Wycofanie wcześniej wpłaconych pieniędzy jest możliwe np. w paypalu, przy przelewach bezpośrednich nie sądzę.
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Nie będę się wypowiadał, co dla mnie jest absurdem
Jestem w ING od dobrych kilku lat. Jednak nie jestem w stanie wam Panowie nazwać całej tej operacji. Do rzeczy. Jeżeli ktoś wykona przelew do mnie, to na moim koncie pojawi się informacja, iż te pieniądze się na nim znajdują. Jednak, nie mogę ich wypłacać, przemieszczać - czyli są, ale nie w postaci fizycznej.
Tłumaczyłem to sobie tak; System ing dostaje potwierdzenie wykonania przelewu na taką lub taką kwotę. Automat dodaje cyferki do rachunku, a w historii rachunku, widać mały symbol (nie zauważyłem go wcześniej). Jednak te pieniądze dopiero fizycznie do mnie trafią zapewne za 2-3 dni
Kiedy inny bank wykona pozostałe procesy.
Z tego, co mi wiadomo w PKO wyświetlana jest data wykonania przelewu, dotarcia pieniędzy. Można go jeszcze anulować.Komentarz
-
Wiesz co, zmień lepiej bank. Bo masz jakieś konto inne niż wszyscy. I jeszcze jedno, zgłoś swój bank do prokuratury bo postępuje niezgodnie z prawem.Nie będę się wypowiadał, co dla mnie jest absurdem
Jestem w ING od dobrych kilku lat. Jednak nie jestem w stanie wam Panowie nazwać całej tej operacji. Do rzeczy. Jeżeli ktoś wykona przelew do mnie, to na moim koncie pojawi się informacja, iż te pieniądze się na nim znajdują. Jednak, nie mogę ich wypłacać, przemieszczać - czyli są, ale nie w postaci fizycznej.
Tłumaczyłem to sobie tak; System ing dostaje potwierdzenie wykonania przelewu na taką lub taką kwotę. Automat dodaje cyferki do rachunku, a w historii rachunku, widać mały symbol (nie zauważyłem go wcześniej). Jednak te pieniądze dopiero fizycznie do mnie trafią zapewne za 2-3 dni
Kiedy inny bank wykona pozostałe procesy.
Z tego, co mi wiadomo w PKO wyświetlana jest data wykonania przelewu, dotarcia pieniędzy. Można go jeszcze anulować.Komentarz
-
Zmiana banku chyba niewiele da :wink:. Ja też mam konto w Śląskim od wielu lat i nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Sprawa jest ważna, bo jeśli jest możliwe wycofanie pieniędzy z mojego konta bez mojej wiedzy to ja dziękuję :rolleyes:. Aż się zapytam czy to możliwe."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Chodziło mi po prostu o to, że nie ma możliwości wycofania bez naszej zgody pieniędzy które na nasze konto trafiły, chyba że trafiły na skutek błędu (np. błednie wpisany numer konta na przelewie - co dziś jest już przypadkiem skrajnym, bo dane odbiorcy i numer konta muszą się zgadzać, chyba że ktoś wpisuje na przelewie sam numer konta). Nawet urząd skarbowy czy pg może tylko zająć środki na koncie, ale nie je pobrać bez decyzji sądu. Środki na koncie bankowym nie pokażą się, dopóki nie zostaną zaksięgowane. A jak zostaną zaksięgowane, to nie zostaną cofnięte. Chyba, że adres banku, to Kajmany, Russian Street 17 :-)Zmiana banku chyba niewiele da :wink:. Ja też mam konto w Śląskim od wielu lat i nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Sprawa jest ważna, bo jeśli jest możliwe wycofanie pieniędzy z mojego konta bez mojej wiedzy to ja dziękuję :rolleyes:. Aż się zapytam czy to możliwe.Komentarz
-
Mam konto w Śląskim już 11 lat i tez jakoś nie zauważyłem, żeby była taka możliwość. Chwila, w której z banku dokonującego przelew przychodzi informacja o wykonaniu operacji, jest chwilą w której ING księguje pieniądze na moim koncie i już. Jedyna szansa na cofnięcie przelewu była by w czasie między zleceniem przez klienta, a wysłaniem informacji przez bank, bo banki wymieniają się takimi danymi co jakiś czas, typu godzina, dwie, lub jeżeli zlecenie przelewu dokonane jest w czasie, gdy bank nie pracuje. Z moich obserwacji wynika, że między 21-szą a 8-mą oraz przez całą niedzielę system Śląskiego nie księguje operacji. Niestety nie mam pojęcia, czy systemy bankowe dają możliwość wstrzymania takiego przelewu w tym czasie.Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!Komentarz
-
Panowie, ale w ogóle nie ma o czym mówić. Gdyby system banku dawał taką możliwość jak opisywana, to nie byłaby ona wykorzystywana w celu zakupu body canona za 2000 zł tylko do operacji znacznie grubszej. Chyba szkoda więcej czasu na opisywanie wyssanych z palca bzdur?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. Mam na myśli konkretnie to, że wolałbym w ten sposób kupić Audi Q7 niż stare body.Komentarz
-
Mojej koleżance zdarzyła się*podobna sytuacja w Inteligo. Dostała przez pomyłkę od kogoś*przelew na 5000zł, na drugi dzień kasa zniknęła z konta bez żadnego słowa wyjaśnienia.Komentarz
-
Takie sytuacje faktycznie się zdarzają, jeśli jest to błąd systemu bankowego.
W przypadku prawidłowo wykonanego i zaksięgowanego przelewu nie ma takiej możliwości, to by przecież otwierało furtkę do gigantycznych nadużyć.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Być może to było płacone przez system PayPal ?
Komentarz
-
To nie jest podobna sytuacja. Jak wyżej pisałem - jeżeli przelew trafił błędnie na dane konto, to może zostać wycofany. Przy czym błędnie nie oznacza, że najpierw można wysłać przelew na czyjeś konto, wysłać potwierdzenie przelewu, a potem pobiec do banku z krzykiem "sorry pomyłka". Błąd popełnił system bankowy, a nie świadomie działając wierzyciel.Komentarz
-
Komentarz
-
Ma jeszcze iPhone'a 4G za 500.
J.Komentarz
-
Miałem się już nie odzywać w temacie banków . Zadałem jednak pytanie w PKO - czy móżna odwołać przelew . Oto pełna odp. , która myślę zakończy dyskusję w tym temacie i wyjasni te zaistniałe "dziwy".
Szanowny Panie,
W odpowiedzi na Pana e-mail uprzejmie informujemy, że nie ma możliwości anulowania przelewu, jeżeli został on zrealizowany i znajduje na historii rachunku.
Istnieje możliwość anulowania przelewu zleconego z przyszłą datą realizacji. Tego rodzaju przelewy znajdują się na liście "Transakcje oczekujące na realizację", w sekcji "Transakcje", "Transakcje niezrealizowane".
Aby anulować wybraną transakcję znajdującą się na liście transakcji oczekujących należy przy jej szczegółach na stronie internetowej wybrać opcję "Anuluj". Informujemy także, że transakcję z listy transakcji oczekujących można anulować do końca dnia poprzedzającego datę jej realizacji.
Ponadto istnieje możliwość anulowania przelewu z bieżącą datą wykonania na rachunek w innym banku, gdy taki przelew oczekuje na najbliższą sesję wychodząca PKO Banku Polskiego. Przelew taki po jego zleceniu znajdzie się bezpośrednio na historii rachunku i równocześnie będzie widoczny w przelewach oczekujących, z możliwością jego anulowania. Po zrealizowaniu, przelew przestanie być prezentowany wśród transakcji oczekujących.
Natomiast przelew do innego banku zlecony po ostatniej sesji wychodzącej można anulować do czasu rozpoczęcia przetwarzania nocnego.
Jednocześnie informujemy, że przelewy zlecane drogą elektroniczną, zgodnie z przepisami obowiązującego prawa, realizowane są na podstawie prawidłowo podanego numeru rachunku Odbiorcy.
Bank nie weryfikuje zgodności nazwy Odbiorcy przelewu z podanym numerem rachunku Odbiorcy. A zatem przelewy zlecane w serwisie internetowym iPKO księgowane są na rachunku podanym przez zlecającego przelew.
Przypominamy, że nowy format numeru rachunku (tzw. format NRB) składa się z 26 cyfr. W skład numeru wchodzą: (a) liczba kontrolna - 2 pierwsze cyfry, (b) numer rozliczeniowy jednostki (np. oddziału) banku - 8 kolejnych cyfr, (c) numer rachunku Klienta w ramach tej jednostki - pozostałych 16 cyfr.
Dodatkowo wyjaśniamy, że wiążące informacje na temat zwrotu środków z przelewu, który został przekazany na niewłaściwy rachunek może Pan uzyskać kontaktując się z oddziałem Banku, w którym prowadzony jest rachunek Odbiorcy przelewu lub z oddziałem PKO Banku Polskiego, w którym prowadzony jest Pana rachunek.
W przypadku jakichkolwiek dodatkowych pytań lub wątpliwości prosimy o ponowny kontakt.
Z poważaniem,
Tomasz Drozd
PKO Bank Polski
Centrum Bankowości Elektronicznej/Wydział Obsługi Klienta IIMało umiejętności - dużo zacięcia .Komentarz
-
Taka sytuacja jest możliwa w przypadku, jeśli pieniądze zostaną zaksięgowane na koncie w wyniku pomyłki operatora bankowego (czyt. systemu). Osoba sprawdzająca operacje automatyczne może wycofać taką wpłatę. Powinno jednak być to wyjaśnione, chociażby w historii rachunkuKontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
Komentarz