X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dominik
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 41

Dla drukarzy IP4200.

Kiedyś napisałem o kosztownych wydrukach, bo po zakupie Pixmy IP200 cieszyłem się krótko, a zasadzie do czasu jak poszedłem do sklepu i chciałem kupić nowy tusz, a sklepikarz pokazał cenę za nowy wkład. Długo kopałem za czymś alternatywnym, aż wreszcie na Agawie znalazłem zamienniki, właściwie uzupełniacze. Są różne opakowania, na początek kupiłem 30 ml które wystarczą na 3 pełne napełnienia pojemników. Cenowo wychodzi po ok. 5 PLN za 1 uzupełnienie do pełna. Zainstalowane chipy jednak liczą i po skończeniu orginalnego tuszu wyświetla się komunikat o potrzebie wymiany zbiornika. Należy wyjąć i uzupełnić pojemnik, a po ponownej instalacji, potwierdzić wszystkie komunikaty. Drukarka mówi o nieorginalnych tuszach i możliwości awarii, ale to trzeba olać, aby drukować tanio.
    Po potwierdzeniu komunikatów, procesor przestaje czytać stan licznika w chipie i należy ręcznie co jakiś czas kontrolować poziom tuszu, aby nie dopuścić do zaschnięcia głowicy.
    Jakość druku identyczna z orginałami, koszt 10 krotnie mniejszy. Sprawdzone, polecam Agawę, kończę już całą partię zamienników i nie wystapiły żadne problemy.
    Pozdrawiam.
    Dominik.
    Być albo nie być, oto jest pytanie.
  • beachcomber
    Początki nałogu
    • 2005
    • 271

liczyles moze ile cie kosztuje w sumie wydruk jednego zdjecia (papier+tusz), tak powiedzmy w moim ulubionym formacie - 13x18....

Komentarz

• ripek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1486

Właśnie zakupiłem IP5200. Na allegro widze zamienniki za 9zl sztuka (LOL). Czy ktoś może mi potwierdzić czy to działa po wyciągnięciu chipa z oryginałów i naklejenie na zamienniki?

Jeśli tak to koszty druku będą właściwie kosztami samego papieru
      Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• mmsza
        Zablokowany
        • 2005
        • 514

Zamieszczone przez ripek
        Właśnie zakupiłem IP5200. Na allegro widze zamienniki za 9zl sztuka (LOL). Czy ktoś może mi potwierdzić czy to działa po wyciągnięciu chipa z oryginałów i naklejenie na zamienniki?

Jeśli tak to koszty druku będą właściwie kosztami samego papieru
        Już gdzieś pisałem - działa.

Komentarz

• Dominik
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 41

Co do kosztów jednego zdjęcia to nie przeliczałem, bo sporo drukuję na papierze i płytach DVD, a chcąc dokładnie to obliczyć to trzeba wydrukować określoną ilość zdjęć i zużyć określoną ilość tuszu, czego nie robiłem. Po napełnieniu wszystkich pojemników wydrukowałem 1 zdjęcie A4 bez ramek i po sprawdzeniu ubytek farby był praktycznie niezauważalny. Z pewnością stwierdzam jednak, skoro napełnienie kosztuje 10 razy mniej, to i wydruk tyle samo. Oszczędności są widoczne w kieszeni.
          Powodzenia
          Dominik.
          Być albo nie być, oto jest pytanie.

Komentarz

• Szymański Adam
            Coś już napisał
            • 2004
            • 98

Ciekawi mnie jak się ma jakość tuszu z zamienników do jakości oryginałów. czy kalibracja to potwierdzi. Czy też wyjdzie to wielki zero jakości. Czy kol. "Ripek" to sprawdzał?

Komentarz

• Czarek
              Coś już napisał
              • 2004
              • 93

Jest już system ciągłego napełniania do iP4200 i innych canona.
              Oferujemy: atramenty, tusze, zamienniki, kartridże, tonery, taśmy do drukarek, części, surowce do regeneracji, akcesoria biurowe, folie, papiery, prasy, materiały do nadruku, folie ploterowe, ciss

Czy ktoś z forumowiczów miał już z tym do czynienia?

Komentarz

• hrabia_vader
                Bywalec
                • 2007
                • 109

Zamieszczone przez Czarek
                Oferujemy: atramenty, tusze, zamienniki, kartridże, tonery, taśmy do drukarek, części, surowce do regeneracji, akcesoria biurowe, folie, papiery, prasy, materiały do nadruku, folie ploterowe, ciss

Też się nad tym zastanawiam. Co prawda obecnie dużo nie drukuję, ale przy tym systemie mógłbym spokojnie zapomnieć o labach więc ta sytuacja mogłaby ulec zmianie znacząco.
                hrabia Vader
                zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Komentarz

• jacekxyz
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 105

Tez jade na ip 4200 i zamiennikach, moze i jest niewielki spadek jakosci, ale roznic w cenie mi to rekompensuje, ja zreszta glownie drukuje na plytach dvd wiec ten spadek jakosci jest w sasadzie niezauwazalny chyba ze ktos drukuje na verbatimach glossy to moze jakas roznice zobaczy na matowych plytach bez roznicy praktycznie
                  60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Komentarz

• focus
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 182

Ma ktoś jakieś doświadczenie z zamiennikami dostępnymi na allegro? Trochę się tego pojawiło, ale który warto? Do tej pory używałem tylko oryginału, ale szukam czegoś do zadruku CD w hurtowej ilości...

Komentarz

• Allor

Zamieszczone przez Czarek

Z tym akurat nie, ale kupiłem coś takiego z www.ciss.pl (za nieco mniej). Wykonanie w miare ok, montuje się to raczej bezproblemowo (instrukcja była od innego sprzętu ale udało się znaleźć w necie dobrą). Potem pozostało napełnienie atramentem i hajda.

Ale żeby nie było różowo, problemy też były. Z atramentami. VanSon (z Galexa czy jakoś tak) zatkał mi głowicę na amen bardzo szybko. Kupiłem nową drukarkę (wyszło taniej niż sama głowica, bo atramenty oryginalne sprzedałem) i nowy atrament - tym razem właśnie w Agawie. I było lepiej, ale po pewnym czasie pojawiły się drobne nierówności w niebieskim kolorze. Cóż, jestem perfekcjonistą, więc jeszcze raz zmieniłem atramenty. Tym razem na InkTeca, który na jakimś forum (nie pamiętam gdzie) miał najlepsze opinie. I potwierdzam - jak na razie problemów zero (no, może poza koniecznością czyszczenia od czasu do czasu głowicy, bo się czarny nieco przytyka - ale czyszczenie to usuwa), a przeszło już więcej atramentu niż z VanSona i Agawy.

Co do kosztów, to polecam stronę www.inktec.pl - kupowałem w butlach 0,5l, wyszło mocno groszowo. Papier kupuję z allegro (od fxstrikera czy jakoś tak), na oko uzyskuję (przy użyciu oryginalnych profili do drukarki i skalibrowanego Spiderem monitora) wyniki wystarczająco zgodne z zamierzeniami, że nie widzę problemu kalibrować dodatkowo drukarki. W sumie odbitki 10x15 to około 17gr/sztuka za papier, drugie tyle za atrament, więc nawet w tym formacie lab jest mało konkurencyjny. Przy większych formatach wychodzi jeszcze lepiej, a wszystko mam na miejscu.

Komentarz

• JackC
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 138

Jeśli chodzi o trwałość, to z tymi zamiennikami tuszu nie jest wcale tak różowo.
                        Używam od kilku lat tuszów Jet Tec do drukarki epson r300. Oczywiście są tańsze, mają większą pojemności o 30% w porównaniu z oryginałami, etc. Niestety niedawno robiłem porządki w albumach i okazało się, że wydruki z sprzed roku wyglądają tak jak by sie na nich rozlała woda. Fotki mają rozmyte kontury, zero detali i mają wyblaknięte barwy
                        Drukowane były na papierach epsona, folex, tetenal.

Mówiąc krótko : już nie polecam tuszu Jet Tec.:-(
                        Ostatnio edytowany przez JackC; 1846.

Komentarz

• tte

Witam. Jestem tu nowy i do speców od IP 4200,4300,5200,5300 mam pytanie.
                          Widziałem różne te zamienniki i przeczytałem chyba wszystkie posty o tym,ale cały czas nie wiem jaki ten zamiennik proponujecie. Oczywiście chodzi mi o porównania jakości z orginałami i o zatykające głowice. Podam może przykłady tuszy:UnInk,Maliwa,ActiveJet,PrintLab(o tym ostatnim już czytałem ). Co sądzicie o tych tuszach?

PZD

Komentarz

• marekbp
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 49

Tu masz długi wątek traktujący o zamienikach do tych drukarek. Piszą w nim uzytkownicy wielu zamienników. Polecam.

marekbp
                            350D

Komentarz

• solti
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1090

Zamieszczone przez tte
                              ActiveJet. Co sądzicie o tych tuszach?
                              ActiveJet skutecznie zapchał mi kiedyś głowicę w moje starej poczciwej S520. Nie było sensu kupować nowej głowicy (cena), więc wymieniłem ją na PIXMA 4000 i ona już nie ogląda zamienników w ogóle Tylko oryginały!
                              Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                              galeria na forum Canon-board
                              galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                              galeria.solti.pl

Komentarz

Pracuję...