To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2195

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Tak mam 2 lampy i w sumie 5 kompletów naładowanych aku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
      Pełne uzależnienie
      • 2011
      • 1329

Zamieszczone przez migawkanatalia
      Przepraszam, nie zadałam pytania Chciałam zapytać, czy zabieracie więcej naładowanych aku, czy stosujecie jakieś inne patenty?
      jak najwiecej naładowanego sprzętu, mysle ze 3 komplety aku zajmą mniej miejsca niz sama ładowarka z kablem , no i bedą lżejsze . Do tego to jest praca za którą klient płaci więc bycie przygotowanym na to ze akumulatory mogą się rozładować to podstawowa wiedza a zabezpiecenie się to na taką okazję to mus.
      Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• merida
        Początki nałogu
        • 2010
        • 416

Nie wyobrażam sobie użycia 5 kompletów aku na jednym weselu. Mi jeden komplet na jednej lampie wystarcza na 2-3 reportaże (tylko sala).
        Instagram

Komentarz

• tlustyx
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1304

Zamieszczone przez merida
          Nie wyobrażam sobie użycia 5 kompletów aku na jednym weselu. Mi jeden komplet na jednej lampie wystarcza na 2-3 reportaże (tylko sala).
          5 kompletów to może przesada, jednak zapotrzebowanie na prąd zależy od tego jak błyskasz, gdzie (sala jasna, ciemna, wysoka, niska), używanego ISO, przysłony no i ile fotek zrobisz. W niekorzystnych warunkach, gdy lampa błyska często z pełną mocą baterie padają dość szybko.
          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Demonos
            Początki nałogu
            • 2011
            • 251

Ale Tombas napisał, że ma 5 kompletów na 2 lampy. Czyli nie jest to aż taka przesada - po jednym zapasowym komplecie na lampę + komplet ekstra - o ile obie lampy pracują cały czas.
            1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• merida
              Początki nałogu
              • 2010
              • 416

Tak wiem, ale to i tak sporo. Ma ktoś już*może jakieś doświadczenia by przekonać mnie ostatecznie do zakupu S24 1.4 do reportażu ? Planują zastąpić nią C20 2.8, który działa u mnie w duecie z S35. Szkoda mi tego taniego szkła, bo już jest fajnie szerokie i sprawuje się bdb do również do zdjęć architektury, jednak takich już*nie robię, a w repo wystarczy mi 24mm jako najszersze szkło i jednak 1.4 robi swoje...
              Instagram

Komentarz

• giebe
                Coś już napisał
                • 2008
                • 80

korzysta ktoś C 35mm f 2.0 is w repo ślubnym? jak się sprawuje?

zastanawiam się czy jest sens zainwestowania w to szkło czy może zakupić coś węższego np. 50 1.4, w reportażu korzystam z 24L i 100 f 2.0, czasem 70-200 i fish 16mm .

Komentarz

• Ernest_DLRS
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1216

Jeśli nie korzystasz z tej ogniskowej jako podstawowego szerokiego, to jako uzupełnienie możesz kupić 35/2is. Ja osobiście zamiast 24mm wolę właśnie 35, które jest "klasyczne", a 24 jak dla mnie zbyt szerokie. Niemniej jednak mogą się one uzupełniać.
                  FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                  APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• giebe
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 80

24mm nie odpinam w ogóle od aparatu, ale w tym sezonie planuje zabierać ze sobą drugiego fotografa ( moją lubą) na śluby. Przy trzech aparatach zaczęło brakować nam obiektywów , na dzień dzisiejszy posiadam 24L, 16mm fish, 100mm f 2 i T70-200. Stąd ten dylemat co jeszcze dokupić

Komentarz

• horak
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 589

24 fajna sprawa, ale żeby nie odpinać go od aparatu ? Nie wyobrażam sobie tego - może dlatego że lubię czasami być mało rzucający się w oczy i często uzupełniam go czymś dłuższym, a może również dlatego, że nie lubię monotonii.

Komentarz

• ketras
                        Początki nałogu
                        • 2012
                        • 385

Jak najbardziej c35 is sie nada w repo ma zauwazalnie szybszy af niz s35
                        "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• tombas
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2195

Zamieszczone przez merida
                          a gdzie napisałem,ze zużywam 5 par? napisałem ze zabieram, eneloopów używam od kilku lat, i zaobserwowałem, że jak padaja na jest to "nagła smierc" wiec wole miec za duzo (kart tez zabieram wiecej niz jestem w stanie zapełnic) ale niech kazdy robi jak mu pasuje
                          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• tlustyx
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1304

Zamieszczone przez tombas
                            a gdzie napisałem,ze zużywam 5 par? napisałem ze zabieram, eneloopów używam od kilku lat, i zaobserwowałem, że jak padaja na jest to "nagła smierc" wiec wole miec za duzo (kart tez zabieram wiecej niz jestem w stanie zapełnic) ale niech kazdy robi jak mu pasuje
                            Też wychodzę z założenia, że lepiej mieć o 2 za dużo, niż o 1 za mało
                            6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                            Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• giebe
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 80

Zamieszczone przez horak
                              24 fajna sprawa, ale żeby nie odpinać go od aparatu ? Nie wyobrażam sobie tego - może dlatego że lubię czasami być mało rzucający się w oczy i często uzupełniam go czymś dłuższym, a może również dlatego, że nie lubię monotonii.
                              pracując na dwa body nie mam potrzeby żeby ją odpinać

Komentarz

• horak
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 589

Zamieszczone przez giebe
                                pracując na dwa body nie mam potrzeby żeby ją odpinać
                                Zwracam honor. Masz mnie

Komentarz

Pracuję...