X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ac3
    Bywalec
    • 2008
    • 109

czornyj a przytocz jeszcze koszt wydruku jednej fotki Jasne ,ze rozwiazan mozemy mnozyc.Problem zostaje zawsze ten sam : oplacalnosc dla szarego czlowieka. Dzis przechodzilem kolo sklepu papierniczego i ogladalem oferte wydruku na plotnie w formacie A3, wraz z ramka za 130 zl . Ja bym tyle nie wydal
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

W przypadku mojej drukary koszt wydruku A4 w tuszu to ok. 1,5PLN, do tego dochodzi koszt papieru/płótna od 1PLN za zwykły papier foto perła/jedwab/satyna ok. 250g/m^2 po 5PLN za najcudniejsze baryty, płótna itp.

A z tym 130PLN za płótno A3 na blejtramie to ktoś se chyba trochę przegiął
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• ac3
        Bywalec
        • 2008
        • 109

Przeliczylem to z innej waluty i tyle mi wyszlo. Oryginalny koszt to 60 GBP ...Czytajac forum to za cholere nikt nie wyda wiecej niz 1 zl za odbitke i ile bys nie przekonywal: ze lepsze, ze ladniejsze itd to i tak ****
        Ja jednak nadal zostane przy mojej wiernej selphy ze wspomaganiem w postaci LR :P

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Który model Selphy? Ukręciłem b. ładny profilek dla CP510, jak przypasuje to może ta dłubanina w LR nie będzie konieczna...
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• ac3
            Bywalec
            • 2008
            • 109

Uzywam 720 i drukuje dobrze dopiero po przerobieniu i kombinacji z balansem bieli

Komentarz

• mc_iek
              Uzależniony
              • 2008
              • 790

Wydruk z 760-tki wisi u moich rodziców na nasłonecznionej ścianie już 2 lata i nie zauważyłem, żeby coś mu dolegało.
              Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• ac3
                Bywalec
                • 2008
                • 109

mc_iek i zapewne bedzie wisial jeszcze bardzo dlugo, bez obaw. Na 720 robilem identyfikatory,ktore od kilku lat sa naprawde ciezko obmacywane i wystawiane na rozne proby

Komentarz

• MoonWind
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 47

Posiadam Selphy CP800.
                  Długo myślałem co kupić, brałem nawet pod uwagę atramentówkę ale po tym jak naczytałem się na różnych forach o problemach z systemami CIS, krystalizującymi atramentami i niszczonymi w ten sposób głowicami dałem sobie spokój. Fakt 10x15 z Selphy a format A3+ z atramenciaka to na pewno nie to samo.
                  Ja z mojej Selphy jestem zadowolony, fotki uważam za niezniszczalne bo moja 4-letnia córka potrafi je upaprać wszystkim a i tak da się je umyć, czego ze zdjęciem z labu zrobić się nie da. Drukuje z LR, C1 lub Ps, nie mam problemu, C1 nawet radzi sobie ze spadem bo można sobie margines ustawić z dokładnością do 0,01m i zmusić Selphy żeby fotka zmieściła się na papierze, w innych programach też pewnie da się z tym powalczyć. Mnie akurat spad nie przeszkadza zresztą w labie też mam jak fotki odbieram więc nie tragizuję ale rozumiem że może to innych irytować. Co do jakości finalnej fotki uważam ją za dobrą i jeżeli ja czegoś nie spaprzę to jest tak jak ma być a w labie mam loterię.
                  Profilu barwnego nie używam, choć to wynik mojego lenistwa bo kalibrator w szafir leży. Po prostu wydruki z Selphy są w większości dla rodziny która i tak jest zadowolona z otrzymanych zdjęć.
                  Jeżeli chodzi o modele to różnią się wyglądem i posiadanymi opcjami które jeżeli drukuje się z komputera i tak nie mają znaczenia, papier i folie z żelem do wszystkich modeli są identyczne.

Komentarz

• 2marekm
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 419

Zamieszczone przez MoonWind
                    Posiadam Selphy CP800.
                    Długo myślałem co kupić, brałem nawet pod uwagę atramentówkę ale po tym jak naczytałem się na różnych forach o problemach z systemami CIS, krystalizującymi atramentami i niszczonymi w ten sposób głowicami dałem sobie spokój. Fakt 10x15 z Selphy a format A3+ z atramenciaka to na pewno nie to samo.
                    Ja z mojej Selphy jestem zadowolony, fotki uważam za niezniszczalne bo moja 4-letnia córka potrafi je upaprać wszystkim a i tak da się je umyć, czego ze zdjęciem z labu zrobić się nie da. Drukuje z LR, C1 lub Ps, nie mam problemu, C1 nawet radzi sobie ze spadem bo można sobie margines ustawić z dokładnością do 0,01m i zmusić Selphy żeby fotka zmieściła się na papierze, w innych programach też pewnie da się z tym powalczyć. Mnie akurat spad nie przeszkadza zresztą w labie też mam jak fotki odbieram więc nie tragizuję ale rozumiem że może to innych irytować. Co do jakości finalnej fotki uważam ją za dobrą i jeżeli ja czegoś nie spaprzę to jest tak jak ma być a w labie mam loterię.
                    Profilu barwnego nie używam, choć to wynik mojego lenistwa bo kalibrator w szafir leży. Po prostu wydruki z Selphy są w większości dla rodziny która i tak jest zadowolona z otrzymanych zdjęć.
                    Jeżeli chodzi o modele to różnią się wyglądem i posiadanymi opcjami które jeżeli drukuje się z komputera i tak nie mają znaczenia, papier i folie z żelem do wszystkich modeli są identyczne.
                    Po przeczytaniu Twojej opinii, wczoraj taką zamówiłem. Dzisiaj będę miał. Jeśli coś będzie nie tak, to wszystko będzie na Ciebie . Oczywiście zgłoszę się do Ciebie po pomoc.
                    Posiadam atramentówkę Canon IP6700D, ale koszt wymiany "naparstków" /13 ml/z tuszami to skandaliczna kwota około 400 zł. Do tego dochodzi jeszcze papier.

Komentarz

• czornyj
                      Zasłużeni
                      • 2006
                      • 2626

Zamieszczone przez mc_iek
                      Wydruk z 760-tki wisi u moich rodziców na nasłonecznionej ścianie już 2 lata i nie zauważyłem, żeby coś mu dolegało.
                      Może wisi za szybką?
                      Wydrukuj tą fotę jeszcze raz i porównaj z tą ze ściany
                      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• mc_iek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 790

Wydruki z SELPHY są standardowo powlekane warstwą ochronną, w czasie ostatniego przejścia przez maszynkę.
                        Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• 2marekm
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 419

Kurier przed chwilą dostarczył Canon Selphy CP800.
                          Jakie to małe. Dziwnym i osobliwym jest biała kaseta i zasilacz w kolorze białym do czarnej drukarki. O pomstę do nieba woła taka estetyka Canonowska. Aby jeszcze bardziej być niezadowolonym...brak instrukcji obsługi w języku polskim, co jest niezgodne z prawem.
                          I bądź tu człowieku zadowolonym z produktów Canona.
                          Mam nadzieję, że przynajmniej wydruki będą przyzwoite.

Komentarz

• arturs
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4196

mam małe pytanie do użytkowników CP510 lub pokrewnych modeli - mam 2 takie w pracy (całkiem inne zastosowanie niż wydruk typowych zdjęć) i ostatnio obydwie zaczęły się psuć (mają jakieś 4 lata) jedna nie wciąga papieru a druga albo go nie bierze, albo wciągnie i z powrotem wywali z komunikatem że papier zły (czy coś takiego) - ktoś się z tym spotkał?
                            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• 2marekm
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 419

Czy któryś z kolegów ma instrukcję obsługi po polsku do Selphy CP800 ewentualnie CP780, bo to prawie to samo ?

Komentarz

• ac3
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 109

Zamieszczone przez arturs
                                mam małe pytanie do użytkowników CP510 lub pokrewnych modeli - mam 2 takie w pracy (całkiem inne zastosowanie niż wydruk typowych zdjęć) i ostatnio obydwie zaczęły się psuć (mają jakieś 4 lata) jedna nie wciąga papieru a druga albo go nie bierze, albo wciągnie i z powrotem wywali z komunikatem że papier zły (czy coś takiego) - ktoś się z tym spotkał?
                                Radze sprawdzic :
                                1. rolki podajace papier i wyczyscic je denaturatem
                                2. czujnik papieru ( wystarczy paproch i po czujniku,slepnie)
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez 2marekm
                                Czy któryś z kolegów ma instrukcję obsługi po polsku do Selphy CP800 ewentualnie CP780, bo to prawie to samo ?
                                przeszukalem Internet i raczej nie ma po naszemu. nie wiem z czym problem ,bo drukarka praktycznie bezobslugowa.
                                Jak masz jakies pytania , zapraszam
                                Ostatnio edytowany przez ac3; 19148. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...