Mixas
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 94

Wydaje mi się, że ceny są zróżnicowane. I nie małą rolę odgrywa tu region polski w jakim się pracuje. Gro osób stąd jest z W-wy a tam stawki są wyższe niż w małych miastach. Spróbuj (jeżeli zależy ci na współpracy) pogadać z gościem bo jak mu rzucisz cennik z ZPAFu może się trochę zdziwić biorąc pod uwagę dotychczasowe zasady. Dobrze jest też sporządzić umowę przy najbliższym zleceniu i w niej jasno określić w jakim zakresie może wykorzystać otrzymane prace. Jak to się mówi cięki papier chroni d...
                                Ostatnio edytowany przez Mixas; 17610.
                                Do robienia zdjęć używam komórek...
                                ... szarych.

Komentarz

Pracuję...