Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ale po co ladowac grube tysiace w sprzet jesli nie wiadomo czy ten interes w ogole wypali? Kupic cos przyzwoitego a zestaw ktory kolega podal taki jest i szukac zlecen. Po pewnym czasie bedzie wiadomo czego brakuje i co dokupic oczywiscie jesli bedzie za co. Generowanie kosztow gdy nie ma dochodu jest bez sensu a klient i tak nie odrozni zdjec zrobionych zoomem ze swiatlem 2,8 od zdjec zrobionych stalkami 1,4. Na zakupy przyjdzie czas kiedy pojawia sie zlecenia i zyski.
Ale po co ladowac grube tysiace w sprzet jesli nie wiadomo czy ten interes w ogole wypali? Kupic cos przyzwoitego a zestaw ktory kolega podal taki jest i szukac zlecen. Po pewnym czasie bedzie wiadomo czego brakuje i co dokupic oczywiscie jesli bedzie za co. Generowanie kosztow gdy nie ma dochodu jest bez sensu a klient i tak nie odrozni zdjec zrobionych zoomem ze swiatlem 2,8 od zdjec zrobionych stalkami 1,4. Na zakupy przyjdzie czas kiedy pojawia sie zlecenia i zyski.
dla mnie do jak startowac w F1 maluchem, "a może chłopak jest dobry i wygra?" co najwyzej może ukonczyc wyscig, jesli wczesniej go nie rozjada
a co do odrózniania zdjęc, z zooma lub stałek, otóz to fotografia zrobiła się bardzo popularnym hobby i swiadomośc fotograficzna w narodzie jest naprawde spora.
Da rade. Sluszne podejscie bez generowania kosztow na samym starcie.
Dokładnie. Jakby się przyłożył, to jeszcze piękne kadry można wykonać takim zestawem i młodzi mogliby się zachwycić.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez italy
Wybacz , ale to już kabaret.
Nie rób koledze nadzieji , a poszkodowanym złych wspomnień po może z jednego najważniejszego wydarzenia w życiu.
Spokojnie italy, to nie kardiochirurgia
Klienci są różni, naprawdę...Miałem w zeszłym roku takich, którzy po pytaniu o to, jakie mają oczekiwania, życzenia itd. odnośnie zdjęć, odpowiedzieli, cytuję:
"Chcielibyśmy aby te zdjęcia w ogóle były"
Okazało się, że fotografowi który wykonywał reportaż ślubny ich znajomym, padł dysk i nie otrzymali w ogóle zdjęć.
Oczywiście to są przypadki odosobnione, ale jak widać klienci mają rózne preferencje.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Przemek_PC
Zrobilem kilka slubow 10D z EF24-85 i zarowno ja jak i klienci byli bardzo zadowoleni
Akurat wymieniłeś obiektyw, który również dziś z pełną klatką pięknie współgra, a jego naturalny obrazek zachwyciłby pewnie nie jedna pannę młodą
dla mnie do jak startowac w F1 maluchem, "a może chłopak jest dobry i wygra?" co najwyzej może ukonczyc wyscig, jesli wczesniej go nie rozjada
a co do odrózniania zdjęc, z zooma lub stałek, otóz to fotografia zrobiła się bardzo popularnym hobby i swiadomośc fotograficzna w narodzie jest naprawde spora.
Zdjecia slubne i F1?? no bez jaj :-)
A co do drugiego aparatu jako zapas to mam, alphe 300 z matzem.
W sumie zadalem pytanie jakbym urodzil sie wczoraj, pewnie pomysleliscie ze kupilem aparat i chce byc fotografę mam juz sporo doswiadczenia, tylko nie w sprzecie i zastanawial mnie raczej aspekt samej jakosci zdjec, bo mam wrazenie ze jest wystarczajaca.
A co do drugiego aparatu jako zapas to mam, alphe 300 z matzem.
W sumie zadalem pytanie jakbym urodzil sie wczoraj, pewnie pomysleliscie ze kupilem aparat i chce byc fotografę mam juz sporo doswiadczenia, tylko nie w sprzecie i zastanawial mnie raczej aspekt samej jakosci zdjec, bo mam wrazenie ze jest wystarczajaca.
Jeżeli dla ciebie jest wystarczającą to spoko, ważne zeby klient który do ciebie przyjdzie wiedział co dostanie. Miałem juz takich którzy widzieli moje portfolio , pokazywali mi ludzi z pierwszej ligi i pytali czy takie Foty zrobię... Wiec tak tez sie moze zdarzyć, ale najwqzniejsza jest moim zdaniem świadomość , jeżeli masz ja względem tego co chcesz kupic i co mozesz osiągnąć danym zestawem to super , bo płaczkow co poszli na ślub z cropem i 50/1.8 i potem płacz bo af nie trafił, bo ciemno bo ISO szumi , bo nie ma zdjęcia całego kościoły z wewnątrz bo większość zdjęć to portret od polowy w gore itp itd . świadomość
czytasz czasami ze zrozumieniem gdzie napisałem ze fotografia slubna to top topów i F1 całej fotografii, napisze prosciej (specjalnie dla Ciebie) uwazam tylko,że porywanie sie na robienie slubów bez pewnego poziomu sprzetowego, jest ja start maluchem w F1,
"poniał aluzju"???
swoja droga to zatanawiające jest, jak mozna mieć doswiadczenie w fotografi a nie miec doswiadczenia w sprzęcie, jestes mistrzem jednego szkła?
i uwierz starszemu "koledze" doswiadczenie w foceniu widoczków ma się nijak do fotografowania slubów
Żeby nie generować niepotrzebnych kosztów to proponuję zacząć od robienia zdjęć komórką, a raczej dwoma, jakby jedna się zepsuła. Nie róbcie ludziom złudnej nadzieji. Bez przyzwoitego poziomu zdjęć nie wbijecie się w rynek za chiny ludowe. Bez odpowiedniego sprzętu poziomu nie osiągniecie. Biadolenie, że to nie aparat robi zdjęcia to jest zbrodnia przeciwko fotografii jasne, że sam sprzęt nie wystarczy.
Natomiast jeżeli chcecie porobić sobie po prostu zdjęcia na ślubie (w sensie, że nie prowadzić biznesu który nazywa się "fotografia ślubna") to może być byle co.
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX, Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
liquidsound w 100% się z Tobą zgadzam, teksty typu że "dobry fotograf to i telefonem zrobi dobre zdjęcie na ślubie" też bardzo często słyszę, pewnie że zrobi zależy tylko co do kogo znaczy dobre...
liquidsound w 100% się z Tobą zgadzam, teksty typu że "dobry fotograf to i telefonem zrobi dobre zdjęcie na ślubie" też bardzo często słyszę, pewnie że zrobi zależy tylko co do kogo znaczy dobre...
dobry fotograf dobrze skadruje zdjęcie telefonem, tak powinno to dziś brzmieć bo niewazne ile lat siedzisz w fotografii, tak zdjęcie zrobione telefonem bedzie miało taką samą jakość niewazne czy zrobił je zawodowy fotograf czy dziecko po komunii.
czytasz czasami ze zrozumieniem gdzie napisałem ze fotografia slubna to top topów i F1 całej fotografii, napisze prosciej (specjalnie dla Ciebie) uwazam tylko,że porywanie sie na robienie slubów bez pewnego poziomu sprzetowego, jest ja start maluchem w F1,
"poniał aluzju"???
swoja droga to zatanawiające jest, jak mozna mieć doswiadczenie w fotografi a nie miec doswiadczenia w sprzęcie, jestes mistrzem jednego szkła?
i uwierz starszemu "koledze" doswiadczenie w foceniu widoczków ma się nijak do fotografowania slubów
Juz nie rob ze mnie takiego glupka, porownanie jest nietrafne, 70D to nie jest jak maluch w F1, zwyczajnie przesadziles, w takim razie 1200D to jak piechota przez tor? to 5D mark 3 jest 100konna benzyna, bo wkoncu nie 1D.
Mam doswiadczenie w produkcji telewizyjnej, inaczej mowiac jestem operatorem obrazu i mam doswiadczenie w kamerach video, 70D kupilem do filmowania jako dodatek do mojej kamery, lecz czesto mam sporo wolnych dni w miesiacu i pomyslalem ze sprobuje z fotografia slubna dlatego ze, pare lat temu focilem sporo klisza. Oczywiscie najpierw bede jako backupowy fotograf uswiadamiajac sobie czy jest to dla mnie. Pozdrawiam i prosze o troche wiecej wyrozumialosci, Ty tez kiedys zaczynales.
To co piszecie nie zgadza sie z tym co widze na slubach. Na palcach jednej reki moge policzyc fotografow z wypasionym sprzetem (sam zajmuje sie filmowaniem). Standard to 5d2 czasem 5d3 a najczesciej dwucyfrowe serie Canona i Nikona i tanie Tamrony typu 28-75 czy 17-50.
To co piszecie nie zgadza sie z tym co widze na slubach. Na palcach jednej reki moge policzyc fotografow z wypasionym sprzetem (sam zajmuje sie filmowaniem). Standard to 5d2 czasem 5d3 a najczesciej dwucyfrowe serie Canona i Nikona i tanie Tamrony typu 28-75 czy 17-50.
Przemek , bez zadnego cisnienia, i podjazdu napiszę to co sobie uświadomiłem i naprawde nie bierzmy tego co teraz powiem osobiście , postaram sie to tez napisac dość łagodnie. W Polsce, "przecietny" fotograf slubny który płaci podatki nie szybko dorobi się wypasionego sprzętu. Szybkie porównanie, w PL przecietny fotograf zrobi slub za 1000zł , musi zrobić 10 zlecen zeby kupic 5d3 , no i jeszcze podatki. W UK przecietny fotograf zarobi na slubie 800funtów, (przy czym podatek potrącą mu po przekroczeniu 10tys funtów na koniec roku a itak podatek bedzie liczony nie od calej kwoty a od tego co przekroczył) więc 2-3 zlecenia i ma 5d3 proste?proste. Będąc tutaj nie widzialem zadnego slubniaka z APSC bo po co skoro stać cię skoro pracujesz.
Na prawdę prosze nie chce tutaj sluchac o tym ze teraz taki mądry bo wyjechałem , bo pewnie na zmywaku cisnąłem tyle i tyle albo inne rzeczy. Sprawa jest prosta, w Polsce wielu fotografów nie uzywa FF i wypasionych szkieł bo są to potężne pieniądze w stosunku do zarobków. Jednakże nie wierze w to ze gdyby każdy Kowalski zarabiał 5-6 tys zł na miesiac i w tym wypadku stac by go było na sprzęt z najwyższej półki to kupiłby APSC na sluby.
Tutaj powiem podbnie jak tombas , skoro stac cie na mercedesa to dlaczego kupujesz vectre?
Zgadzam sie z Toba w 100%. Musisz jednak wziac w swoich wypowiedziach to co napisales, ze tu w Polsce a tam w bogatych krajach jest inaczej. Gdyby w Polsce srednia stawka za slub wynosila 5000zl to oczywiscie ze nie byloby sensu kupowac cropow, Sigm i Tamronow. Niestety (i zacytuje znany przed laty utwor wykonywany przez najbardziej znanego obecnie w Polsce wokaliste) "Bo tutaj jest jak jest po prostu i ty dobrze o tym wiesz… "
Komentarz