Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Zamieszczone przez Chris_11
    Ale dlaczego nie ma być przyzwolenia skoro nie łamie regulaminu?...
    Dlatego że to zwykłe walenie w członka

Dlaczego ma być na to przyzwolenie, bo są tacy którzy dadzą się naciąć? Mi też nie jest żal - wiedza kosztuje - ale nie hodujmy może następnych cffaniaków, bo z niektórych wypowiedzi wynika, że wszystko jest OK...i jest to bardzo zachęcające
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• G11
      Zablokowany
      • 2011
      • 43

Coraz częściej niektóre zachowania, jakie obserwuje u ludzi sprawiają, że mam wrażenie, że są zwierzętami.....
      Masz coś do zwierząt?
      One nie oszukują dla zysku i zabijają tylko aby zdobyć pożywienie (nigdy na zapas). Ludzi są gorsi od zwierząt.

Komentarz

• Chris_11
        Uzależniony
        • 2006
        • 572

Zamieszczone przez G11
        Masz coś do zwierząt?
        Do zwierząt nie... Do ludzi.
        Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• horak
          Uzależniony
          • 2010
          • 589

Ci, którzy uważają, że wszystko jest ok najwyraźniej nigdy nie zostali poszkodowani, a każdy wie, że zostać ofiarą oszusta jest bardzo prosto. Może gdy poczujecie to na własnej skórze to zmienicie podejście do tego typu numerów chyba, że również żerujecie na ludzkiej naiwności.

Ps. Tą aukcję może wygrać ktoś kto nie ma pojęcia o fotografii ale licytuje sprzęt na prezent bo ktoś sobie wymarzył taki model dostać
          Chris_11 - takiego kogoś też nazwiesz naiwniakiem i powiesz, że ma pełną świadomość co kupuje. Ty być może znasz się na sprzęcie foto co nie znaczy, że każdy kupujący też musie się znać.

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

Ale dlaczego nie ma być przyzwolenia skoro nie łamie regulaminu?
            ja tam pamietam jeszcze, ze w dekalogu chrzescijanskim jest przykazanie 7-me, ktore mowi zwyczajnie "nie kradnij". podobnie jest w wielu innych religiach, ale nie znam, wiec sie nie powolam
            abstrahujac od religii, ludzie dorosli najczesciej maja jakies poczucie moralnosci, ktore tez mowi, ze wprowadzanie w blad, ktorego skutkiem jest czyjas szkoda, tez nie jest prawidlowe.

zaden regulamin mnie tego mowic nie musi a od ludzi, ktorymi sie otaczam, oczekuje tego samego. ja rozumiem, ze w Polsce na skutek powszechnosci pewnych cwaniackich zachowan przestalo sie na nie zwracac uwage. ale nie robmy ze zlodziejstwa nagle czegos normalnego.

ta aukcja to jest celowe wprowadzenie kupujacych w blad i celowe wykorzystanie jego niewiedzy/nadmiernego entuzjazmu, ze szkodliwym dla tego kupujacego skutkiem. niech sobie to bedzie nawet regulaminowe, jesli dla ciebie to jest wazniejsze kryterium, dla mnie taki delikwent jest zlodziejem i kropka. nie potrzebuje regulaminow tam, gdzie moj wewnetrzny kompas moralny jest gleboko przeciwko takim zachowaniom.
            www albo tez flickr

Komentarz

• jacek_73
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2587

Zamieszczone przez akustyk
              ...ja rozumiem, ze w Polsce na skutek powszechnosci pewnych cwaniackich zachowan przestalo sie na nie zwracac uwage....
              Ja Cię bardzo, ale to bardzo proszę - nie wyciągaj z postów trzech (może czterech) osób wniosków które krzywdzą (chyba jednak) większość obywateli naszego pięknego kraju.

Ta aukcja jest też tylko jedną na eN.
              Jestę fotografę
              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Chris_11
                Uzależniony
                • 2006
                • 572

Zamieszczone przez horak
                Ps. Tą aukcję może wygrać ktoś kto nie ma pojęcia o fotografii ale licytuje sprzęt na prezent bo ktoś sobie wymarzył taki model dostać
                Chris_11 - takiego kogoś też nazwiesz naiwniakiem i powiesz, że ma pełną świadomość co kupuje.
                Nawet ostatnio w Smyku widziałem Kobietę, która kupowała jakąś zabawkę na prezent, a że nie za bardzo się znała to... zadzwoniła i dopytała. Proste. Mi, jak babcie za dziecka kupowały prezent, to też się dopytywały, czy wszystko się zgadza.

Zamieszczone przez akustyk
                ja tam pamietam jeszcze, ze w dekalogu chrzescijanskim jest przykazanie 7-me, ktore mowi zwyczajnie "nie kradnij". podobnie jest w wielu innych religiach, ale nie znam, wiec sie nie powolam
                abstrahujac od religii, ludzie dorosli najczesciej maja jakies poczucie moralnosci, ktore tez mowi, ze wprowadzanie w blad, ktorego skutkiem jest czyjas szkoda, tez nie jest prawidlowe.
                Ale tutaj nikt nikogo nie okrada! Nie przystawia pistoletu do głowy i każe kupować.
                Jak ja swego czasu sprzedawałem sztućce i okazało się, że cena ostateczna przewyższyła cenę (a tym samym moje najśmielsze oczekiwania) dokładnie takiego samego zestawu na innych aukcjach w formie "Kup Teraz" to też jestem cwaniakiem? Złodziejem? Powinienem oddać różnice?
                Czy to raczej Kupujący nie dopilnowali swojego interesu?

Ja również jestem zagorzałym przeciwnikiem cwaniactwa i uważam to za cwaniacką akcję, ale w moim odczuciu nie jest to aukcja, przez którą trzeba gwałcić administratorów Allegro, że powinni ją zamknąć.
                Jeśli ktoś chce się dać wydymać za własną kasę tylko z powodu chęci oszczędzenia lub braku znajomości to jego sprawa...

Foto-Blog

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Ja również jestem zagorzałym przeciwnikiem cwaniactwa [...]
                  No widzę, widzę. Dajesz temu dość dobitnie wyraz od wielu postów. :-?

Komentarz

• sprocket73
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 489

Zamieszczone przez jacek_73
                    ...nie wyciągaj z postów trzech (może czterech) osób wniosków które krzywdzą (chyba jednak) większość obywateli naszego pięknego kraju.
                    Ale przeciez tylko jedna osoba idzie w zaparte, że wszystko jest wporzo i kupujący sami sobie są winni - Chris_11
                    A że krzyczy najgłośniej i napisał na ten temat kilkanaście postów, to sprawia wrażenie, że całe tłumy popierają takie przekręty.
                    SPROCKET
                    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
                    Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Jak ja swego czasu sprzedawałem sztućce i okazało się, że cena ostateczna przewyższyła cenę
                      Ale czy napisałeś w opisie, że są srebrne, choć w istocie były po prostu w srebrnym kolorze? Bo to przecież też nie byłoby, formalnie rzecz ujmując, kłamstwo, prawda?

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Ja Cię bardzo, ale to bardzo proszę - nie wyciągaj z postów trzech (może czterech) osób wniosków które krzywdzą (chyba jednak) większość obywateli naszego pięknego kraju.
                        absolutnie nie o to mo chodzilo
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Chris_11
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 572

Czyli rozumiem, że to, że na zdjęciach widać, że jest to ewidentnie D60 i w opisie jest też D60, a tylko w tytule widnieje zmyłka (i to jeszcze napisane tak, że aż się prosi o dokładniejsze dopytanie) kwalifikuje sprzedającego do skończonego cwaniaka i złodzieja?

Dla mnie jest wręcz odwrotnie... Aukcja obrazuje głupotę kupujących i pęd do oszczędzania za wszelką cenę.

Foto-Blog

Komentarz

• sebfoto
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 380

Ja go nie winię tylko nazywam po imieniu: Zwykły Cwaniak

Jeśli Zwykły Cwaniak czuje się urażony pozostaje mu już tylko wkroczyć na drogę sądową - bo zdania nie zmienię.
                            Mocne słowa. Spokojnie.
                            Opis aukcji był jasny jak słońce. Co do nazwy aukcji - wystarczy wpisać 'd60' i już pojawi się ponad 20 ofert z tytułami: 'CANON EOS 60D 60 D 60' i inne kombinacje. Większość o ile nie wszystkie dotyczą sprzedaży '60d'. Gdyby tak rygorystycznie podchodzić do nazywania aukcji, to faktycznie spokojnie 30% ofert powinno zniknąć bez dwóch zdań. Nie tylko z działu fotografia.
                            Każdy kij ma dwa końce, w tym konkretnym przypadku zdania będą podzielone, to oczywiste. Nie mam zamiaru bronić sprzedawcy, ani szczuć go paragrafami z perspektywy zawiedzonego kupującego. Nie zmienia to faktu, iż kupujący ma własną wolę, a nieznajomość branży/sprzętu/prawa nigdy nie zwalnia z odpowiedzialności. Dlatego też sprawa może znaleźć się na wokandzie, a wcale nie musi.
                            Swoją drogą jakiś czas temu kupiłem samochód za 1zł, bo sprzedawca się pomylił przy wystawianiu. Nie mam jednak chęci, ni czasu na wycieczki po sądach, zatem wyświadczyłem sprzedawcy przysługę i obyło się bez sądów czy wysyłania pieniędzy lub wydania towaru. Gdyby trafiło na kogoś innego to sprawa mogłaby się ciągnąć jak z wiadrem.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez sprocket73
                            Ale przeciez tylko jedna osoba idzie w zaparte, że wszystko jest wporzo i kupujący sami sobie są winni - Chris_11
                            A że krzyczy najgłośniej i napisał na ten temat kilkanaście postów, to sprawia wrażenie, że całe tłumy popierają takie przekręty.
                            imho przekrętem byłoby 60d na zdjęciu i w opisie.
                            Mam inną ciekawostkę - kupowałem niedawno body na aukcji - był opis, było zdjęcie body, akcesoriów i pudełka. Okazało się przy odbiorze osobistym że z pudełka została tylko przednia i boczna ścianka. Resztę ktoś wyciął i wyrzucił ponoć przy przeprowadzce. Nie czułem się oszukany. Powinienem?
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            [ciach]
                            Dla mnie jest wręcz odwrotnie... Aukcja obrazuje głupotę kupujących i pęd do oszczędzania za wszelką cenę.
                            Dokładnie. To tak jak w innym wątku - ktoś pisał, że wysłał kasę do kogoś kto miał 24-70 + puszkę dużo taniej niż cena rynkowa. Okazało się, że to ewidentny scam, a naiwny kupujący mieszkając w USA zamiast kupić np. w B&H, to jednak wolał wybrać nieznane źródło. Teraz płacz i lamęt.
                            Trzeba mysleć!
                            Ostatnio edytowany przez sebfoto; 29084. Powód: url poprawka
                            Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Czyli rozumiem, że to, że na zdjęciach widać, że jest to ewidentnie D60 i w opisie jest też D60, a tylko w tytule widnieje zmyłka (i to jeszcze napisane tak, że aż się prosi o dokładniejsze dopytanie) kwalifikuje sprzedającego do skończonego cwaniaka i złodzieja?
                              Czyli czytasz wybiórczo, tylko to,co chcesz. Celowo pomijasz to, że sprzedawca był całkowicie, w 100% świadom, że tytuł aukcji jest mylący. Był o tym informowany i nic z tym nie zrobił. A, że był mylący, to chyba nie pozostawia złudzeń, skoro zakończyło się taką a nie inną ceną i tyle osób się licytowało.

I właśnie ta świadomość stanowi tutaj o cwaniactwie.

Komentarz

• Chris_11
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 572

Pytanie, co odpowiadał, kiedy ktoś do niego pisał maila z zapytaniem, jaki to faktycznie jest model aparatu, bo każdy, średnio myślący licytujący zadał by takie pytanie widząc tytuł i opis...

Ja ze swojej strony zakończę już tą dyskusję akcentem religijnym skoro już ktoś się do religii odwołał.

"Kto z Was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień."

Jestem ciekaw, ilu z tych obrażonych tą aukcją w życiu nie "zacwaniakowało" i przyznali się, kiedy w sklepie w kasie okazało się, że towar jest tańszy niż na półce, że sprzedając auto niczego nie ukryli, że nie jechali autobusem bez biletu, nie przekraczali prędkości, podwójnej ciągłej, nie przechodzili poza pasami, opłacają abonament rtv................

Foto-Blog

Komentarz

Pracuję...