Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ale dlaczego nie ma być przyzwolenia skoro nie łamie regulaminu?...
Dlatego że to zwykłe walenie w członka
Dlaczego ma być na to przyzwolenie, bo są tacy którzy dadzą się naciąć? Mi też nie jest żal - wiedza kosztuje - ale nie hodujmy może następnych cffaniaków, bo z niektórych wypowiedzi wynika, że wszystko jest OK...i jest to bardzo zachęcające
Ci, którzy uważają, że wszystko jest ok najwyraźniej nigdy nie zostali poszkodowani, a każdy wie, że zostać ofiarą oszusta jest bardzo prosto. Może gdy poczujecie to na własnej skórze to zmienicie podejście do tego typu numerów chyba, że również żerujecie na ludzkiej naiwności.
Ps. Tą aukcję może wygrać ktoś kto nie ma pojęcia o fotografii ale licytuje sprzęt na prezent bo ktoś sobie wymarzył taki model dostać
Chris_11 - takiego kogoś też nazwiesz naiwniakiem i powiesz, że ma pełną świadomość co kupuje. Ty być może znasz się na sprzęcie foto co nie znaczy, że każdy kupujący też musie się znać.
Ale dlaczego nie ma być przyzwolenia skoro nie łamie regulaminu?
ja tam pamietam jeszcze, ze w dekalogu chrzescijanskim jest przykazanie 7-me, ktore mowi zwyczajnie "nie kradnij". podobnie jest w wielu innych religiach, ale nie znam, wiec sie nie powolam
abstrahujac od religii, ludzie dorosli najczesciej maja jakies poczucie moralnosci, ktore tez mowi, ze wprowadzanie w blad, ktorego skutkiem jest czyjas szkoda, tez nie jest prawidlowe.
zaden regulamin mnie tego mowic nie musi a od ludzi, ktorymi sie otaczam, oczekuje tego samego. ja rozumiem, ze w Polsce na skutek powszechnosci pewnych cwaniackich zachowan przestalo sie na nie zwracac uwage. ale nie robmy ze zlodziejstwa nagle czegos normalnego.
ta aukcja to jest celowe wprowadzenie kupujacych w blad i celowe wykorzystanie jego niewiedzy/nadmiernego entuzjazmu, ze szkodliwym dla tego kupujacego skutkiem. niech sobie to bedzie nawet regulaminowe, jesli dla ciebie to jest wazniejsze kryterium, dla mnie taki delikwent jest zlodziejem i kropka. nie potrzebuje regulaminow tam, gdzie moj wewnetrzny kompas moralny jest gleboko przeciwko takim zachowaniom.
...ja rozumiem, ze w Polsce na skutek powszechnosci pewnych cwaniackich zachowan przestalo sie na nie zwracac uwage....
Ja Cię bardzo, ale to bardzo proszę - nie wyciągaj z postów trzech (może czterech) osób wniosków które krzywdzą (chyba jednak) większość obywateli naszego pięknego kraju.
Ps. Tą aukcję może wygrać ktoś kto nie ma pojęcia o fotografii ale licytuje sprzęt na prezent bo ktoś sobie wymarzył taki model dostać
Chris_11 - takiego kogoś też nazwiesz naiwniakiem i powiesz, że ma pełną świadomość co kupuje.
Nawet ostatnio w Smyku widziałem Kobietę, która kupowała jakąś zabawkę na prezent, a że nie za bardzo się znała to... zadzwoniła i dopytała. Proste. Mi, jak babcie za dziecka kupowały prezent, to też się dopytywały, czy wszystko się zgadza.
Zamieszczone przez akustyk
ja tam pamietam jeszcze, ze w dekalogu chrzescijanskim jest przykazanie 7-me, ktore mowi zwyczajnie "nie kradnij". podobnie jest w wielu innych religiach, ale nie znam, wiec sie nie powolam
abstrahujac od religii, ludzie dorosli najczesciej maja jakies poczucie moralnosci, ktore tez mowi, ze wprowadzanie w blad, ktorego skutkiem jest czyjas szkoda, tez nie jest prawidlowe.
Ale tutaj nikt nikogo nie okrada! Nie przystawia pistoletu do głowy i każe kupować.
Jak ja swego czasu sprzedawałem sztućce i okazało się, że cena ostateczna przewyższyła cenę (a tym samym moje najśmielsze oczekiwania) dokładnie takiego samego zestawu na innych aukcjach w formie "Kup Teraz" to też jestem cwaniakiem? Złodziejem? Powinienem oddać różnice?
Czy to raczej Kupujący nie dopilnowali swojego interesu?
Ja również jestem zagorzałym przeciwnikiem cwaniactwa i uważam to za cwaniacką akcję, ale w moim odczuciu nie jest to aukcja, przez którą trzeba gwałcić administratorów Allegro, że powinni ją zamknąć.
Jeśli ktoś chce się dać wydymać za własną kasę tylko z powodu chęci oszczędzenia lub braku znajomości to jego sprawa...
...nie wyciągaj z postów trzech (może czterech) osób wniosków które krzywdzą (chyba jednak) większość obywateli naszego pięknego kraju.
Ale przeciez tylko jedna osoba idzie w zaparte, że wszystko jest wporzo i kupujący sami sobie są winni - Chris_11
A że krzyczy najgłośniej i napisał na ten temat kilkanaście postów, to sprawia wrażenie, że całe tłumy popierają takie przekręty.
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi Moja wycieczkowa galeria
Jak ja swego czasu sprzedawałem sztućce i okazało się, że cena ostateczna przewyższyła cenę
Ale czy napisałeś w opisie, że są srebrne, choć w istocie były po prostu w srebrnym kolorze? Bo to przecież też nie byłoby, formalnie rzecz ujmując, kłamstwo, prawda?
Ja Cię bardzo, ale to bardzo proszę - nie wyciągaj z postów trzech (może czterech) osób wniosków które krzywdzą (chyba jednak) większość obywateli naszego pięknego kraju.
Czyli rozumiem, że to, że na zdjęciach widać, że jest to ewidentnie D60 i w opisie jest też D60, a tylko w tytule widnieje zmyłka (i to jeszcze napisane tak, że aż się prosi o dokładniejsze dopytanie) kwalifikuje sprzedającego do skończonego cwaniaka i złodzieja?
Dla mnie jest wręcz odwrotnie... Aukcja obrazuje głupotę kupujących i pęd do oszczędzania za wszelką cenę.
Ja go nie winię tylko nazywam po imieniu: Zwykły Cwaniak
Jeśli Zwykły Cwaniak czuje się urażony pozostaje mu już tylko wkroczyć na drogę sądową - bo zdania nie zmienię.
Mocne słowa. Spokojnie.
Opis aukcji był jasny jak słońce. Co do nazwy aukcji - wystarczy wpisać 'd60' i już pojawi się ponad 20 ofert z tytułami: 'CANON EOS 60D 60 D 60' i inne kombinacje. Większość o ile nie wszystkie dotyczą sprzedaży '60d'. Gdyby tak rygorystycznie podchodzić do nazywania aukcji, to faktycznie spokojnie 30% ofert powinno zniknąć bez dwóch zdań. Nie tylko z działu fotografia.
Każdy kij ma dwa końce, w tym konkretnym przypadku zdania będą podzielone, to oczywiste. Nie mam zamiaru bronić sprzedawcy, ani szczuć go paragrafami z perspektywy zawiedzonego kupującego. Nie zmienia to faktu, iż kupujący ma własną wolę, a nieznajomość branży/sprzętu/prawa nigdy nie zwalnia z odpowiedzialności. Dlatego też sprawa może znaleźć się na wokandzie, a wcale nie musi.
Swoją drogą jakiś czas temu kupiłem samochód za 1zł, bo sprzedawca się pomylił przy wystawianiu. Nie mam jednak chęci, ni czasu na wycieczki po sądach, zatem wyświadczyłem sprzedawcy przysługę i obyło się bez sądów czy wysyłania pieniędzy lub wydania towaru. Gdyby trafiło na kogoś innego to sprawa mogłaby się ciągnąć jak z wiadrem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez sprocket73
Ale przeciez tylko jedna osoba idzie w zaparte, że wszystko jest wporzo i kupujący sami sobie są winni - Chris_11
A że krzyczy najgłośniej i napisał na ten temat kilkanaście postów, to sprawia wrażenie, że całe tłumy popierają takie przekręty.
imho przekrętem byłoby 60d na zdjęciu i w opisie.
Mam inną ciekawostkę - kupowałem niedawno body na aukcji - był opis, było zdjęcie body, akcesoriów i pudełka. Okazało się przy odbiorze osobistym że z pudełka została tylko przednia i boczna ścianka. Resztę ktoś wyciął i wyrzucił ponoć przy przeprowadzce. Nie czułem się oszukany. Powinienem?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Chris_11
[ciach]
Dla mnie jest wręcz odwrotnie... Aukcja obrazuje głupotę kupujących i pęd do oszczędzania za wszelką cenę.
Dokładnie. To tak jak w innym wątku - ktoś pisał, że wysłał kasę do kogoś kto miał 24-70 + puszkę dużo taniej niż cena rynkowa. Okazało się, że to ewidentny scam, a naiwny kupujący mieszkając w USA zamiast kupić np. w B&H, to jednak wolał wybrać nieznane źródło. Teraz płacz i lamęt.
Trzeba mysleć!
Ostatnio edytowany przez sebfoto; 29084.
Powód: url poprawka
Czyli rozumiem, że to, że na zdjęciach widać, że jest to ewidentnie D60 i w opisie jest też D60, a tylko w tytule widnieje zmyłka (i to jeszcze napisane tak, że aż się prosi o dokładniejsze dopytanie) kwalifikuje sprzedającego do skończonego cwaniaka i złodzieja?
Czyli czytasz wybiórczo, tylko to,co chcesz. Celowo pomijasz to, że sprzedawca był całkowicie, w 100% świadom, że tytuł aukcji jest mylący. Był o tym informowany i nic z tym nie zrobił. A, że był mylący, to chyba nie pozostawia złudzeń, skoro zakończyło się taką a nie inną ceną i tyle osób się licytowało.
I właśnie ta świadomość stanowi tutaj o cwaniactwie.
Pytanie, co odpowiadał, kiedy ktoś do niego pisał maila z zapytaniem, jaki to faktycznie jest model aparatu, bo każdy, średnio myślący licytujący zadał by takie pytanie widząc tytuł i opis...
Ja ze swojej strony zakończę już tą dyskusję akcentem religijnym skoro już ktoś się do religii odwołał.
"Kto z Was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień."
Jestem ciekaw, ilu z tych obrażonych tą aukcją w życiu nie "zacwaniakowało" i przyznali się, kiedy w sklepie w kasie okazało się, że towar jest tańszy niż na półce, że sprzedając auto niczego nie ukryli, że nie jechali autobusem bez biletu, nie przekraczali prędkości, podwójnej ciągłej, nie przechodzili poza pasami, opłacają abonament rtv................
Komentarz