X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Odp: Wybór plotera.

Ogólnie Epsony serii x900 i x890 są przekombinowane i potrafią się zdrowo wysypać, są droższe w eksploatacji, żrą więcej tuszu, marnują też*sporo tuszu na czyszczenie i zmiany MK<>PK, wymagają też pilnowania czy głowica się aby nie przytkała. Dzień operatora Epsona SP zaczyna się od wykonania nozzle checka, następnie lampienia się, czy aby na wydrukach nie pojawią się paski od przytkanych dyszy, co w przypadku gdy wydrukowaliśmy np. połowę powiększenia 100x150 na barycie/finearcie kosztującym stówę za mb (+tusz) nie jest ani trochę zabawne. Epsony są kapryśne - wymagają odpowiedniej wilgotności i temperatury oraz b. regularnego drukowania, przy używaniu sporadycznym i niekorzystnych warunkach potrafią zdrowo wybrać jaja, nie są to również maszyny gdzie można sobie pozwolić na częstą wymianę mediów matowych na błyszczące, bo wiąże się to z kosztami. Najgorsze są jednak pady b. drogich głowic dodatkowo wymagające kosztownej wizyty serwisu.

Osobom zastanawiającym się nad nowym Epsonem SP polecam wątek, gdzie pół internetu pod wodzą Erica Gulbransena usiłowało długo, wytrwale i bezskutecznie znaleźć metodę reanimacji padniętych głowic w Epsonach SP x900/x890:
    Epson 7900 from the inside - out

Tu zaś mamy relację użytkownika, który postanowił definitywnie rozwiązać problem przytkanej głowicy w jego Epsonie SP 9900 (4:50):

Oczywiście sam jestem nieobiektywny, bo bez żalu a nawet z uczuciem ulgi przesiadłem się ze znienawidzonego Epsona SP7880 na Canona iPF6350, następnie na iPF8300 i te maszyny wprost ubóstwiam i znam na pamięć, one zaś odwzajemniły moje uczucia zarabiając dla mnie konkretną kasę. Mógłbym godzinami opowiadać tutaj o tym, jaki ploter wodnopigmentowy jest najlepszy na świecie i dlaczego właśnie Canon iPF, ale nie chcę zanudzić na śmierć
    Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• borowik23
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 33

Zanudzaj zanudzaj miło czyta się pochwały sprzętu, zamiast wiecznych narzekań na to czy na tamto
      Canon 1Ds Mark II + 5D Mark III + S35/1.4 + C85/1.8 + 135L + 580EXII + inne pierdółki
      Sprzedam!!
      http://allegro.pl/canon-1ds-mark-ii-...829909804.html
      Dla forumowiczów cena jeszcze odrobinę do ugadania

Komentarz

• mssk
        Bywalec
        • 2007
        • 244

Ja ze swojej strony także polecam iPF. Co prawda mam mniejszego i starszego brata, bo iPF6300, ale jestem bardzo zadowolony. Trudno powalczyć o lepszą jakość. Jeśli miałbym kupić kolejny ploter, to byłby to iPF8400. Na razie nie mam "warunków" na jego instalację
        Dlaczego Canon? Tak się składa, że często zmieniam media matowe na błyski i odwrotnie, dlatego nie zarobiłbym na płukanie głowicy przy zmianach MK<>PK.
        Z używką o przebiegu 1700 m2 dałbym sobie spokój. Nie jest to co prawda jakiś wielki przebieg jak na takie urządzenie, ale swoje już przedrukowała. Największy problem, to stan głowic i pozostała ilość tuszy. Co do trymera, to jest to pewnego rodzaju "zbytek". Dobry nóż OLFA, linijka do cięcia np. Leniar i mata. Taniej, szybciej i zdecydowanie dokładniej. Mnie po blisko 2 latach drukowania trafił się trymer 1300mm za śmieszne pieniądze, to kupiłem, ale korzystam z niego do rozcinania kartonów, a wydruki tnę najczęściej nożem.
        Regulamin pkt 8.

Komentarz

• olkam1
          • 2014
          • 1

Poszukuje taniego plotera 5-7 tys. do druku prostych plakatów i ulotek najlepiej do formatu A1 chociaż nie wiem czy nie przesadzam. Czy te plotery typu

Canon imagePROGRAF iPF605 24" + TRANSPORT GRATIS ! - sklep Centrum Druku
          Plotery do zastosowań CAD/GIS ten HP Designjet T520 24 gdzies był wpisany również do zastosowań graficznych ale nie wiem czy nie są za słabe.
          suma większa niestety być nie może.

Komentarz

• scooter
            Uzależniony
            • 2005
            • 856

Kup uzywany hp 500

Komentarz

• mssk
              Bywalec
              • 2007
              • 244

Kup używanego Canona iPF'a tylko graficznego nie CAD'owskiego. Masz dodatkowo fajny program do prostych plakatów Poster Artist, i naprawdę extra ploter do drukowania najrozmaitszej grafiki. Mamy 24" iPF 6300, a od jakiegoś czasu rozważamy zakup 44" i jak na razie nadal przekonani jesteśmy do Canona.
              Regulamin pkt 8.

Komentarz

• mkkaczy
                Początki nałogu
                • 2011
                • 461

Zamieszczone przez mssk
                Kup używanego Canona iPF'a tylko graficznego nie CAD'owskiego. Masz dodatkowo fajny program do prostych plakatów Poster Artist, i naprawdę extra ploter do drukowania najrozmaitszej grafiki. Mamy 24" iPF 6300, a od jakiegoś czasu rozważamy zakup 44" i jak na razie nadal przekonani jesteśmy do Canona.
                Na CADowskim HP design jet 500, zdjęcie w formacie A0 drukowło mi się około 2 godzin. Na graficznych też tak jest?
                R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
                https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Zamieszczone przez mkkaczy
                  Na CADowskim HP design jet 500, zdjęcie w formacie A0 drukowło mi się około 2 godzin. Na graficznych też tak jest?
                  Za 2h można na iPFie wydrukować konkretną wystawę

Dajcie sobie spokój z zabytkami - HP 500 to niezawodny ploter do kresek, ale zdjęcia będą drukowały się kiepsko, długo i wyblakną*w oczach.
                  Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• krystoforos
                    • 2014
                    • 13

Witaj, mam okazję kupić praktycznie nową 8400 i tak się zastanawiam na co zwrócić uwagę przy kupnie. Sprzęt sprzedaje osoba fizyczna twierdzi ze maszyna jest praktycznie nowa tylko kilka wydruków zostało nią zrobione. Ponoć jest ponad 80% tyszy (ile procent pochłania na starcie nowa maszyna na napełnienie przewodów i głowic drukujących?). Gdzieś się doczytałem że wszystko pięknie chodzi jak się dużo drukuje a co z sytuacjami gdy drukarka naprzykład przez 2 tygodnie nie jest używana jakie są straty tuszu? Jakie są zalecane miesięczne naklady żeby warto było rozważać jej zakup?

Komentarz

• mssk
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 244

Wg instrukcji serwisowej, 44" maszyny zużywają 45-55 gram tuszu na "zainicjowanie" maszyny. Serwisanci zalecają, aby ploter był cały czas włączony do prądu i pozostawał w trybie Standby, tak aby mógł się samoczynnie czyścić ("konserwować"). Każde czyszczenie, to także zużycie inków. Czyszczenie "A" - 1-2 gram / głowicę. Czyszczenie "B" - są różne tryby, w zależności od przebiegu. Albo 5-7. albo 10-14 gram/ głowicę. Na pewno przed zakupem trzeba zrobić Nozzle Check, wydruki próbne i dokładnie je pooglądać. Generalnie urządzenie nie lubi stać. Mój ploter pracuje prawie codziennie. Najdłuższe przerwy jakie mu serwuję, to 3-4 dni. Kupno używanej to jeszcze jedno ryzyko - głowice. Są 2 sztuki i każda kosztuje ok. 1600 zł / szt. Najczęściej jak pada jedna, to i za chwilę pada druga. Niestety taki koszt trzeba mieć na uwadze.

Za mną cały czas chodzi iPF8400, tylko mam problem go wnieść do naszej pracowni
                      Ostatnio edytowany przez mssk; 9883.
                      Regulamin pkt 8.

Komentarz

• krystoforos
                        • 2014
                        • 13

Dzięki za odpowiedź!
                        Wczoraj byłem obejrzeć sprzęt - jest w idealnym stanie - przedrukował raptem 10m Cały czas był podłączony do prądu więc maszyna troszczyła się o swój stan. Zrobiłem Nozzle Check w trybie serwisowym według tego schematu:
                        "To perform the service mode nozzle check, start your printer in service mode by holding the LOAD and NAVIGATE buttons on the printer while pressing the ON button. You should see an "S" on the top right of the LCD after it has started to show it is in service mode. Navigate to the fourth manu panel on the right (the last one), press OK, see that SERVICE menu item is selected, press OK, then press the right arrow button until you see ADJUST, then press the down arrow button. You will see NOZZLE 1. Press ok and a Service Mode nozzle check pattern will be printed." Stan głowic idealny - bardzo się cieszę - jestem zdecydowany na zakup.
                        Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile to jest zużytego tuszu mniej więcej jeśli Maint cart capacity pokazuje 60%???
                        Oraz proszę o informację które tusz statystycznie najczęściej się wymienia (myślę że te warto by było kupić o pojemności 700ml)

I ostatnie co mi do głowy przychodzi - transport (niestety trzeba będzie z 4 piętra znieść drukarkę i na 2 wnieść) - na szczęście korytarze są wystarczająco szerokie - z pomiarów które zrobiłem wynika że będzie tylko w jednym miejscu problem i teraz moje pytanie czy i co można wymontować z drukarki żeby ją w środkowej części uszczuplić, jest jakaś szansa na zmniejszenie SZEROKOŚCI chociaż o kilka centymetrów ???? Na pewno rolkę można wymontować a co z klapą jest tam jeszcze coś co można by zdemontować żeby na czas transportu zwęzić ją trochę ?

dzięki serdeczne

Komentarz

Pracuję...