To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

To jeszcze się wtrącę na moment..
    opłaty są niewielkie więc w porównaniu do innych "kąskow" które kościół łyka to naprawdę niewiele więc czepianie się o to pachnie mi krucjatą , po drugie przed chwilą na forum nikona znalazłem taki wątek - jakby na zamówienie napisany http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=59357
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Amat
      Bywalec
      • 2008
      • 100

Dlatego napisałęm że ksiądz jest władny i ma zdolności temu zardzić.
      Tylko że nie w taki sposób praktycznie wykorzystujący sytuacje i przekuwający to na swój zysk i "zysk".
      Przypomina mi to spór o kota w "sami swoi", kiedy sołtys rozsądzając spór u kogo i kiedy kot ma łapać myszy podczepił i siebie do tego interesu,a na zdziwienie odpowiedział że sami chcieliście żebym rozsądził

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez Amat
        Tylko że nie w taki sposób praktycznie wykorzystujący sytuacje i przekuwający to na swój zysk i "zysk".
        Jaki tam znowu zysk. Odejmij od tych wspominanych 50 zł. koszty legitymacji, koszty materiałów dodatkowych oraz ewentualnie koszty wynajęcia większej sali niż salka katechetyczna przy znaczącej liczbie uczestników. To co zostaje po odjęciu "kosztów własnych" o ile zostaje, moim zdaniem trudno nazwać zyskiem.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• Olszewski
          Uzależniony
          • 2006
          • 782

Zamieszczone przez arturs
          żebyś nie robił zdjęć lampą podczas podniesienia,
          ups....

żebys nie walił lapmą po oczach jak szalony,
          2x ups....

żebyś wiedział że trzeba uzgodnić robienie zdjęć z księdzem itp.
          3x ups....

Jak wkurzysz księdza to po pierwsze wyrzuci cię za drzwi w czasie mszy i ze zdjęć nici (o wstydzie nie wspominając)
          ups.... Ciekawe co na to Młodzi?

a jak powie kolegom księżom to co - będziesz "spalony" na całym terenie i nic nie zarobisz...
          To mnie ksiądz czy młodzi wynajmują? Zwolnić z obowiązku swojej pracy ma prawo jedynie mój pracodawca - para młoda :-P

Zamieszczone przez axk
          Swoją drogą nie wyobrażam sobie sytuacji gdy podczas ślubu na prośbę kapłana o opuszczenie przez fotografa świątynii z racji kłopotów z zachowaniem ten drugi wdaje się w polemikę i udowadniając swoje racje kategorycznie odmawia wyjścia. Oczywiście wszystko jest kwestią kultury osobistej oraz manier.
          Zatrudnia mnie ksiądz czy młodzi? Opuszczam kościół z zaznaczeniem, iż młodzi nie otrzymują dotychczasowego materiału i nie otrzymują zwrotu zaliczki.
          Ostatnio edytowany przez Olszewski; 7725.
          40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
          Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• Amat
            Bywalec
            • 2008
            • 100

Wynajęcie sali od kogo,od siebie samego? Zdajesz sobie sprawe jakie oni mają budynki ,pomieszczenia i niemalże zamki łacznie z wyposażeniem? - byłem,widziałem.
            A nawet jak będzie potrzeba to są "ludzie dobrej woli".
            Koszty legitymcji? "Ludzie dobrej woli" zrobią za friko z pocałowaniem ręki.
            Dzwig? Tir? Beton? Spychacz? Zaden problem.Darmo lub za psi grosz.
            Tak więć te 50 dych to czysty zysk,a jak to przeliczyć na skalę kraju to niezły zarobek, tym bardziej teraz kiedy sprzęt jest i ludzi do pstrykania nie brakuje.

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez Olszewski
              Zatrudnia mnie ksiądz czy młodzi? Opuszczam kościół z zaznaczeniem, iż młodzi nie otrzymują dotychczasowego materiału i nie otrzymują zwrotu zaliczki.
              A z ich winy opuszczasz ?
              Poza tym nie rozumiem za bardzo problemu - gospodarz Cię wyprasza a Ty się stawiasz ? W innym miejscu byś dostał w zęby...
              Kleru nie cierpię, ale buractwa jeszcze bardziej a niestety panowie piszący teksty typu jak powyżej tak się właśnie prezentują...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• Olszewski
                Uzależniony
                • 2006
                • 782

Zamieszczone przez Krzychu
                A z ich winy opuszczasz ?
                Poza tym nie rozumiem za bardzo problemu - gospodarz Cię wyprasza a Ty się stawiasz ? W innym miejscu byś dostał w zęby...
                Kleru nie cierpię, ale buractwa jeszcze bardziej a niestety panowie piszący teksty typu jak powyżej tak się właśnie prezentują...
                Różnie to bywa. Jeśli rzeczywiście zachowuje się skandalicznie to fakt, ze swojej. Ale w momencie gdy młodym spodobało się kilka ujęć, które muszę wykonać np. w nietypowym miejscu - np. ujęcie ksiądz tyłem mówi kazanie (jeśli oczywiście nie ma nic przeciwko fotografowaniu podczas kazania) a młodzi go słuchają i się na niego patrzą, MUSZĘ stanąć za księdzem żeby coś takiego zrobić. Nie muszę tego robić, ale młodzi sobie życzyli - a klient nasz pan.

Nie mówię tutaj o buractwie typu, że usiadłem na ołtarzu i mam jeszcze pretensje do księdza, że co się czepia, ale do tego że Ci czepiają się czasami za rzeczy, które spokojnie można przemilczeć (ot takie ujęcie jak Ci podałem). I co ksiądz mnie ma za coś takiego wyrzucić? Totalnie nie lubię chamstwa księży w postaci, że on mi KAŻE stać w jednym miejscu - strasznie mnie to ogranicza....
                40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Jeżeli prośba kapłana będzie podyktowana jego wymysłem nie mającym nic wspólnego z naruszeniem "zasad porządkowych" to zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie jest jak najbardziej na miejscu. Wychodzisz, zatrzymujesz zaliczkę i wykonane do tej pory zdjęcia a sprawę z kapłanem niech wyjaśniają państwo młodzi.

Z drugiej strony sytuacja kiedy zostajesz poproszony o opuszczenie świątynii ponieważ rażąco naruszasz "zasady porządkowe" i oznajmiasz iż zatrzymujesz zdjęcia wraz z zaliczką jest moim zdaniem sytuacją chorą. Dlaczego to państwo młodzi mają zostać "ukarani" za twoje poczynania? Przecież nie mają oni żadnego wpływu na Twoje zachowanie, więc nie mogą ponosić odpowiedzialności za zaistniałą sytuację.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• Don_Pedro_123
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 161

Wybacz, Amat, ale czytam i czytam i nie bardzo rozumiem: uważasz za niezwykłe i zaskakujące wytyczne episkopatu z 1994 roku, uważasz że 50 zł płatne jednorazowo za "upoważnienie" dla kogoś, kto za jedną imprezę bierze np.1000 zł to zdzierstwo, że nie potrzeba właściwie żadnej zgody księdza bo powinien on być w pozycji "służebnej" itd...
                    Kurs jest po to, aby każdy mógł zostać zapoznany ze zwyczajami panującymi w kościele podczas liturgii. Dla wyznawców innej religii, wiary, czy też po prostu niewierzących (a i niestety dla wielu "wierzących") jest to najszybsza i najskuteczniejsza metoda na poznanie zasad tam panujących. Oburza Cię to, że trzeba za to zapłacić? Ostatecznie osoby wykonujące zdjęcia podczas uroczystości kościelnych w przeważającej większości czerpią z tego korzyści - więc co w tym dziwnego? Czy uważasz, że lepiej byłoby każdorazowo uiszczać "cegiełkę"?
                    A w kwestii służebności: to prawda - kapłani są dla nas. Ale nie oznacza to, że są naszymi sługami i że to my mamy dyktować im warunki ich posługi. Przykładowy ślub odbywa się na terenie przez nich zarządzanym - cóż więc dziwnego, że należy (lub jak kto woli powinno się) porozmawiać z zarządcą - czyli proboszczem, o fakcie wykonywania przez nas pracy na jego terenie i w trakcie jego posługi? Biorąc pod uwagę Twoje stanowisko dotyczące służebności księży i braku konieczności ustalania czegokolwiek z nimi możnaby posunąć się do zaistnienia sytuacji, w której przytargasz do kościoła ze cztery lampy studyjne z softboksami - no bo Ty pracujesz i tego potrzebujesz, a on ma być cicho, bo jest od posługi....
                    Na koniec drobne porównanie: budynek sejmu jest własnością państwa (czyli narodu). Spróbuj w nim zrobić zdjęcia bez akredytacji i według własnego uznania bez ustalania tego z zarządcą... Życzę powodzenia...
                    ---------------
                    Don_Pedro_123
                    ---------------

Komentarz

• Amat
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 100

Nie mają zostać, a zostaną,obojętnie czy dostaną zdjęcie czy nie.
                      Reakcja księdza dotknie absolutnie wszystkich.
                      Nie wiem ,ja się z taką sytuacja nie spotkałem ani nie słyszałem - dla mnie wystąpienie takiego incydentu jest wątpliwe.
                      Ktoś słyszał ,widział,doświadczyl?

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Totalnie nie lubię chamstwa księży w postaci, że on mi KAŻE stać w jednym miejscu - strasznie mnie to ogranicza....
                        Drobny problem w tym że to on ustala zasady i kultura nakazuje ich nie łamać jakkolwiek głupie by nie były...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Amat
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 100

Pedro

Nie ma sensu poruszać się wokół ekstremów teoretycznych.To bezcelowe.
                          Ja mam zastrzeżenia nie do wysokości a do FAKTU wystąpienia.

Sejm jest budynkiem RZĄDOWYM,a w nim jako takim występują określone prawa i przepisy szczególne i nie ima to i nie może mieć zadnego związku z kościołem.
                          Poszukaj innego porównania.

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez Amat
                            Sejm jest budynkiem RZĄDOWYM,a w nim jako takim występują określone prawa i przepisy szczególne i nie ima to i nie może mieć zadnego związku z kościołem.
                            Kościół także jest budynkiem (tyle iż nie rządowym) w którym występują "określone prawa i przepisy szczególne" i trzeba się do nich bezwzględnie stosować, dokładnie tak jak w przytaczanym budynku sejmu.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• Don_Pedro_123
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 161

Zamieszczone przez Amat
                              Pedro

Ja mam zastrzeżenia nie do wysokości a do FAKTU wystąpienia..
                              Czyli - nie poruszając wysokości kwoty - jest dobrze gdy Ty zarabiasz, a źle, gdy musisz zapłacić?

Zamieszczone przez Amat
                              Pedro Sejm jest budynkiem RZĄDOWYM,a w nim jako takim występują określone prawa i przepisy szczególne i nie ima to i nie może mieć zadnego związku z kościołem..
                              Wyobraź sobie, że w kościele też obowiązują określone prawa i przepisy. Gdybyś któryś z obowiązujących przepisów złamał np. w meczecie, to nie chciałbym być w Twojej skórze...[/QUOTE]

edit:axk mnie ubiegł...
                              ---------------
                              Don_Pedro_123
                              ---------------

Komentarz

• Amat
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 100

Nie Pedro,dobrze będzie wówczas kiedy Kosciół jak wszyscy i na TAKICH SAMYCH zasadach będzie płacił podatki od przychodów.
                                A tak nie jest.Raz jest instytucja społeczną raz gospoodarcza,ale zawsze pod parasolem religijnym dającym określone przywileje.
                                To nei jest zdrowa sytuacja i nigdy nie będzie póki nei zostanie jasno odzielona kwestia religii RZECZYWISTEJ od elemtu majątkowego ruchomego/nieruchomego i wszelkich akcji "pieniężnych".

Co do Kościoła i jego praw to znam je, mało tego Watykan ( o czym raczej sie głośni ni emówi/podnosi tej kwestii i tego co ze sobą niesie) jest PAŃSTWEM.
                                I jeśli już idziemy w eksterma(jak widze) to śmiało można w takim razie napisać (i będzie to zgodne prawdą) iż Kościół wraz z całą otoczką jest reprezentantem innego państwa na terytorium Polski.
                                Więc zostawmy ekstrema i skupmy sie na meritum.

Komentarz

Pracuję...