To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotoaloja
    Bywalec
    • 2007
    • 203

reno, ja napisałam wyłącznie o moim spojrzeniu na sprzedaż fotografii dzieci, o dorosłych nie wspominałam, dorosły sam podejmuje decyzje i ponosi ich konsekwencje
    piszę to, aby uściślić i być dobrze zrozumianą i aby temat nie zszedł na niepotrzebne tory
    jeśli mąż się godzi na zdjęcia to ok., fajnie, że go to cieszy
    co innego jednak sądzę jest w przypadku dziecka, takie jest obecnie moje zdanie w tym temacie i chyba się nie zmieni
    canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Zamieszczone przez marcin_z
      witam wszystkich.
      czy możecie mi powiedzieć czy na serwisie www.sxc.hu zarabia się jakieś pieniądze czy tam tylko się robi wystawkę swoich fotek bez możliwości zarabiania.

Marcin.
      na sxc.hu udostępniasz swoje fotki za darmo... sam tam zaczynałem możesz nauczyć się tam podstaw jakie rządzą stockami...

@fotoaloja - ja sprzedaję brata :P, trochę chyba przesadzasz z tymi narcystycznymi teoriami - dzieciak się cieszy że może kiedyś zobaczy swoją fotę gdzieś w prasie/sieci etc - młody kasy za to nie dostał i tak już zostanie. Do popadnięcia w narcyzm to chyba trzeba silniejszych bodźców...
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• tomekde
        Bywalec
        • 2006
        • 159

ciekawa kwestia
        ja kiedyś wykorzystałem swoje zdjęcie ślubne w jednym z projektów okładek, potrzebowałem młodej pary a wtedy jeszcze nie miałem pojęcia o stockach (były to czasy kolekcji corela), na zdjęciu nasze twarze były zupełnie niewidoczne (moment siarczystego pocałunku ) i nie miałem z tym żadnych problemów do czasu jak jakiś czas potem nie zobaczyłem tej pozycji na półce w hipermarkecie, przyznam szczerze że jakoś głupio się poczułem - nie wiem dlaczego ...
        w związku z tą dramatyczną historią :wink: postanowiłem więcej nie ryzykować i nie myślę o wykorzystywaniu bliskich mi osób do zdjęć, może to głupie, irracjonalne - bo powiem szczerze że nie potrafię tego jakoś logicznie uzasadnić. O dziecku nie myślałem bo na razie snuję wizje dot. osób nieco starszych - mam kilka pomysłów na starszą grupę wiekową.

bartosz108

Wskazana przez Ciebie strona już jest w ulubionych, będę dokładnie ją lustrował. Piszesz że korzystałeś - dlaczego nie korzystasz nadal? jakieś złe doświadczenia? a może po prostu brak zapotrzebowania?

Reno ma rację - rodzina i znajomi to najtańsi modele, i pewnie całkiem fajnie się z nimi pracuje (lepszy kontakt) zresztą z tego co obserwuję spora grupa ludzi właśnie w ten sposób działa. Dziwne ale wydaje mi się że mniejsze opory miałbym w wykorzystaniu wizerunku swojego małego dziecka (które zmienia się z miesiąca na miesiąc), dalszej rodziny, znajomych (ee tych to już w ogóle ), niż własnej żony?
        chyba jestem jakiś staroświecki

pozdrawiam
        Tomek
        pozdrawiam
        Tomek

Komentarz

• bartosz108
          Bywalec
          • 2006
          • 197

TOMEKDE
          Fotoranking jest OK, ale teraz robię lepiej dofinansowane sesje (nie dla microstocków) i korzystam z normalnych banków twarzy takich jak np.

Co do wykorzystywania rodziny i znajomych to staram się tego nie robić, ale jak trzeba to się nie krępuję.
          Sam pozowałem do zdjęć ilustracyjnych i to czy ktoś mnie zobaczy na półce w hipermarkecie czy w sexshopie to mam generalnie w nosie.
          Traktuję wizerunek jako narzędzie do pracy a nie jako coś świętego, czego nie można pokazywać bo się zepsuje hihi.
          BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• fotoaloja
            Bywalec
            • 2007
            • 203

Roberto

oczywiście, że prawdopodobnie przesadziłam z ta wizją spaczenia narcystycznego dziecka 'stockowego', zrobiłam to celowo, taki mały zabieg w celu podkreślenia wagi problemu
            dla mnie to ogólnie jest problem i jak widzę nie tylko dla mnie(powyżej piszą ludki o tym)
            każdy ma inaczej zakreślone granice i inaczej na to patrzy
            akurat jestem osobą, która po pierwsze nieco publiczną ma pracę, po drugie interesuje się psychologią, m.in. rozwojową, po trzecie wreszcie, pracuje z dziećmi
            ani swojej twarzy bym nie posłała tam, ani dziecięcej
            co innego męża, wujka, cioci, ich sprawa, chociaż też bym się chyba wahała
            ale co tam!
            dziś na jednym ze stocków kupili mi 4 fotki, razem zarobiłam 24 zł jednego dnia, więc mam nadzieję, że mimo wszystko zarobę na samych zdjęciach obiektów itp., obejdzie się bez wysyłania zdjęć, które budzą moje wewnętrzny sprzeciw

nadal pozostaje dla mnie ciekawą kwestia prawna: czy nie jest czasem wbrew prawu posyłanie zdjęć dzieci na stocki, może kiedyś znajdę odpowiedź
            canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
              akurat jestem osobą, która po pierwsze nieco publiczną ma pracę, po drugie interesuje się psychologią, m.in. rozwojową, po trzecie wreszcie, pracuje z dziećmi
              ani swojej twarzy bym nie posłała tam, ani dziecięcej
              co innego męża, wujka, cioci, ich sprawa, chociaż też bym się chyba wahała
              ale co tam!
              dziś na jednym ze stocków kupili mi 4 fotki, razem zarobiłam 24 zł jednego dnia, więc mam nadzieję, że mimo wszystko zarobę na samych zdjęciach obiektów itp., obejdzie się bez wysyłania zdjęć, które budzą moje wewnętrzny sprzeciw

nadal pozostaje dla mnie ciekawą kwestia prawna: czy nie jest czasem wbrew prawu posyłanie zdjęć dzieci na stocki, może kiedyś znajdę odpowiedź
              też mam publiczną pracę, i raczej siebie samego nie pokażę na stockach, a jeśli już to w takiej formie że rozpoznanie mnie graniczy z cudem :P

gratuluję sprzedaży, widać że Ciężka praca włożona w obróbkę, przygotowanie zdjęć zaczyna procentować

przesyłając fotkę dziecka, musisz dodać model release podpisany przez rodziców - to funkcjonuje już bardzo długo, i myślę że gdyby było coś nie tak to już dawno by cała instytucja model release dla dzieci upadła.

Pozdrawiam,
              Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• jagódka
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 33

bartosz108 dziękuję za odpowiedź

Zamieszczone przez bartosz108
                Traktuję wizerunek jako narzędzie do pracy a nie jako coś świętego, czego nie można pokazywać bo się zepsuje hihi.
                Muszę przedstawić ten argument mężowi , bo my również zastanawiamy się nad fotografowaniem naszych dzieci do stocków. On ma trochę większe opory niż ja, ale chyba coraz bardziej skłaniamy się ku temu pomysłowi.

Ja sprzedaję zdjęcia na stockach od kilku miesięcy, z różnym skutkiem ale widzę tendencję wzrostową wraz z rozbudową portfolio. Najlepiej szło mi na SX, ale od czasu jak przestali szybko akceptować zdjęcia, to znacznie sie pogorszyło

Fotoaloja, gratuluję. Gdzie ci się to udało?! ;-) Mi się czasami udaje kilka DL, ale nigdy na na jednym stocku ??: . No i nigdy nie zarobiłam 24 zł za 4 zdjęcia. Tylko raz sprzedałam fotkę na SX za 5 $. A tak to średnia wychodzi 1$. Czasem złości mnie Dreamstime, bo tam mam nieraz mam zaledwie 0,25 $ i to za rozmiar maximum.

Jeśli idzie o wizerunek dzieci, to myślę, że robgr85 ma rację z tym MR podpisanym przez rodziców. Funkcjonuje to na całym świecie od dawna, więc sądzę, że jest prawnie ok.

Pozdrawiam wszystkich - fajnie, że Was znalazłam.

Komentarz

• fotoaloja
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 203

przesyłając fotkę dziecka, musisz dodać model release podpisany przez rodziców
                  no właśnie, więc rodzic tak jakby 'handluje' twarzą dziecka

- to funkcjonuje już bardzo długo, i myślę że gdyby było coś nie tak to już dawno by cała instytucja model release dla dzieci upadła.
                  no może, nie wiem, tak tylko powtórzyłam wątpliwość znajomego na temat, mam nadzieję, że jest ok.
                  jak zajdę w ciążę, to brzuch sfotografuję, brzuch nie potrzebuje model release
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  dziś kolejne 5 DL
                  3 na jednym stocku, ale taniej niż wczoraj, bo rozmiary S
                  Ostatnio edytowany przez fotoaloja; 11715. Powód: Automerged Doublepost
                  canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

no właśnie, więc rodzic tak jakby 'handluje' twarzą dziecka

no może, nie wiem, tak tylko powtórzyłam wątpliwość znajomego na temat, mam nadzieję, że jest ok.
                    jak zajdę w ciążę, to brzuch sfotografuję, brzuch nie potrzebuje model release
                    dziś kolejne 5 DL
                    3 na jednym stocku, ale taniej niż wczoraj, bo rozmiary S
                    puki dziecko nie ma ukończone 18 lat rodzic może zezwolić na wiele, m in na publikację jego zdjęcia...

fotografowanie ciężarnego brzucha dla stock'u jest handlem dziećmi nienarodzonymi

na którym stocku tak Ci te dl ruszyły?

Pozdr.

Komentarz

• fotoaloja
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 203

na którym stocku tak Ci te dl ruszyły?
                      na różnych
                      ale może to taki miałam tylko moment, nie napalam się zbytnio
                      Ostatnio edytowany przez fotoaloja; 11715. Powód: Automerged Doublepost
                      canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1719

na różnych
                        ale może to taki miałam tylko moment, nie napalam się zbytnio
                        a ja zrozumiałem że miałaś taki boom na jednym ze stocków , tak czy siak jak sama zapewne zauważyłaś taka ładna seryjka pobrań dodaje zapału do całej zabawy w microstock

Komentarz

• fotoaloja
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 203

no miałam wczoraj i przedwczoraj dwa bum na dwóch różnych stockach
                          na jednym 4(stockplus), na drugim 3(123rf) fotki
                          za karę dziś ani jednej na żadnymDD
                          ale byliśmy na grzybach i zjem sobie grzybki w nagrodę, za ciężkie trudy i dzisiejsze nico
                          pozdros
                          canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• jagódka
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 33

Czy na Shutterstocku musi być koniecznie paszport, czy może wystarczy dowód osobisty? Pytam, bo ja jeszcze mam stary dowód, paszport stracił ważność i teraz nie wiem co "wyrobić" najpierw
                            Ostatnio edytowany przez jagódka; 12590.

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

Zamieszczone przez jagódka
                              Czy na Shutterstocku musi być koniecznie paszport, czy może wystarczy dowód osobisty? Pytam, bo ja jeszcze mam stary dowód, paszport stracił ważność i teraz nie wiem co "wyrobić" najpierw
                              musi być paszport. Spróbuj przesłać przeterminowany...

Komentarz

• jagódka
                                Dopiero zaczyna
                                • 2007
                                • 33

Zamieszczone przez robgr85
                                musi być paszport. Spróbuj przesłać przeterminowany...
                                Dziękuje. Doczytałam, że może być też prawo jazdy, wiec je wysłałam. Mam w nim co prawda stare nazwisko (nie znoszę latania po urzędach), ale mam nadzieję, że można to później zmienić w profilu?

U mnie ostatnio spadek DL... Ale na SX w końcu coś się ruszyło w akceptacji zdjęć. Mam nadzieję, że i sprzedaż się poprawi.

Mam jeszcze pytanie, czy na fotolii 1 kredyt (z tych co mam) = 1 $?
                                Ostatnio edytowany przez jagódka; 12590.

Komentarz

Pracuję...